Η αγορά των Smartphones με το Android στην Stock μορφή του είναι ακόμα σχετικά περιορισμένη, αφού (σωστά κατά τη γνώμη μας) οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές προτιμούν συσκευές με την επιπλέον λειτουργικότητα και τις δυνατότητες που προσφέρει κάθε διαφορετικός κατασκευαστής.
Στην περίπτωση της Xiaomi όμως, υπάρχει και μια συγκεκριμένη σειρά συσκευών που προσφέρει αυτό ακριβώς το Stock Android, αφού η εταιρεία πολύ καλά κάνει και θέλει να προσφέρει μια πρόταση για κάθε είδους ανάγκες των πελατών της. Η σειρά αυτή μέχρι πριν λίγο καιρό «μετρούσε» ένα μόλις μέλος για κάθε χρονιά, και συγκεκριμένα το αρχικό Mi A1 και πλέον το Mi A2, δύο συσκευές που έρχονται επίσημα στη χώρα μας από την Infoquest.
Πλέον όμως υπάρχει και μια ακόμα πρόταση, που όπως συνηθίζεται πλέον, έρχεται με ελάχιστα διαφορετικές δυνατότητες και σχεδιασμό, για μειωμένο κόστος και αντίστοιχα τιμή πώλησης. Το Mi A2 Lite όπως και είναι η ονομασία του, είναι πλέον και αυτό διαθέσιμο επίσημα στην Ελλάδα από την Infoquest, και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή.
Η Cosmote μας έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε το Mi A2 lite στο καταπληκτικό 4G+ δίκτυο της. To Smartphone υποστηρίζει ταχύτητες μεταφοράς έως 300mbps, που είναι μέσα στα όρια του δικτύου της εταιρείας, το οποίο φτάνει έως και τα 500 Mbps. Σε καθημερινή χρήση, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πραγματικές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων πλησίαζαν ή και ξεπερνούσαν τα 100 mbps, κάνοντας άνετη και ταχύτατη την πλοήγηση μας.
Σχεδιασμός.
Το Mi A2 Lite δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια διαφοροποίησης από την σχεδιαστική γραμμή που ακολουθεί η Xiaomi στις πιο πρόσφατες συσκευές της. Η εξωτερική του εμφάνιση λοιπόν, το κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο σαν Smartphone της εταιρείας, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αρνητικό.
Για την πίσω όψη της συσκευής, οι δύο κάμερες είναι τοποθετημένες στην γνωστή κάθετη διάταξη, που συνεχίζει επίσης να θυμίζει έντονα την αντίστοιχη τοποθέτηση στα Smartphones της Apple. Μια ευχάριστη παρότι όχι άμεσα αντιληπτή βελτίωση αφορά τον αισθητήρα αποτυπωμάτων που βρίσκεται μεν στην συνηθισμένη θέση στο κέντρο της πίσω όψης, έχει όμως μεγαλύτερο φυσικό μέγεθος. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο για τον χρήστη να τον βρει με το δάχτυλο του ενώ τον κάνει και πιο αποτελεσματικό στην ανάγνωση του αποτυπώματος.
Ερχόμενοι στο πλαϊνό μέρος του Mi A2 Lite τώρα, είναι και αυτό κατασκευασμένο από το ίδιο «μονοκόμματο» μεταλλικό πλαίσιο της πίσω επιφάνειας. Σε σύγκριση με τις περισσότερες συσκευές της εταιρείας, το Mi A2 Lite είναι ελάχιστα πιο… παχύ, μια διαφορά που είναι αισθητή στο χέρι, ειδικά όταν ο χρήστης του το έχει μέσα στη θήκη που παραδοσιακά η Xiaomi περιλαμβάνει στην συσκευασία.
Στην μπροστινή του όψη τώρα, το Mi A2 Lite ακολουθεί δυστυχώς την τάση της εποχής του, και σε αντίθεση με το ακριβότερο Mi A2, έχει Notch στο πάνω μέρος της οθόνης του. Η επιλογή αυτή φαίνεται να έχει γίνει επειδή πιθανότατα είναι ευκολότερο και οικονομικότερο για την Xiaomi να βρει οθόνη αυτού του είδους, αφού δεν συνδυάζεται με ιδιαίτερα μικρό πλαίσιο γύρω της.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο κάτω μέρος του Mi A2 Lite, όπου το πλαίσιο γύρω από την οθόνη είναι «μεγάλο» για τα σημερινά δεδομένα. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και το LED ειδοποιήσεων, μια ευχάριστη προσθήκη σε Stock Android Smartphone, έστω και αν περιορίζεται σε ένα μόνο, το άσπρο χρώμα.
Ακόμα και με αυτό το σχετικά μεγαλύτερο από το συνηθισμένο πλαίσιο, το Mi A2 Lite είναι ένα αρκετά περιορισμένο σε εξωτερικές διαστάσεις Smartphone με δεδομένη και την διαγώνιο των 5,84 ιντσών της οθόνης του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή ακριβώς πρόκειται για την οικονομικότερη εναλλακτική που προσφέρει η εταιρεία σε όσους θέλουν ένα Android One Smartphone, όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι σίγουρα αποδεκτές και σε καμία περίπτωση ενοχλητικές.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας