Κάμερα.
Στο πίσω μέρος του Honor 10 Lite υπάρχουν δύο διαφορετικές κάμερες, όμως η μια από αυτή χρησιμοποιείται κατά βάση για την λήψη φωτογραφιών. Αυτή η «βασική» κάμερα, έχει ανάλυση 13 Mpixels, και βρίσκεται πίσω από ένα σχετικά φωτεινό f/1.8 διάφραγμα, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο σε αυτή την κατηγορία χρημάτων.
Η δεύτερη κάμερα, έχει ανάλυση μόλις 2 Mpixels, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον υπολογισμό του βάθους σε φωτογραφίες πορτραίτου με θολό φόντο.
Η απόδοση της βασικής κάμερας χωρίζεται σε δύο αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες. Στην βασική λήψη φωτογραφιών, η κάμερα εκμεταλλεύεται «πλήρως» την αναάλυση των 13 Mpixels, με αρκετά καλά αποτελέσματα. Οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακά φωτεινές, με αρκετά μεγάλο χρωματικό εύρος, και χωρίς ιδιαίτερη απώλεια λεπτομερειών στα σημεία με χαμηλότερο φωτισμό.
Το HDR συνεχίζει να αποτελεί ξεχωριστό Mode, και μάλιστα κρυμμένο στην κατηγορία «περισσότερα», ενώ και η λειτουργία του δεν έχει ιδιαίτερα έντονα αποτελέσματα στις φωτογραφίες.
Σαν κινητό της εποχής του όμως, το Honor 10 Lite έχει ένα ξεχωριστό Mode φωτογραφίας με την χρήση «τεχνητής νοημοσύνης». Σε αυτό το mode, όπως και στο Honor 8X, οι φωτογραφίες περιορίζονται σε μικρότερη ανάλυση από την μέγιστη της κάμερας, και συγκεκριμένα εδώ στα 8 Mpixels.
Η λογική λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει και εδώ ακριβώς η ίδια, αναγνωρίζοντας το αντικείμενο της φωτογραφίας ή το σκηνικό αυτής, προκειμένου τα χρώματα να τονιστούν ανάλογα ώστε αυτό να τονίζεται. Στην περίπτωση του Honor 10 Lite όμως, αυτός ο τονισμός είναι έντονος, προκειμένου να κάνει τις φωτογραφίες πιο … ευχάριστες στο μάτι του ιδιοκτήτη του.
Το επίπεδο λεπτομέρειας είναι αναμενόμενα χαμηλότερο, και λόγω της επιπλέον επεξεργασίας της «τεχνητής νοημοσύνης» αλλά και λόγω απλά της χαμηλότερης ανάλυσης που έχουν οι φωτογραφίες. Η εταιρεία θεωρεί (πιθανότατα σωστά) ότι το κοινό που απευθύνεται το Honor 10 Lite θα χρησιμοποιήσει το Mode της τεχνητής νοημοσύνης περισσότερο για φωτογραφίες που θέλει να τις μοιραστεί σε Social media και λιγότερο για την προβολή τους σε συσκευές με μεγάλη οθόνη που αποκαλύπτουν τις ατέλειες αυτές.
Η φωτογράφιση με θολό φόντο τώρα, αποτελεί και το μοναδικό Mode που χρησιμοποιεί την δεύτερη κάμερα του το Honor 10 Lite. Οι φωτογραφίες είναι στο επίπεδο που περιμένει κανείς σε αυτή την κατηγορία, με αυτό το Mode να έχει εμφανείς ατέλειες ακόμα και σε πιο ακριβές συσκευές.
Για την φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό τώρα, το Smartphone έχει και πάλι δύο διαφορετικά «όπλα» στην κατοχή του. Το ένα και πιο άμεσο από αυτά είναι το πολύ καλό για αυτές τις συνθήκες, f/1.8 διάφραγμα του φακού της βασικής του κάμερας.
Οι φωτογραφίες έχουν αποδεκτά επίπεδα λεπτομέρειας, ενώ τα χαμηλά επίπεδα ψηφιακού θορύβου μειωνονται με ψηφιακή επεξεργασία, που μειώνει αυτή τη λεπτομέρεια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της κάμερας είναι ότι οι φωτογραφίες είναι αρκετά φωτεινές, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει εύκολα ένα Smartphone αυτής της κατηγορίας.
Το πραγματικά χρήσιμό όμως είναι το Night Mode που διαθέτει το Honor 10 Lite, μια δυνατότητα που λειτουργεί με την ίδια βασική αρχή όπως και στα ακριβότερα Smartphones της… μητρικής Huawei. Η κάμερα βγάζει συνεχόμενες διαδοχικές φωτογραφίες για περίπου 5 δευτερόλεπτα, με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως, τις οποίες χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια τελική φωτογραφία. Αυτή περιέχει λεπτομέρειες από αυτές τις διαδοχικές λήψεις, αλλά και τον συνδυασμό του φωτισμού τους, ώστε να πετύχει θεωρητικά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι φωτογραφίες έχουν πάντα σημαντικά περισσότερη λεπτομέρεια από την απλή λήψη σε χαμηλό φωτισμό, ενώ ταυτόχρονα το χρωματικό εύρος είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερο. Από το Honor 10 Lite απουσιάζει η επεξεργαστική ισχύ που χρειάζεται ώστε να έχει αποτελέσματα ανάλογα με αυτά συσκευών όπως το P20 Pro της Huawei, όμως σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες είναι σημαντικά καλύτερες από αυτές που μπορεί να βγάλει κάθε άλλο Smartphone σε αυτά τα χρήματα (προφανή εξαίρεση και εδώ το P Smart 2019).
Στον τομέα του βίντεο οι επιδόσεις του τηλεφώνου δεν είναι τόσο ξεχωριστές όσο στον τομέα της φωτογραφίας. Η εταιρεία έχει επιλέξει να περιορίσει την δυνατότητα εγγραφής σε αρχεία ανάλυσης 1080p, περιορισμός που τίθεται και από το κατά τα άλλα ισχυρότατο Hardware στο εσωτερικό του.
Δεν υπάρχει και ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας, ένα χαρακτηριστικό που παρόλα αυτά υποστηρίζεται τεχνικά από τον Kirin 710 επεξεργαστή του. Στα θετικά περιλαμβάνεται όμως η δυνατότητα εγγραφής με τη χρήση του αρκετά πιο αποδοτικού H265/HEVC για την καλύτερη συμπίεση των αρχείων. Η χρήση του έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερα σε μέγεθος αρχεία για κάθε λεπτό εγγραφής. Η υποστήριξη του H265 είναι αρκετά καλύτερη σε σύγκριση με πριν περίπου 2 χρόνια, κάτι που κάνει αρκετά χρήσιμη την δυνατότητα επιλογής του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας