Η αγορά των Gaming smartphones είναι ακόμα σχετικά «νέα» και μικρότερη από τις υπόλοιπες κατηγορίες, όμως δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ήδη συμμετέχουν σε αυτή μέ τουλάχιστον ένα δικό τους τηλέφωνο.
Στην περίτπωση της xiaomi, τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει το… Black shark, ένα Smartphone που ανήκει σε μια ξεχωριστή κατηγορία προϊόντων, που τυπικά σχεδιάζονται από μια «θυγατρική» της Κινεζικής εταιρείας. Παρότι έχει ήδη αρκετό καιρό που έχει ανακοινωθεί επίσημα το Black Shark για την παγκόσμια αγορά, η εισαγωγή του στη χώρα μας πήρε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο. Ποτέ δεν είναι αργά όμως, και από τη στιγμή που πλέον η Infoquest έχει το Black shark επίσημα διαθέσιμο και στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσουμε.
Τα Gaming Smartpones έχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες «απαιτήσεις» που πρέπει να καλύψουν με τον σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά τους, απαιτήσεις που μερικές φορές αναγκάζουν τις εταιρείες να κάνουν… συμβιβασμούς σε κάποιους άλλους τομείς. Στην περίπτωση της Xiaomi και του Black Shark με μια πρώτη ματιά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, αφού το Smartphone συνεχίζει την πολύ καλη τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, όμως παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι ακριβώς προσφέρει αλλά και αν ζητάει κάτι σαν αντάλλαγμα.
Σχεδιασμός.
Ένα ουσιαστικό «πρόβλημα» που πρέπει να λύσει ένα Gaming Smartphone είναι το πως θα παραμένει … κρύο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, όση ώρα ο ιδιοκτήτης του παίζει κάποιο παιχνίδι με αυτό. Η συνεχόμενη παραγωγή γραφικών αυξάνει την παραγωγή θερμότητας από τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών σε κάθε Smartphone, θερμοκρασία η οποία από ένα σημείο και μετά μειώνει την μέγιστη απόδοση τους.
Το Black shark «λύνει» το συγκεκριμένο πρόβλημα με έναν πολύ απλό τρόπο, τον οποίο ταυτόχρονα χρησιμοποιεί και σαν σχεδιαστικό του … πλεονέκτημα. Το Smartphone είναι κατασκευασμένο στο πίσω μέρος του από αλουμίνιο, αντί για το συνηθισμένο πλέον «γυαλί» που έχουν οι περισσότερες συσκευές στην κατηγορία του.
Η επιλογή της μεταλλικής επιφάνειας στο πίσω μέρος δεν είναι τυχαία, αφού το αλουμίνιο «μεταφέρει» την θερμότητα από το εσωτερικό του Black Shark πολύ πιο αποδοτικά σε σύγκριση με το γυαλί. Στην συνέχεια η θερμότητα αυτή διαχέεται στο περιβαλλον (και τα χέρια του χρήστη), διατηρώντας τον επεξεργαστή σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Η Xiaomi όμως φρόντισε η πίσω αυτή επιφάνεια να είναι ταυτόχρονα και αρκετά διαφορετική σε εμφάνιση, και τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας και αρκετά εντυπωσιακή. Ο σχεδιασμός του Black Shark είναι σίγουρα ασυνήθιστος, ενώ τραβάει εύκολα και την προσοχή όποιου το βλέπει για πρώτη φορά, ακριβώς επειδή είναι κάτι σημαντικά διαφορετικό από το συνηθισμένο.
Ένα ακόμα θετικό της επιλογής του αλουμινίου για την κατασκευή, είναι ότι δίνει μια σημαντικά αυξημένη αίσθηση στιβαρότητας στο Smartphone συνολικά. Η προσοχή στην λεπτομέρεια, με χαρακτηριστικά όπως το λογότυπο της εταιρείας στο κέντρο της πίσω όψης δείχνουν το πόσο σημασία έδωσε η Xiaomi στον σχεδιασμό του Black Shark.
Το λογότυπο αυτό μάλιστα είναι στην ουσία ένα μεγάλο… LED, αφού ανάβει σε πράσινο χρώμα, μια επιλογή που είναι αρκετά συνηθισμένη στον κόσμο των υπολογιστών (και της εκεί Gaming «νοοτροπίας»). Θα θέλαμε στο μενού του Black shark να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του χρώματος φωτισμού αλλά και το πότε αυτό θα ανάβει, όμως πιθανότατα οι επιλογές αυτές να προστεθούν με κάποια μελλοντική αναβάθμιση.
Στην μπροστινή επιφάνεια τώρα, υπάρχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες διαφορές και πάλι. Η βασικότερη από αυτές είναι το πλαίσιο γύρω από την οθόνη του Black Shark, ένα πλαίσιο που είναι αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα του 2018 και πλέον του 2019. Η επιλογή αυτή όμως είναι σκόπιμη από την Xiaomi, και εξυπηρετεί μερικούς πολύ συγκεκριμένους σκοπούς. Ο πρώτος από αυτούς είναι η γενική παραδοχή ότι κατά την χρήση ενός Smatrphone «στο πλάι» ενώ παίζει κάποιος ένα παιχνίδι, είναι προτιμότερο να υπάρχει λίγος χώρος γύρω από την οθόνη ώστε να… ακουμπάει η παλάμη από το κάθε χέρι.
Στο Black Shark συγκεκριμένα όμως, ο χώρος πάνω από την οθόνη πρέπει να είναι σχετικά μεγάλος, αφού εκεί «κουμπώνει» το Joystick που έχει σχεδιάσει η εταιρεία, ακριβώς ώστε το Smartphone να είναι και στην πράξη πιο αποδοτικό και εύκολο για Gaming χρήση.
Αντίστοιχα, με αυτό σαν δεδομένο, και προκειμένου και η επιφάνεια κάτω από την οθόνη να έχει το ίδιο μέγεθος για λόγους ομοιομορφίας, εκεί βρίσκεται ο αισθητήρας αποτυπωμάτων του Black Shark. Υπάρχει αρκετός κόσμος (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) που θεωρεί ότι η τοποθέτηση αυτή είναι πιο βολική από την πίσω πλευρά.
Μάλιστα, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων λειτουργεί και σαν πλήκτρο χειρισμού, και για Gaming χρήση αλλά και στην καθημερινότητα με το Black Shark. Με απλή πίεση του, λειτουργεί σαν Home button και επιστρέφει στην οθόνη αναμονής, αυτο όμως που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι η επιφάνεια αριστερά και δεξία από αυτό, παρότι δεν έχει κάποια εμφανή «ένδειξη» είναι και αυτή ευαίσθητη στην αφή. Στο μενού των ρυθμίσεων υπάρχει η δυνατότητα χρήση της επιφάνειας αυτής σαν πλήκτρα χειρισμού, είτε αυτά προβάλλονται και στην οθόνη ακριβώς από πάνω είτε όχι.
Συνολικά το Black Shark δεν είναι ένα μικρό σε διαστάσεις Smartphone, και πιθανότατα και το βάρος του να είναι λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο πλέον. Αυτά όμως είναι επιλογές που έχουν γίνει εν γνώσει της Xiaomi, προκειμένου το Smartphone να πετυχαίνει σωστά τον σκοπό του.
Το λίγο μεγαλύτερο μέγεθος είναι αλήθεια ότι το κάνει πιο ευχάριστο στο «κράτημα» και ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η μεταλλική κατασκευή είναι κάτι που προσωπικα σε εμάς πάντα αρέσει αλλά και γενικότερα έχει τα πλεονεκτήματα της.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας