Οθόνη
Το πιο εντυπωσιακό πάνω στο Galaxy S10 είναι με διαφορά η Super AMOLED οθόνη που έχει στην μπροστινή του πλευρά. Μάλιστα η οθόνη αυτή καλύπτει σχεδόν ολόκληρη αυτή την επιφάνεια, έστω και αν η επιλογή της… τρύπας για την μπροστινή κάμερα, δεν ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να έχει επιλέξει η Samsung.
Η εταιρεία έχει πλέον μια μακροχρόνια παράδοση στην κατασκευή των καλύτερων με διαφορά οθονών για Smartphones, και το Galaxy S10 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή. Η οθόνη του ονομάζεται Dynamic AMOLED πλέον, και η αλλαγή στην εμπορική ονομασία έρχεται με μερικές αλλαγές και στην πραγματική της απόδοση.
Σύμφωνα με τη Samsung, η Dynamic Amoled οθόνη είναι σχεδιασμένη να μειώνει αισθητά την «ψυχρή» απόχρωση του μπλέ, προκειμένου να είναι ταυτόχρονα πιο ευχάριστη και πιο ξεκούραστη για τα μάτια του χρήστη. Σε άμεση σύγκριση ακόμα και με το Note 9 αλλά και το Galaxy S9, η οθόνη του νεότερου S10 είναι σημαντικά πιο «ευγενική» στην προβολή της, ακριβώς επειδή παρουσιάζει τα πάντα λιγότερο… ψυχρά.
Θα θέλαμε η προσαρμογή αυτή να γίνεται ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλλεται στην οθόνη του Galaxy S10, αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα πιο ψυχρά χρώματα είναι χρήσιμα, όμως η Samsung δεν έχει διαθέσιμη κάποια επιλογή για την απενερογποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, η οθόνη κατασκευάζεται με διαφορετική τεχνική, και είναι αυτή που της δίνει αυτή τη δυνατότητα να περιορίζει το ψυχρό μπλε φως.
Απο το μενού των ρυθμίσεων όμως έχουν αφαιρεθεί και οι πολλαπλές επιλογές της ρύθμισης ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη αλλά και η αυτόματη προσαρμογή ανάλογα με το περιεχόμενο που προβαλλεται. Στη θέση τους υπάρχει πλέον μόνο μια επιλογή ανάμεσα στην κανονική και την «έντονη» χρωματική λειτουργία. Η «έντονη» λειτουργία είναι όντως… έντονη, σε σημείο που ακόμα και οι φίλοι των AMOLED οθονών της Samsung πιθανότατα θα θεωρήσουν υπερβολική τη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται.
Το Galaxy S10 είναι τυπικά το πρώτο Smartphone που έρχεται στην αγορά με οθόνη που υποστηρίζει το HDR10+ πρότυπο για την προβολή περιεχόμενου αυτού του είδους. Η οθόνη είναι και αρκετά φωτεινή στην μέγιστη ρύθμιση της, για να καλύπτει τις απαιτήσεις της προβολής περιεχομένου αυτού του είδους. Το Youtube αλλά και το Netflix περιλαμβάνουν τα νέα Galaxy S10 στις υποστηριζόμενες συσκευές, ενώ οι επιπλέον δυνατότητες του HDR10+ υποστηρίζονται προς το παρόν μόνο από το Amazon Prime.
Στα πιο τυπικά τώρα, η ανάλυση της οθόνης του Galaxy S10 είναι 3040 x 1440 pixels, με την επιπλέον κάθετη ανάλυση να καλύπτει το επίσης μεγαλύτερο ύψος της οθόνης. Σε άμεση σύγκριση με την οθόνη του Galaxy S9, αυτή του Galaxy S10 είναι ταυτόχρονα και μεγαλύτερη σε συνολικές διαστάσεις, αλλά κυρίως πιο «ψηλή», κάτι που την κάνει ιδανική για ανάγνωση κειμένου.
Στην προβολή αρχείων βίντεο, το μεγάλο ύψος της οθόνης μετατρέπεται σε μεγάλο «πλάτος» με τη συσκευη σε οριζόντια διάταξη. Επειδή κατά κανόνα τα βίντεο συνεχίζουν να έχουν αναλογία πλευρών 16:9, το μαύρο κομμάτι αριστερά και δεξία από το βίντεο που προβάλλεται είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Παρόλα αυτά, η προβολή μπορεί να γίνει σε ολόκληρη την οθόνη, όμως η προσαρμογή του αρχείου σε αυτό το μέγεθος και την αναλογία πλευρών «κόβει» ένα κομμάτι από το ύψος του βίντεο.
Η οθόνη του Galaxy S10 είναι τόσο «μοναδική» σε απόδοση και σχέδιο, που η μετάβαση από αυτό σε κάποιο άλλο Smartphone είναι πάντα μια διαδικασία που αφήνει μια …περίεργη αίσθηση ότι η άλλη συσκευή είναι με κάποιο τρόπο «κατώτερη» από αυτό, ακόμα και σε συσκευές που είναι καλύτερες συνολικά ή σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα (ναι, φυσικά και υπάρχουν αυτές…). Η Samsung κατάφερε μετά από αρκετά χρόνια που απλά βελτίωνε την αμέσως προηγούμενη οθόνη στη σειρά Galaxy S, να δημιουργήσει κάτι το πραγματικά νέο, που ταυτόχρονα είναι και χρήσιμο και όμορφο.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας