Κάμερα
Το Galaxy S10 αποτελεί για τη Samsung μια καινούρια προσέγγιση και στον τομέα της κάμερας, έστω και αν η εταιρεία επιμένει σε κάποιους τομείς να μην ακολουθεί την… τάση της αγοράς. Στο πίσω μέρος του Smartphone βρίσκονται πλέον τρεις διαφορετικές κάμερες, όμως το Galaxy S10 δεν ακολουθεί την «λογική» των πολλών Mpixels που έχει αρχίσει και πάλι πλέον να κάνει την εμφάνιση της.
Η βασική κάμερα των 12 Mpixels διατηρεί εκτός από την ανάλυση της, και όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτής των αμέσως προηγούμενων Galaxy S9 και Note 9. Το μεταβαλλόμενο διάφραγμα έχει και πάλι την δυνατότητα προσαρμογής σε f/1.5 ή f/2.4 ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, ο φακός είναι μηχανικά σταθεροποιημένος, και φυσικά υποστηρίζεται η Dual Pixel τεχνολογία για πιο γρήγορη εστίαση.
Το Galaxy S10 μπαίνει πιο «επιθετικά» και στην λογική της αυτόματης αναγνώρισης του σκηνικού και του αντικειμένου της φωτογραφιας, όμως η Samsung είναι πολυ προσεκτική και αποφεύγει να το ονομάσει τεχνητή νοημοσύνη. Ο λόγος για αυτό είναι απλός, αφού η ίδια δυνατότητα υπάρχει και σε συσκευές όπως το Note 9 και το S9 πλέον με την αναβάθμιση σε Android 9 Pie, που δεν διαθέτουν ξεχωριστή NPU Μονάδα στον επεξεργαστή τους.
Η κάμερα του Galaxy S10 μπορεί να αναγνωρίσει το σκηνικό και/ή το αντικείμενο μιας φωτογραφίας και να προσαρμόσει την χρωματική της απόδοση σε αυτό, προκειμένου να βγάλει μια συνολικά πιο … όμορφη φωτογραφία. Προς έκπληξη μας, η εταιρεία έχει επιλέξει ένα πιο έντονο χρωματικό προφίλ ακόμα και σε σύγκριση με εταιρείες του ανταγωνισμού που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς υπερβολικές σε αυτόν τον τομέα.
Οι φωτογραφίες είναι πάντα λίγο πιο «ζωντανές» από ότι περιμένει κανείς αρχικά. Αυτό που καταφέρνει πολύ καλά πάντως το GalaxY S10, είναι να τονίζει το σύνολο των χρωμάτων σε μια φωτογραφία, και όχι μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο αυτών.
Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Samsung, ότι όπως και η Xiaomi, επιτρέπει τη χρήση της αναγνώρισης σκηνικού μαζί με το HDR, μια δυνατότητα που αυξάνει σημαντικά το εύρος των συνθηκών που μπορεί να βγάλει φωτογραφίες το Galaxy S10 χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Μάλιστα, είτε επειδή υπάρχει η NPU στο εσωτερικο του Exynos 9820, είτε επειδή η Samsung έχει βελτιώσει απλά την απόδοση της εφαρμογής της κάμερας, η ενεργοποίηση της αναγνώρισης σκηνικού και του HDR γίνεται σημαντικά πιο γρήγορα από τις προηγούμενες συσκευές της εταιρείας.
Το Galaxy S10 όμως είναι και το πρώτο Smartphone της σειράς αυτής, και το πρώτο ακριβό τηλέφωνο της εταιρείας που έχει μια κάμερα με υπερ ευρυγώνιο φακό για φωτογραφίες με σημαντικά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Η εταιρεία επέλεξε τη χρήση ενός φακού με οπτικό πεδίο 120 μοιρών περίπου, ανάλογο με αυτό που έχει και το ανθρώπινο μάτι. Η ανάλυση της είναι στα 16 Mpixels, κάτι απαραίτητο λόγω του μεγαλύτερου οπτικού πεδίου, ενώ δεν υπάρχει μηχανική σταθεροποίηση για τον φακό της με το f/2.2 διάφραγμα.
Όμως εδώ είναι δύσκολο να πει κανείς ότι οι επιλογές της εταιρείας στην κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό είναι απόλυτα σωστές. Το ευρύ οπτικό πεδίο των 120 μοιρών σημαίνει ότι οι φωτογραφίες στα άκρα τους έχουν σημαντικά μεγαλύτερη παραμόρφωση σε σύγκριση με αντίστοιχες κάμερες σε συσκευές του ανταγωνισμού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Galaxy S10 έχει μια κάμερα με υπερ ευρυγώνιο φακό που δεν έχει δυνατότητα Auto focus. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η χρήση της περιορίζεται μόνο στις αποστάσεις που είναι ιδανικο το εστιακό βάθος που έχει επιλέξει η εταιρεία.
Πρακτικά αυτό δεν είναι πρόβλημα όταν κάποιος φωτογραφίζει τοπία, και γενικά αντικείμενα που βρίσκονται μακριά από την κάμερα. Όμως χάνει τη δυνατότητα χρήσης της για πολύ κοντινές φωτογραφίες, μια δυνατότητα που ο ανταγωνισμός προσφέρει εδώ και καιρό.
Οι φωτογραφίες τώρα, έχουν πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας, κάτι μάλλον αναμενόμενο με δεδομένη και την αυξημένη ανάλυση του αισθητήρα στα 16ΜΡ. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τις φωτογραφίες σε συνθήκες με καλό φωτισμό, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση το πιο «σκοτεινό» διάφραγμα και η απουσία σταθεροποίησης, κάνουν τη λήψη φωτογραφιών μια πιο δύσκολη διαδικασία.
Το HDR Mode λειτουργεί και στην κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, ενώ η αυτόματη αναγνώριση σκηνικού είναι λιγότερο χρηστικη σε αυτή την περίπτωση. Η εφαρμογή της κάμερας φαίνεται να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει το αντικείμενο με αυτή τη κάμερα, ενώ επειδή το χρωματικό εύρος είναι έτσι και αλλιώς περιορισμένο σε σύγκριση με την βασική, οι φωτογραφίες είναι τελικά διαφορετικές χρωματικά και αυτές.
Η τρίτη κάμερα τώρα, είναι πιο συνηθισμένη, αφού έχει έναν τηλεφακό για 2Χ οπτικό ζουμ, και ανάλυση 12 MP. Είναι και αυτή μηχανικά σταθεροποιημένη, όμως απουσιάζει η τεχνολογία Dual Pixel, παρότι ευτυχώς έχει… Auto focus. Το διάφραγμα είναι πιο περιορισμένο στο f/2.4 και αναμενόμενα η χρήση της είναι πρακτικά δυνατή μόνο σε συνθήκες με καλό φωτισμό.
Προς τιμήν της η Samsung έχει προσπαθήσει να φέρει τις φωτογραφίες από αυτή την κάμερα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτές της βασικής, σε ότι αφορά την ποιότητα τους αλλά και το χρωματικό τους εύρος. Με αυτόν τον τρόπο, οι φωτογραφίες είναι αρκετά καλές για να είναι χρήσιμες, αλλά και για να μην θεωρεί ο χρήστης του Galaxy S10 ότι χρησιμοποιεί μια λιγότερο καλή κάμερα.
Η αναγνώριση σκηνικού λειτουργεί και με αυτή την τρίτη κάμερα, και μάλιστα εδώ η ταχύτητα της είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι όπως και οι περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού του, έτσι και το Galaxy S10, οταν ο φωτισμός είναι χαμηλός και ο χρήστης επιλέγει το 2Χ οπτικό ζουμ, κάνει ψηφιακά ζουμ από την βασική κάμερα. Το αποτέλεσμα είναι πρακτικά το ίδιο με αυτό που θα μπορούσε να πετύχει και η κάμερα με τον τηλεφακό, λόγω του μικρότερου αισθητήρα, αλλά και του πιο περιορισμένου διαφράγματος της.
Η φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, αξίζει ξεχωριστής αναφοράς μόνο για την βασική κάμερα των 12 Mpixels, αφού είναι και η μοναδική που προσφέρει απόδοση της… προκοπής σε αυτές τις συνθήκες. Η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό είναι σημαντικά χειρότερη λόγω του πιο «κλειστού» διαφράγματος, αλλά και του διαφορετικού αισθητήρα.
Η βασική κάμερα λοιπόν, ακολουθεί καλώς ή κακώς την λογική που έχει η εταιρεία εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα. Το Galaxy S10 εκμεταλλεύεται πλήρως το φωτεινό f/1.5 διάφραγμα της, προκειμένου να « δει» όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Η οπτική σταθεροποίηση και ο μεγάλος σε φυσικό μέγεθος αισθητήρας συμβάλουν και αυτά στο να είναι οι φωτογραφίες φωτεινές, αλλά και εντυπωσιακά ποιοτικές, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Samsung.
Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και αυτή το δικό της Night Mode, με την ονομασία… Bright Night Mode (λες και υπήρχε περίπτωση να είναι… σκοτεινό, και χρειάζεται διευκρίνηση), όμως απέτυχε πλήρως στο να το κάνει χρήσιμο. Η δυνατότητα αυτή, ενεργοποείται μόνο αυτόματα από την κάμερα, όταν αναγνωρίσει ότι είναι απαραιτητο από τις συνθήκες φωτισμού. Αυτό περιορίζει σημαντικά τη χρησιμότητα του, ενώ είναι πολλές οι φορές που το Galaxy S10 θα μπορούσε να έχει βγάλει μια καλύτερη φωτογραφία αν είχε τη δυνατότητα να συνδυάσει διαδοχικές λήψεις σε μια φωτογραφία, αυτό δηλαδή που θεωρητικά κάνει το Bright Night mode.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας