Επεξεργαστής Μνήμη.
Η ταυτόχρονη επεξεργασία των δεδομένων από τις πέντε κάμερες του Nokia 9 χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να τελειοποιηθεί, ένα χρονικό διάστημα που «ανάγκασε» την εταιρεία να χρησιμοποιήσει τον προηγούμενο Snapdragon 845 της Qualcomm, με τον οποίο και είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό αυτής της δυνατοτότητας.
Έτσι το Smartphone έρχεται στην αγορά με τον Snapdragon 845 την ίδια περίπου εποχή που γίνονται διαθέσιμες οι πρώτες συσκευές του ανταγωνισμού του με τον αμεσως επόμενο και καλύτερο Snapdragon 855. Πρακτικά αυτό έχει περισσότερο «ψυχολογική» σημασία για τον ιδιοκτήτη του Smartphone και λιγότερο πρακτική.
Ο Snapdragon 845 δεν έπαψε να είναι όσο ισχυρός ήταν και πριν ένα χρόνο περίπου, σε μια εποχή μάλιστα που οι απαιτήσεις του Stock Android 9 Pie που τρέχει το Nokia 9 δεν έχουν αυξηθεί ούτε αυτές με τη σειρά τους. Οι συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας του Snapdragon 845 παραμένουν σχεδόν κορυφαίοι σε απόδοση ακόμα και ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του.
Το Nokia 9 έρχεται με 6 GB μνήμης RAM στη μια και βασική έκδοση του, χωρητικότητα που και αυτή με τη σειρά της είναι περισσότερο από αρκετή για κάθε είδους χρήση. Το Stock Android είναι ιδιαίτερα «ελαφρύ» στις απαιτήσεις του, κάτι που σημαίνει ότι η διαθέσιμη μνήμη για επιπλέον εφαρμογές είναι περισσότερη από ότι σε ανταγωνιστικές προτάσεις με 8 GB RAM και διαφορετικό γραφικό περιβάλλον.
Αυτό που έχει σημασία είναι οτι το Smartphone δεν καθυστερεί σε κανενός είδους εφαρμογή, και δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος να το κάνει κάποιος να…. κολλήσει, ακόμα και αν το προσπαθήσει. Η καθημερινή χρήση του Nokia 9 δεν διαφέρει σε κάτι από αυτή συσκευών με νεότερους και θεωρητικά καλύτερους επεξεργαστές.
Το μοναδικό ουσιαστικό μειονέκτημα του Snapdragon 845 το 2019, είναι ότι το Smartphone θα «γεράσει» νωρίτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες συσκευές άλλων εταιρειών. Εδώ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Nokia 9 είναι σημαντικά οικονομικότερο από τους βασικούς ανταγωνιστές του.
Στον τομέα των γραφικών τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, αφού η Adreno 630 GPU ήταν εντυπωσιακά ισχυρή πριν ένα χρόνο, και οι περισσότερες λύσεις του ανταγωνισμού της ουσιαστικά προσφέρουν σήμερα ελάχιστα καλύτερη απόδοση από αυτή. Με δεδομένο το ότι πολλά από τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στο Play Store έχουν πλέον βελτιστοποιηθεί για να αποδίδουν το καλύτερο δυνατό σε ακριβώς αυτή την Adreno 630, το Nokia 9 είναι ένα ανέλπιστα αποδοτικό Gaming Smartphone.
Μέσα στους επόμενους μήνες, όπου και θα εμφανιστούν κάποια παιχνίδια που θα εκμεταλλεύονται τις ακόμα ισχυρότερες κάρτες γραφικών που υπάρχουν πλέον, ο ιδιοκτήτης του Nokia 9 απλά θα μπορεί να τα παίξει σε χαμηλότερες ρυθμίσεις ποιότητας. Το PUBG για παράδειγμα, επειδή ακριβώς σχεδιάστηκε την εποχή που ο Snapdragon 845 ήταν ο καλύτερος διαθέσιμος επεξεργαστής της Qualcomm, δεν εκμεταλλεύεται με κάποιο τρόπο την επιπλέον ισχύ της Adreno 640 του επόμενου SD855, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή.
Στον αποθηκευτικό χώρο, η Nokia έχει κάνει μια επιλογή που σίγουρα είναι ασυνήθιστη για να είμαστε ευγενικοί. Η βασική και μοναδική διαθέσιμη έκδοση, έχει 128 GB αποθηκευτικού χώρου από τα οποία περίπου 110 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD, κάτι που δεν ταιριάζει σε ένα Smartphone αυτού του είδους. Καθε φωτογραφία σε RAW μορφή είναι μεγαλύτερη από 30ΜΒ σε μέγεθος, κάτι που σημαίνει ότι ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να γεμίσει πιο εύκολα σε σύγκριση με τις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας