Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Nokia 9 Pureview Review : Camera magic
nokia 9

Nokia 9 Pureview Review : Camera magic

απο Kostas Gliatiotis

Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν από την Nokia να συνεχίσει την «ανάκαμψη» της στην αγορά των Smartphones, συμμετέχοντας σοβαρά και στην κορυφαία κατηγορία τιμής και χαρακτηριστικών. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της εταιρείας σε αυτή, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες εμπορικά, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο πως οι ίδιες οι συσκευές δεν ήταν όσο ανταγωνιστικές θα έπρεπε.

Με το Nokia 9 Pureview, η εταιρεία αποφάσισε (μάλλον σωστά…) να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, και να δοκιμάσει να προσφέρει κάτι ασυνήθιστό, που δεν μπορεί να βρει κανείς σε καμία εταιρεία του ανταγωνισμού της. Η εμπορική ονομασία PureView έχει σημαντική… ιστορία, αφού το Nokia 808 και το Lumia 1020 ήταν τα πρώτα Smartphones στον κόσμο με κάμερα εντυπωσιακά υψηλής ανάλυσης 41 Mpixels, σε μια εποχή μάλιστα που αυτό ήταν σημαντικά πιο δύσκολο τεχνικά από ότι είναι σήμερα.

Πλέον με τον ανταγωνισμό να έχει και αυτός σημαντική εμπειρία στον τομέα της φωτογραφίας, η Nokia επέλεξε να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει κάποια άλλη εταιρεία, σε συνεργασία με την Zeiss όπως πάντα αλλά αυτή τη φορά και με την Light. Η εταιρεία αυτή εξειδικεύεται στην ταυτόχρονη χρήση πολλών διαφορετικών καμερών για τη λήψη μιας φωτογραφίας, που είναι και η βασική ιδέα πίσω από τις πέντε κάμερες που εχει το νέο Nokia 9.

Η αγορά όμως πλέον δεν θέλει συσκευές με απλά μια πολύ καλή κάμερα, αφού αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα πολύ καλό συνολικά Smartphone. Στο Review που ακολουθεί, θα γνωρίσουμε αναλυτικότερα το Nokia 9, και θα δούμε όχι μόνο αν τελικά είναι κάτι το διαφορετικό προς το καλύτερο με βάση τις πέντε κάμερες του, αλλά και συνολικά σαν ένα κορυφαίο Smartphone.

Σχεδιασμός.

Αυτό που είναι άμεσα ορατό σε οποιον δει για πρώτη φορά το Nokia 9 από κοντά, και το πιάσει στα χέρια του, είναι ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακά ομορφο και πολυτελές Smartphone. Ακόμα και πριν ασχοληθεί κάποιος με τις πέντε κάμερες στο πίσω μέρος του, η εξωτερική του εμφάνιση «κερδίζει» αμέσως, ακόμα και όσους παραδοσιακά προτιμούν συσκευές άλλων εταιρειών.

Για να το πετύχει αυτό η Nokia, έχει προφανώς χρησιμοποιήσει κορυφαίας ποιότητας υλικά, ενώ ταυτόχρονα έχει επιλέξει και ένα σχέδιο που είναι ταυτόχρονα σοβαρό αλλά και όμορφο. Ξεκινόντας από την πίσω πλευρά του Nokia 9, αυτό που ξεχωρίζει προφανώς είναι οι πέντε διαφορετικές κάμερες του. Αυτές βρίσκονται σε μια «περίεργη» διάταξη, μαζί με το LED Flash και μια επιπλέον… τρύπα που φιλοξενεί τον ToF αισθητήρα βάθος, και αυτόν για την ισορροπία λευκού.

Η πρώτη επαφή με αυτό το πίσω μέρος ξενίζει ίσως τους περισσότερους που θα πιάσουν στα χέρια τους το Smartphone, μέχρι να συνηθίσουν οπτικά τις πέντε κάμερες και την διάταξη τους. Πρακτικά η εταιρεία δεν είχε ιδιαίτερες επιλογές στο πως να τις τοποθετήσει στο Smartphone, οπότε είναι άδικό να είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό το θέμα.

Το πίσω αυτό μέρος είναι κατασκευασμένο από γυαλί, και συγκεκριμένα Gorilla Glass 5, που αποτελεί πρακτικά την νεότερη έκδοση που μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Nokia προκειμένου να πετύχει και την τιμή πώλησης του Smartphone. Οι γωνίες του είναι κυρτές, όπως πλέον και σε πολλές συσκευές του ανταγωνισμού, μια επιλογή που κάνει το Nokia 9 να κάθεται πιο καλά και άνετα στο χέρι του ιδιοκτήτη του.

Το πλαϊνό μέρος είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και όχι από ατσάλι, μια επιλογή όμως που και πάλι δείχνει να έχει γίνει σωστά από την εταιρεία. Η Nokia γνωρίζει από ότι φαίνεται πως να επεξεργάζεται το συγκεκριμένο υλικό για να βελτιώνει ακόμα περισσότερο την εμφάνιση του.

Στο Nokia 9 το αλουμινένιο αυτό πλαίσιο έχει μικρές «γωνίες» στις άκρες του, που δεν είναι βαμμένες στο μπλε χρώμα που είναι η υπόλοιπη συσκευή. Οι γωνίες αυτές παρότι δεν το περιμένει κανείς αρχικά, «κάθονται» επίσης καλά στο χέρι του χρήστη, χωρίς να ενοχλούν, ενώ ακριβώς επειδή είναι γυαλιστερές, αντανακλούν με ωραίο τρόπο το φως.

Ερχόμενοι τώρα στην μπροστινή πλευρά, η εταιρεία έχει κάνει μια σημαντική επιλογή που  διαχωρίζει το Nokia 9 από όλες τις συσκευές του ανταγωνισμού του. Η οθόνη τω 5.99 ιντσών δεν έχει κανενός είδους Notch στο πάνω μέρος της, κάτι που σημαίνει αντίστοιχα ότι το πλαίσιο γύρω από αυτή είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο πλέον.

Θεωρητικά αυτή η επιλογή της εταιρείας μπορεί να θεωρηθεί αρνητική με την πρώτη ματιά, χωρίς όμως να είναι απαραίτητα. Το πλαίσιο αυτό είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ενώ πάλι χάρη στον πολύ καλό σχεδιασμό, «δένει» με τον υπόλοιπο χαρακτήρα του Smartphone. Προφανώς και το Nokia 9 είναι μεγαλύτερο σε ύψος από πολλές προτάσεις του ανταγωνισμού του με αντίστοιχα μεγάλη οθόνη, χωρίς όμως να φτάνει στα όρια της υπερβολής και χωρίς να είναι δύσκολο στην μεταφορά του.

Στα αρνητικά τώρα, θα πρέπει να αναφέρουμε μερικές επιλογές που έχει κάνει η Nokia και θα μπορούσε να έχει αποφύγει. Η πρώτη από αυτές αφορά το μοναδικό ηχείο στο κάτω μέρος της συσκευής, το οποίο θα θέλαμε να είναι λίγο πιο δυνατό σε απόδοση. Όμως θα θέλαμε επίσης το ακουστικό να λειτουργεί και σαν δεύτερο μικρό ηχείο για στρεοφωνικό ήχο, κάτι που προσφέρουν οι περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού της Nokia.

Τέλος, θα θέλαμε να μην έχει αφαιρεθεί η 3.5 mm θύρα των ακουστικών, από την στιγμή που οι διαστάσεις του Smartphone επιτρέπουν να «χωρέσει» στο πάνω ή το κάτω μέρος του. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι το Nokia 9 έχει πιστοποίηση IP67 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, κάτι που σίγουρα θα εκτιμηθεί από μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights