Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Nokia 9 Pureview Review : Camera magic
nokia 9

Nokia 9 Pureview Review : Camera magic

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Αυτό για το οποίο είναι περισσότερο γνωστό το Nokia 9, και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι οι συνολικά πέντε κάμερες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του. Σε πλήρη αντίθεση με τον ανταγωνισμό, που προσφέρει κάμερες με διαφορετική ανάλυση μεταξύ τους, και διαφορετικό οπτικό πεδίο, με 2Χ οπτικό ζουμ ή/και υπερ ευρυγώνιο φακό, το Nokia 9 ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική.

Οι πέντε κάμερες του έχουν ακριβώς την ίδια ονομαστική ανάλυση των 12 MPixels, έχουν και οι πέντε το ίδιο f/1.8 διάφραγμα στον φακό τους, και έχουν και το ίδιο οπτικό πεδίο. Οι δύο από αυτές είναι έγχρωμες, ενώ οι άλλες τρεις είναι… ασπρόμαυρες. Η επιλογή αυτή βασίζεται στο ότι ένας ασπρόμαυρος αισθητήρας μπορεί να δει περισσότερο φως σε δύσκολες συνθήκες, ενώ έχει και σημαντικά καλύτερο δυναμικό εύρος.

Το Nokia 9 επεξεργάζεται ταυτόχρονα τα δεδομένα από αυτές τις πέντε κάμερες κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης του βγάζει μια φωτογραφία, προκειμένου να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά στο τελικό αρχείο.  Η εταιρεία χρειάστηκε πολύ χρόνο, και στενή συνεργασία με την Qualcomm που έχει κατασκευάσει το Hardware του Smartphone, ώστε να καταφέρει να πετύχει τον μοναδικό αυτό τρόπο που λειτουργούν οι κάμερες του Nokia 9.

Η λήψη μιας φωτογραφίας γίνεται αμέσως, όμως το Smartphone χρειάζεται περίπου 10 δευτερόλεπτα για να την αποθηκεύσει, μια διαδικασία που γίνεται στο παρασκήνιο και ο ιδιοκτήτης του μπορεί αμέσως να βγάλει την επόμενη φωτογραφία. Το αρνητικό εδώ είναι ότι οι συνεχόμενες λήψεις μπαίνουν στην…ουρά για την επεξεργασία τους, με αποτέλεσμα μετά από 4 με 5 φωτογραφίες να χρειάζεται περίπου ένα λεπτό για την αποθήκευση τους.

Ο τρόπος όμως που λειτουργούν οι πέντε αυτές κάμερες, υπόσχεται φωτογραφίες με σημαντικά μεγαλύτερο χρωματικό και δυναμικό εύρος φωτισμού, και λεπτομέρεια που δεν μπορεί να πετύχει κάποιο άλλο Smartphone. Η πραγματικότητα είναι ομως διαφορετική, αφού αυτό που υπόσχεται το Nokia 9 μπορεί να το πετύχει μόνο υπό … προϋποθέσεις.

Οι φωτογραφίες που βγαίνουν δεν είναι κάτι το διαφορετικό από το συνηθισμένο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καλύτερες από αυτές που βγάζουν οι καλύτερες συσκευές του ανταγωνισμού όπως το Galaxy S10 της Samsung και το P30 pro της Huawei.

Η λεπτομέρεια που περιέχουν είναι πρακτικά στο μέσο όρο, αφου το Sharpness είναι αυξημένο περισσότερο από ότι θα έπρεπε σε μια προσπάθεια να είναι πιο.. .εντυπωσιακές οι φωτογραφίες.Το χρωματικό εύρος επίσης δεν είναι το καλύτερο δυνατό, χωρίς όμως να υστερεί σε κάτι σε σύγκριση και πάλι με τους βασικότερους ανταγωνιστές του Nokia 9.

Όμως τo Nokia 9 μπορεί να κάνει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν αυτοί οι ανταγωνιστές του. Μπορεί να αποθηκεύσει σε RAW αρχείο, τις πληροφορίες και από τις πέντε αυτές κάμερες του. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ένα από αυτά τα RAW αρχεία περιέχει σημαντικά περισσότερα δεδομένα από ότι σε οποιοδήποτε άλλο Smartphone, δεδομένα που είναι χρήσιμα σε αυτούς που θέλουν να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους.

Σε αυτή την περίπτωση, και για όσους έχουν το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν, η κάμερα του Nokia 9 προσφέρει κάτι όντως το μοναδικό. Με επεξεργασία και … υπομονή, μπορεί κάποιος να πάρει φωτογραφίες που πραγματικά δείχνουν να μην έχουν βγει με την κάμερα ενός Smartphone. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι κατά κανόνα οι περισσότεροι από εμάς θέλουν απλά να βγάλουν αμέσως την καλύτερη δυνατή φωτογραφία.

Η φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, δυστυχώς δεν είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του Nokia 9. Μπορεί και εδώ να αποθηκεύσει εντυπωσιακά πολλά δεδομένα σε RAW αρχείο το οποίο και μπορεί να επεξεργαστεί κάποιος για να πετύχει μια πολύ καλή φωτογραφία, όμως η άμεση και… απλή λήψη μιας φωτογραφίας είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση.

Το Smartphone δεν έχει κάποιο ξεχωριστό Night Mode, κάτι που θα ήταν και τεχνικά αδύνατο με πέντε διαφορετικές κάμερες, αυτό όμως που έχει σημασία είναι το πραγματικό αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες είναι απλά ικανοποιητικές, κυρίως επειδή έχουν πολύ περιορισμένα επίπεδα ψηφιακού θορύβου. Δεν έχουν όμως και καλά επίπεδα φωτισμού, αφού το Nokia 9 δεν χρησιμοποιεί κάποια ιδιαίτερη τεχνική για να δει περισσότερο φως σε δύσκολες συνθήκες. Μάλιστα καμία από τις κάμερες του δεν έχει και OIS, κάτι που επίσης είναι τεχνικά αδύνατον όταν το Hardware έχει να διαχειριστεί πέντε διαφορετικές κάμερες ταυτόχρονα.

Συνολικά η κάμερα του Nokia 9 δεν απευθύνεται σε αυτόν που θέλει να βγάλει εύκολα και γρήγορα την καλύτερη δυνατή φωτογραφία. Για αυτούς το Smartphone προσφέρει απλά την απόδοση που πρέπει να έχει ώστε να μην ενοχλεί, και οι φωτογραφίες του δεν είναι κάτι το ξεχωριστό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του.

Το Nokia 9 όμως υπόσχεται μοναδικές δυνατότητες επεξεργασίας, σε αυτούς που ξέρουν, θέλουν και έχουν την υπομονή και το χρόνο να επεξεργαστούν τα RAW αρχεία που αποθηκεύουν τα δεδομένα από τις πέντε κάμερες του. Προφανώς και αυτό το κοινό είναι σημαντικά μικρότερο, αντίστοιχα προφανώς όμως, ο ανταγωνισμός της Nokia δεν προσφέρει κάτι αντίστοιχο με αυτό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights