Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Fold Review: Ασυνήθιστο και πρωτοποριακό

Samsung Galaxy Fold Review: Ασυνήθιστο και πρωτοποριακό

απο Kostas Gliatiotis

Οθόνη.

Επειδή η οθόνη του Galaxy Fold είναι ταυτόχρονα ένα τεχνολογικό επίτευγμα αλλά και αυτό που το κάνει να διαφέρει από κάθε άλλο Smartphone που είναι διαθέσιμο στην αγορά, η περιγραφή της αξίζει δύο ξεχωριστά τμήματα. Το πρώτο αφορά το τεχνικό κομμάτι, και το δεύτερο την απόδοση της στην πράξη, αλλά και τα εργονομικά «προβλήματα» που φέρνει.

Στο τεχνικό κομμάτι, η Samsung είχε εδώ και χρόνια τη δυνατότητα να κατασκευάσει εύκαμπτα AMOLED Panels, το πρόβλημα ήταν (και συνεχίζει να είναι…) το προστατευτικό πάνω από αυτή. Το ίδιο το Panel πρέπει να έχει ακριβώς από πάνω του και μια επιφάνεια που είναι ευαίσθητη στην αφή, που και αυτή με τη σειρά της δεν ήταν τόσο εύκολο να γίνει εύκαμπτη και να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Το προτατευτικό στο εξωτερικό της οθόνης είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, αφού μέχρι και σήμερα, δεν έχει ανακαλυφθεί κάποιος τρόπος κατασκευής ενός είδους γυαλιού που να είναι και εύκαμπτο.

Η επιφάνεια που είναι ευαίσθητη στην αφή βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό το πλαστικό προτατευτικό και ανάμεσα σε αυτό και την ίδια την οθόνη. Τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η διάταξη είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Αρχικά το πλαστικό αυτό δεν είναι το ίδιο σκληρό με το γυαλί, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του Fold να πρέπει να προσέχει πόσο δυνατά πιέζει την οθόνη του. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι αν την πιέσει αρκετά έντονα ενώ είναι… νευριασμένος, αντιμετωπίζει την πιθανότητα να της προκαλέσει ζημιά.

Για να μειώσει αυτές τις πιθανότητες η Samsung αλλά και για να αυξήσει την ακαμψία ολόκληρης της συσκευής, έχει προσθέσει μια μεταλλική «πλάκα» κάτω από το κάθε μισό της οθόνης με εξαίρεση φυσικά το σημείο στο οποίο διπλώνει. Επιστρέφοντας τώρα στο πλαστικό εξωτερικό προστατευτικό της, το υλικό κατασκευής του απαιτεί προσοχή και στο τι αντικείμενα έρχονται σε επαφή με αυτό. Για αυτό και η εταιρεία είναι ιδιαίτερα επίμονη στο να αναφέρει σε διαφορετικά σημεία του λειτουργικού αλλά και στην συσκευασία του Galaxy Fold ότι η οθόνη αυτή απαιτεί περισσότερη προσοχή από το συνηθισμένο.

Το ίδιο το Panel τώρα, είναι ένα Dynamic Amoled Panel, που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με την οθόνη των Galaxy S10 και των δύο Galaxy Note 10 της εταιρείας. Η χρωματική του απόδοση είναι κορυφαία, ενώ και ο φωτισμός του είναι εντυπωσιακός. Σε αυτό βοηθάει σημαντικά η μεγάλη επιφάνεια του, επειδή κάθε pixel παράγει το δικό του φωτισμό, και είναι φυσικά μεγαλύτερο σε μέγεθος.

Τέλος, επειδή το πλαστικό πάνω από την οθόνη είναι ιδιαίτερα λεπτό σε μέγεθος, δεν προκαλεί κανενός είδους αλλοίωση στα χρώματα αλλά και στο επίπεδο του φωτισμού. Αυτό ισχύει ακόμα και κάτω από υπερβολικά μεγάλη γωνία από την οποία κανείς δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει το Galaxy Fold.

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, είναι σχεδόν αδύνατον να περιγράψει κανείς σε λογικού μεγέθους κείμενο το πως αλλάζει η οθόνη αυτή την καθημερινή χρήση ενός Smartphone. Αρχικά, το μεγαλύτερο μέγεθος της, την κάνει ιδανική για την προβολή φωτογραφιών και βίντεο αλλά και κάθε είδους κειμένου. Μάλιστα ακόμα και η περιήγηση σε σελίδες μέσω του Chrome είναι κάτι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο Smartphone.

Το μεγαλύτερο της μέγεθος κάνει άνετη όλη αυτή τη διαδικασία, ακόμα και με το επιπλέον «στάδιο» του να πρέπει κανείς να την ανοίξει. Εκτός όλων αυτών, είναι ιδανική και για την δημιουργία περιεχομένου, είτε αυτό είναι φωτογραφίες και βίντεο με τις κάμερες στο πίσω μέρος του Galaxy Fold, είτε είναι σύνταξη κειμένου.

Για αυτό το σκοπό, το πληκτρολόγιο εμφανίζεται σε δύο διαφορετικά τμήματα, αριστερά και δεξία από το σημείο που λυγίζει η οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης του μπορεί να χρησιμοποιεί με βολικό τρόπο και τα δύο χέρια του, αφού θα ήταν αδύνατον να γράψει με το ένα μόνο.

Αν δεν μας άρεσε κάτι τώρα, είναι το πόσο μεγάλο μέρος της οθόνης κόβει η εγκοπή που φιλοξενεί τις δυο κάμερες που υπάρχουν στο εσωτερικό του Galaxy Fold. Μάλιστα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον χώρο που καταλαμβάνουν οι δύο αυτές κάμερες, επειδή περιέχει και τους αισθητήρες που είναι απαραίτητοι για την προσαρμογή της απόδοσης της οθόνης ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.

Μετά από μερικές ημέρες χρήσης της οθόνης του Galaxy Fold, και αφού κανείς συνηθίσει το εντυπωσιακά μεγάλο μέγεθος της, είναι δύσκολο να επιστρέψει σε ένα κανονικό Smartphone, ακόμα και αν αυτό είναι ένα αντίστοιχα κορυφαίο σε όλους τους άλλους τομείς όπως το Galaxy Note 10 Plus της ίδιας εταιρείας.

Η αναλογία πλευρών είναι περίπου 4:3 κάτι που κάνει την οθόνη πιο «τετράγωνη» με σημαντικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένα είδη χρήσης. Τα περισσότερα βίντεο είναι σε αναλογία πλευρών 16:9 και στην οθόνη του Fold προβάλλονται με σημαντικά μεγάλο πλαίσιο στο πάνω και κάτω μέρος τους. Μάλιστα σε εφαρμογές όπως το Youtube δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ολόκληρης της οθόνης, μια δυνατότητα που υπάρχει σε σχεδόν κάθε άλλο Android Smartphone.

Για την ανάγνωση κειμένου και την προβολή σελίδων, η αναλογία αυτή είναι σημαντικά πιο βολική, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα παιχνίδια. Είναι δεδομένο ότι τα υλικά κατασκευής της οθόνης, αλλά και ο τρόπος που διπλώνει στο εσωτερικό του Smartphone, απαιτούν προσοχή και προσαρμογή που δύσκολα κάποιος θα θεωρήσει λογική. Οι περισσότεροι από εμάς καλώς ήκακώς θεωρούν ότι όσο πιο ακριβό είναι ένα Smartphone, τόσο λιγότερο θα πρέπει να ασχολούμαστε μαζί του προκειμένου να κάνουμε εύκολα και άνετα τη δουλειά μας. Στην περίπτωση του Galaxy Fold αυτό δεν ισχύει, όμως ο διαφορετικός του χαρακτήρας αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο όποιον αφιερώσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε να «συνηθίσει» αυτές τις απαιτήσεις του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights