Κάμερα
Στο πίσω μέρος του Galaxy Fold υπάρχουν τρεις διαφορετικές κάμερες, που στο σύνολο τους είναι πρακτικά ίδιες με αυτές των δύο εκ των τριών Galaxy S10 της εταιρείας. Δεν είναι ακριβώς αυτές που έχουν τα δύο νεότερα Galaxy Note, επειδή το Galaxy Fold είχε ήδη σχεδιαστεί στο σύνολο του όταν αυτά έφτασαν στην αγορά, και οι αλλαγές που έκανε η Samsung δεν αφορούσαν αυτόν τον τομέα.
Παρόλα αυτά, όλες οι βελτιώσεις σε επίπεδο λογισμικού που έχει κάνει η εταιρέια από τότε, έχουν μεταφερθεί και στο Fold, όπως και στα τρία Galaxy S10. Η βασική κάμερα συνεχίζει να διατηρεί την ανάλυση των 12ΜΡ με την Samsung να θεωρεί ότι είναι αρκετή για πραγματικά καλές φωτογραφίες. Πρόκειται για μια ασυνήθιστα εξελιγμένη κάμερα, αφού έχει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Το μεταβλητό διάφραγμα με τιμή f/1.5 ή f/2.4 ανάλογα με τις συνθηκες φωτισμού, συνδυάζεται ιδανικά με την τεχνολογία Dual Pixel για την εντυπωσιακά γρήγορη εστίαση, αλλά και το OIS που διατηρεί το πλάνο σταθερό σε φωτογραφίες αλλά και βίντεο.
Το Galaxy Fold έχει την δυνατότητα αναγνώρισης σκηνικού, που η Samsung σωστά αποφεύγει να ονομάζει «τεχνητή νοημοσύνη». Με αυτή ενεργή, το Smartphone μπορεί να… καταλάβει ένα μεγάλο εύρος από σκηνικά, τοπία και αντικείμενα που βλέπει η κάμερα του. Στην συνέχεια προσαρμόζει τα χρώματα, την αντίθεση και την οξύτητα της φωτογραφίας προκειμένου να είναι πιο όμορφη και λίγο πιο εντυπωσιακή. Οι επεμβάσεις που κάνει είναι σχετικά περιορισμένες, και οι φωτογραφίες καταλήγουν να είναι ευχάριστα διαφορετικές και όχι υπερβολικές.
Σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού τωρα, η βασική κάμερα μπορεί να εκμεταλλευτεί το f/1.5 διάφραγμα του φακού της ώστε να δει όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Η σχετικά μικρή ανάλυση του αισθητήρα όμως περιορίζει την λεπτομέρεια που αποθηκεύεται σε κάθε φωτογραφία, όσο και αν το δυναμικό εύρος του φωτισμού διατηρείται σε εντυπωσιακά επίπεδα.
Παρόλα αυτά, και η Samsung έχει πλέον το ξεχωριστό Night Mode που βελτιώνει σημαντικά την απόδοση της κάμερας σε αυτές τις συνθήκες. Για να το πετύχει αυτό, βγάζει συνεχόμενες διαδοχικές λήψεις, με διαφορετικά επίπεδα φωτισμού, τις οποίες συνδυάζει σε μια τελική φωτογραφία. Είναι γεγονός ότι η διαδικασία λήψης με το Night mode είναι ενοχλητικά αργή, σε σύγκριση με κάθε άλλη συσκευή που έχει αντίστοιχη δυνατότητα.
Η δεύτερη κάμερα του Galaxy Fold που είναι πρακτικά χρήσιμη, είναι αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό. Η ανάλυση της είναι αυξημένη στα 16ΜΡ, όμως αυτό αποτελεί και το μοναδικό της θετικό στοιχείο, που μάλιστα δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Ακομα και σε ένα Smarthone με κόστος περισσότερα από 2.000 ευρώ, η Samsung επιμένει να μην εξοπλίζει με Auto focus την κάμερα αυτή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κάμερα να μην μπορεί να εστιάσει σε διαφορετικό σημείο ανάλογα με την απόσταση από το αντικείμενο της φωτογραφίας. Μάλιστα απουσιάζει και το OIS με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητη και στο πόσο σταθερό χέρι έχει ο ιδιοκτήτης του Galaxy Fold.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει και αυτή η κάμερα, έχουν σχεδόν το ίδιο χρωματικό και δυναμικό εύρος με αυτές από τη βασική κάμερα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στη Samsung, αφού είναι ελάχιστες οι συσκευές που μπορούν να το πετύχουν. Όμως η λεπτομέρεια τους είναι χαμηλότερη από το συνηθισμένο, αφού η υψηλότερη της ανάλυση έχει να καλύψει ένα σημαντικά μεγαλύτερο πλάνο από την βασική κάμερα. Το πλάνο αυτό έχει οπτικό πεδίο 123 μοιρων, που είναι μεγαλύτερο από τις κάμερες αυτού του είδους σε συσκευές του ανταγωνισμού.Έχει όμως σαν αποτέλεσμα και την αλλοίωση των σχημάτων στα άκρα της φωτογραφίας. Η αλλοίωση αυτή μειώνεται με την αντίστοιχη επιλογή στις ρυθμίσεις της κάμερας, μείωση όμως που έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται μικρότερο και το κάδρο κάθε φωτογραφίας, χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα των 123 μοιρών.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας τώρα, δεν έχει κάποιο νόημα να προσπαθήσει ο ιδιοκτήτης του Galaxy Fold να βγάλει φωτογραφίες χωρίς τη χρήση του Night mode. Οι φωτογραφίες είναι σκοτεινές, και χωρίς κανενός είδους λεπτομέρεια, δείχνοντας ότι η κάμερα αυτή είναι σημαντικά κατώτερη ποιότικά από την βασική.
Με το Night Mode, τα επίπεδα φωτισμού βελτιώνονται σημαντικά, όπως και η λεπτομέρεια που περιέχει κάθε φωτογραφία. Τα χρώματα αποτυπώνονται και αυτά πιο σωστά, και παρά τον ενοχλητικά πολύ χρόνο που χρειάζεται κάθε λήψη, τουλάχιστον οι φωτογραφίες δεν είναι κακές.
Η Τρίτη και τελευταία κάμερα του Galaxy Fold είναι και η λιγότερο χρήσιμη, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πλέον ότι δεν θα υπάρχει σε μελλοντικά Smartphones της εταιρείας. Η ανάλυση της είναι και εδώ στα 12ΜΡ και έχει έναν τηλεφακό που φέρνει δύο φορές πιο κοντά το αντικείμενο της φωτογραφίας. Το 2Χ οπτικό zoom αυτό, συνδυάζεται με OIS αλλά και ένα σχετικά αποδοτικό f/2.4 διάφραγμα στον φακό της.
Οι φωτογραφίες είναι σημαντικά καλύτερες σε λεπτομέρεια και δυναμικό εύρος από αυτές της κάμερας με τον υπερ ευρυγώνιο φακό. Μάλιστα και ο φωτισμός τους είναι βελτιωμένος ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με παλαιότερες συσκευές της εταιρείας.
Το Night mode είναι διαθέσιμο και με αυτή την κάμερα, και σε κάθε περίπτωση βελτιώνει την ποιότητα των φωτογραφιών όπως ακριβώς και στις άλλες δύο κάμερες. Η σημαντική διαφορά εδώ είναι ότι το Galaxy Fold κάποιες φορές επιλέγει να κάνει ψηφιακό zoom από την βασική του κάμερα, χωρίς να ενημερώνει τον ιδιοκτήτη του για αυτό. Το αποτέλεσμα έιναι πρακτικά το ίδιο, αφού επιλέγει να το κάνει σε περιπτώσεις που το περιορισμένο διάφραγμα αυτής με τον τηλεφακό θα είχε σαν αποτέλεσμα μια πιο σκοτεινή φωτογραφία.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας