Κάμερες.
Ο τομέας στον οποίο η Samsung έκανε με διαφορά τις περισσότερες παραχωρήσεις, είναι αυτός των τριων καμερών που βρίσκονται στο πίσω μέρος του Note 10 Lite.
Η βασική από αυτές έχει την ίδια ονομαστική ανάλυση με αυτές των ακριβότερων μοντέλων της σειράς, αυτή είναι όμως και η μοναδική ομοιότητα της. Εκτός του ότι πρόκειται και τεχνικά για διαφορετικό (κατώτερο) αισθητήρα, απουσιάζουν ενοχλητικά, το μεταβαλλόμενο διάφραγμα του φακού αλλά και η τεχνολογία εστίασης Dual Pixel.
Η κάμερα έχει ένα διάφραγμα f/1.7 στο φακό της, ανάλογο με αυτό που έχουν οι συσκευές της εταιρείας στη μεσαία κατηγορία. Τουλάχιστον, διατηρεί το OIS που θα ήταν αδικαιολόγητη απουσία στα 660 ευρώ.
ΟΙ φωτογραφίες από την βασική κάμερα τώρα, είναι αναμενόμενα διαφορετικές, με μικρή έστω μείωση της συνολικής ποιότητας τους. Μεγάλο μέρος της διαφοράς παρόλα αυτά, οφείλεται στο διαφορετικό Hardware και την διαφορετική επεξεργασία που κάνει στα δεδομένα από την κάμερα.
Παρόλα αυτά, η λεπτομέρεια είναι πολύ καλή για κάμερα των 12ΜΡ, χωρίς όμως να φτάνει τα κορυφαία επίπεδα των ακριβότερων Galaxy Note. Με το μεταβαλλόμενο διάφραγμα και την τεχνολογία Dual Pixel να αποτελούν «στάνταρ» σε Galaxy Note αλλά και Galaxy S εδώ και χρόνια πλέον, η αφαίρεση τους είναι μάλλον ενοχλητική.
Το Note 10 Lite έχει ξεχωριστό Night mode, που τουλάχιστον «βοηθάει» την κάμερα του να βγάλει αξιοπρεπείς φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επειδή όμως η κάμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή των ακριβότερων μοντέλων, οι φωτογραφίες ακόμα και με το Night mode δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά.
Η δεύτερη κάμερα τώρα, είναι και εδώ με υπερ ευρυγώνιο φακό, όπως πλέον σχεδόν κάθε μοντέλο της εταιρείας. Η ανάλυση της είναι μειωμένη στα 12ΜΡ, αν και αυτή των 16ΜΡ στα ακριβότερα Galaxy Note 10 και S10,δεν είχε έτσι και αλλιώς κάποια ιδιαίτερα καλή απόδοση.
Οι φωτογραφίες είναι απλά αποδεκτές, όπως σε κάθε τηλέφωνο της εταιρείας με Ultra wide κάμερα. Η απουσία του Auto focus είναι και εδώ αισθητή, με την κάμερα να μην μπορεί να εστιάσει σωστά ανάλογα με την απόσταση που βρίσκεται το αντικείμενο. Η κάμερα είναι «ρυθμισμένη» να εστιάζει στο… άπειρο, προκειμένου να βγάζει καλύτερα φωτογραφίες μακρινά τοπία όπου είναι και πιο χρήσιμος ένας υπερ ευρυγώνιος φακός.
Η χαμηλή ανάλυση των 12ΜΡ (για Smartphone σε αυτή την κατηγορία τιμής πάντα…) δεν βοηθάει στη λεπτομέρεια που έχει κάθε φωτογραφία. Με δεδομένο το ότι το πλάνο είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό της βασικής κάμερας, ο αισθητήρας πρέπει να καλύψει αντίστοιχα μεγαλύτερες απαιτήσεις σε λεπτομέρεια, κάτι που τελικά δεν το καταφέρνει.
Η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό μπορεί να εκμεταλλευτεί και αυτή τα πλεονεκτήματα του Night mode. Με δεδομένη την μέτρια συνολική της ποιότητα, τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βγάλει φωτογραφίες που είναι συνολικά απλά ικανοποιητικές.
Ο φωτισμός είναι σε πολύ καλά επίπεδα, με το δυναμικό εύρος να είναι επίσης ικανοποιητικό. Ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όμως, που μέρος της λεπτομέρειας πάντα χάνεται στην επεξεργασία για την αφαίρεση του ψηφιακού θορύβου, οι φωτογραφίες είναι αρκετά κάτω από το μέσο όρο ποιοτικά.
Τέλος, η Τρίτη κάμερα είναι η λιγότερο χρήσιμη, και πρόκειται φυσικά για αυτή με τον τηλεφακό που προσφέρει 2Χ οπτικό ζουμ, και φέρνει δύο φορές πιο κοντά το αντικείμενο της φωτογραφίας. Έτσι και αλλιώς , η αντίστοιχη κάμερα των Note 10 και S10 δεν ήταν ισάξια της βασικής τους, και δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο από το Note 10 Lite.
Οι φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν τα ίδια επίπεδα φωτισμου με τη βασική κάμερα, χρωματικά όμως διαφέρουν όσο ακριβώς χρειάζεται για να ξεχωρίζει ότι είναι μια συνολικά διαφορετική κάμερα.
Το Night mode είναι και εδώ διαθέσιμο, μόνο όμως… θεωρητικά. Η κάμερα του Note 10 Lite έτσι και αλλιώς γυρίζει αυτόματα σε ψηφιακό zoom από την βασική κάμερα όταν τα επίπεδα φωτισμού είναι χαμηλά (μια διαδικασία για την οποία δεν ενημερώνει το Note 10 Lite…) με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες με το Night mode να βγαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις με 2Χ ψηφιακό zoom από τη βασική κάμερα.
Με αυτή να μην έχει έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα καλή ποιότητα, οι φωτογραφίες με 2Χ zoom είναι ακόμα χειρότερες, και απλά καλύπτουν τη βασική απαίτηση του να βγάλει κανείς μια πιο κοντινή φωτογραφία. Η ποιότητα τους σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει σε ένα Smartphone που κοστίζει λίγο περισσότερα από 600 ευρώ στη χώρα μας.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας