Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi Mi 10 Pro 5G vs Samsung Galaxy S20 Plus: Η σκληρή αλήθεια

Xiaomi Mi 10 Pro 5G vs Samsung Galaxy S20 Plus: Η σκληρή αλήθεια

απο Kostas Gliatiotis

Η εποχή που η Xiaomi αποτελούσε την εναλλακτική για όσους αναζητούσαν ένα κορυφαίο Smartphone, και ήταν διατεθιμένοι να κάνουν συγκεκριμένες παραχωρήσεις για να το αποκτήσουν σε χαμηλότερο κόστος, έχει πλέον περάσει. Η εταιρεία φρόντισε ώστε οι νεότερες συσκευές της τα τελευταία χρόνια να είναι αντίστοιχες και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες από τον ανταγωνισμό τους, ειδικά για τα χρήματα που κοστίζουν. Η καλύτερη όμως απόδειξη με διαφορά, είναι το νέο και κορυφαίο Mi 10 Pro της εταιρείας, ένα Smartphone που είναι και το πρώτο με σχετικά υψηλή τιμή πώλησης. Το «σχετικά» αφορά την άμεση σύγκριση του με τις προτάσεις του ανταγωνισμού του και ειδικά το Galaxy S20 Plus, τη συσκευή της Samsung που έρχεται με παρόμοια τιμή πώλησης.

Το παρόμοια εδώ όμως, στην περίπτωση του Galaxy S20 Plus αφορά την έκδοση με 128 αντί για 256GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά και χωρίς υποστήριξη για 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η αντίστοιχη έκδοση για τη συσκευή της Samsung, δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στη χώρα μας, και η τιμή της στις αγορές που υπάρχει επίσημα, είναι περίπου 250 ευρώ ακριβότερη από το Mi 10 Pro στα 1.099 ευρώ.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι το τι ακριβώς προσφέρει η κάθε μια από τις δύο συσκευές, και αυτό είναι και το αντικείμενο στο συγκριτικό μας βίντεο, αλλά και στο συγκεκριμένο άρθρο. Οι τομείς που εστιάζουμε, είναι οι βασικοί που αποτελούν κριτήριο αγοράς στις περισσότερες περιπτώσεις, και αυτοί που μπορούν να κριθούν σχετικά αντικειμενικά. Έτσι λοιπόν, θα δούμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο συσκευές στον τομέα της οθόνης, των καμερών, των επιδόσεων αλλά φυσικά και της μπαταρίας.

Ξεκινώντας από την οθόνη, με πρώτη ματιά αυτή του Galaxy S20 Plus είναι τεχνικά και πρακτικά ανώτερη. Η Samsung προσφέρει μια οθόνη με ιδιαίτερα υψηλή ανάλυση 3.200×1440 pixels, και αντίστοιχα εντυπωσιακά υψηλό ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Όμως η οθόνη είναι σχεδιασμένη να υποστηρίζει ένα από τα δύο αυτά χαρακτηριστικά της, και όχι και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι για να εκμεταλλευτεί κανείς τον ρυθμό ανανέωσης των 120Hz, θα πρέπει να ρυθμίσει την οθόνη σε χαμηλότερη FullHD ανάλυση και συγκεκριμένα 2.220×1080 pixels.

Το Mi 10 pro από την πλευρά του έρχεται με μια οθόνη που εξ αρχής έχει χαμηλότερη ανάλυση στα 2.340×1080 pixels, και θεωρητικά χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης που φτάνει τα 90Hz. Η Xiaomi έχει επιλέξει τον συνδυασμό αυτό, ώστε να πετύχει την ιδανική θεωρητικά αναλογία ανάμεσα σε ομαλή κίνηση και εμφάνιση αλλά και λογική κατανάλωση μπαταρίας. Εϊναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι ο ρυθμός ανανέωσης των 120Hz έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην μπαταρία και των τριών Galaxy S20 της Samsung.

Η μεγαλύτερη όμως διαφορά μεταξύ των δύο συσκευών, αφορά τον τομέα της κάμερας. Στην περίπτωση της Samsung, το Galaxy S20 Plus έρχεται με ένα σύνολο από τέσσερις κάμερες στο πίσω μέρος του, από τις οποίες μόνο οι τρεις μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες. Η βασική από αυτές παραμένει στα 12ΜΡ και έρχεται με έναν μεγαλύτερο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας. Διατηρεί και το OIS αλλά και την τεχνολογία Dual Pixel για εντυπωσιακά γρήγορη εστίαση. Οι άλλες δύο κάμερες όμως είναι αυτές που δεν προσφέρουν ότι θα περίμενε κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Η κάμερα με το 3Χ ζουμ, έχει υψηλή ανάλυση στα 64ΜΡ ενώ είναι και αυτή που μπορεί να καταγράψει βίντεο στην εντυπωσιακά υψηλή ανάλυση 8Κ. Όμως το ζουμ που προσφέρει, είναι αποκλειστικά σχεδόν ψηφιακό, με την Samsung εδώ να εκμεταλλεύεται στο όριο, το τι μπορεί να δηλώσει εμπορικά. Η κάμερα έχει ένα οπτικό ζουμ μόλις 0.06Χ σε σύγκριση με την βασική κάμερα, και μέχρι το 3Χ χρησιμοποιεί αποκλειστικά ψηφιακό ζουμ. Επίσης, η συγκεκριμένη κάμερα είναι ακριβώς αυτή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στο Galaxy A71 σαν βασική, ένα Smartphone που κοστίζει περίπου τα μισά χρήματα από το Galaxy S20 Plus.

Αντίστοιχα και η Τρίτη κάμερα δεν είναι αυτό που περιμένει κανείς σε ένα τόσο ακριβό Smartphone, και πάλι ειδικά σε σύγκριση με τις συσκευές του ανταγωνισμού του. Η χαμηλή ανάλυση των 12ΜΡ από μόνη της δεν είναι αποτρεπτική, αφού στην πράξη βγάζει ικανοποιητικές φωτογραφίες. Αυτό που για μια φορά ακόμα όμως απουσιάζει, είναι η αυτόματη εστίαση (auto focus) μια δυνατότητα που η Samsung επιμένει να μην προσθέτει σε καμία συσκευή της με κάμερα αυτού του είδους.

ΑΠό την πλευρά της Xiaomi και του Mi 10 pro, η βασική κάμερα έρχεται στα 108ΜΡ, ακριβώς όσο και στο ακόμα ακριβότερο Galaxy S20 Ultra της Samsung. Μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με αυτό, έρχεται εξ αρχής χωρίς κανένα πρόβλημα με την αυτόματη εστίαση της, έναν τομέα που μέχρι και σήμερα η Samsung προσπαθεί να διορθώσει με συνεχόμενες αναβαθμίσεις λογισμικού. Η κάμερα αυτή έχει κανονικά και OIS, κάτι που πλέον θεωρείται δεδομένο σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Από εκεί και πέρα, το Mi 10 pro έχει ακόμα τρεις κάμερες που η κάθε μια προσφέρει κάτι διαφορετικό στον τομέα της φωτογραφίας. Η μια από αυτές έρχεται με 3.7 οπτικό ζουμ που και εδώ «πηγαίνει» μέχρι 5Χ ψηφιακά, μια κάμερα που έχει και OIS, κάτι που επίσης απουσιάζει από την αντίστοιχη κάμερα του Galaxy S20 plus. Η ανάλυση της είναι μειωμένη στα 8ΜΡ, προσφέρει όμως υβριδικά και έως 10Χ ζουμ σε συνδυασμό με δεδομένα από την βασική κάμερα των 108ΜΡ.

Η Τρίτη κάμερα με τη σειρά της, είναι σχεδιασμένη να κάνει πιο εύκολη την λήψη κοντινών φωτογραφιών σε πιο λογική απόσταση και έρχεται με ένα 2Χ αποκλειστικά οπτικό ζουμ. Η ανάλυση της είναι υψηλότερη στα 12ΜΡ και αποτελεί ένα ενδιάμεσο «βήμα» μεγέθυνσης.

Τέλος, το Mi 10 pro έχει και αυτό μια τέταρτη ξεχωριστή κάμερα με υπερ ευρυγώνιο φακό, που έρχεται χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα αυτής του Galaxy S20 Plus. Η ανάλυση της αρχικά είναι σημαντικά υψηλότερη στα 20ΜΡ, ενώ διαθέτει φυσικά και αυτόματη εστίαση. Η δυνατότητα αυτή της επιτρέπει και την λήψη Macro φωτογραφιών από πολύ κοντινή απόσταση, μια επιλογή που απουσιάζει πλήρως από το Galaxy S20 plus.

Ο επόμενος τομέας στον οποίο οι δύο συσκευές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους είναι αυτός των επιδόσεων. Το Galaxy S20 Plus έρχεται στην Ευρωπαϊκή αγορά με τον Exynos 990 επεξεργαστή που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια η Samsung. Ο επεξεργαστής αυτός, έχει πλέον αποδεδειγμένα λίγο χειρότερη απόδοση από τον Snapdragon 865 που βρίσκεται στο εσωτερικό του Mi 10 Pro. Μάλιστα, και η ίδια η Samsung προσφέρει και τα τρία Galaxy S20 με αυτόν στο εσωτερικό τους, στις εκδόσεις που πωλούνται επίσημα στις Ηνωμένες πολιτείες, την Κίνα αλλά και την εγχώρια για την ίδια αγορά της Νοτίου Κορέας.

Οι απόλυτες επιδόσεις έχουν και αυτές ένα μικρό πλεονέκτημα στο Mi 10 Pro και τον Snapdragon 865, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Exynos 990 είναι η κατανάλωση ενέργειας που είναι σημαντικά υψηλότερη. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην απόδοση της μπαταρίας του, αλλά και στην παραγωγή θερμότητας που και αυτή πλέον είναι αποδεδειγμένα υψηλότερη από το φυσιολογικό ακόμα και με ελάχιστα έντονη χρήση.

Οι δύο συσκευές έρχονται με την ίδια διαθέσιμη μνήμη RAM στα 8GB, ενώ και στις δύο περίπτωσεις πρόκειται για την νεότερη και πιο γρήγορη LPDDR5Χ.

Τέλος, στον τομέα της μπαταρίας έχουμε επίσης μερικές σημαντικές διαφορές παρά την ακριβώς ίδια χωρητικότητα των 4.500mAh. Η μπαταρία του Galaxy S20 Plus έχει να «αντιμετωπίσει» την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας από τον επεξεργαστή του αλλά και από την οθόνη των 120Hz. Το Mi 10 Pro από την πλευρά του, εκτός του σημαντικά πιο λογικού σε κατανάλωση (και με την καλύτερη απόδοση…) Snapdragon 865 επεξεργαστή στο εσωτερικό του, πετυχαίνει και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας με την επιλογή του ρυθμού ανανέωσης στα 90Hz. Μάλιστα φαίνεται ότι και η Samsung εξετάζει την πιθανότητα να προσφέρει αυτόν τον ρυθμό ανανέωσης σαν επιλογή στα τρία Galaxy S20, μια επιλογή που μπορεί ήδη να ενεργοποιηθεί με πλάγιο τρόπο.

Όμως και η διαδικασία της φόρτισης είναι εντυπωσιακά διαφορετική ανάμεσα στις δύο συσκευές. Το Galaxy S20 plus έρχεται με έναν φορτιστή των 25W στην συσκευασία του, που παρόλα αυτά μπορεί να γεμίσει πλήρως την μπαταρία του σε λίγο περισσότερο από μια ώρα. Το Mi 10 Pro όμως υποστηρίζει ακόμα πιο γρήγορη φόρτιση με … 50W και μάλιστα ο φορτιστής στην συσκευασία του είναι ακόμα πιο ισχυρός στα 66W. Ο συνδυασμός είναι ικανός να γεμίσει την μπαταρία σε 45 μόλις λεπτά. Ο χρόνος είναι ουσιαστικά περίπου 20 λεπτά σαν απόλυτη διαφορά, όμως σαν ποσοστό είναι λίγο περισσότερο από 40% πιο γρήγορη φόρτιση για το Smartphone της Xiaomi.

Είναι εμφανές λοιπόν, ότι παρότι το Mi 10 pro είναι το ακριβότερο Smartphone της εταιρείας μέχρι και σήμερα, είναι με διαφορά και το καλυτερο που έχει κατασκευάσει ποτέ. Η άμεση σύγκριση με την αντίστοιχης τιμής πρόταση του ανταγωνισμού, το κάνει να υπερτερεί σε σχεδόν όλους από αυτούς τους βασικούς τομείς. Προφανώς και η Samsung έχει διαθέσιμο το Galaxy S20 Ultra με κάμερα αντίστοιχης ανάλυσης αυτής του Mi 10 Pro, και με ακόμα μια με πραγματικά οπτικό 4Χ ζουμ (το 5Χ είναι και εκεί υβριδικό…) όμως η τιμή πώλησης του είναι εντυπωσιακά υψηλότερη επίσημα στη χώρα μας στα 1.399 ευρώ.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights