Κάμερες.
Ο μοναδικός ίσως τομέας όπου το X50 Pro δείχνει ότι δεν είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τον ανταγωνισμό του, είναι αυτός της απόδοσης που έχουν οι συνολικά 4 κάμερες στο πίσω μέρος του. Παρότι η εταιρεία χρησιμοποιεί κορυφαίους τεχνικά αισθητήρες, η επεξεργασία των δεδομένων σε επίπεδο λογισμικού θέλει ακόμα λίγη… δουλειά.
Η βασική κάμερα από αυτές έχει ανάλυση 64ΜΡ και χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα της Samsung. Το διάφραγμα στον φακό της είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό στο f/1.8, ενώ δυστυχώς απουσιάζει το OIS που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο πλέον στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Οι φωτογραφιες που μπορεί να βγάλει η συγκεκριμένη κάμερα είναι σίγουρα καλές, χωρίς όμως να φτάνουν στα επίπεδα του ανταγωνισμού της Realme. Το δυναμικό εύρος είναι λίγο περιορισμένο, ενώ και χρωματικά οι φωτογραφίες είναι λίγο πιο «μουντές».
Αυτό διορθώνεται … υπέρμετρα με την χρήση του AI Mode που και εδώ αναλαμβάνει να τονίζει χρωματικά μια φωτογραφία ανάλογα με το αντικείμενο ή/και το σκηνικό της. Με αυτό το AI Mode ενεργό, το X50 Pro παράγει ιδιαίτερα ζωντανές και όμορφες φωτογραφίες, που όμως παύουν να είναι ρεαλιστικές.
Η δεύτερη κάμερα τώρα, είναι αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό και εδώ, Η οποία όμως έχει αισθητά χαμηλότερη ανάλυση από αυτό που θεωρείται δεδομένο. Στα 8ΜΡ η ανάλυση αυτή είναι οριακά ικανοποιητική προκειμένου οι φωτογραφίες να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες, χωρίς όμως και πάλι να πλησιάζουν στα επίπεδα του ανταγωνισμού της Realme.
Η λεπτομέρεια τους είναι μάλλον ικανοποιητική, ενώ το δυναμικό εύρος έιναι και αυτό αντίστοιχα περιορισμένο όπως και στην βασική κάμερα του X50 Pro.
Όμως η κάμερα αυτή έχει και Auto focus, κάτι που δυστυχώς κάποιες άλλες εταιρείες επιμένου να μην προσφέρουν ακόμα και σε προτάσεις που είναι σημαντικά ακριβότερες. Εκτός από την πρακτική χρησιμότητα ειδικά στην εγγραφή βίντεο, το Auto focus επιτρέπει στο X50 Pro να χρησιμοποιεί την κάμερα αυτή και για Macro φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση.
Σε αυτή την περίπτωση, η ανάλυση των 8ΜΡ είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, επειδή εξ ορισμού το πλάνο σε αυτές τις φωτογραφίες είναι μικρότερο από το συνηθισμένο.
Η Τρίτη κάμερα τώρα, έχει έναν φακό με 2Χ οπτικό ζουμ που μπορεί να φέρει αντίστοιχα δύο φορές πιο κοντά το αντικέιμενο της φωτογραφίας. Η ανάλυση της στα 12ΜΡ είναι ικανοποιητική σε κάθε περίπτωση, το περιορισμένο διάφραγμα σε f/2.5 όμως έχει σαν αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι αισθητά πιο «σκοτεινές» ακόμα και σε καλά επίπεδα φωτισμού.
Τέλος, το X50 Pro έχει και μια κάμερα με ανάλυση 2ΜΡ μόλις, η οποία μάλιστα είναι και ασπρόμαυρη. Η κάμερα αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε συνδυασμό με την βασική, και υπολογίζει την απόσταση από το φόντο σε φωτογραφίες πορτραίτου.
Η φωτογράφιση όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ο τομέας στον οποίο το X50 Pro υπολείπεται σημαντικά του ανταγωνισμού του. Παρότι το Night mode είναι διαθέσιμο και για την βασική κάμερα αλλά και για αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, η απόδοση του δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητική.
Η λογική λειτουργίας του είναι και εδώ οι συνεχόμενες λήψεις με διαφορετικά επίπεδα φωτισμού, που συνδυάζονται στην τελική φωτογραφία. Όμως το X50 Pro δεν καταφέρνει να πετύχει σωστά τον συνδυασμό αυτό, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι απλά πιο φωτεινές.
Αυτό που λείπει είναι η λεπτομέρεια, η σωστή χρωματική απόδοση αλλά και το δυναμικό εύρος, αφού δεν αποτυπώνεται σωστά το διαφορετικό επίπεδο φωτισμού σε πιο δύσκολα σημεία του πλάνου.
Στο διάστημα που είχαμε στα χέρια μας το X50 Pro για την δοκιμή του, δέχθηκε και μια ενημέρωση λογισμικού που προσέθεσε την δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε ανάλυση 4Κ με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Η απόδοση της κάμερας στον τομέα της εγγραφής βίντεο, είναι μάλλον ικανοποιητική με την λεπτομέρεια που περιέχουν να είναι αρκετά καλή, ενώ και χρωματικά ειδικά η βασική κάμερα αποδίδει καλύτερα από ότι στον τομέα της φωτογραφίας.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας