Η κατηγορία των Smartphones με κόστος έως 300 ευρώ αποτελεί ουσιαστικά το άνω άκρο της μεσαίας κατηγορία τιμής, και ειδικά στη χώρα μας αποτελεί αντίστοιχα και την κατηγορία στην οποία θέλει ο καθένας να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα για τα χρήματα που διαθέτει. Θα περίμενε κανείς λοιπόν ότι κάθε εταιρεία που διαθέτει τις προτάσεις της επίσημα στη χώρα μας, θα έχει μια σε αυτά τα χρήματα που θα είναι η καλύτερη δυνατή, ακόμα και απέναντι στον ανταγωνισμό της. Όπως έχουμε ήδη δει αναλυτικά σε βίντεο όμως, για την Samsung και το Galaxy A31, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, ειδικα αν υπολογίσει κανείς ότι η τιμή πώλησης του ξεφεύγει πάνω από το συγκεκριμένο έστω και… ψυχολογικό όριο. Για την Xiaomi όμως, το να είναι ένα Smartphone κορυφαίο σε αυτά τα χρήματα δεν είναι καθόλου δύσκολο, και εκτός από το εντυπωσιακό Redmi Note 9 Pro, υπάρχει πάντα και η επιλογή του Mi note 10 Lite, μιας ακόμα πρότασης με εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα της φωτογραφίας και όχι μόνο.
Στο συγκεκριμένο βίντεο λοιπόν, συγκρίνουμε το Galaxy A31 με το Mi note 10 Lite, μια σύγκριση που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν έχει… νόημα από την στιγμή που ακόμα και το Redmi Note 9 pro είναι συνολικά καλύτερο από την πρόταση της Samsung με εξαίρεση ίσως την οθόνη του.
Οι διαφορές όμως ανάμεσα στο Galaxy A31 και το Mi Note 10 Lite, κάνουν κάποιον να απορεί για μια ακόμα φορά για το αν η Samsung γνωρίζει τελικά ποιος είναι ο ανταγωνισμός της στην μεσαία κατηγορία τιμής (και όχι μόνο…) και τι αυτός προσφέρει.
Ξεκινώντας από την οθόνη των σύο συσκευών, έναν τομέα που θα περίμενε κανείς ότι η Samsung θα «κέρδιζε» χωρίς προσπάθεια, η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική που κάνει εντύπωση. Τα δύο Smartphones έχουν προφανώς μια AMOLED οθόνη, που προσφέρει την κορυφαία χρωματική απόδοση και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως οι καλές γωνίες θέασης και η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Η οθόνη του Mi Note 10 Lite όμως είναι ένα τεχνικά και όχι μόνο, σημαντικα ανώτερο Panel. Το ότι είναι κυρτή στην δεξία και αριστερή πλευρά της, προφανώς και δεν είναι τεχνικό πλεονέκτημα, παραμένει όμως κάτι που την κανει σημαντικά πιο εντυπωσιακή, και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι οθόνες αυτού του είδους δεν είναι αποκλειστικότητα ακριβότερων συσκευών όπως θα ήθελε η Samsung να πιστεύουμε.
Έρχεται όμως και με υποστήριξη HDR10 για προβολή βίντεο με σημαντικά μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και πιο ζωντανά και ευάριστα χρώματα. Υποστήριξη που προσφέρεται κανονικά σε εφαρμογές όπως το Youtube αλλά και το Netflix, για να είναι και χρήσιμη στην πράξη.
Η διαφορά όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη στον τομέα της φωτογραφίας, παρότι και εδώ η Samsung προσπαθεί να «εντυπωσιάσει» με την ονομαστική ανάλυση των 48ΜΡ της βασικής κάμερας του Galaxy A31. Το Mi Note 10 Lite έχει μια κάμερα με ακόμα υψηλότερη ανάλυση στα 64ΜΡ, ανάλυση που η Κορεάτικη εταιρεία διατηρεί μόνο για το Galaxy A71 που είναι αστεία ακριβότερο συνολικά. Όμως το Smartphone της Xiaomi έχει και έναν τεχνικά ανώτερο αισθητήρα και συγκεκριμένα τον IMX686 της Sony, που χρησιμοποιείται σε πολύ ακριβότερες συσκευές από άλλες εταιρείες.
Για μια ακόμα φορά, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Galaxy A31 δεν έχει και Night mode για φωτογραφίες το βράδυ και γενικότερα σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού. Η επιλογή αυτή, είναι εσκεμμένη από την Samsung, προκειμένου να διαχωρίζει τεχνητά τις ακριβότερες συσκευές της, με μια δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα ο ανταγωνισμός της, και η απουσία της φέρνει σε μειονεκτική θέση τις δικές της οικονομικές προτάσεις.
Στον τομέα των επιδόσεων όμως, η διαφορά μεταξύ των δύο Smartphones είναι τόσο μεγάλη που πραγματικά πλησιάζει στο να μην έχει… νόημα να αναφερθεί κανείς. Το Galaxy A31 όπως έχουμε ήδη δει αναλυτικά, έχει στο εσωτερικό του τον Helio P65 επεξεργαστή της Mediatek, που δεν αποτελεί καν την καλύτερη πρόταση της συγκεκριμένης εταιρείας για Smartphones της μεσαίας κατηγορίας τιμής.
Το MI Note 10 Lite έρχεται με τον εντυπωσιακό μέχρι και σήμερα Snapdragon 730G επεξεργαστή της Qualcomm, τον οποίο και πάλι η Samsung θεωρεί ότι πρέπει να μας τον… προσφέρει μόνο σε ακόμα ακριβότερες συσκευές όπως το Galaxy A71. Η διαφορά στην επεξεργαστική ισχύ ανάμεσα στους δύο επεξεργαστές είναι μάλλον εντυπωσιακή, και μεταφράζεται και σε αντίστοιχη διαφορά σε καθημερινή χρήση.
Εδώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το Mi Note 10 Lite έρχεται και με 6GB μνήμης RAM αντί για … 4 Μόλις στο Galaxy A31. Ακόμα και αν μέχρι και σήμερα τα 4 αυτά GB είναι «αρκετά» για να κάνει κάποιος την δουλειά του καθημερινά, αυτό δεν θα ισχύει σε βάθος χρόνου. Με κάθε είδους εφαρμογή να είναι όλο και πιο απαιτητική σε κάθε νεότερη έκδοση της, όποιος διαθέσει 300 ευρώ για ένα από τα δύο Smartphones, και θέλει να το κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα δει σημαντικά διαφορετική απόδοση στο μέλλον.
Στον τομέα των γραφικών επίσης, η διαφορά ανάμεσα στην Adreno 618 GPU του Snapdragon 730G και την Mali G52-MC2 του Helio P65 αγγίζει τα όρια του… αστείου. Με δεδομένο το ότι το Mobile Gaming είναι καλώς ή κακώς κάτι που αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα, είναι δεδομένο ότι όποιος διαθέσει τα 300 αυτά ευρώ για ένα Smartphone που θα παίζει και παιχνίδια, θα πάρει μια δραματικά μεγάλη διαφορά υπέρ του Mi note 10 Lite.
Φυσικά, και στον τομέα της μπαταρίας, η διαφορά είναι υπαρκτή ακόμα και αν η χωρητικότητα αυτής του Galaxy A31 δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή του Mi Note 10 Lite. Η συσκευή της Samsung έρχεται με μια μπαταρία των 5.000 mAh, ενώ της Xiaomi είναι ελάχιστα μεγαλύτερη στα 5.260 mAh.
Όμως αυτό που η Samsung χαρακτηρίζει ταχεία φόρτιση στα 15W προφανώς και δεν είναι, για τα μέσα του 2020, και ειδικά σε σύγκριση με την πραγματικά γρήγορη φόρτιση των 30W που υποστηρίζει το Mi Note 10 Lite.
Τέλος, ακόμα πιο σοβαρή είναι η διαφορά στα υλικά κατασκευής που θεωρεί κάθε εταιρεία ότι πρέπει να χρησιμοποιεί σε ένα Smartphone με αυτό το κόστος. Το Galaxy A31 είναι κατασκευασμένο από πλαστικό για μια ακόμα φορά, αν και δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από μια εταιρέια που χρησιμοποιεί το υλικό αυτό ακόμα και σε Smartphones με το διπλάσιο κόστος (λέγε με Galaxy S10 Lite). Η Xiaomi από την πλευρά της δείχνει να σέβεται σημαντικά περισσότερο το αγοραστικό κοινό της, και το Mi note 10 Lite είναι κατασκευασμένο από Gorilla Glass 5 στο πίσω μέρος του, και φυσικά για την προστασία της οθόνης του. Με το πλαίσιο του να είναι κατασκευαμένο από αλουμίνιο, είναι ταυτόχρονα και πιο πολυτελές και ένα σημαντικά πιο ποιοτικό σύνολο.
Είναι προφανες λοιπόν ότι η κάθε εταιρεία έχει μια διαφορετική άποψη για το τι πρέπει να προσφέρει στην μεσαία κατηγορία τιμής. Εϊναι αντίστοιχα εμφανές ποια από τις δύο εταιρείες θεωρεί για μια ακόμα φορά ότι το καλό όνομα που «έχτισε» τα προηγούμενα χρόνια, είναι πιο σημαντικό από το πόσο καλό είναι πραγματικά το προϊόν της. Ελπίζει μάλιστα στο αγοραστικό κοινό που δεν θα κοιτάξει πέρα από αυτό το όνομα, ώστε να διαπιστώσει πόσο καλύτερες προτάσεις προσφέρει ο ανταγωνισμός της.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας