Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Note 20 Review: Κανένας λόγος ύπαρξης

Samsung Galaxy Note 20 Review: Κανένας λόγος ύπαρξης

απο Kostas Gliatiotis

Επεξεργαστής Μνήμη.

Η ενοχλητική πολιτική της Samsung να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά είδη επεξεργαστών στις συσκευές της, ανάλογα με την αγορά για την οποία προορίζονται, είναι δυστυχώς κάτι… μόνιμο τα τελευταία χρόνια. Για ένα μεγάλο διάστημα, και για όσο οι Exynos επεξεργαστές που κατασκευάζει η ίδια, είχαν αντίστοιχη απόδοση με αυτούς της Qualcomm, δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερα αρνητικό σε αυτή την πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η διαφορά στην απόδοση ανάμεσα στον εκάστοτε νεότερο Exynos και τον σημαντικά καλύτερο Snapdragon επεξεργαστή της Qualccom, είναι όλο και μεγαλύτερη. Τo galaxy S20 στις τρεις εκδόσεις του, ήταν το … αποκορύφωμα αυτής της διαφοράς, με την έκδοση που χρησιμοποιεί τον Exynos 990 να είναι αισθητά κατώτερη από αυτή με τον Snapdragon 865+.

Για το Galaxy Note 20 και φυσικά το Note 20 Ultra, η Samsung φαίνεται ότι δοκιμάζει την υπομονή των πελατών της, αφού επέλεξε να χρησιμοποιήσει και πάλι τον ίδιο απαράδεκτο Exynos 990 στην έκδοση που έρχεται επίσημα στην Ευρώπη. Όμως επέλεξε τον Snapdragon 865+ για την έκδοση που είναι διαθέσιμη στην Αμερικάνικη Ήπειρο και την Ασία.

Αναμενόμενα λοιπόν, η διαφορά στην απόδοση είναι ακόμα μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι χρήστες των δύο Note 20 στην Ευρώπη να παίρνουν ένα απλά κατώτερο προιόν. Από την απαράδεκτη κατανάλωση ενέργειας, ειδικά με δεδομένη την χαμηλότερη απόδοση, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση μετά από μικρό χρονικό διάστημα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, o Exynos 990 απλά δεν ανήκει στην κατηγορία τιμής του Galaxy Note 20. Μάλιστα, είναι αρκετά τα παραδείγματα πλέον, συσκευών σε χαμηλότερη κατηγορία τιμής, που διατηρούν καλύτερη απόδοση σε βάθος χρόνου, όταν ο Exynos 990 αναπτύσσει αδικαιολόγητα υψηλή θερμοκρασία, και μειώνει σημαντικά την συνολική του απόδοση.

Η λογική της εταιρείας που θέλει την διαφορά να μην είναι ορατή σε καθημερινή χρήση «στέκει» μόνο σε μια επιφανειακή και απλή… ανάγνωση του προβλήματος. Ναι, όταν θα ανοίξει κανείς μια εφαρμογή στο Galaxy note 20, δεν θα δει κάποια ενοχλητική καθυστέρηση στην απόδοση του. Όμως αν επιμείνει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, να χρησιμοποιεί έντονα το Smartphone του, σύντομα θα διαπιστώσει ότι η πραγματικότητα δεν περιορίζεται σε κάτι τόσο απλό.

Ένα Smartphone σχεδιασμένο για επαγγελματική χρήση, δεν «τρέχει» μια μόνο εφαρμογή, πρέπει να μπορεί να κάνει… τα πάντα που θα του ζητήσει ο ιδιοκτήτης του. Μετά από μερικά λεπτά λοιπόν, είτε σε Browsing μέσω του Chrome, είτε σε κάποια αντίστοιχα όχι ιδιαίτερα αποδοτική εφαρμογή, το Galaxy note 20 θα ζεσταθεί ενοχλητικά και θα μειώσει την απόδοση του.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στον τομέα των γραφικών. Η Mali G77 GPU που έχει στο εσωτερικό του ο Exynos 990, έτσι και αλλιώς δεν πλησιάζει την απόδοση της Adreno 650 του Snapdragon 865. Πόσο μάλλον στην + έκδοση του, που η GPU αυτή έχει ακόμα καλύτερη απόδοση και με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Εκτός του ότι η Mali G77 δεν ξεπερνά τις επιδόσεις του αμέσως προγούμενου Snapdragon 855 στον τομέα των γραφικών, η απόδοση της μειώνεται ακόμα πιο εντυπωσιακά και ακόμα πιο γρήγορα απλά και μόνο επειδή και εδώ η αύξηση της θερμοκρασίας είναι και μεγάλη και άμεση.

Πρακτικά, το Galaxy Note 20 απλά δεν μπορεί να παίξει ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια. Σε μικρό διάστημα η θεωρητικά μέγιστη απόδοση της Mali G77 χάνεται, το Smartphone ζεσταίνεται και η μπαταρία του… εξαφανίζεται αφού εκτός των άλλων, η κατανάλωση ενέργειας είναι και εδώ υπερβολική.

Είναι ένα σημαντικό ερώτημα πλέον, το αν η Samsung έχει δικαίωμα να δίνει την ίδια ονομασία σε δύο προϊόντα που είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, ειδικά από την στιγμή που πρόκειται για κάτι με κόστος περίπου 1.000 ευρώ.

Παρότι πλέον δεν έχει νόημα να αναφερθεί κανείς στον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο σε ένα Smartphone αυτής της κατηγορίας, στην περίπτωση του Galaxy Note 20, μάλλον πρέπει. Αυτό οφείλεται στο ότι τα τρία Galaxy S20, στην καθόλου χαμηλή τιμή πώλησης τους, έρχονταν με 128GB αποθηκευτικού χώρου στην βασική έκδοση τους. Πλέον το Note 20 προσφέρει τα πιο «λογικά» 256GB, όμως επειδή και εδώ η Samsung πρέπει να βρει κάτι να… εκνευρίσει τον ιδιοκτήτη του, δεν έχει πλέον υποδοχή για κάρτα μνήμης microSD.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights