Επεξεργαστής μνήμη.
Αν υπάρχει μια «έκπληξη» στο A42 5G, αυτή είναι ο επεξεργαστής που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ένα Smartphone της εταιρείας στην μεσαία κατηγορία τιμής, δεν είναι αισθητά πιο αδύναμο σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του με παρόμοια τιμή πώλησης.
Ο Snapdragon 750G είναι η δεύτερη πιο οικονομική λύση της Qualcomm με υποστήριξη για 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, και προς τιμήν της η Samsung δεν επέλεξε τον αμέσως οικονομικότερο Snapdragon 690. Η διαφορά στις επιδόσεις είναι ελάχιστη, παρόλα αυτά δείχνει την πολιτική κάθε εταιρείας.
Ο Snapdragon 750G τώρα, είναι «ιδιαίτερος» σε τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού στο εσωτερικό του έχει δύο σημαντικά ισχυρούς Α-77 πυρήνες επεξεργασίας μαζί με τους συνηθισμένους πλέον Α-55 για οικονομικότερη και χαμηλότερη απόδοση.
Οι δύο αυτοί Α77 είναι ισχυρότεροι από τους αντίστοιχα δύο Α76 του αμέσως καλύτερου Snapdragon 765G, και ακόμα και χρονισμένοι στα 2.2 αντί για 2.4 GHz έχουν το ίδιο ή και λίγο καλύτερη απόδοση.
Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι το A42 5G δεν υστερεί σημαντικά από τον ανταγωνισμό του στις επιδόσεις που προσφέρει. Βέβαια η Samsung δυστυχώς δεν μπορεί να σταματήσει να «ψάχνει» σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να μειώσει το κόστος των συσκευών της, και έτσι η διαθέσιμη μνήμη RAM είναι μόλις 4GB.
Εκτός του ότι «ψυχολογικά» αυτό δεν ταιριάζει σε ένα Smartphone των 379 ευρώ, περιορίζει και την απόδοση του A42 5G, τώρα και ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Το Smartphone είναι πλέον ίσως το μοναδικό στην κατηγορία τιμής του, που αναγκάζεται να τερματίζει εφαρμογές επειδή δεν έχει διαθέσιμη μνήμη RAM για την εκτέλεση τους.
Αυτό είναι ορατό ακόμα και σε καθημερινή χρήση, με την μετάβαση από την μια στην άλλη εφαρμογή να γινεται κάποιες φορές ενοχλητικά αργή. Το φαινόμενο αυτό θα γίνει όλο και πιο έντονο με την παρόδο του χρόνου, και τις περισσότερες εφαρμογές να γίνονται όλο και πιο απαιτητικές.
Εδώ δυστυχώς το A42 5G δεν θα καταφέρει να διατηρήσει την σχετικά καλή απόδοση του για όσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να το κάνουν αυτό οι ανταγωνιστές του.
Στον τομέα των γραφικών, η Qualcomm έχει επιλέξει να περιορίσει τεχνητά τον Snapdragon 750G και είναι ο τομέας στον οποίο υπάρχει πραγματική διαφορά με τον 765G. Η Adreno 619 GPU είναι περίπου 25% λιγότερο ισχυρή από την 620 και η διαφορά είναι εμφανής σε πιο απαιτητικά παιχνίδια.
Εδώ μπορεί να πει κανείς ότι η χαμηλότερη 720Ρ ανάλυση της οθόνης του A42 5G είναι πλεονέκτημα αφού η διαφορά σε απόδοση μειώνεται ακόμα περισσότερο.
Αν υπάρχει τέλος κάτι ακόμα θετικό, είναι η συμπεριφορά του Snapdragon 750G σε συνεχόμενη εντατική χρήση είτε για παιχνίδια είτε γενικότερα. Το A42 5G μπορεί να διατηρεί συνεχως την απόδοση του στο μέγιστο, και η κατανάλωση μπαταρίας έιναι σχετικά μειωμένη.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας