Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo ThinkPad X1 Fold Review: Μια ματιά στο μέλλον

Lenovo ThinkPad X1 Fold Review: Μια ματιά στο μέλλον

απο Kostas Gliatiotis

Η γραφίδα.

Τα Windows 10 είναι λιγότερο «έξυπνα» από ότι ένα λειτουργικό σύστημα για Smartphones ή/και Tablets στη χρήση μιας γραφίδας, όταν αυτή δεν χρησιμοποιείται για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Προφανώς και είναι πρακτική για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την ευκολία που προσφέρει, ενώ παραμένει τεχνικό επίτευγμα η υποστήριξη της σε μια εύκαμπτη οθόνη.

Στο πρακτικό κομμάτι, θα θέλαμε να μπορεί να φορτίσει και αυτή από το ίδιο το Thinkpad X1 Fold, όμως δυστυχως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το πίσω μισό της, αφαιρείται και στο εσωτερικό υπάρχει μια USB type-C θύρα για την φόρτιση της.

Το «τεχνικό» κομμάτι.

To Thinkpad X1 Fold είναι σχεδιασμένο για ένα πολύ συγκεκριμένο είδος κοινού, που χρειάζεται έναν φορητό υπολογιστή με μικρό μέγεθος για εύκολη μεταφορά και μπαταρία που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο προκειμενου να είναι και πρακτικά χρήσιμο στην καθημερινότητα όσων είναι συνήθως εν κινήσει.

Για να το πετύχει αυτό, η Lenovo έχει επιλέξει έναν επεξεργαστή της Intel με περιορισμένη (πολύ) κατανάλωση ενέργειας, που έχει σαν πλεονέκτημα και την χαμηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας. Το δεύτερο είναι σχεδόν «απαραίτητο» σε έναν φορητό υπολογιστή που το Hardware καταλαμβάνει το μισό της συνολικής επιφάνειας του, με περιορισμό στην επιφάνεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να … διαχέει την θερμότητα αυτή στο περιβάλλον.

Ο Intel i5-L16G7 επεξεργαστής της Intel, αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο για τα δεδομένα της εταιρείας, με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και όχι μόνο. Στο εσωτερικό του έχει συνολικά… πέντε πυρήνες επεξεργασίας, και μάλιστα δύο διαφορετικών ειδών. Οι τέσσερις από αυτούς είναι ένα διαφορετικό σχέδιο των Atom πυρήνων που για χρόνια η intel προσπαθούσε να προσφέρει σαν εναλλακτική των ARM επεξεργαστών με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Μαζί τους υπάρχει και ένας ακόμα i5 πυρήνας επεξεργασίας, με σημαντικά υψηλότερη απόδοση αλλά και κατανάλωση ενέργειας.

Συνήθως τα Windows 10 δεν γνωρίζουν πως ακριβώς να λειτουργήσουν με μια τέτοια διαμόρφωση και είναι ευθύνη της Intel και του κατασκευαστή να τους «εξηγήσουν» πως να χρησιμοποιούν δύο διαφορετικής αρχιτεκτονικής πυρήνες επεξεργασίας.

Στην περίπτωση του Thinkpad X1 Fold η Lenovo φαίνεται να το έχει «πετύχει» αυτό με έναν αρκετά καλό τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, την απλή καθημερινή χρήση την αναλαμβάνουν οι τέσσερις Atom πυρήνες επεξεργασίας, και η απόδοση τους είναι αρκετή ώστε να μην εμφανίζονται ενοχλητικά κολλήματα και καθυστερήσεις.

Εκεί που θα δει το Thinkpad X1 Fold ο ιδιοκτήτης του να «καθυστερεί» τουλάχιστον προσωρινά, είναι όταν αυτό θεωρησει ότι πρέπει να μεταφέρει μια διεργασία στον i5 πυρήνα επεξεργασίας. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το λειτουργικό για να θεωρήσει ότι πρέπει να τον… ξυπνήσει και να μεταφέρει σε αυτόν μια διεργασία, είναι λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

Αυτό είναι πιθανοτατα κάτι που μπορεί να βελτιωθεί, επιλέγοντας να είναι αυτός πιο συχνά «ενεργός» με επιπτώσεις όμως στην απόδοση της μπαταρίας. Δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρο αν στην επιλογή «μέγιστης απόδοσης» ισχύει αυτό, όμως το Thinkpad X1 Fold είναι ένας από τους λίγους φορητούς υπολογιστές που τα διαφορετικά modes απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας δεν έχουν σημαντική διαφορά στην πραγματική του απόδοση.

Ομως ο μοναδικός περιορισμός του συγκεκριμένου επεξεργαστή της Intel που έχει πρακτικές επιπτώσεις στην απόδοση του Thinkpad X1 Fold είναι αυτός της διαθέσιμης μνήμης RAM. Ο i5-L16G7 υποστηρίζει μόνο έως 8GB RAM, και το Laptop έρχεται με ακριβώς αυτή τη μνήμη διαθέσιμη.

Για το είδος χρήσης που είναι σχεδιασμένο το Thinkpad X1 Fold πιθανόν να είναι «αρκετή» στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως σε κάποιες από αυτές, ο ιδιοκτήτης του θα βρεθεί να την χρειάζεται πρακτικά ολόκληρη.

Η GPU στο εσωτερικό του Thinkpad X1 Fold δεν είναι σχεδιασμένη προφανως για παιχνίδια, και για κάθε άλλο είδος χρήσης έχει απόδοση που είναι τουλάχιστον ικανοποιητική. Υπάρχει και ξεχωριστό Hardware για την αναπαραγωγή video σε ανάλυση έως 4Κ, προκειμένου αυτή να γίνεται χωρίς ενοχλητικά κολλήματα και ενοχλητική αύξηση της θερμοκρασίας λειτουργίας.

Αυτό είναι ίσως και από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Thinkpad X1 Fold, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί χωρίς να ακούει ο ιδιοκτήτης του τον ανεμιστήρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Συνδεσιμότητα.

Η έκδοση του Thinkpad X1 Fold που έρχεται επίσημα στη χώρα μας, έχει εκτός των άλλων και ενσωματωμένο 5G modem, προκειμένου να είναι μονίμως online ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Εδώ πιθανότατα η Lenovo να επρεπε να έχει διαθέσιμη και μια οικονομικότερη έκδοση χωρίς πληκτρολόγιο, γραφίδα και το modem αυτό, αφού η διαφορά στο κόστος είναι αισθητή.

Παρόλα αυτά, το Thinkpad X1 Fold έχει προφανώς και Bluetooth αλλά και Wi-fi 6, με το δευτερο να είναι κάτι που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν θεωρείται «δεδομένο» σε όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Για την «ενσύρματη» επικοινωνία του Thinkpad X1 Fold με τον… έξω κόσμο, έχει δύο διαφορετικές USB Type-C θύρες οι οποίες είναι και έξυπνα τοποθετημένες προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε «θέση» και αν βρίσκεται. Εδώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το ότι μπορεί να φορτίσει και από τις δύο, κάτι που επίσης δυστυχως δεν θεωρείται πάντα δεδομένο.

Τελικά.

Προφανώς και το Thinkpad X1 Fold  δεν κοστίζει αυτά τα χρήματα επειδή έχει το θεωρητικά καλύτερο και ισχυρότερο Hardware στο εσωτερικό του. Θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα ότι σε συγκεκριμένους τομείς όπως η διαθέσιμη μνήμη RAM δείχνει πιο «περιορισμένο» από ότι θα έπρεπε.

Παραμένει όμως ένα εντυπωσιακό, ασυνήθιστο και πρωτοποριακό προϊόν, το οποίο μέχρι ένα σημείο δικαιολογεί το κόστος του ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Είναι πρακτικά αδύνατον να βρει κάποιος μια εναλλακτική που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους και μάλιστα να μπορεί να το κάνει χωρίς ενοχλητικές παραχωρήσεις.

Είναι ταυτόχρονα και ένα αναδιπλούμενο Laptop με την ποιότητα και την αντοχή για την οποία είναι «φημισμένη» η σειρά Thinkpad και αυτό από μόνο του είναι ένας τεχνικός… άθλος για την Lenovo.

Ακόμα και αν δεν απευθύνεται σε ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά δείχνει τι μπορει να πετύχει η Lenovo τεχνικά, και κατασκευαστικά αλλά και πως αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στην καθημερινότητα μας. Είναι και μια …ένδειξη του πως μπορεί να είναι το μέλλον των φορητών υπολογιστών σε μια αγορά που χάνουν συνεχώς μερίδιο με εξαίρεση την δύσκολη εποχή της.. πανδημίας.

Σαν πρώτο στο είδος του, και μια «πρόκληση» για τον ανταγωνισμο της Lenovo να ακολουθήσει, το Thinkpad X1 Fold είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που δεν μπορεί εύκολα κάποιος να κρίνει σαν έναν πιο φυσιολογικό φορητό υπολογιστή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights