Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy A52s 5G Review: Ακόμα καλύτερο

Samsung Galaxy A52s 5G Review: Ακόμα καλύτερο

απο Kostas Gliatiotis

Υπάρχουν κάποια Smartphones που κάνουν ιδιαίτερα… εύκολη διαδικασία την δοκιμή τους, αφού έχουν ελάχιστες αλλαγές σε σύγκριση με αμέσως προηγούμενα μοντέλα της ίδιας εταιρείας. Το Galaxy A52S 5G της Samsung είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτής της λογικής, αφού η μοναδική ουσιαστική διαφορά του σε σύγκριση με το «κανονικό» Galaxy A52 5G είναι ο νεότερος και ισχυρότερος επεξεργαστής στο εσωτερικό του.  Υπάρχει βέβαια και η «απλή» έκδοση του Α52, που είναι η έστω και τυπικά πιο οικονομική, με την Samsung να έχει τουλάχιστον προσωρινά τρεις διαφορετικές εκδόσεις επίσημα διαθέσιμες στη χώρα μας.

Με μοναδική ουσιαστική διαφορά λοιπόν τον επεξεργαστή στο εσωτερικό του, το Galaxy A52S είναι μάλλον εύκολο να το δοκιμάσει κάποιος, αν και το διαφορετικό αυτό Hardware αλλάζει την απόδοση του Smartphone σε αρκετούς ακόμα τομείς όπως η απόδοση της μπαταρίας αλλά και οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει.

Σε ένα λογικά… μικρότερο από το συνηθισμένο Review λοιπόν, θα δούμε τι ακριβώς προσφέρει το Galaxy A52S που πλέον είναι επίσημα διαθέσιμο στη χώρα μας, σε μια όχι απαραίτητα λογική τιμή, λίγο πάνω από τα 450 ευρώ.

Σχεδιασμός.

Είναι γεγονός ότι με την σειρά Galaxy A του 2021 η Samsung βελτίωσε σημαντικά την εξωτερική εμφάνιση των συσκευών της, επέλεξε όμως να διατηρήσει το πλαστικό σαν το υλικό για το σύνολο της κατασκευής τους. Παρότι δεν μπορεί κανείς να κρίνει αρνητικά την συνολική κατασκευή, ποιότητα και «φινίρισμα», είναι γεγονός ότι το πλαστικό σαν υλικό δεν έχει την πολυτέλεια και την … στιβαρότητα που πρέπει να έχει ένα Smartphone με κόστος πάνω από 400 ευρώ.

Εξωτερικά τώρα, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το Galaxy A52S από τις δύο παλαιότερες εκδόσεις του. Σε μια κατηγορία που το να αναγνωρίζεται ένα τηλέφωνο δεν είναι απαραίτητα το ζητούμενο, αυτό δεν είναι τόσο αρνητικό, δεν δίνει όμως στον ιδιοκτήτη του και τον υποψήφιο αγοραστή, την «αίσθηση» ότι είναι ένα διαφορετικό και νεότερο μοντέλο.

Εργονομικά δεν υπάρχει κανένα παράπονο από το Galaxy A52S όπως και σε κάθε άλλο Smartphone της Samsung τα τελευταία χρόνια. Τα πλήκτρα έντασης και το Power button είναι τοποθετημένα στην δεξιά πλευρά του και στο ύψος ακριβώς που πρέπει για να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων συνεχίζει να είναι ενσωματωμένος στην οθόνη του Galaxy A52S και παρότι έχει βελτιωθεί ελάχιστα η ταχύτητα του, συνεχίζει να είναι αισθητά πιο αργός στο να ξεκλειδώσει το Smartphone. Η Samsung επιλέγει για εμπορικούς λόγους να χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη λύση, αφού ξεχωρίζει σε αυτή την κατηγορία τιμής, η επιλογή όμως αυτή έρχεται με τα μειονεκτήματα της σε πρακτικότητα.

Εδώ δεν πρέπει να παραλείψουμε την σωστή για μια ακόμα φορά υποστήριξη στερεοφωνικού ήχου. Παρότι το Galaxy A52S χρησιμοποιεί το ακουστικό του σαν δεύτερο ηχείο, με αποτέλεσμα να έχει λίγο χαμηλότερη ένταση από το βασικό του ηχείο, η συνολική απόδοση είναι κορυφαία για την μεσαία κατηγορία και σε ένταση αλλά και σε ποιότητα ακόμα και σε έντονο μπάσο.

Τέλος, και το Galaxy A52S έρχεται προφανώς με πιστοποίηση IP68 για αντοχή στο νερο και τη σκόνη. Θεωρείται μάλλον δεδομένη από τη στιγμή που υπάρχει και στα δύο προηγούμενα μοντέλα, όμως δυστυχώς είναι κάτι σπάνιο στην μεσαία κατηγορία και μέχρι ένα σημείο και ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά του Smartphone που μπορούν να δικαιολογήσουν την υψηλότερη τιμή πώλησης του.

Οθόνη.

Για την οθόνη του Galaxy A52S η Samsung δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική παραχώρηση. Τόσο απλά και τόσο όμορφα. Η διαγώνιος της είναι ιδανική στις 6.5 ίντσες για να είναι όσο μεγάλη πρέπει για άνετη χρήση, χωρίς οι διαστάσεις του Smartphone να «ξεφεύγουν» από το ιδανικό όπως αυτές του Galaxy A72.

Όμως το τεχνικό κομμάτι είναι αυτό που εντυπωσιάζει. Το Galaxy A52S έχει μια οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz όπως και το A52 5G. Ακόμα και αν δεν προσαρμόζεται συνεχώς ανάλογα με την εφαρμογή, όπως σε ακριβότερα τηλέφωνα της εταιρείας, επιστρέφει στα 60Hz όταν προβάλει στατικό περιεχόμενο ή ένα βίντεο. Έχει και την ανάλυση που … πρέπει στα 2400×1080 pixels και φυσικά πρόκειται για ένα Super AMOLED Panel.

Από εκεί και πέρα, μπορεί τα 800nits της μέγιστης φωτεινότητας που δηλώνει η Samsung να μην φαίνονται … εντυπωσιακά, όμως μιλάμε πάντα για ένα Mid range Smartphone όπου συνήθως ακόμα και αυτή η τιμή είναι δύσκολο να βρεθεί σε συσκευή του ανταγωνισμού.

Στην πράξη, η οθόνη του Galaxy A52S είναι απλά καταπληκτική για κάθε είδους χρήση. Σε προβολή φωτογραφιών, βίντεο σε συνδυασμό με τα στερεοφωνικά του ηχεία, και σε ανάγνωση κειμένου. Η αυτόματη προσαρμογή της «προστασίας ματιών» υπάρχει κανονικά και εδώ, προκειμένου η οθόνη να μειώνει την μπλε απόχρωση του φωτισμού, αλλά να το κάνει θεωρητικά με τον καλύτερο τρόπο ανάλογα τις συνθήκες.

Με δεδομένο το ότι η οθόνη είναι το «μέσο» με το οποίο εκμεταλλεύεται κανείς όλες τις δυνατότητες ενός Smartphone, η επιλογή της Samsung να εστιάσει σε αυτή στο Galaxy A52S είναι σε κάθε περίπτωση σωστή.

Κάμερες.

Ακόμα και αν δεν έχει αλλάξει κάτι σε κάποια από τις συνολικά τέσσερις κάμερες του Galaxy A52S, αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα. Η βασική από αυτές, συνεχίζει να έιναι στην κορυφή της μεσαίας κατηγορίας σε ότι αφορά την απόδοση της, ακόμα και σε σύγκριση με συσκευές του ανταγωνισμού που δηλώνουν υψηλότερη ονομαστική ανάλυση.

Εδώ η Samsung έχει επιλέξει έναν αισθητήρα των 64mp και πάλι, που κατασκευάζει η ίδια, με ένα λογικό φυσικό μέγεθος για καλή απόδοση και σε χαμηλότερο φωτισμό. Τον συνδυάζει με έναν φακό με διάφραγμα f/1.8 όμως αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ύπαρξη του OIS, της μηχανικής σταθεροποίησης στον φακό αυτό.

Οι φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι έτσι και αλλιώς εντυπωσιακές για το είδος τους. Η λεπτομέρεια είναι κορυφαία, παρά την χρήση του Pixel binning όπως και σε κάθε άλλη κάμερα αυτού του είδους. Το δυναμικό εύρος είναι αντίστοιχα κορυφαίο, και εδώ υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα χάρη στο διαφορετικό ISΡ στο εσωτερικό του Snapdragon 778G.

Σε ότι αφορά την χρωματική αποτύπωση, το Galaxy A52S συνεχίζει την λογική της εταιρείας που θέλει κάθε φωτογραφία να είναι λίγο πιο ζωντανή και έντονη. Όμως η Samsung έχει βρει τα τελευταία χρόνια μια μάλλον ιδανική ισορροπία προκειμένου η ιδιαιτερότητα αυτή να τις κάνει να ξεχωρίζουν χωρίς να ενοχλεί και να μειώνει τα επίπεδα ρεαλισμού.

Όμως εκεί που ξεχωρίζει η βασική κάμερα του Galaxy A52S είναι σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού. To OIS κάνει… θαύματα εδώ, προκειμένου οι φωτογραφίες να είναι όσο φωτεινές πρέπει, χωρίς να είναι θολές. Από τη στιγμή που μπορεί να διατηρήσει σχετικά σταθερό τον φακό της κάμερας, το Galaxy A52S επιλέγει μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης στο φως, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα θετικά.

Οι φωτογραφίες έχουν λεπτομέρεια που δεν περιμένει κανείς από ένα Smartphone σε αυτή την κατηγορία, και χρωματική απόδοση που δεν χάνει τον ρεαλισμό της προκειμένου να… φωτίσει τα πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα «οπτικά», το Galaxy A52S θα φωτίσει το πλάνο λίγο περισσότερο από αυτό που βλέπουμε εκείνη την στιγμή, όμως ακόμα και σε αυτές, το φαινόμενο δεν είναι υπερβολικό.

Η δεύτερη κάμερα με τον Ultra wide φακό τώρα, έρχεται και αυτή χωρίς κάποια αλλαγή, όμως και πάλι συνεχίζει να είναι θεωρητικά ανώτερη του ανταγωνισμού της. Η Samsung έχει προ πολλού επιλέξει να χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα των 12mp στις κάμερες αυτού του είδους, σε μια κατηγορία που δυστυχώς ακόμα «επικρατούν» τα 8mp. Έχει και ένα ιδιαίτερα ευρύ οπτικό πεδίο στις 123 μοίρες, και σε επίπεδο λογισμικού καταφέρνει αρκετά καλά να μειώσει την αλλοίωση των σχημάτων στα άκρα του πλάνου.

Οι φωτογραφίες και εδώ ακολουθούν την ίδια λογική με την βασική κάμερα, με λίγο πιο έντονα χρώματα, που πολλές φορές είναι το ζητούμενο σε μια κάμερα που αποτυπώνει ένα τοπίο. Η λεπτομέρεια είναι αναμενόμενα μειωμένη, αφού έχει να καλύψει ένα μεγαλύτερο πλάνο ο αισθητήρας αυτός. Εδώ επανερχόμαστε και πάλι όμως στο ότι τα 12mp είναι 50% υψηλότερη ανάλυση από μια κάμερα αυτού του είδους στα 8mp.

Το βράδυ τώρα, και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού γενικότερα, η κάμερα αυτή μπορεί να εκμεταλλευτεί το Night mode όπως και η βασική, κάτι που δυστυχώς μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ηταν «δεδομένο» στην μεσαία κατηγορία.

Παρότι προφανώς ακόμα και με αυτό το Night mode ο αισθητήρας αυτός βρίσκεται πίσω από έναν πιο περιορισμένο φακό με f/2.2 οι φωτογραφίες θα ειναι λογικά φωτεινές αρκεί ο χρήστης να έχει σταθερό χέρι. Αν τώρα δεν έχει, το Galaxy A52S είναι αρκετά έξυπνο ώστε να επιλέξει να αγνοήσει τις λήψεις που είναι θολές, όμως αυτό έχει αποτέλεσμα συνήθως μια πιο σκοτεινή φωτογραφία.

Για την Τρίτη και τελευταία κάμερα τώρα που είναι πρακτικά χρήσιμη, αυτή με τον Macro φακό, η Samsung συνεχίζει να κάνει μερικές… περίεργες επιλογές. Παρότι η ανάλυση στα 5mp έιναι υψηλότερη και εδώ από το συνηθισμένο στα 2mp, συνεχίζει να απουσιάζει το Auto focus. Αυτό περιορίζει την χρήση της και πάλι σε συγκεκριμένη απόσταση προκειμένου να βγει σωστά μια φωτογραφία.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Η σημαντικότερη και ουσιαστικά μοναδική αλλαγή που έχει κάνει η Samsung στο Galaxy A52S είναι ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του. Ο Snapdragon 778G είναι εντυπωσιακά πιο ισχυρός από τον Snapdragon 720G του «απλού» Galaxy A52 και μια αντίστοιχα αισθητή βελτίωση σε σύγκριση με τον Snapdragon 750G της πρώτης 5G έκδοσης.

Αυτό που έχει σημασία περισσότερο είναι ότι ο ίδιος ο Snapdragon 778G είναι μια ελάχιστα διαφορετική έκδοση του 780G (ναι η Qualcomm τα έχει κάνει… ) και πρακτικά έχει διαφορετική απόδοση σε συγκεκριμένους τομείς.

Στο κομμάτι της επεξεργαστικής ισχύς είναι ακριβώς ίδιος, με συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας. Ο ένας από αυτούς είναι ένας «Prime» A78 στα 2.4GHz, υπάρχουν τρεις ακόμα Α78 στα 2.2 GHz και φυσικά τέσσερις συνηθισμένοι πλέον Α55 για πιο απλές εργασίες και συχνότητα στο 1.9GHz.

Προφανώς και εκτός από το τεχνικό κομμάτι, αυτό που έχει σημασία είναι η απόδοση στην πράξη. Εδώ το Galaxy A52S είναι πλέον «αστεία» γρήγορο σε ότι του ζητήσει ο ιδιοκτήτης του. Αυτό μέχρι ένα σημείο ίσχυε και για την προηγούμενη έκδοση, όμως ο 778 θα διατηρήσει την απόδοση του για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τις περισσότερες εφαρμογές να γίνονται πιο απαιτητικές σε κάθε νεότερη έκδοση τους.

Για κάποιο λόγο, η Samsung έχει επιλέξει το Galaxy A52S να έχει 6GB μνήμης RAM στην βασική και πρακτικά μοναδική έκδοση του. Παρότι προφανώς μέχρι και σήμερα δεν είναι στην πραγματικότητα αναγκαία μια μεγαλύτερη σε χωρητικότητα μνήμη RAM, θα ήταν χρήσιμο να είναι στα 8GB και πάλι για να διασφαλίσει την απόδοση του Smartphone σε βάθος χρόνου.

Η ουσιαστική διαφορά του Snapdragon 778G τώρα είναι η κάρτα γραφικών στο εσωτερικό του. Το L στην ονομασία Adreno 642L δείχνει ότι είναι μια «Lite» έκδοση αυτής του 780G με την διαφορά να είναι περίπου στο 15% όταν την μετρήσει κανείς σε συγκεκριμένα Benchmarks.

Προφανώς και αυτή η διαφορά είναι μικρή για να είναι ορατή σε καθημερινή χρήση, και ακόμα και απαιτητικά παιχνίδια δεν θα έχουν κάποια ουσιαστική διαφορά στο πως συμπεριφέρονται στο νεότερο μοντέλο της Samsung. Είναι θεωρητικά ικανή να παίξει και παιχνίδια, έστω και λιγότερο απαιτητικά, με περισσότερα από 60fps όμως αυτό παραμένει κάτι που πρέπει να υποστηρίζεται σε κάθε Smartphone από τον δημιουργό τους.

Μπαταρία.

Το Galaxy A52S δεν έχει κάποια ουσιαστική αλλαγή σε ότι αφορά την μπαταρία στο εσωτερικό του. Η χωρητικότητα της στα 4.500mAh είναι ικανοποιητική σε κάθε περίπτωση, και πρακτικά ικανή να καλύψει λογικές απαιτήσεις.

Ο στόχος της Samsung είναι πάντα η μπαταρία να μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις και ανάγκες που έχει κάποιος, προκειμένου να κρατήσει το Smartphone ενεργό για μια ολόκληρη ημέρα. Αυτό στην πράξη είναι ιδιαίτερα εύκολο για το Galaxy A52S ακόμα και για αυτούς που εκμεταλλεύονται τις Multimedia δυνατότητες του.

Οι λιγότερο απαιτητικοί, με περιορισμένη χρήση της κάμερας κυρίως και ίσως λιγότερη ώρα σε video και Social media, μπορούν με άνεση να δουν ακόμα και δύο ημέρες χρήσης. Σε αυτό το σημείο, είναι ιδιαίτερα αποδοτική η διαχείριση ενέργειας που κάνει το OneUI 3.1 και ο τρόπος που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του Galaxy A52S να διαχειριστεί χειροκίνητα το τι κάνουν οι εφαρμογες που έχει εγκαταστήσει.

Η φόρτιση τώρα, συνεχίζει να γίνεται με 25W, ρυθμός που οριακά πλέον είναι αποδεκτός σε μια κατηγορία τιμής που μπορεί να βρει κανείς Smartphones με εντυπωσιακά πιο γρήγορη φόρτιση.

Συμπέρασμα.

Το Galaxy A52S είναι περισσότερο ένα Smartphone σχεδιασμένο να κρατήσει την σειρά Galaxy A «σχετική» στην αγορά μέχρι την εμφάνιση των επόμενων μοντέλων αυτής. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, έρχεται με μια ουσιαστική αναβάθμιση σε έναν τομέα όπως οι επιδόσεις, και την Samsung να διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων εκδόσεων.

Ακόμα όμως και με τις επιδόσεις αυτές, τις πολύ καλές κάμερες και την εντυπωσιακή οθόνη, υπάρχει πάντα ένα «εμπόδιο» προκειμένου να θεωρήσει κανείς λογική την τιμή πώλησης του Galaxy A52S. Με κόστος πάνω από 400 ευρώ, ένα Smartphone δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει πλέον μια κατασκευή αποκλειστικά από πλαστικό, ακόμα και όταν έρχεται με πιστοποίηση για αντοχή στο νερό και τη σκόνη.

Παρόλα αυτά, για το αγοραστικό κοινό που επιλέγει για τους δικούς του λόγους προϊόντα της Samsung, το Galaxy A52S είναι τουλάχιστον αρκετά ικανό σε όλους τους υπόλοιπους τομείς ώστε να μην υστερεί αλλά ακόμα και να υπερέχει του ανταγωνισμού του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights