Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia 1 iii Review: Ένα υπερβολικό Smartphone

Sony Xperia 1 iii Review: Ένα υπερβολικό Smartphone

απο Kostas Gliatiotis

Στην αγορά των Smartphones, είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν όνομα με την «βαρύτητα» αυτού της Sony, για την ικανότητα της να σχεδιάζει μοναδικά προϊόντα τεχνολογίας σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, όσες φορές έχει προσπαθήσει να μεταφέρει κάποια από τα μοναδικά χαρακτηριστικά άλλων προϊόντων της στον χώρο των Smartphones, έχει αποτύχει από λίγο έως… εντυπωσιακά πολύ.

Όμως φαίνεται ότι αυτό αλλάζει ή τουλάχιστον γίνεται μια σοβαρή πλέον προσπάθεια να αλλάξει. Η Sony mobile δεν αποτελεί πλέον ξεχωριστή εταιρεία του ομίλου (αν μη τι άλλο για να μην φαίνονται ξεχωριστά και τα οικονομικά της αποτελέσματα…) αλλά σε ένα «γκρουπ» του ομίλου μαζί με τις φωτογραφίκές μηχανές και όχι μόνο. Προφανώς και εκτός από λογιστικός, ο στόχος της Sony είναι να βρει επιτέλους έναν τρόπο να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία και τις ικανότητες των άλλων εταιρειών του ομίλου και στα κορυφαία της Smartphones.

Το Xperia 1 λοιπόν, βρίσκεται πλέον στην Τρίτη γενιά του, και αν η ονομασία Xperia 1 iii δεν το κάνει ξεκάθαρο αυτό, είναι γιατί δυστυχώς η εταιρεία δεν θέλει να αναγνωρίσει ότι η αγορά των Smartphones δεν είναι εξοικειωμένη με τον τρόπο που ονομάζει τις διαφορετικές γενιές των κορυφαίων της Mirorrless φωτογραφικών μηχανών. Όμως η παρόμοια ονοματολογία είναι και μια «ένδειξη» του πως η Sony θέλει να κάνει το νεότερο Xperia 1 iii το ίδιο ξεχωριστό όσο είναι και οι κορυφαίες της προτάσεις στον χώρο της εικόνας.

Αν η πρώτη γενιά ήταν απλά μια εμπορική αναφορά σε άλλους κλάδους του ομίλου της Sony, και η δεύτερη μια προσπάθεια να έχει και πρακτική χρησιμότητα αυτό, το τρίτο Xperia 1 iii είναι αυτό που δείχνει ότι θεωρητικά και πρακτικά μέχρι ένα σημείο, η εταιρεία μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει.

Σχεδιασμός.

Όσο και αν προσπαθήσει κάποιος να εστιάσει, να εκτιμήσει και ακόμα και να… θαυμάσει την προσοχή στη λεπτομέρεια που δίνει η εταιρεία στην κατασκευή των κορυφαίων της Smartphones, δεν μπορεί να μην δώσει σημασία και στο διαφορετικό… σχήμα τους.

Η επιλογή της στην χρήση οθονών με αναλογία πλευρών 21:9 συνεχίζει να κάνει το Xperia 1 iii ένα πιο μακρύ αλλά και πιο στενό Smartphone σε σύγκριση με οποιονδήποτε ανταγωνιστή του. Παρά τα πλεονεκτήματα (και μειονεκτήματα) που έχει η συγκεκριμένη επιλογή, είναι κάτι με το οποίο πρέπει να εξοικειωθεί ο ιδιοκτήτης του ειδικά αν προέρχεται από Smartphone άλλης εταιρείας.

Παρόλα αυτά, επιστρέφοντας σε αυτά που έχει κάνει σωστά η Sony στο Xperia 1 iii, υπάρχουν πολλά που μπορεί να εκτιμήσει κανείς. Από την κατασκευή με ακρίβεια που ζηλεύει κάθε άλλη εταιρεία του χώρου, τα υλικά κατασκευής μέχρι και την εργονομία που αν εξαιρέσεις το διαφορετικό … σχήμα είναι πραγματικά κορυφαία.

Ο τρόπος που η εταιρεία έχει επιλέξει το πλαίσιο πάνω και κάτω από την οθόνη του Xperia 1 iii να είναι όχι μεγάλο, αλλά μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, προκειμένου να είναι χρήσιμο, είναι η καλύτερη ένδειξη του πως θέλει να είναι διαφορετική με τρόπο που να είναι πρακτικά χρήσιμος.

Σε αυτό το σημείο, βρίσκονται τα δύο στερεοφωνικά ηχεία του Xperia 1 iii. Μάλιστα δεν είναι ένα ακουστικό πάνω από την οθόνη που λειτουργεί σαν ηχείο, αλλά ένα… ηχείο που απλά εκτελεί και χρέη ακουστικού όταν… χρειαστεί.

Όμως η Sony είναι από τις λίγες εταιρείες που φροντίζουν ώστε τα δύο αυτά ηχεία να έχουν κατεύθυνση προς τον ιδιοκτήτη του Xperia 1 iii προκειμένου ο ήχος τους να έχει τον ρεαλισμό και την αίσθηση που πρέπει. Επειδή είναι και πρακτικά ίδια σε μέγεθος έχουν και εντυπωσιακή ισορροπία στην ένταση του ήχου που επίσης δυστυχώς σπανίζει ακόμα και σε αντίστοιχα ακριβά Smartphones άλλων εταιρειών.

Στον εργονομικό κομμάτι, το Xperia 1 iii «δέχεται» το πόσο ψηλότερο από το συνηθισμένο είναι, και το Power button είναι σχεδόν στη μέση στη δεξία πλευρά του. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ εύκολο να το «φτάσει» ο ιδιοκτήτης του, ακόμα και αν ο ενσωματωμένος αισθητήρας αποτυπωμάτων είναι μάλλον απαράδεκτος στην αξιοπιστία του.

Αντίστοιχα λίγο πιο πάνω θα βρει κανείς τα πλήκτρα της έντασης, που όμως είναι ιδιαίτερα μικρά και με ακόμα μικρότερη απόσταση μεταξύ τους. Το πλήκτρο για τον Google assistant υπάρχει ίσως περισσότερο για να ικανοποιήσει η Sony τις απαιτήσεις της Google και λιγότερο για την χρησιμότητα του.

Το πλήκτρο για την κάμερα που έχει δύο «στάδια» για την εστίαση και την λήψη μιας φωτογραφίας, είναι σίγουρα μια… προσθήκη. Η χρησιμότητα του όμως, ειδικά τόσο κοντά σε αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη στην εφαρμογή της κάμερας είναι αμφίβολη. Πιθανόν για αυτό η Sony αφαιρεί το εικονικό πλήκτρο από την εφαρμογή σε όλα τα «Pro modes» σε μια προσπάθεια να κάνει αναγκαστική τη χρήση του και άρα αναγκαία την ύπαρξη του.

Τέλος, το Xperia 1 iii έχει … θύρα ακουστικών 3.5mm. Σε μια εποχή που η Sony φημίζεται για τα κορυφαία ασύρματα ακουστικά που κατασκευάζει, είναι μάλλον για λόγους εντυπωσιασμού ακόμα διαθέσιμη. Μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πιο χρήσιμη σαν … υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τις «επαγγελματικές» δυνατότητες εγγραφής βίντεο που έχει το Xperia 1 iii.

Οθόνη.

Ότι αρνητικό και αν βρει κάποιος για πολλές από τις επιλογές που έχει κάνει η Sony Mobile, είναι σίγουρο ότι πρέπει να θαυμάσει την καταπληκτική του οθόνη. Παρόλα αυτά, όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, η οθόνη αυτή έρχεται επίσης με παραχωρήσεις που δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικές.

Στο τεχνικό κομμάτι, η Sony συνεχίζει να είναι η μοναδική εταιρεία που βρίσκει καποια… χρησιμότητα σε μια οθόνη με 4k ανάλυση σε ένα Smartphone. Μάλιστα ο χαρακτηρισμός 4k δεν είναι απόλυτα ακριβής για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Η κάθετη ανάλυση της όταν είναι «όρθιο» το Xperia 1 iii είναι 3.840 pixels, όσο δηλαδή και το συνηθισμένο σε ένα 4k πλάνο. Όμως επειδή έχει την συγκεκριμένη αναλογία πλευρών, η οριζόντια ανάλυση της είναι 1.644 pixels και όχι 2.160 όπως και πάλι σε ένα 4k πλάνο.

Παρότι φαίνεται μια μικρή λεπτομέρεια αυτό, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη. Στην προβολή ενός βίντεο σε Landscape mode, η οθόνη είναι πρακτικά «άσκοπο» να έχει τη συγκεκριμένη ανάλυση. Προκειμένου να προσαρμόσει την οριζόντια ανάλυση των 2.160 pixels στο μικρότερο «ύψος» όταν είναι έτσι τοποθετημένο το Xperia 1 iii, πρέπει να προσαρμόσει αντίστοιχα και την οριζόντια ανάλυση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το βίντεο να προβάλλεται με μαύρο πλαίσιο αριστερά και δεξία του και αναμενόμενα να μην γίνεται θεωρητικά η πλήρης εκμετάλλευση της ονομαστικής και εμπορικά ελκυστικής ανάλυσης της οθόνης.

Αν τώρα, σε κάποια εφαρμογή όπως το Netflix καταφέρει να βρει κάποιος μια ταινία γυρισμένη με αναλογία πλευρών 21:9 θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί το σύνολο της επιφάνειας της οθόνης του Xperia 1 iii για την θεωρητικά καλύτερη λεπτομέρεια απεικόνισης. Όμως οι περιπτώσεις αυτές είναι σαφώς περιορισμένες, και σε ότι αφορά τουλάχιστον την ονομαστική της ανάλυση για την προβολή βίντεο, η οθόνη του Xperia 1 iii είναι λιγότερο χρήσιμη από ότι αρχικά φαίνεται.

Όμως η Sony συνεχίζει να εκμεταλλεύεται και εδώ την εμπειρία άλλων εταιρειών του ομίλου, στον τρόπο που μπορεί να προσαρμόσει το Xperia 1 iii χρωματικά την οθόνη του. Το Creator mode που πλέον είναι δημοφιλές και σε τηλεοράσεις της Sony και όχι μόνο, αναλαμβάνει να αναγνωρίσει μια ταινία που υποστηρίζει το συγκεκριμένο HDR πρότυπο και να την προβάλει χωρίς καμία επέμβαση στην χρωματική «γκάμα». Έτσι προβάλλεται όπως ήθελε ο … δημιουργός της, με θεωρητικά καλύτερα επίπεδα «ρεαλισμού».

Για μια ακόμα φορά όμως, η Sony δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα χαρακτηριστικό που είναι εντυπωσιακό τεχνικά, απαιτεί όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να είναι χρήσιμο πρακτικά. Από το να υποστηρίζεται από την εφαρμογή που προβάλλει την ταινία / βίντεο και φυσικά να υπάρχει σαν δυνατότητα στην ταινία που βλέπουμε.

Ο τρόπος που η οθόνη εκμεταλλεύεται τις τεχνολογίες της Sony σε επίπεδο Hardware αλλά και λογισμικού προκειμένου να αυξήσει την ευκρίνεια και την ένταση των χρωμάτων σε ένα βίντεο, είναι σαφώς πιο χρήσιμος. Κυρίως επειδή λειτουργεί «μονίμως» αν το επιλέξει ο ιδιοκτήτης του Xperia 1 iii αλλά και επειδή μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την εμπειρία θέασης σε πολλές περιπτώσεις.

Φτάσαμε αρκετά… βαθιά στην περιγραφή της οθόνης του Xperia 1 iii χωρίς να αναφερθούμε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά της. Εκτός λοιπόν από ενα «σπάνιο» OLED Panel με ανάλυση ονομαστικά 4Κ είναι και η μοναδική οθόνη του είδους της που συνδυάζει την ανάλυση αυτή με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί ένα ακόμα τεχνικό επίτευγμα της Sony που πρέπει να της αναγνωρίσει κάποιος.

 

Δυστυχώς όμως, και εδώ το τεχνικό επίτευγμα δεν μεταφράζεται αυτόματα και μόνο σε «πλεονεκτήματα» στην χρήση του Xperia 1 iii. Αρχικά η λειτουργία της οθόνης μονίμως στην ονομαστική ανάλυση της, έχει αυξημένες σημαντικά απαιτήσεις από το Hardware στο εσωτερικό του,κάτι που έχει άμεση και ορατη επίπτωση στην απόδοση της μπαταρίας του.

Η επιλογή της Sony όμως να μην προσφέρει δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης είναι πραγματικα ανεξήγητη. Αν επιλέξει ο ιδιοκτήτης του Xperia 1 iii να έχει την οθόνη του στα 120Hz, αυτή θα παραμένει σε αυτόν τον ρυθμο ανανέωσης στην κυριολεξία μονίμως.

Ακόμα και στην οθόνη αναμονής, ακόμα και σε ένα στατικό κείμενο, ακόμα και στην προβολή ενός βίντεο στο youtube που είναι είτε στα 30 είτε στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Η σπατάλη ενέργειας είναι εντυπωσιακή και πραγματικά περιττή, και κάνει το Xperia 1 iii να χάνει το πλεονέκτημα του για μια ακόμα φορά με τις επιπτώσεις που έχει αυτή η επιλογή στην μπαταρία του.

Κάμερες.

Δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό και δυνατότητα του Xperia 1 iii που να «διχάζει» την άποψη που σχηματίζει κάποιος για αυτό, όσο οι κάμερες στο πίσω μέρος του. Ο πιο εύκολος τρόπος να εξηγήσει κάποιος γιατί συμβαίνει αυτό, είναι να δοκιμάσει να περιγράψει ξεχωριστά το Hardware και το πως υλοποιείται σε επίπεδο λογισμικού στο Xperia 1 iii η τελική απόδοση των καμερών του.

Σε επίπεδο Hardware λοιπόν, οι δύο από τις τρεις κάμερες του «συναγωνίζονται» για το ποια είναι πιο εντυπωσιακή τεχνικά και όχι μόνο. Η βασική κάμερα διατηρεί την ανάλυση στα 12mp Με την Sony να είναι από τις εταιρείες που πιστεύουν σωστά, ότι στη θεωρία τουλάχιστον μια κάμερα αυτού του είδους μπορεί να έχει κορυφαία απόδοση.

Αυτό στηρίζεται στο μεγάλο φυσικό μέγεθος του αισθητήρα για την συγκεκριμένη ανάλυση, στο OIS και το Dual Pixel auto focus αλλά και στο εντυπωσιακά «φωτεινό» f/1.7 διάφραγμα της. Η χαμηλή ανάλυση των 12mp και ο μικρότερος όγκος δεδομένων που «μεταφέρονται» από τον αισθητήρα αυτό στο Xperia 1 iii είναι και ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία μπορεί να πετύχει τον … στόχο των έως και 20 λήψεων το δευτερόλεπτο στο Burst mode.

H επόμενη κάμερα που πραγματικά εντυπωσιάζει τεχνικά, και δείχνει τις ικανότητες της άλλης εταιρείας του ομίλου που κατασκευάζει κάμερες για Smartphones είναι αυτή με τον τηλεφακό και το οπτικό zoom.

Εντυπωσιάζει αρχικά για τον τρόπο που μπορεί να μετακινήσει φυσικά τους φακούς στο εσωτερικό της για να αλλάξει το επίπεδο zoom που προσφέρει. Ακόμα και αν το εύρος ανάμεσα σε 2.9 και 4.4Χ είναι πρακτικά πολύ μικρό, δεν παύει να είναι μια κάμερα στο εσωτερικό ενός Smartphone με κινούμενα μηχανικά (έστω μαγνητικά…) μέρη.

Έχει όμως και OIS αλλά και Dual Pixel auto focus, με το δεύτερο να είναι πραγματικά σπάνιο σε κάμερες αυτού του είδους. Η ανάλυση της στα 12mp είναι ικανοποιητική και πρακτικά παρόμοια με τις κάμερες περισκοπικού φακού σε συσκευές του ανταγωνισμού.

Η Τρίτη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό είναι ίσως η λιγότερο εντυπωσιακή τεχνικά, και το μοναδικό της ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το Auto focus. Η αδυναμία της όμως να το εκμεταλλευτεί για λήψη Macro φωτογραφιών από μικρή απόσταση κάνει το Auto focus λιγότερο πρακτικά χρήσιμο.

Ερχόμαστε όμως τώρα και στο κομμάτι του λογισμικού με διαφορετικές απόψεις που δυστυχώς το Xperia 1 iii δεν ακολουθεί το ίδιο εντυπωσιακή πορεία. Αρχικά, η εταιρεία φαίνεται να έχει αναγνωρίσει πλέον την αδυναμία της σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό να δημιουργήσει μια υποδομή σε επίπεδο λογισμικού που να εκμεταλλεύεται με πιο αποδοτικό τρόπο τα δεδομένα από τους εντυπωσιακούς τεχνικά αισθητήρες και κάμερες σαν σύνολο που χρησιμοποιεί.

Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιου είδους «image stacking» με διαφορετικές λήψεις που συνδυάζουν στοιχεία τους σε μια τελική φωτογραφία. Δεν υπάρχει ξεχωριστό AI mode που να αναγνωρίζει συγκεκριμένα σκηνικά ή/και αντικείμενα και να προσαρμόζει την απόδοση της κάμερας του Xperia 1 iii, τουλάχιστον όχι με τρόπο που να έχει πρακτική χρησιμότητα.

Δεν υπάρχει ούτε καν ένα ξεχωριστό Night mode για να συνδυάζει διαφορετικές λήψεις με αντίστοιχα διαφορετικά επίπεδα φωτισμού, σε μια όσο το δυνατόν καλύτερη τελική φωτογραφία. Η «μπάρα προόδου» που εμφανίζει το Xperia 1 iii όταν αναγνωρίσει χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, είναι απλά ο αυξημένος χρόνος έκθεσης του αισθητήρα στο φως. Χρόνος έκθεσης που ακόμα και με το OIS στην βασική του κάμερα, κάνει πραγματικά αναγκαίο να το κρατήσει κάποιος πολύ σταθερό για να βγάλει μια καλή φωτογραφία.

Αναμενόμενα λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι οι φωτογραφίες να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τις συνθήκες λήψης τους.Εκεί που τα επίπεδα φωτισμού και το σύνολο χρωματικά του πλάνου «βολεύουν» την βασική κάμερα του Xperia 1 iii, θα καταφέρει να βγάλει μια αξιοθαύμαστη και πραγματικά ρεαλιστική φωτογραφία.

Εκεί όμως που τα επίπεδα φωτισμού και ο τρόπος που φωτίζεται το πλάνο είναι λιγότερο ευγενικά, και μια κάμερα με Pixel binning και image stacking θα συνδυάζε πολλές λήψεις για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, οι φωτογραφίες του Xperia 1 iii είναι δύσκολο να … εξηγήσει κάποιος γιατί βγαίνουν έτσι.

Αν όλα αυτά ισχύουν για την βασική κάμερα του Xperia 1 iii, αυτή που είναι τόσο εντυπωσιακή τεχνικά για τα διαφορετικά επίπεδα zoom είναι που απογοητεύει με την απόδοση της.  Ναι είναι εντυπωσιακό να μπορεί να φέρει κάποιος έστω και λίγο πιο κοντά αυτό που θέλει να φωτογραφίσει και να επιλέξει πόσο ακριβώς (είπαμε, το εύρος είναι 2.9-4.4X). Όμως η τελική φωτογραφία είναι από απλά μέτρια έως απλά απογοητευτική.

 

Η λεπτομέρεια είναι από καλή σε ιδανικό φωτισμό, μέχρι μάλλον απαράδεκτη ακόμα και σε εσωτερικό χώρο. Το Sharpness εξαφανίζεται όσο χαμηλώνει ο φωτισμός, ακόμα και απόγευμα πολύ πριν νυχτώσει και πόσο μάλλον με την απουσία του Night mode και εδώ.

Αντίστοιχα και η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, έχει απόδοση που δεν εντυπωσιάζει. Εδώ ίσως το λιγότερο εντυπωσιακό τεχνικό της κομμάτι, την κάνει λιγότερο «υποχρεωμένη» να παράγει κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο.

Όμως η απουσία του Night mode την κάνει πραγματικά μη χρήσιμη μόλις ο φωτισμός μειωθεί αισθητά.

Η λύση της Sony

Η αδυναμία λοιπόν της Sony να πετύχει ότι και ο ανταγωνισμός της στην λήψη μιας φωτογραφιάς εύκολα και γρήγορα, με το Smartphone να αναλαμβάνει το «δύσκολο» κομμάτι της επεξεργασίας των δεδομένων από κάθε αισθητήρα, την έχει οδηγήσει σε μια μάλλον ανορθόξη επιλογή.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν, το Xperia 1 iii όπως και οι προκάτοχοι του, έχουν μια εντυπωσιακά μεγάλη λίστα από διαφορετικά «επαγγελματικά» Modes λήψης φωτογραφίας, και με αντίστοιχα όλες τις επιλογές που περιμένει κανείς. Υπάρχουν και μερικές ακόμα που είναι περισσότερο χρήσιμες σε φωτογράφους και λιγότερο σε ένα καθημερινό ιδιοκτήτη ενός Smartphone.

Για αυτους λοιπόν που γνωρίζουν πως να φέρουν την κάμερα του Xperia 1 iii εκεί που πρέπει σε ρυθμίσεις, και για όσους έχουν τον χρόνο και την υπομονή να το κάνουν, η εταιρεία υπόσχεται ότι θα πάρουν σαν αντάλλαγμα «επαγγελματικές» λήψεις. Όμως και εδώ η θεωρία απέχει από την πράξη όσο δυστυχώς είναι αναμενόμενο. Μπορεί οι κάμερες του Xperia 1 iii να είναι κορυφαίες τεχνικά για τα δεδομένα ενός Smartphone, δεν είναι προφανώς και σε σύγκριση με τον αισθητήρα μιας φωτογραφικής μηχανής.

Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος «ρυθμίσει» το Xperia 1 iii … επαγγελματικά και περιμένει να βγάλει μια αντίστοιχη φωτογραφία, θα πάρει απλά το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η κάμερα ενός Smartphone. Ακόμα και αν η Sony mobile έχει προσαρμόσει το μενού της εφαρμογής σε αυτά τα «επαγγελματικά Modes» με τρόπο που να θυμίζει τις εντυπωσιακές φωτογραφικές μηχανές της, αυτό δεν αρκεί για τίποτα περισσότερο από έναν εύκολο εντυπωσιασμό.

Μάλιστα φαίνεται ότι με τις επιλογές της αυτές, η εταιρεία έχει πετύχει να είναι αποδέκτης μιας «παράλογης» υποστήριξης από τους φίλους και κατόχους προηγούμενων συσκευών της. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν … φταίει το Xperia 1 iii για τις φωτογραφίες που βγάζει, αλλά ο ιδιοκτήτης του που δεν … ξέρει πως να τις βγάλει «επαγγελματικά».

Φυσικά σε μια αγορά που τα iPhones, οι συσκευές της Samsung και όχι μόνο, κάνουν πλέον «θαύματα» σε επίπεδο λογισμικού (και σε πολλές περιπτώσεις με αισθητήρες της Sony…), τίποτα από αυτά δεν είναι περισσότερο από μια απλή δικαιολογία.

Hardware και επιδόσεις.

Υπάρχουν κάποιες επιλογές που έχει κάνει η Sony στο Xperia 1 iii για τις οποίες δεν είναι απαραίτητα… υπεύθυνη. Η εταιρεία είναι πρακτικά υποχρεωμένη να επιλέγει κάθε φορά την κορυφαία λύση της Qualcomm, και στην περίπτωση του Snapdragon 888 δεν μπορεί παρά να δεχθεί ότι έρχεται με συγκεκριμένα και σοβαρά προβλήματα στην απόδοση του.

Το Xperia 1 iii λοιπόν, ζεσταίνεται όσο και κάθε άλλη συσκευή με αυτόν στο εσωτερικό του, και όταν το «πιέσει» κανείς στο μέγιστο της απόδοσης του βλέπει και την εντυπωσιακά υψηλή κατανάλωση ενέργειας του συγκεκριμένου επεξεργαστή.

 

Εδώ αυτά συνδυάζονται όχι φυσικά με καλό τρόπο, και με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας που έχει η οθόνη του λόγω της ανάλυσης αλλά και του ρυθμού ανανέωσης της.

Η μόνιμη σχεδίαση ακόμα και του γραφικού περιβάλλοντος σε «σχεδόν» 4κ ανάλυση και η προσπάθεια για παραγωγή 120 καρέ το δευτερόλεπτο φτάνουν ακόμα και την Adreno 660 σε επίπεδα απόδοσης που δεν μπορεί να διατηρήσει χωρίς παράλογη κατανάλωση ενέργειας και ενοχλητική παραγωγή θερμότητας.

Το Xperia 1 iii είναι το μοναδικό Smartphone που μπορεί να προσπαθήσει έστω να προβάλλει ένα 4Κ βίντεο στην πλήρη ανάλυση του, αλλά και το μοναδικό που το κάνει με τρόπο που δεν είναι πρακτικά χρήσιμος.

Αν επιλέξει λοιπόν κάποιος να δει στο Youtube ένα 4Κ βίντεο για περισσότερα από 4-5 λεπτά θα διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία που νιώθει στο χέρι του είναι αυξημένη. Πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε, και πολύ περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλο Smartphone σε μια τόσο απλή εργασία.

Όλα αυτά βέβαια μικρή σημασία έχουν σε καθημερινή χρήση, όπου ακόμα και με περιορισμένη απόδοση λόγω θερμοκρασίας, ο Snapdragon 888 παραμένει περισσότερο από απλά ικανός να κάνει τα πάντα.

Τα 12GB RAM του Xperia 1 iii υπάρχουν περισσότερο επειδή «πρέπει» στην κατηγορία τιμής του, όπως και σε κάθε άλλο Smartphone του είδους του και λιγότερο επειδή είναι απαραίτητα που ποτέ δεν είναι.

Για τους φίλους του Gaming θα περίμενε κανείς ότι η οθόνη του Xperia 1 iii θα ήταν ένα πλεονέκτημα. Για μια ακόμα φορά όμως η θεωρία απέχει από την πράξη. Φυσικά και εδώ, η διαφορετική αναλογία πλευρών δεν είναι συμβατή με όλα τα παιχνίδια, και το Xperia 1 iii στην προσπάθεια του να «γεμίσει» την οθόνη σε κάθε παιχνίδι, πολλές φορές αλλοιώνει την εικόνα με τρόπο που δεν είναι απαραίτητα ιδανικός.

Ακόμα όμως και αν κάποιο παιχνίδι είναι σχεδιασμένο να «παίξει» σε 120fps, προφανώς και αυτό δεν είναι δυνατόν σε μια οθόνη με αυτή την ονομαστική ανάλυση. Το Xperia 1 iii λοιπόν μειώνει την ανάλυση στην οποία παράγει τα γραφικά, χωρίς απαραίτητα να το κάνει ξεκάθαρο αυτό, προκειμένου να διατηρήσει μια  λογική απόδοση.

Μπαταρία.

Το Xperia 1 iii έχει μια μεγαλύτερη μπαταρία στο εσωτερικό του σε σύγκριση με  τον προκάτοχο του, με χωρητικότητα πλέον 4.500mAh αντί για 4.000mAh.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο Snapdragon 888 καταναλώνει αστεία περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τον 865 στο προηγούμενο μοντέλο της σειράς, και η μόνιμη λειτουργία της οθόνης στα 120Hz σαφώς και δεν… βοηθάει…

Το Xperia 1 iii λοιπόν, είναι από τα ελάχιστα Smartphones στην κατηγορία του, που δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης του να είναι σχεδόν «σίγουρος» ότι θα βγάλει μια ημέρα λειτουργίας χωρίς να τον αφήσει από μπαταρία.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η Sony δεν ξεχωρίζει πλέον στις επιλογές διαχείρισης ενέργειας που προσφέρει, και μπορεί να πει κανείς ότι είναι λιγότερο αναλυτικές από τον ανταγωνισμό.

Όμως το Smartphone φορτίζει πλέον με 30W και… ευτυχώς έχει στη συσκευασία του τον ανάλογο φορτιστή. Οι επιλογές που προσφέρει  η Sony Mobile για την φροντίδα της μπαταρίας, είναι αρκετές και  παρότι υπάρχουν πλέον σε πολλές συσκευές άλλων εταιρειών, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στην εταιρεία ότι ήταν η πρώτη που το θεώρησε αρκετά χρήσιμο για να … ασχοληθεί.

Μάλιστα μέχρι και σήμερα, είναι η μοναδική που «εξηγεί» με ένα απλό γράφημα, τι ακριβώς αλλάζει στην φόρτιση του Xperia 1 iii και τι προσφέρει στην μακροζωϊα της μπαταριας.

Συμπέρασμα.

Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να κρίνει κανείς το Xperia 1 iii με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε σε σχεδόν κάθε άλλο Smartphone στην ίδια κατηγορία τιμής.

Αυτό βέβαια μέχρι ένα σημείο… βολεύει την Sony Mobile, αφού δεν υπάρχει και εύκολος τρόπος να συγκρίνει κάποιος κάποια από τα χαρακτηριστικά του, όταν δεν υπάρχουν σε άλλη συσκευή του ανταγωνισμού.

Η εντυπωσιακή οθόνη ναι είναι ένα μοναδικό 4K OLED Panel  στα 120Hz, αυτό όμως δεν την κάνει αυτόματα καλή σε όλους τους τομείς. Αν δοκιμάσει κάποιος λοιπόν να κρίνει την χαμηλή φωτεινότητα της, και την αδικαιολόγητη κατανάλωση ενέργειας, η εταιρεία μπορεί απλά να απαντήσει ότι είναι κάτι… μοναδικό.

Αν δοκιμάσει να κρίνει τις κάμερες του Xperia 1 iii, υπάρχει η επιλογή να του απαντήσει κάποιος ότι απλά δεν… ξέρει πως να βγάζει φωτογραφίες ή έστω ότι είναι σχεδιασμένες για αυτούς που «θέλουν» να αφιερώσουν τον χρόνο που πρέπει για να επιλέξουν τις σωστές ρυθμίσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Xperia 1 iii, υπάρχουν Smartphones ολοκληρωμένα σε κάθε τομέα χωρίς να προσπαθούν να «φωνάξουν» ότι είναι κάτι το τόσο ξεχωριστό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights