Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia 1 Mark II Review: Απίθανο για συγκεκριμένο κοινό

Sony Xperia 1 Mark II Review: Απίθανο για συγκεκριμένο κοινό

απο Kostas Gliatiotis

Στον κόσμο των Smartphones υπάρχει εδώ και χρόνια ένα… μυστήριο, για το πως η Sony που κατασκευάζει μερικούς από τους καλύτερους αισθητήρες για φωτογραφικές μηχανές, δεν μπορεί να τους εκμεταλλευτεί στις δικές της συσκευές. Φυσικά, το τμήμα που κατασκευάζει αυτούς τους αισθητήρες είναι διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα Smartphones της εταιρείας, και πάντα στην ψηφιακή φωτογραφία, το Software παίζει το ίδιο σημαντικό αν όχι και πιο σημαντικό ρόλο πλέον.

Η Sony Mobile όμως δεν … υπάρχει πλέον, και το τμήμα των Smartphones έχει συγχωνευθεί με αυτό των φωτογραφικών μηχανών της εταιρείας και όχι μόνο, σε μια γενικότερη προσπάθεια αναδιάρθωσης της εταιρείας και μείωσης των ζημιών της. Αυτό έχει και τις θετικές επιπτώσεις για το πριν μερικά χρόνια κραταίο τμήμα των Smartphones της εταιρείας, αφού μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευτεί την εμπειρία των υπόλοιπων εταιρειών του ομίλου με θεωρητικά καλύτερο τρόπο.

Το Xperia 1 πριν ένα χρόνο, ήταν το πρώτο βήμα αυτής της συνεργασίας, και θα μπορούσε να πει κανείς ότι έφτασε στην αγορά πριν η εταιρεία καταφέρει να… οργανώσει αυτή τη συνεργασία στην τελική της μορφή. To Xperia 1 Mark II όμως πλέον, έρχεται στην αγορά με όλες τις δυνατότητες που κατάφερε να του χαρίσει κάθε τμήμα του ομίλου που… διαπρέπει στον δικό του τομέα. Ακόμα και η αρχική του ονομασία σαν απλά Xperia 1 II, ήταν «δανεική» από το τμήμα της Sony που κατασκευάζει  τις κορυφαίες Mirrorless κάμερες της εταιρείας. Όμως επειδή στον κόσμο των Smartphones η ονομασία αυτή μονο σύγχιση θα προκαλούσε, η εταιρεία προσέθεσε την τελευταία στιγμή τον χαρακτηρισμό Mark, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια νεα συσκευή.

Σχεδιασμός.

Είναι πλέον γνωστό ότι η Sony δεν θέλει να ακολουθήσει καμία από τις… τάσεις της αγοράς των Smartphones σε ότι αφορά την εμφάνιση και τον εξωτερικό σχεδιασμό τους. Η επιλογή της οθόνης με αναλογία πλευρών 21:9 και οι αλλαγές που αυτή φέρνει και στην αναλογία ολόκληρης της συσκευής, θεωρείται πλέον δεδομένη και το Xperia 1 Mark II δεν αποτελεί εξαίρεση.

‘Ετσι το Smartphone είναι σημαντικά πιο ψηλό από το συνηθισμένο, ειδικά για συσκευή με οθόνη που η ονομαστική της διαγώνιος είναι «μόλις» 6.5 ίντσες. Αντίστοιχα είναι και σημαντικά πιο… στενό από το συνηθισμένο, μια αλλαγή που παρόλα αυτά το κάνει πολύ πιο εύκολο στην χρήση με το ένα χέρι.

Για τον συνολικό σχεδιασμό του Xperia 1 Mark II η εταιρεία έχει κάνει μια πιο ενδιαφέρουσα επιλογή, ειδικά για το μεταλλικό πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος. Αυτό είναι πιο «τετράγωνο» με έντονες γωνίες, μια αλλαγή από το συνηθισμένο, που παρότι αρχικά ξενίζει και έχει και διαφορετική αίσθηση στο χέρι, με κάποιον… περίεργο τρόπο κάνει το Smartphone να δείχνει πιο στιβαρό και μια συνολικά πιο πολυτελής κατασκευή.

H Sony φημίζεται για την προσοχή στην λεπτομέρεια που δίνει στον σχεδιασμό ειδικά των κορυφαίων συσκευών της, και έτσι το Xperia 1 Mark II «φωνάζει» από μακρία με το φινίρισμα και την συναρμολόγηση του, ακόμα και στο μαύρο χρώμα που κατά κανόνα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό σε εμφάνιση.

Το πίσω μέρος του Xperia 1 Mark II είναι κατασκευασμένο φυσικά από Gorilla Glass 6, και φιλοξενεί μόνο τις τρεις κάμερες του, σε ένα πλαίσιο στην αριστερή πάνω γωνία του. Πλαίσιο που δεν προεξέχει ιδιαίτερα και από την υπόλοιπη συσκευή, με αποτέλεσμα να «κάθεται» καλύτερα και σε επιπεδη επιφάνεια.

Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων είναι για μια ακόμα φορά στο δεξί πλαϊνό μέρος, και αυτή τη φορά έχει επιστρέψει … στο πλήκτρο ενεργοποιήσης. Η επιλογή της εταιρείας να τον έχει ξεχωριστά στο αμέσως προηγούμενο Xperia 1, ήταν και περίεργη αλλά δημιουργούσε και προβλήματα εργονομίας και ευχρηστίας.

Παρόλα αυτά, θα θέλαμε να είναι σημαντικά πιο αξιόπιστος, αφού το μικρό του «εμβαδό» κάνει προβληματική την ανάγνωση του αποτυπώματος αν ο ιδιοκτήτης του Xperia 1 Mark II δεν ακουμπήσει το δάχτυλο του ακριβώς όπως πρέπει. Το φαινόμενο αυτό είναι ενοχλητικό σε σημείο που μπορεί να χρειαστεί κανείς να το ξεκλειδώσει με τον κωδικό οθόνης, ενώ μερικές φορές αρνείται απλά να λειτουργήσει ο αισθητήρας.

Αφήνοντας αυτό στην άκρη, που παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε ένα τόσο ακριβό και κορυφαίο Smartphone, το Xperia 1 Mark II έχει μερικές ακόμα ιδιαίτερότητες. Η εταιρεία θεωρεί ότι η μοναδική του οθόνη (περισσότερα στο αντίστοιχο κομμάτι του Review μας), δεν πρέπει να «χαλάει» με εγκοπή ή τρύπα για την μπροστινή του καμερα.

Έτσι αυτή είναι τοποθετημενη στο πλαίσιο πάνω από την οθόνη, πλαίσιο που δεν είναι συνηθισμένο πλέον σε Smartphone για τα μέσα του 2020. Όμως με αυτή την επιλογή της, η εταιρεία έχει και την «ελευθερία» να χρησιμοποιήσει το ακουστικό σαν δεύτερο ηχείο, με πολύ καλύτερη απόδοση από το συνηθισμένο.

Αντίστοιχα και το ηχείο στο κάτω μέρος της οθόνης «στοχεύει» προς το μέρος του ιδιοκτήτη του Xperia 1 Mark II, με αποτέλεσμα ο στερεοφωνικός ήχος που παράγεται να είναι και πιο δυνατός συνολικά αλλά και πιο … ισορροπημένος.

Μάλιστα, το Xperia 1 Mark II είναι ένα από τα ελάχιστα Smartphones πλέον σε αυτή την κατηγορία, που έχει και υποδοχή για ενσύρματα ακουστικά. Σε ένα Smartphone σαν και αυτό, που απευθύνεται και σε επαγγελματίες, η ύπαρξη της υποδοχής αυτής είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Τέλος, για μια ακόμα φορά η εταιρεία προσφέρει πιστοποίηση IP65/IP68 στο κορυφαίο της Smartphone. Πλέον, κάνει ξεκάθαρο ότι το Xperia 1 Mark ΙΙ δεν είναι σχεδιασμένο για να βγάζει φωτογραφίες κάτω από το νερό, όμως η προστασία από ατυχήματα που προσφέρει η πιστοποίηση αυτή είναι πάντα χρήσιμη.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights