Η Realme έχει κάνει μάλλον ξεκάθαρο πλέον ότι θέλει να διατηρησει τον εντυπωσιακό ανάπτυξης που γνωρίζει στη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα. Σε αυτή την προσπάθεια συνεχίζει να παρουσιάζει μονίμως νεότερα Smartphones με χαρακτηριστικά και τιμή που τα τοποθετούν στο άνω άκρο της κατηγορίας τους.
Παρότι δεν θα δούμε προς το παρόν τουλάχιστον επίσημα στη χώρα μας το εντυπωσιακό Realme GT Master Explorer Edition, η εταιρεία ξεκίνησε και επίσημα τη διάθεση του Realme GT Master edition. Παρότι η ονομασία είναι παρόμοια, πρόκειται για ένα αρκετά διαφορετικό Smartphone που απευθύνεται σε μια λίγο χαμηλότερη κατηγορία τιμής.
Όμως κάποια απο τα χαρακτηριστικά του, όπως η εντυπωσιακή Super AMOLED οθονη και η βασική του κάμερα, προέρχονται από το κορυφαίο Realme GT, και η ουσιαστική αλλαγή είναι ο εξωτερικός σχεδιασμός και ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του.
Σχεδιασμός.
Όπως και το Realme GT Master Explorer edition, έτσι και το Master Edition (ναι είναι μπέρδεμα…), έχει σχεδιαστεί για να «τονίσει» την ειδική έκδοση που είναι κατασκευασμένη από Vegan Leather στο πίσω μέρος της. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία μας έστειλε το Smartphone σε μια πιο… απλή έκδοση που παρόλα αυτά είναι κατασκευασμένη από ένα γυαλιστερό πλαστικό με μια ιδιατερότητα.
Έχει ένα Gradient χρωματισμό που αλλάζει απόχρωση ανάμεσα σε γκρι, χάλκινο και καφέ ανάλογα με το πως αντανακλά το φως γύρω του. Για τα δεδομένα μιας πλαστικής κατασκευής, η λεπτομέρεια αυτή το κάνει τουλάχιστον πιο «ενδιαφέρον» και ξεχωριστό.
Παρόλα αυτά, πιθανότατα στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Realme GT Master Edition, έστω ένα πλαίσιο από αλουμίνιο θα βελτίωνε σημαντικά την πολυτέλεια που αφήνει στο χέρι του ιδιοκτήτη του.
Εργονομικά η Realme δεν αφήνει ποτέ κανένα παράπονο στους ιδιοκτήτες των συσκευών της, και εδώ δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση. Τα πλήκτρα είναι τοποθετημένα ακριβώς στο ύψος που πρέπει, και αυτά της έντασης βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του Smartphone.
Θα θέλαμε από το Realme GT master Edition να χρησιμοποιεί το ακουστικό του σαν δεύτερο ηχείο, κάτι που υπάρχει στα άλλα δύο μοντέλα της σειράς, και για κάποιο λόγο εδώ απουσιάζει. Παρότι υπάρχει κανονικά θύρα 3.5mm για ενσύρματα ακουστικά, δυστυχώς το Smartphone συνεχίζει την παράδοση της εταιρείας να μην ενσωματώνει ραδιόφωνο στις συσκευές της.
Τέλος, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων είναι για μια ακόμα φορά ενσωματωμένος στην οθόνη του Realme GT master Edition, και εδώ η εταιρεία δίνει μαθήματα για το πως πρέπει να λειτουργεί ένας αισθητήρας αυτού του είδους.
Είναι ταχύτητατος στην αναγνώριση του αποτυπώματος, και ξεκλειδώνει άμεσα το Smartphone, αν και θα θέλαμε να είναι τοποθετημένος λίγο πιο ψηλά και όχι σχεδόν στο κάτω άκρο της οθόνης.
Οθόνη.
Η ίδια η οθόνη του Realme GT master Edition είναι ακριβώς το ίδιο τεχνικά Panel με αυτή του κορυφαίου μοντέλου της σειράς. Η διαγώνιος της είναι στις 6,43 ίντσες, μια επιλογή της εταιρείας που έχει γίνει προκειμένου και οι διαστάσεις του να είναι συνολικά πιο περιορισμένες.
Η ονομαστική της ανάλυση είναι στα 2400×1080 pixels και είναι πλέον δεδομένο ότι δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσει κανείς μια οθόνη με υψηλότερη ανάλυση ειδικά σε αυτό το μέγεθος.
Φυσικά έρχεται με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz που θεωρείται πλέον «δεδομένη» σε όλες τις κορυφαίες συσκευές της εταιρείας. Μάλιστα προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με την εφαρμογή, και μειώνεται προκειμένου να περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας όταν δεν υπάρχει λόγος κάποια εφαρμογή να την διατηρεί στα 120Hz.
Χρωματικά, το Realme GT master Edition έχει τρεις διαφορετικές επιλογές για την προσαρμογή της οθόνης του. Η έντονη λειτουργία ακολουθεί το DCI-P3 χρωματικό πρότυπο, η «ήπια» το σημαντικά πιο… ρεαλιστικό sRGB και υπάρχει μια «Brilliant» επιλογή που εκμεταλλεύεται την υποστήριξη της οθόνης για το AMOLED Wide color gamut.
Υπάρχει και μια καλά κρυμμένη επιλογή που αυξάνει τη φωτεινότητα της οθόνης κατά την προβολή HDR video, προκειμένου να είναι θεωρητικά και πρακτικά πιο «απλαυστική» και εντυπωσιακή η προβολή αυτή. Το Realme GT master Edition βέβαια ενημερώνει ότι αυτό αυξάνει και την κατανάλωση ενέργειας αλλά και την θερμοκρασία λειτουργίας του Smartphone.
Κάμερες.
Αν υπάρχει ένας τομέας όπου το Realme GT master Edition δεν προσπαθεί να «ξεχωρίσει» όπως το Master Explorer edition, είναι οι κάμερες στο πίσω μέρος του. Η βασική από αυτές είναι πρακτικά η ίδια με το Realme GT με τον αισθητήρα των 64mp και έναν φακό με f/1.8. Απουσιάζει το OIS αναμενόμενα, ενώ συνολικά η κάμερα είναι απλά ένας πολύ καλός αισθητήρας για την συγκεκριμένη κατηγορία.
Αναμενόμενα λοιπόν, και οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Realme GT master Edition είναι ικανοποιητικές σε κάθε περίπτωση. Με πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας, και δυναμικό εύρος που παρότι δεν είναι κορυφαίο, δεν αφήνει και περιθώρια για κάποιο παράπονο.
Ακόμα όμως και με το AI mode απενεργοποιημένο, το Realme GT master Edition προσπαθεί να βγάλει λίγο πιο ζωντανά και έντονα χρώματα, αυξάνοντας και την «οξύτητα» προκειμένου η φωτογραφία να είναι μεν πιο όμορφη αλλά λιγότερο ρεαλιστική. Παραμένει όμως γεγονός ότι αυτό είναι το ζητούμενο στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Smartphone.
Εκεί που δείχνει ότι δεν είναι απλά κάτι ιδιαίτερο η κάμερα του Realme GT master Edition, είναι στις φωτοογραφίες που μπορεί να βγάλει σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού.
Χρωματικά είναι ικανοποιητικές, όμως ο φωτισμός είναι ανομοιόμορφος στα άκρα του πλάνου, ένα φαινόμενο που πιθανότατα μπορεί να διορθωθεί με κάποια ενημέρωση λογισμικού. Ακόμα όμως και έτσι, οι φωτογραφίες έχουν καλά επίπεδα λεπτομέρειας.
Η δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, ανήκει φυσικά στην μεσαία κατηγορία με την ανάλυση των 8mp και την ποιότητα του αισθητήρα και του φακού της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει καλές φωτογραφίες την ημέρα, με επίπεδα λεπτομέρειας όμως που περιορίζονται από την ανάλυση αυτή.
Μπορεί να χρησιμοποιήσει και αυτή το Night mode προκειμένου να βγάλει έστω αποδεκτές φωτογραφίες, αφού κατά κανόνα οι κάμερες αυτού του είδους έχουν σημαντικά περιορισμένη απόδοση το βράδυ.
Η Τρίτη κάμερα, για μια ακόμα φορά θα μπορούσε απλά να απουσιάζει, και ειδικά στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Realme GT master Edition. Είναι μια Macro κάμερα για φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση, όμως έχει έναν αισθητήρα των 2Mp και δυστυχώς χωρίς Auto focus. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση της έχει νόημα σε πολύ περιορισμένες και συγκεκριμένες συνθήκες, και η απόδοση της είναι και πάλι απλά μέτρια.
Επιδόσεις και Hardware.
Με την έλλειψη σε επεξεργαστές και όχι μόνο που επικρατεί σε κάθε κομμάτι της αγοράς τεχνολογίας και όχι μόνο, οι επιλογές της Realme για αυτόν του Master Edition ήταν μάλλον περιορισμένες. Παρόλα αυτά, ο Snapdragon 778G είναι έτσι και αλλιώς η ιδανική επιλογή για την κατηγορία τιμής.
Έχει στο εσωτερικό του συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας, και οι τέσσερις από αυτούς είναι οι μέχρι τώρα ιδιαίτερα ισχυροί A-78 της ARM. Για εμπορικούς λόγους, η Qualcomm συνεχίζει να ονομάζει “prime” τον ένα από αυτούς με συχνότητα τα 2.4GHz τους άλλους τρεις να είναι ελάχιστα χαμηλότερα στα 2.2GHz
Μαζί όπως πάντα υπάρχουν τέσσερις ακόμα Α-55 στο 1.8GHz για πιο απλές εργασίες και με σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Αυτό που έχει σημασία όμως είναι το αποτέλεσμα και εδώ είναι μάλλον αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς τον Snapdragon 778G από τον 865 και τον 870 σε καθημερινή χρήση. Η διαφορά ειδικά σε επεξεργαστική ισχύ είναι ελάχιστη, ακόμα και αν δοκιμάσει κάποιος να την «μετρήσει» μέσω κάποιου Benchmark.
Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στην παραγωγή γραφικώ χωρίς όμως και πάλι να υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα. Η Adreno 642L είναι μια ελάχιστα διαφορετική έκδοση της 642 του Snapdragon 780G. Η ουσιαστική και πραγματική διαφορά είναι λιγότερο από 10% και δεν είναι ορατή σε κάποιο παιχνίδι όσο απαιτητικό και αν είναι αυτό.
Μάλιστα αυτό ισχύει και συνολικά για την Gaming απόδοση του 778 και του Realme GT master Edition. Ακόμα και απαιτητικά παιχνίδια παίζουν με χαρακτηριστική άνεση, και μόνο κάποιες επιπλέον επιλογές για την ποιότητα των γραφικών δεν είναι διαθέσιμες.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως του Snapdragon 778G είναι η λογική θερμοκρασία λειτουργίας του. Ακόμα και σε συνεχόμενη Gaming χρήση, δεν θα ζεσταθεί ποτέ ενοχλητικά, και αντίστοιχα δεν θα αυξηθεί υπερβολικά και η κατανάλωση ενέργειας του.
Μπαταρία.
Στο μικρότερο από το συνηθισμένο, μέγεθος του Realme GT master Edition η εταιρεία έχει «χωρέσει» μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.300mAh. Είναι σαφώς μικρότερη από το συνηθισμένο, όμως ο αποδοτικός επεξεργαστής του, και η προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης του, βοηθούν την μπαταρία να πετύχει ικανοποιητικούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.
Εδώ το Realme UI v2.0 είναι ικανό να διαχειρίζεται σωστά, και να «ελέγχει» τις εφαρμογές ώστε να μην εκτελλούνται αυτόματα και να καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια.
Το αποτέλεσμα είναι η μπαταρία να βγάζει σχεδόν πάντα μια ημέρα χρήσης, ακόμα και σχετικά έντονης. Αυτό που διαφέρει ανάλογα με το πόσο… σκλήρός είναι με το Realme GT master Edition ο ιδιοκτήτης του, είναι το ποσοστό που θα έχει στο τέλος της ημέρας αυτής. Μπορεί να είναι από 20 έως και λίγο κάτω από 10% χωρίς όμως ποτέ να αδειάσει πλήρως.
Με αυτή τη μπαταρία, το Smartphone δύσκολα θα «δει» δύο ημέρες χρήσης, όμως δεν είναι και το ζητούμενο από μια συσκευή σαν και αυτό.
Τέλος, η Realme δικαίως συνεχίζει να προσφέρει εντυπωσιακά γρήγορη φόρτιση ακόμα και εδώ, που τυπικά το Realme GT master Edition ανήκει στην μεσαία κατηγορία τιμής. Τα 65W είναι πραγματικά γρήγορη φόρτιση, και ικανή να γεμίσει την μπαταρία του σε λιγότερο από 45 λεπτά πλήρως. Ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι και λίγο μικρότερος αν η φόρτιση ξεκινήσει περίπου από το 10% και η θερμοκρασία στο χώρο γύρω μας είναι λογική.
Συμπέρασμα.
Το Realme GT master Edition είναι ένα Smartphone που υπάρχει για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες. Αρχικά είναι μια επιλογή για αυτούς που δεν θέλουν να διαθέσουν τα επιπλέον χρήματα για το Realme GT, την κορυφαία πρόταση της σειράς.
Υπάρχει ταυτόχρονα για να «μοιράσει» την ζήτηση, με δεδομένη και την έλλειψη επεξεργαστών και ειδικά του Snapdragon 888. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στη χώρα μας, και στην Ευρώπη καλύπτει και το… κενό από την απουσία του Master explorer edition, χωρίς όμως να προσφέρει τις εντυπωσιακές κάμερες αυτού.
Συνολικά, στα χρήματα που κοστίζει έχει μια πραγματικά κορυφαία οθόνη, επιδόσεις που καλύπτουν κάθε απαίτηση και κάμερες που δεν ενοχλούν ούτε περιορίζουν τον ιδιοκτήτη του.

Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας