Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi 11T Pro Review: Τα κάνει όλα και συμφέρει

Xiaomi 11T Pro Review: Τα κάνει όλα και συμφέρει

απο Kostas Gliatiotis

Αν υπάρχει μια εταιρεία που γνωρίζει πολύ καλά πως να σχεδιάζει Smartphones με ιδανικό σύνολο χαρακτηριστικών, σε σωστή τιμή, αυτή είναι σίγουρα η Xiaomi. Μετά το εντυπωσιακό για τα χρήματα του Mi 11i, που ήταν μια «εναλλακτική» για όσους δεν χρειάζονταν απαραίτητα όσα προσέφερε επιπλέον το … κανονικό Mi 11, ήρθε η ώρα για την εταιρεία να παρουσίασε την «Τ» έκδοση της σειράς 11. Παραδοσιακά, σε αυτή τη σειρά η εταιρεία φροντίζει να φέρει σε χαμηλότερο κόστος τα βασικά χαρακτηριστικά των ακριβότερων προτάσεων της, και θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάτι παρόμοιο ισχύει και εδώ.

Το Xiaomi 11T pro όμως, μπορεί να μοιάζει περισσότερο από ότι θα έπρεπε με το Mi 11i, έχει όμως έστω μερικές «αλλαγές» ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη του σαν διαφορετική συσκευή. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα εντυπωσιακό σαν σύνολο Smartphone για τα 649 ευρώ που κοστίζει επίσημα στη χώρα μας η βασική του έκδοση.

Σχεδιασμός.

Στον βαθμό που είναι δυνατόν, η xiaomi φρόντισε να διαχωρίσει σχεδιαστικά το Xiaomi 11T pro από τις υπόλοιπες συσκευές της σειράς 11 προκειμένου να είναι «διαφορετικό». Οι διαφορές αυτές παρόλα αυτά είναι συγκεκριμένες και όχι εύκολα ορατές.

Το διαφορετικό σε σχέδιο πλαίσιο που έχουν οι τρεις κάμερες είναι η μια από αυτές, και το διαφορετικό σε κατασκευή πίσω μέρος του είναι η δεύτερη. Στο σχεδόν γκρί χρώμα της συσκευής που μας παραχώρησε η εταιρεία για την δοκιμή, έχει και μια ενδιαφέρουσα «υφή» που θυμίζει μεταλλική επιφάνεια.

Η εργονομία όμως έχει πάντα μεγαλύτερη σημασία από την εμφάνιση, και εδώ η Xiaomi ακολουθεί μια επιτυχημένη συνταγή. Από την στιγμή που το κόστος είναι καθοριστικός παράγοντας στο Xiaomi 11T pro, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων βρίσκεται και πάλι στο Power Button και όχι κάτω από την οθόνη του.

Όμως συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα γρήγορος στο να «διαβάσει» το αποτύπωμα και να ξεκλειδώσει το Smartphone. Εδώ η xiaomi έχει γενικότερα βελτιώσει και τον χρόνο που θέλει να… ξυπνησει η οθόνη των Smartphones της ώστε να είναι και πρακτικά γρήγορα έτοιμα να τα χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης τους.

Το Xiaomi 11T pro δίνει όμως ιδιαίτερη σημασία και στον τομέα του ήχου, και είναι μια από τις διαφορές του με το Xiaomi Mi 11i. Εδώ τα στερεοφωνικά ηχεία του είναι ρυθμισμένα από την Harman/Kardon όπως και αυτά των Mi 11 και Mi 11 Ultra, με αισθητή διαφορά στην ηχητική τους απόδοση.

Η xiaomi είναι από τις λίγες εταιρείες που δίνει σημασία σε αυτόν τον τομέα, με ξεχωριστή έξοδο ήχου στο πάνω μέρος του Xiaomi 11T pro προκειμένου η ένταση να είναι «ισορροπημένη» με το βασικό ηχείο στο κάτω μέρος του. Η μέγιστη αυτή ένταση πιθανόν να έπρεπε να είναι λίγο υψηλότερη, όμως είναι άκρως ικανοποιητική η ποιότητα και η ικανότητα των ηχειών να αναπαράγουν σωστά ένα ευρύ σύνολο συχνοτήτων.

Οθόνη.

Η οθόνη του Xiaomi 11T pro πλήρει όλες τις «απαιτήσεις» που πρέπει να έχει ένα κορυφαίο Smartphone, και με συγκεκριμένες … λεπτομέρειες προσπαθεί και πετυχαίνει να ξεχωρίσει. Ένα Super AMOLED Panel στα 120Hz και με ανάλυση 2400×1080 pixels θεωρείται πλέον «δεδομένο» σε αυτή την κατηγορία. Η οθόνη του Xiaomi 11T pro προσφέρει σαν επιπλέον χαρακτηριστικά την υψηλή φωτεινότητα της και την ικανότητα να προβάλει χρωματική παλέττα με βάθος 10-bit.

Το δεύτερο είναι ίσως και το πιο σημαντικό της χαρακτηριστικό, αφού αυξάνει εντυπωσιακά το εύρος των αποχρώσεων που μπορεί να αποτυπώσει σε μια φωτογραφία και ένα βίντεο. Πρακτικά, είναι πιο εμπορικά ελκυστικό για την εταιρεία να δηλώνει «έως και 1 δισεκατομύριο χρώματα», που είναι σαν ορισμός όχι απαραίτητα σωστός, αλλά κοντά στην πραγματικότητα.

Η διαγώνιος στις 6.67 ίντσες, είναι μάλλον ικανοποιητική, αφού η οθόνη είναι αρκετά μεγάλη για κάθε είδους χρήση, και με πολύ μικρό πλαίσιο γύρω της προκειμένου το Xiaomi 11T pro να έχει και λογικές διαστάσεις.

Παρότι δεν το δηλώνει ξεκάθαρα κάπου, το Xiaomi 11T pro μπορεί να προσαρμόζει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης του ανάλογα με την περίπτωση προκειμένου να περιορίζει την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Στην οθόνη αναμονής, και όταν η οθόνη προβάλλει στατικά περιεχόμενο χωρίς να… κινείται, επιστρέφει στα 60Hz αφού δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάτι διαφορετικό.

Το ίδιο ισχύει και  για εφαρμογές όπως το Youtube όπου δεν υπάρχει βίντεο με περισσότερα από 60fps και αντίστοιχα κανένα νόημα να προβάλλει ένα βίντεο σε κάτι περισσότερο από 60Hz. Όμως εδώ θα μπορούσε να παράγει το περιβάλλον της εφαρμογής στα 120Hz και να επιστρέφει στα 60 όταν προβάλλεται ένα βίντεο. Δυστυχώς σε αρκετές εφαρμογές δεν υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός του πότε χρειάζεται να περιοριστεί στα 60Hz η οθόνη, και αυτό είναι ένα σημείο όπου το MIUI 12.5 μπορεί να βελτιωθεί στο Xiaomi 11T pro αλλά και σε κάθε άλλο Smartphone της εταιρείας με οθόνη στα 120Hz.

Κάμερες.

Το Xiaomi 11T pro χρησιμοποιεί για πρακτικούς λόγους κόστους, την ίδια βασική κάμερα των 108mp με το xiaomi Mi 11i και μερικές ακόμα συσκευές της εταιρείας.

Παραδόξως, δεν είναι η ίδια κάμερα με το Mi 11, και η ουσιαστική διαφορά είναι το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα των 108mp. Όμως ο Samsung HM2 αισθητήρας που τελικά χρησιμοποιεί το Smartphone έχει διαφορετική «λογική» λειτουργίας και έρχεται με νέες και χρήσιμες δυνατότητες.

Αρχικά συνδυάζει 9 γειτονικά Pixel του αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται στην φωτογραφία, με αποτέλεσμα αυτές να είναι τελικά στα 12mp. Όμως η λεπτομέρεια που «βλέπει» ο αισθητήρας και χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στο τι αποτυπώνεται τελικά στην φωτογραφία.

Σε συνδυασμό με την ικανότητα του HM2 για χρήση του HDR σε «πραγματικό» χρόνο, κάνουν τις φωτογραφίες του Xiaomi 11T pro να έχουν εντυπωσιακό δυναμικό εύρος και όχι μόνο. Από τον τρόπο που μπορεί να δει φως ακόμα και σε δύσκολα σημεία, μέχρι το πως μπορεί να αποτυπώσει σωστά επίπεδα φωτισμού ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια έντονη πηγή φωτός στο πλάνο όπως ο ήλιος.

Το βράδυ τώρα και γενικότερα σε χαμηλότερο φωτισμό, ο συγκεκριμένος αισθητήρας έχει πλεονεκτήματα και πάλι στην κατασκευή του προκειμένου να μπορεί να δει όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα φωτισμού. Σε συνδυασμό με το f/1.75 διάφραγμα του φακού και το Night mode μπορεί να πετύχει ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αυτό που απουσιάζει από το Xiaomi 11T pro (όπως και από το Mi 11i..) είναι το OIS στην βασική κάμερα. Η Xiaomi έχει γίνει ιδιαίτερα ικανή στο να αναγνωρίζει το Night mode ποιες λήψεις να απορρίψει επειδή δεν είναι σταθερές, όμως όταν πολλές είναι έτσι, η τελική φωτογραφία έχει διαφορά στο αποτέλεσμα.

Με σχετικά σταθερό χέρι όμως, και όλες τις συνεχόμενες λήψεις διαθέσιμες για τον συνδυασμό τους στην τελική φωτογραφία, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Η λεπτομέρεια είναι και παλι κορυφαία με έναν τέτοιο αισθητήρα, και η εταιρεία πλέον έχει πετύχει μια σωστή χρωματική απόδοση ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Από εκεί και πέρα, δυστυχώς η δεύτερη Ultra wide κάμερα του Xiaomi 11T pro δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει. Η ανάλυση της στα μόλις 8mp δεν ταιριάζει απαραίτητα στην κατηγορία τιμής του, από τη στιγμή που μπορεί να βρει κανείς κάμερες αυτού του είδους θεωρητικά και πρακτικά καλύτερες σε ισχυρότερες συσκευές.

Ο Snapdragon 888 στο εσωτερικό του Xiaomi 11T pro έχει πλεονέκτημα στο πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα από αυτή την κάμερα προκειμένου να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με ένα Smartphone της μεσαίας κατηγορίας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και οι φωτογραφίες να είναι τουλάχιστον ότι καλύτερο μπορεί να πετύχει μια Ultra wide κάμερα των 8mp.

Το βράδυ αναμενόμενα η κάμερα αυτή έχει συγκεκριμένους περιορισμούς, παρόλα αυτά με το Night mode, οι φωτογραφίες μπορούν να είναι αποδεκτές.

Η Τρίτη και τελευταία κάμερα τώρα, είναι ίσως περισσότερο χρήσιμη, πάντα για το είδος της. ¨Εχει έναν Macro φακό για φωτογραφίες από μικρή απόσταση, έχει όμως δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Το ένα είναι η ανάλυση στα 5mp που είναι χαμηλή σαν νούμερο, αλλά σημαντικά καλύτερη από τις συνηθισμένες Macro Κάμερες. Το σημαντικότερο όμως είναι το Auto focus που δεν περιορίζει τη χρήση της σε μια συγκεκριμένη απόσταση μόνο.

Οι φωτογραφίες είναι ότι καλύτερο μπορεί να περιμένει κανείς από μια κάμερα αυτού του είδους. Εδώ παντα θα παραμένει εντυπωσιακό το ότι τα Smartphones της Xiaomi μπορούν να γράψουν Macro video πολύ καιρό πριν η Apple προσπαθήσει να το παρουσιάσει αυτό σαν κάτι το «εντυπωσιακό» στα νέα iPhone 13 prο και 13 Pro Max.

Επιδόσεις,

Για το Hardware στο εσωτερικό του Xiaomi 11T pro η εταιρεία καλώς ή κακώς δεν είχε ιδιαίτερες επιλογές. Ο Snapdragon 888 είναι αυτή τη στιγμή ότι θεωρητικά πιο ισχυρό υπάρχει στον χώρο των Android smartphones. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό πλέον ότι έχει σημαντικά προβλήματα με το να διατηρεί την απόδοση του, αφού παράγει εντυπωσιακά υψηλά ποσά θερμότητας ενώ έχει και ένα αντίστοιχα σημαντικό θέμα με την ακόμα πιο υψηλή κατανάλωση ενέργειας του.

Η Xiaomi δεν μπορεί να κάνει κάτι «νέο» στο Xiaomi 11T pro προκειμένου να λύσει αυτά τα προβλήματα εκτός από το να βρει τρόπο να τα διαχειριστεί. Ετσι διατηρεί την απόδοση του Snapdragon 888 σε επίπεδα που να διατηρούν στη συνέχεια την θερμοκρασία του όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, χωρίς όμως αυτό να είναι ορατό στην απόδοση του Smartphone.

Είναι γεγονός ότι καμία εφαρμογη και κανενός είδους χρήση δεν μπορεί να φτάσει στα όρια του έναν επεξεργαστή αυτής της κατηγορίας, και με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η απόδοση σε επίπεδο που να μην είναι ορατή κάποια δυσκολία στην χρήση του Xiaomi 11T pro.

Όμως αν θέλει κάποιος να το «πιέσει» μπορεί να το κάνει με συγκεκριμένες εφαρμογές και Benchmarks, αλλά και πολλά απαιτητικά παιχνίδια. Εκεί το Xiaomi 11T pro δεν έχει καμία αντιρρηση να προσφέρει την μέγιστη απόδοση του Snapdragon 888, μέχρι να αυξηθεί η θερμοκρασία λειτουργίας του.

Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι ότι ακόμα και στο χαμηλότερο επίπεδο που θα πέσει αυτή η απόδοση όταν αυξηθεί η θερμοκρασία, παραμένει ίδια και λίγο καλύτερη από αυτή του αμέσως προηγούμενου Snapdragon 865+.

Με την χαμηλότερη σε ονομαστική ανάλυση οθόνη του, το Xiaomi 11T pro είναι πιο «ευγενικό» για την Adreno 660 GPU που είναι και αυτή που καταναλώνει εντυπωσιακά ποσά ενέργειας. Πρακτικά το Smartphone δεν χρειάζεται ποτέ περισσότερο από το… 40% της απόδοσης της για τα πιο απαιτητικά παιχνίδια που μπορεί να βρει κανείς για Android Smartphones.

Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι η απόδοση αυτή έχει ακόμα… περιθώριο για παιχνίδια που στο μέλλον θα είναι σημαντικά πιο απαιτητικά σε γραφικά και όχι μονο. Δεν υπάρχει όμως τρόπος πρακτικά να γνωρίζει κανείς αυτή τη στιγμή πως ο Snapdragon 888 και η Adreno 660 θα συμπεριφέρονται σε συνεχόμενη «απαίτηση» της μέγιστης απόδοσης.

Μπαταρία.

Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο στην ίδια την μπαταρία του Xiaomi 11T pro αλλά στο πόσο γρήγορα μπορεί να την φορτίσει. Ετσι λοιπόν, ο φορτιστής που περιλαμβανεται κανονικά στην συσκευασία του, είναι στα… 120W και ο χρόνος φόρτισης υπό ιδανικές συνθήκες είναι αστεία μικρός στα μόλις 17 λεπτά.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι η εταιρεία έχει φροντίσει η φόρτιση αυτή να γίνεται με τρόπο ασφαλή γενικότερα αλλά και για την… υγεία της μπαταρίας. Το Xiaomi 11T pro μετράει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του σε αρκετά διαφορετικά σημεία, προκειμένου να διατηρεί τον μέγιστο ρυθμό φόρτισης σε κάθε περίπτωση.

Προφανώς και αν κάποιος παίζει ένα απαιτητικό παιχνίδι, καλοκαίρι σε χώρο χωρίς κλιματισμό, ενώ φορτίζει το Xiaomi 11T pro, η φόρτιση δεν θα γίνει στα 120W, όμως αυτό είναι απόλυτα λογικό. Ο στόχος είναι πάντα ο μέγιστος ρυθμός φόρτισης που θα διατηρήσει και την υγεία της μπαταρίας του.

Εδώ η εταιρεία δηλώνει ξεκάθαρα έως και 800 κύκλους φόρτισης στα 120W μέχρι η μπαταρία να «πέσει» στο 80% της ονομαστικής χωρητικότητας της. Οι 800 αυτοί κύκλοι μεταφράζονται σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια με μέσο όρο μια φόρτιση κάθε ημέρα.

Συμπέρασμα.

Το Xiaomi 11T pro είναι ένα Smartphone που δεν κρύβει τον λόγο ύπαρξης του. Προσφέρει σε χαμηλότερο κόστος από το Mi 11 και πόσο μάλλον το Mi 11 Ultra, αυτά που όντως χρειάζεται η πλειοψηφία στην καθημερινότητα της, και αφήνει εκτός αυτά που αυξάνουν την τιμή πώλησης του.

Η κάμερα είναι περισσότερο από απλά καλή, η οθόνη του είναι άκρως εντυπωσιακή σε χρωματική απόδοση και φωτισμό, ενώ και οι επιδόσεις δεν είναι «προβλήματικές» με κάποιο διαφορετικό τρόπο από κάθε άλλο Smartphone με τον Snapdragon 888 στο εσωτερικό του.

Το σύνολο σε μια τιμή κάτω από 700 ευρώ για την βασική έκδοση των 128GB είναι περισσότερο από απλά «τίμιο» για ένα Smartphone σαν και αυτό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights