Για πολλά χρόνια, η Poco αποτελούσε απλά ένα ξεχωριστό «τμήμα» της Xiaomi, που εξυπηρετούσε την … ανάγκη για ακόμα πιο οικονομικά Smartphones, τα οποία προσέφεραν τα βασικά που θα ήθελε κάποιος, με μικρές αλλαγές προκειμένου να μειωθεί το κόστους τους ακόμα περισσότερο. Τυπικά έστω, η Poco αποτελεί πλέον ξεχωριστό Brand αν θέλει να το περιγράψει κανείς έτσι, παρότι πρακτικά σε μεγάλο βαθμό, ο σχεδιασμός και η εξέλιξη των προϊόντων της γίνεται ταυτόχρονα με αυτόν των Smartphones της xiaomi.
Το Poco M4 pro που είναι και το αντικείμενο του συγκεκριμένου μας review, «γεννήθηκε» μαζί με το Xiaomi Note 11, και σε κάποιο στάδιο του σχεδιασμού τους, διαφοροποιήθηκαν όσο έπρεπε προκειμένου να είναι έστω … οπτικά, δύο διαφορετικά προϊόντα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαια αρνητικό, αφού είναι ο «αδελφός» ενός ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέροντος Smartphone της Xiaomi που απλά δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας.
Ο λόγος ύπαρξης του Poco M4 Pro είναι σχετικά προφανής. Έρχεται να αντικαταστήσει το Poco M3 Pro, ένα Smartphone που δεν … έμεινε πολύ καιρό στην αγορά, σαν μια συνολικά καλύτερη πρόταση. Είναι ταυτόχρονα και το οικονομικότερο 5G Smartphone της Poco, τουλάχιστον σαν ταυτόχρονα και το νεότερο στην κατηγορία τιμής του. Παραδόξως όμως, στην κατηγορία τιμής που ανήκει, έχει πλέον πιο έντονο ανταγωνισμό, ακόμα και από εταιρείες που παλαιότερα δεν είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν κάτι αντίστοιχα ενδιαφέρον με παρόμοια τιμή πώλησης.
Σχεδιασμός.
Αν υπάρχει κάτι που κάνει την Poco να ξεχωρίζει από την Xiaomi, αυτό είναι σίγουρα ο πιο … έντονος σχεδιασμός που έχουν τα δικά της Smartphones. Από μικρές λεπτομέρειες, σε κάποιες άλλες όχι τόσο μικρές, όπως το λογότυπο της εταιρείας στο πίσω μέρος πολλών συσκευών της, μέχρι και οι χρωματικές επιλογές που τα κάνουν να ξεχωρίζουν άμεσα από τον ανταγωνισμό τους.
Το Poco M4 Pro στο κίτρινο χρώμα που το είχαμε στα χέρια μας για τις ανάγκες του Review, συνδυάζει όλα αυτά τα «στοιχεία» ταυτόχρονα. Το πίσω μέρος του έχει ένα πλαίσιο σε μαύρο χρώμα, που είναι μεγαλύτερο από το κομμάτι που φιλοξενεί απλά τις κάμερες του, και σε αυτό το σημείο αναφέρει… υπερήφανα το λογότυπο της Poco.
Όμως η επιλογή του κίτρινου χρώματος είναι προφανώς αυτή που τραβάει άμεσα και πιο εύκολα την προσοχή κάποιου. Προφανώς και η εταιρεία γνωρίζει ότι αυτός είναι και ο πιο εύκολος τρόπος να κάνει το Poco M4 Pro άμεσα αναγνωρίσιμο, όμως είναι ενδιαφέρον το πως στην πράξη το συγκεκριμένο χρώμα… ταιριάζει στο Smartphone και καταλήγει να είναι λιγότερο υπερβολικό από ότι θα περίμενε κανείς.
Στο πιο … πρακτικό κομμάτι, το Poco M4 Pro είναι κατασκευασμένο από πλαστικό στο σύνολο του. Προφανώς και η επιλογή του υλικού έχει γίνει για λόγους κόστους, όμως και πάλι η εταιρεία κάνει ότι μπορεί προκειμένου να μην δείχνει και να μην είναι… φθηνό στην κατασκευή του.
Η πίσω πλαστική επιφάνεια έχει μια ματ υφή που είναι ταυτόχρονα και πιο ευχάριστη στο χέρι, και λιγότερο «φθηνή» σε σύγκριση με το γυαλιστερό πλαστικό. Έχει και δύο πλεονεκτήματα σε πρακτικό επίπεδο, το ότι δεν γλυστράει εύκολα από το χέρι αλλά και ότι δεν αποτυπώνει έντονα τις δαχτυλιές.
Το πλαίσιο του είναι επίσης απο πλαστικό, και αν θέλει να βρει κανείς ένα πλεονέκτημα και σε αυτή την επιλογή για το Poco M4 Pro, είναι ότι διατηρεί το βάρος του σε λογικά επίπεδα. Προφανώς και ένα πλαίσιο από αλουμίνιο θα έδινε μια διαφορετική αίσθηση στιβαρότητας, όμως στο κοινό που απευθύνεται το Smartphone φαίνεται ότι οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.
Με δεδομένο το μέγεθος της οθόνης του στις 6.6 ίντσες, το Poco M4 Pro είναι λογικό σε συνολικές διαστάσεις, επειδή το πλαίσιο γύρω από την οθόνη αυτή, είναι αρκετά περιορισμένο. Αυτό είναι πιο… αξιοθαύμαστο στην κατηγορία τιμής του και ειδικά για ένα LCD Panel.
Ακριβώς τώρα επειδή σε μια LCD οθόνη, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων δεν μπορεί να είναι ενσωματωμένος σε αυτή, βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην δεξιά πλευρά και πάνω στο πλήκτρο ενεργοποίησης.
Η ταχύτητα του είναι αυτή στην οποία μας έχει συνηθίσει η Poco και η xiaomi, με μια σημαντική όμως βελτίωση. Το Poco M4 Pro «ξυπνάει» πραγματικά άμεσα και την ίδια την οθόνη του, προκειμένου να ειναι πραγματικά έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Τέλος, η εταιρεία έχει μια πολύ καλή παράδοση και στον τομέα του ήχου, και έχει φροντίσει να μην διαφέρει το Poco M4 Pro σε αυτό. Αντί για ένα ακουστικό που λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο, έχει ένα ηχείο που απλά εκτελεί και χρέη ακουστικού. Έχει και ξεχωριστή έξοδο ήχου στο πάνω μέρος του Smartphone, προκειμένου η ένταση του να είναι πρακτικά ίδια με αυτή του βασικού ηχείου.
Οθόνη.
Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Poco δεν «προσπάθησε» να ξεχωρίσει, αυτός είναι η οθόνη του Smartphone. Παρότι προφανώς και στις 6.6 ίντσες η οθόνη του Poco M4 Pro δεν είναι μικρή, και η ανάλυση της στα 2400×1080 pixels είναι απόλυτα ικανοποιητική, το ίδιο το LCD Panel έρχεται με έναν συγκεκριμένο περιορισμό.
Υποστηρίζει υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz και παρότι δεν είναι τόσο «εντυπωσιακός» όσο μια οθόνη στα 120Hz, αρκεί για να προσφέρει την ομαλότητα και την άμεση απόκριση που πρέπει να έχει ακόμα και ένα οικονομικότερο Smartphone πλέον.
Ο τρόπος όμως που λειτουργεί η οθόνη έχει ένα μειονέκτημα, αφού έχει ένα ορατό «ghosting» στην ανανέωση του περιεχομένου που προβάλλει. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην γρήγορη κύλιση σε κείμενο, και λιγότερο σε φωτογραφίες, ενώ είναι πρατικά μη ορατό σε βίντεο. Πιθανότατα σε αυτή την κατηγορία τιμής, θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει ένα λίγο πιο… ποιοτικό LCD Panel.
Παρόλα αυτά, χρωματικά η οθόνη του Poco M4 Pro είναι κοντά στο μέγιστο που μπορεί να πετύχει ένα Panel αυτής της τεχνολογίας. Έχει ζωντανά και έντονα χρώματα, και επίπεδα αντίθεσης που την κάνουν ευχάριστη σε κάθε είδους χρήση. Ακόμα και η προβολή βίντεο, παρά την απουσία υποστήριξης HDR, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, και επειδή έχει ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος.
Οι επιλογές για την προσαρμογή της χρωματικής αυτής απόδοσης είναι οι συνηθισμένες σε ένα Smartphone της εταιρείας. Αναμενόμενα απουσιάζουν οι επιλογές για «προχωρημένους» προκειμένου η οθόνη να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρωματικό προφίλ. Είναι μάλλον βέβαιο όμως ότι στο κοινό που απευθύνεται το Poco M4 Pro, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητο χαρακτηριστικό.
Κάμερες.
Για το Poco M4 pro, η εταιρεία έχει κάνει μια ενδιαφέρουσα επιλογή σε ότι αφορά τις κάμερες του. Αναγνωρίζει ότι ο συνολικός αριθμός τους προσφέρει μόνο «εντυπωσιασμό» και έχει αφαιρέσει τις δύο που πρακτικά δεν έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης.
Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει Macro κάμερα, και ακόμα περισσότερο αυτή που χρησιμοποιείται σε φωτογραφίες πορτραίτου, και το Smartphone έχει… μόνο τις δύο κάμερες που έχει νόημα να χρησιμοποιήσει κανείς. Η βασική από αυτές έχει ονομαστική ανάλυση 50mp και χρησιμοποιεί έναν τεχνικά «καλύτερο» αισθητήρα από το συνηθισμένο για αυτή την κατηγορία. Ο φακός έχει διάφραγμα f/1.8 και το σύνολο μπορεί να βγάλει τουλάχιστον ικανοποιητικές φωτογραφίες.
Χρωματικά διαφέρουν από αυτές άλλων συσκευών της εταιρείας, κυρίως επειδή οι επεξεργαστές της Mediatek και το διαφορετικό ISP στο εσωτερικό τους, παράγει αντίστοιχα διαφορετικά αποτελέσματα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακές με κάποιο τρόπο, στις περισσότερες περιπτώσεις το Poco m4 Pro παράγει φωτογραφίες με μάλλον «υπερβολικά» έντονα χρώματα και ίσως λίγο χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, με αυξημένη αντίθεση. Στο κοινό βέβαια που απευθύνεται, μια όμορφη και ευχάριστη οπτικά φωτογραφία είναι συνήθως προτιμότερη από μια που είναι «τεχνικά» σωστή.
Το Night mode λειτουργεί μόνο με την βασική κάμερα του Poco m4 prο, και η απόδοση του είναι απλά αυτή που «πρέπει» ώστε οι φωτογραφίες να είναι αποδεκτές για χρήση σε Social media και IM εφαρμογές.
Χρωματικά προσπαθεί να διατηρήσει τα πάντα ρεαλιστικά, και το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα φωτισμού. Επειδή όμως δεν υπάρχει μηχανική σταθεροποίηση του φακού, το Poco m4 pro βγάζει συνεχόμενες λήψεις με το Night mode, με ευαισθησία του αισθητήρα στο φως που αυξάνει τον ψηφιακό θόρυβο σε σκοτεινά σημεία. Στην προσπάθεια του να τον μειώσει στη συνέχεια με επεξεργασία, χάνεται και ένα μεγάλο μέρος της λεπτομέρειας σε κάθε φωτογραφία.
Η δεύτερη Ultrawide κάμερα, είναι εδώ απλά για να μπορεί να χωρέσει περισσότερα στο πλάνο της κάθε φωτογραφίας. Παραδοσιακά έχει χαμηλότερη ανάλυση στα 8mp αν και θα θέλαμε κάποια στιγμή οι κάμερες αυτού του είδους στα 12mp να γίνουν πιο… συνηθισμένες όπως κάνει εδώ και χρόνια πλέον η Samsung.
Οι φωτογραφίες είναι ικανοποιητικές για τον σκοπο που εξυπηρετούν, ενώ και χρωματικά δεν διαφέρουν από αυτές της βασικής κάμερας. Παρόλα αυτά, είναι συνήθως λίγο πιο σκοτεινές σε πιο δύσκολα σημεία, ένα φαινόμενο που παρόλα αυτά είναι απόλυτα αποδεκτό σε μια κάμερα αυτού του είδους.
Επεξεργαστής μνήμη
Το Poco m4 pro είναι θεωρητικά και πρακτικά βελτιωμένο σε ότι αφορά τον επεξεργαστή στο εσωτερικό του. Ο Dimensity 700 του αμέσως προηγούμενου μοντέλου, έχει αντικατασταθεί από τον Dimensity 810 που όπως δηλώνει και η ονομασία του είναι θεωρητικά «καλύτερος» συνολικά.
Έχει όπως είναι πλέον δεδομένο, 8 πυρήνες επεξεργασίας, οι 6 από αυτούς είναι οι Α-55 της ARM για πιο απλές εργασίες και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, στα 2.0GHz. Οι άλλοι δύο είναι οι θεωρητικά ισχυρότεροι Α-75 της ARM και πάλι, που όμως είναι πλέον… τεσσάρων χρονών παλαιότεροι από την νεότερη διαθέσιμη «γενιά» της εταιρείας.
Παρόλα αυτά, σημασία έχει η απόδοση του Dimensity 810 στην πράξη, και εδώ ο εύκολος τρόπος είναι να την περιγράψει κανείς σε σύγκριση με αυτή αντίστοιχων επεξεργαστών της Qualcomm. Δεν διαφέρει τεχνικά και πρακτικά από έναν Snapdragon 690 που είναι με τη σειρά του μια λιγότερο «γρήγορη» έκδοση του Snapdragon 750.
Πρακτικά, το Poco m4 Pro είναι όσο γρήγορο περιμένει να είναι κανείς στην κατηγορία τιμής του, αν εξαιρέσει κανείς συσκευές χωρίς 5G υποστήριξη και παρόμοιο κόστος που πιθανόν θα έχουν λίγο ή αρκετά καλύτερες επιδόσεις.
Τα 4GB μνήμης RAM είναι περισσότερο περιοριστικός παράγοντας από τον Dimensity 810 στην βασική έκδοση του Smartphone.
Προφανώς και κάθε εφαρμογή λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, αφού από τα 2.3GB περίπου που έχει διαθέσιμα το Smartphone, καμία εφαρμογή δεν μπορεί μόνη της να «χρειαστεί» περισσότερα από 400MB RAM.
Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν φυσικά τα παιχνίδια, και ειδικά τα πιο απαιτητικά από αυτά. Πάλι όμως και εκεί, δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς από ένα Smartphone σαν το Poco M4 Pro να έχει ένα παιχνίδι σαν το Call Of Duty Mobile ανοιχτό, και ταυτόχρονα να μπορεί να έχει και μερικές ακόμα εφαρμογές όπως Social media, viber κλπ.
Τέλος, για αυτά τα παιχνίδια, η Mali G57 σε έκδοση με δύο μονάδες παραγωγής γραφικών, είναι πιθανότατα απόλυτα ικανή να καλύψει τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κανείς από το Poco M4 Pro. Αυτό που έχει σημασία, και που είναι το πιο σημαντικό πιθανότατα είναι ότι η συγκεκριμένη GPU αλλά και σαν σύνολο ο Dimensity 810, έχουν περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας και αντίστοιχα λογική θερμοκρασία λειτουργίας.
Αυτό σημαίνει ότι το Smartphone ποτέ δεν θα ζεσταθεί ενοχλτικά, δεν θα χρειαστεί να μειώσει την απόδοση του, και θα προσφέρει αρκετές ώρες Gaming χωρίς να αδειάσει η μπαταρία του.
Στην χώρα μας το Poco m4 Pro θα έρθει και σε μια δεύτερη έκδοση με 128GB αποθηκευτικού χώρου και 6GB RAM που είναι πιθανότατα προτιμότερη για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Παραδοσιακά η διαφορά στο κόστος είναι αρκετά μικρή παρά τον διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο και την μεγαλύτερη διαθέσιμη μνήμη RAM.
Μπαταρία.
Έχουμε φτάσει σε μια εποχή πλέον (ευτυχώς) που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι ένα Smartphone τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορία τιμής, θα έχει μια απόλυτα ικανοποιητική μπαταρία. Αυτό ισχύει και για το Poco m4 pro, η μπαταρία του οποίου στα 5.000mAh είναι ακριβώς αυτό που περιμένει κανείς, όπως είναι και η απόδοση της στην πράξη.
Μπορεί να παραμείνει ενεργό με ευκολία για δύο ημέρες λογικής χρήσης, ειδικά σε όσους επιλέγουν να το χρησιμοποιούν με μια μόνο κάρτα SIM. Ο dimensity 810 όπως και πρακτικά όλα τα 5G Chipset της Qualcomm, έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σε κατάσταση αναμονής ταυτόχρονα και τις δύο SIM σε 5G δίκτυα, κάτι που αυξάνει μέχρι ένα σημείο την κατανάλωση ενέργειας.
Θα συνεχίσει με ευκολία να προσφέρει περισσότερο από μια ημέρα λειτουργίας, αν και πρακτικά το περίπου 40% που θα έχει διαθέσιμο στο τέλος της πρώτης ημέρας, πιθανότατα δεν θα αρκεί για μια δεύτερη αντίστοιχης χρήσης.
Συμπέρασμα.
Το Poco M4 Pro είναι ένα από τα λίγα Smartphones της εταιρείας, αλλά και γενικότερα, που έχει τόσο «ξεκάθαρο» λόγο ύπαρξης στην αγορά. Αντικαθιστά το ενδιαφέρον Poco m3 Pro, σαν μια οικονομική 5G πρόταση, που είναι πλέον «απαίτηση» των παρόχων να έχει διαθέσιμη κάθε κατασκευαστής.
Φέρνει τις βελτιώσεις που περιμένει κανείς, σε κάμερα, επιδόσεις και πιθανόν μια λίγο καλύτερη μπαταρία. Ακόμα και αν η οθόνη του δεν είναι κάτι το «ιδιαίτερο», είναι αρκετά καλή προκειμένου το Poco m4 pro να μην δημιουργεί πρόβλημα στον ιδιοκτήτη του.
Το … πρόβλημα για το ίδιο το Poco M4 Pro, είναι ότι πλέον οι πιο οικονομικές 5G προτάσεις δεν είναι κάτι «σπάνιο» στην αγορά, από σχεδόν κάθε εταιρεία. Μάλιστα πλέον και η διαφορά στην τιμή πώλησης του είναι μικρότερη από ότι στο παρελθόν, και αυτό ίσως μέχρι ένα σημείο, το φέρνει αντιμέτωπο με κατώτερες μεν προτάσεις από μια άλλη συγκεκριμένη εταιρεία, που συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το όνομα της περισσότερο από το τι προσφέρει σε αυτά τα χρήματα.
Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον απόλυτα ικανό να καλύψει αυτά για τα οποία έχει σχεδιαστεί.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
1 σχολιο
Με ενδιαφέρει το κινητό,ιδίως τώρα που τρέχει και μια έκπτωση, αλλά με προβληματίζει ότι επίσημα κυκλοφορεί μόνο η έκδοση με τα 4GB RAM. Πιστεύετε αυτό θα είναι θέμα σε βάθος 2-3 χρόνων? Συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά.