Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy A33 5G Review: Το ικανό mid-range

Samsung Galaxy A33 5G Review: Το ικανό mid-range

απο Kostas Gliatiotis

Για την Samsung, η σειρά Galaxy A αποτελεί εδώ και χρόνια την «λύση» προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική στην μεσαία κατηγορία τιμής. Αν και αυτό δεν ήταν πάντα το τελικό αποτέλεσμα, με την σειρά των Galaxy A52 σε όλες τις εκδόσεις του, πλησιάσε, και σε πολλούς τομείς ξεπέρασε τον ανταγωνισμό της στην ίδια κατηγορία τιμής.

Το Galaxy A53 ήρθε πριν λίγο καιρό επίσημα στη χώρα μας για να συνεχίσει την επιτυχημένη αυτή πορεία, και αν μέχρι ένα σημείο η τιμή πώλησης του το κάνει μια επιλογή για λίγο πιο … περιορισμένο αγοραστικό κοινό, δεν ισχύει το ίδιο για το αντίστοιχα νέο Galaxy A33 που αποτελεί και το αντικείμενο του συγκεκριμένου Review.

Προφανώς και τα δύο Smartphones έχουν διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα έξυπνα… στοχευμένες ώστε να αλλάζει το κόστος και αντίστοιχα η τιμή πώλησης, χωρίς όμως το Galaxy A33 να είναι ουσιαστικά ένα «κατώτερο» Smartphone.

Σχεδιασμός.

Το Galaxy A33 μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο εξωτερικό σχεδιασμό με το Galaxy A53. Μάλιστα μπορεί εύκολα να … μπερδέψει κανείς τα δύο Smartphones, αφού πρέπει να ψάξει για πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες και διαφορές που υπάρχουν.

Μια από αυτές, είναι ότι το πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος, δεν έχει την ίδια «χρωμιωμένη» εμφάνιση με το Galaxy A53, έχει όμως την ίδια μικρή καμπύλη που το κάνει πιο ευγενικό στο χέρι.

Οι μικρές αλλαγές που μοιράζεται το galaxy A33 με τον μεγαλύτερο αδερφό του, το κάνουν και όσο διαφορετικό χρειάζεται από τα αμέσως προηγούμενα μοντέλα της σειράς. Παραμένει όμως και εδώ γεγονός, μάλλον καλοδεχούμενο παρόλα αυτά, ότι διατηρούν την ίδια σχεδιαστική «φιλοσοφία» που ακολουθεί η Samsung τα τελευταία χρόνια.

Στο πρακτικό κομμάτι, η Samsung έχει αφαιρέσει την θύρα ακουστικών και από το Galaxy A33, μια επιλογή που σίγουρα συνεχίζει να «διχάζει». Η εταιρεία έχει πλέον μια μεγάλη γκάμα από ασύρματα ακουστικά, και είναι γεγονός ότι ένα Smartphone της κατηγορίας τιμής του έτσι και αλλιώς δεν απευθύνεται στους «φίλους» του ποιοτικού ήχου που θα επενδύσουν σε ένα ακριβό και καλό ζευγάρι ενσύρματων ακουστικών.

Το Galaxy A33 έρχεται και αυτό με πιστοποίηση ΙΡ67 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, κάτι που η Samsung «επανέφερε» στην συγκεκριμένη σειρά, και είναι ένα από τα πλεονεκτήματα πολλών συσκευών αυτής. Παραμένει ιδιαίτερα χρήσιμη, και κάτι που δυστυχώς απουσιάζει σε Smartphones του ανταγωνισμού ακόμα και σε υψηλότερη κατηγορία τιμής.

Οθόνη.

Ο επόμενος τομέας στον οποίο η Samsung έχει κάνει συγκεκριμένες αλλά «προσεκτικές» αλλαγές προκειμένου να αλλάξει το κόστος του Galaxy A33 και άρα και την τιμή του, είναι αυτός της οθόνης του.

Εδώ μάλιστα μπορεί να πει κανείς ότι η μια και συγκεκριμένη αλλαγή,  δεν είναι τόσο σημαντική σε καθημερινή χρήση τουλάχιστον όχι για το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Smartphone.

Η Super AMOLED οθόνη του Galaxy A33 έχει ελάχιστα μικρότερο μέγεθος στις 6.4 ίντσες σε σύγκριση με αυτή του Galaxy A53 στις 6.5 ίντσες, και ελάχιστα διαφορετικό πλαίσιο γύρω της.

Διατηρεί όμως ακριβώς την ίδια ονομαστική ανάλυση στα 2400×1080 pixels, με τη Samsung να έχει ξεπεράσει πλεόν την εποχή που οι οικονομικότερες συσκευές της έρχονταν με 720p οθόνη.

Η ουσιαστική διαφορά λοιπόν είναι ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης αυτής, που είναι στα 90Hz και όχι στα 120Hz όπως στο Galaxy A53. Αν και είναι ενδιαφέρον να μάθει κανείς πόσο αλλάζει το κόστος κατασκευής του ίδιου του Panel, είναι η αλλαγή που έχει επιλέξει να κάνει η Samsung, ώστε έστω και «τεχνητά» να διαχωρίσει τα δύο Smartphones.

Τώρα, το κατά πόσο έχει σημασία η διαφορά αυτή, εξαρτάται περισσότερο από το μέτρο σύγκρισης που έχει κανείς. Για όσους προέρχονται από κάποιο παλαιότερο και οικονομικό μοντέλο της σειράς Galaxy A που κατά πάσα πιθανότητα είχε ένα AMOLED ή και LCD Panel στα 60Hz, η οθόνη του Galaxy A33 θα είναι μια αισθητή αλλαγή.

Για κάποιον που έρχεται από κάποιο πιο πρόσφατο Smartphone άλλης εταιρείας πιθανόν να είναι αισθητή η διαφορά από ένα Panel στα 120Hz χωρίς όμως και πάλι να είναι σημαντική.

Αφήνοντας όλα αυτά στην άκρη, δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται να περιγράψει κανείς για την χρωματική  απόδοση ενός Super AMOLED panel σε Smartphone της Samsung.

Η εταιρεία πολύ σωστά έχει επιλέξει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της οθόνης σε ζωντάνια και φωτεινότητα, με τον τρόπο που έχει σχεδιάσει το γραφικό περιβάλλον, ακόμα όμως και με τις προ-επιλεγμένες εικόνες φόντου που χρησιμοποιεί το galaxy A33.

Αν υπάρχει όμως κάτι που μέχρι και σήμερα δεν είναι απόλυτα «ιδανικό» αυτό συνεχίζει να είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων. Βρίσκεται ενσωματωμένος στην οθόνη του Galaxy A33, και παρότι είναι σημαντικά βελτιωμένος σε απόδοση και ταχύτητα, συνεχίζει να μην είναι στα ίδια επίπεδα με συσκευές από εταιρείες του ανταγωνισμού του.

Κάμερες.

Οι αλλαγές συνεχίζονται και στον τομέα της κάμερας, για μια ακόμα φορά όμως, όσο προσεκτικά πρέπει ώστε να μην κάνουν «κατώτερο» με κάποιο ενοχλητικό τρόπο το Galaxy A33.

Η βασική του κάμερα λοιπόν έχει έναν αισθητήρα των 48mp στην θέση αυτού των 64mp που έχει … αποδείξει την αξία του στα galaxy A52, A52 5G, A52s, A72 και το Galaxy A53. Διατηρεί όμως το OIS, με την μηχανική σταθεροποίηση του αισθητήρα να είναι κάτι ακόμα πιο σπάνιο στην κατηγορία τιμής του Galaxy A33.

Έχει και το διάφραγμα στον φακό στο f/1.8 που της επιτρέπει να βλέπει πολύ καλά επίπεδα φωτισμού. Οι φωτογραφίες λοιπόν από την κάμερα του Galaxy A33 είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα Smartphone της Samsung.

Η λεπτομέρεια είναι κορυφαία για την κατηγορία και μια κάμερα αυτού του είδους, το δυναμικό εύρος είναι… υπερβολικό και σίγουρα κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο, και τα επίπεδα φωτισμού είναι πάντα αυτά που πρέπει για μια συνολικά ευχάριστη φωτογραφία.

Το Galaxy A33 ακολουθεί την (σαφώς προτιμότερη) νέα πολιτική της Samsung και δεν προσπαθεί να αποτυπώσει μονίμως ζωντανά και έντονα χρώματα σε κάθε φωτογραφία. Παρόλα αυτά, το κάνει με… μέτρο εκεί που χρειάζεται, αφού για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού σε αυτή την κατηγορία τιμής, μια φωτογραφία είναι πάντα προτιμότερο να είναι όμορφη και ευχάριστη, και σπάνια έχει σημασία η τεχνική της… αρτιότητα.

Η δεύτερη κάμερα είναι επίσης διαφορετική, και παρότι διατηρεί τον υπερ ευρυγώνιο φακό με το ιδιαίτερα ευρύ πλάνο στις 123 μοίρες, έχει έναν διαφορετικό αισθητήρα των 8mp.

Η Samsung είναι η μοναδική εταιρεία που αναγνωρίζει ότι οι Ultra wide κάμερες δεν πρέπει να περιορίζονται στην συγκεκριμένη ανάλυση, τουλάχιστον σε ακριβότερα Smartphones, όμως ρεαλιστικά στην κατηγορία τιμής του Galaxy A33 η κάμερα αυτή είναι απόλυτα ικανοποιητική και μέχρι σήμερα το «συνηθισμένο» σε ανάλυση.

Η Ultra wide κάμερα μπορεί να εκμεταλλευτεί το Night mode προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση της σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού, όμως και εδώ ο αισθητήρας των 8mp έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να πετύχει.

Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές για το είδος τους, και αρκετά καλές για χρήση σε Social Media και όχι μόνο.

Επιδόσεις/Hardware

Το galaxy A33 κρύβει στο εσωτερικό του τον ίδιο Exynos 1280 επεξεργαστή της Samsung με το Galaxy A53. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αφού εκτός του ότι προφανώς του προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις, το κάνει και ένα από τα πιο «ισχυρά» Smartphones στην κατηγορία τιμής του.

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής της Samsung έχει σχεδιαστεί ώστε να συνδυάζει ικανοποιητικές επιδόσεις, με λογική κατανάλωση ενέργειας και φυσικά υποστήριξη για 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

 

Η κατασκευή με λιθογραφία 5nm είναι αυτή που εκτός από την βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας του επιτρέπει να διατηρεί και πολύ καλά επίπεδα θερμοκρασίας. Μάλιστα εδώ, πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Samsung ότι στην κατηγορία αυτή, δεν υπάρχει κάποιο άλλο Smartphone με παρόμοιο συνολικά σε αρχιτεκτονική επεξεργαστή.

Τώρα, για όσους θέλουν να παίζουν παιχνίδια, η απόδοση της Mali G68 GPU ταιριάζει και αυτή περισσότερο στην κατηγορία τιμής του Galaxy A33. Η αρχιτεκτονική της είναι παρόμοια με αυτή παλαιότερων GPU της ARM, κάτι που εξασφαλίζει τουλάχιστον συμβατότητα με τα περισσότερα δημοφιλή παιχνίδια.

Η βασική έκδοση του Galaxy A33 έρχεται με 6GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου, που καλώς ή κακώς θεωρείται πλέον το «συνηθισμένο» από τη Samsung σε αυτή την κατηγορία.

Μπαταρία.

Παρότι είναι έστω και λίγο μικρότερο σε συνολικές διαστάσεις, το Galaxy A33 έχει μια σίγουρα ικανοποιητική σε χωρητικότητα μπαταρία στο εσωτερικό του. Στα 5.000mah είναι όσο «περιμένει» κανείς πλέον σε αυτή την κατηγορία, και έχει και την αντίστοιχη απόδοση.

Η μικρή διαφορά στον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, όπως και οι λογικές επιδόσεις και κατανάλωση του επεξεργαστή στο εσωτερικό του, μαζί με την σχεδόν άριστη πλεόν διαχείριση ενέργειας από το λειτουργικό σύστημα, προσφέρουν πολύ καλούς χρόνους και στην πράξη.

Οι πιο «απαιτητικοί» είναι σίγουροι ότι το Galaxy A33 ποτέ δεν πρόκειται να τους αφήσει από μπαταρία μέσα σε μια ημέρα, σχεδόν ότι και να κάνουν με αυτό. Ανάλογα με την περίπτωση θα έχουν από ένα 35 έως και 25% ακόμα διαθέσιμο στο τέλος της ημέρας, που πάντα είναι αρκετό ώστε να μην υπάρχει το… άγχος ότι θα κλείσει όσο ακόμα το χρειάζονται.

Από εκεί και πέρα, για όσους δεν … βρίσκονται σε κάλυψη 5G δικτύου, δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί από το Smartphone τους, και δεν χρησιμοποιούν συχνά την κάμερα του, το galaxy A33 θα βγάλει και δύο ημέρες χρήσης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Συμπέρασμα.

Η Samsung είναι δεδομένο πλέον ότι γνωρίζει πως να σχεδιάσει ανταγωνιστικά Smartphones στην μεσαία κατηγορία τιμής. Ακόμα και αν η εταιρεία δεν έχει ακόμα καταφέρει να φτάσει σε απόλυτα νούμερα τιμής/απόδοσης τον ανταγωνισμό της, έχει να προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στις δικές της συσκευές.

Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Από το άριστα σχεδιασμένο πλέον γραφικό περιβάλλον, στη δέσμευση για τέσσερα χρόνια ενημερώσεων λογισμικού, μέχρι την πολύ καλή υποστήριξη από το service της εταιρείας.

Σημασία έχει παρόλα αυτά, ότι το Galaxy A33 είναι ένα ακόμα Smartphone που δείχνει ότι η εταιρέια μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν θέλει ακόμα και σε κατηγορίες που παραδοσιακά είναι λιγότερο έντονη η παρουσία της.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

1 σχολιο

Αρια 30/08/2023 - 23:14

Ότι χειρότερο έχω αποκτήσει

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights