Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi 13 Ultra Review: Κορυφαίο σε όλα

Xiaomi 13 Ultra Review: Κορυφαίο σε όλα

απο Kostas Gliatiotis

Η Xiaomi έχει μάλλον δικαιολογημένα, εστιάσει ιδιαίτερα στις φωτογραφικές δυνατότητες των κορυφαίων μοντέλων της τα τελευταία χρόνια. Τα νεότερα από αυτά μάλιστα, αποτελούν και αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Leica και αναμενόμενα ξεχωρίζουν φωτογραφικά και τεχνικά αλλά και με το τελικό αποτέλεσμα.

Το “ultra” όμως μοντέλο κάθε κορυφαίας σειράς της xiaomi, είναι ένα smartphone που πάντα ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο φωτογραφικά και όχι μόνο. Μάλιστα με δεδομένο το ότι το Xiaomi 13 Pro έχει ήδη τρεις εντυπωσιακές σε απόδοση κάμερες, το να το πετύχει αυτό η εταιρεία για ακόμα μια φορά ήταν πιο …δύσκολο από το συνηθισμένο. Δεν είναι όμως μόνο οι κάμερες του Xiaomi 13 Ultra που το κάνουν εντυπωσιακό σαν σύνολο, και στο συγκεκριμένο αναλυτικό review θα δούμε πως το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας είναι πολύ περισσότερα από τις τέσσερις κάμερες στο πίσω μέρος του.

Σχεδιασμός.

Το Xiaomi 13 Ultra ξεχωρίζει σχεδιαστικά από τα τρία άλλα μοντέλα της σειράς με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Η πολυτέλεια της κατασκευής από κεραμικό υλικό στο Xiaomi 13 Pro, έχει αλλάξει στοχευμένα προκειμένου να τονίζει ακόμα περισσότερο τον ακόμα… περισσότερο φωτογραφικό του χαρακτήρα.

Το πίσω μέρος του Xiaomi 13 Ultra θα μπορούσε να πει κανείς ότι θυμίζει περισσότερο μια φωτογραφική μηχανή από την πίσω πλευρά ενός smartphone. Με το μεγάλο στρογγυλό πλαίσιο γύρω από τις τέσσερις κάμερες του, και φυσικά με την επιφάνεια από vegan leather που είναι σχεδιασμένη να θυμίζει στην αίσθηση στο χέρι, μια φωτογραφική μηχανή με την υφή του συγκεκριμένου υλικού.

Εδώ, με δεδομένο το ότι η επιφάνεια αυτή, παρά τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της σε αίσθηση και εμφάνιση δεν έχει την πολυτέλεια του κεραμικού, η εταιρεία έχει κάνει μια πολύ… έξυπνη επιλογή. Το πλαίσιο του xiaomi 13 Ultra που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, επεκτείνετα και στο πίσω μέρος του, με αποτέλεσμα όταν το έχουμε στο χέρι μας, να δίνει μια στιβαρότητα και μια «κρύα» μεταλλική αίσθηση με την πολυτέλεια που αυτή έχει.

Αν αφήσει κανείς το πίσω αυτό μέρος, και την σωστά προσανατολισμένη στο χαρακτήρα του xiaomi 13 ultra αίσθηση και εμφάνιση της, αναμενόμενα δεν είναι εύκολο να το… ξεχωρίσει κανείς οπτικά αν δει απλά την οθόνη του. Όπως και κάθε άλλο Smartphone στο είδος του πλέον και όχι μόνο, η μπροστινή επιφάνεια καλύπτεται σχεδόν πλήρως από την όπως θα δούμε στη συνέχεια εντυπωσιακή αυτή οθόνη. Μάλιστα και το πλαίσιο γύρω της είναι εντυπωσιακά μικρό, κάτι που διατηρεί τις συνολικές διαστάσεις σε λογικά επίπεδα για μια συσκευή με οθόνη 6.73 ιντσών.

Υπάρχουν όμως και λεπτομέρειες που δεν είναι απλά ορατές στην εργονομία και την πρακτικότητα του Xiaomi 13 Ultra. H πιστοποίηση ΙΡ68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, είναι όπως πάντα χρήσιμη και καλοδεχούμενη, όπως είναι και τα δύο στερεοφωνικά ηχεία με πολύ καλή ένταση και ποιότητα ήχου. Μάλιστα η επιλογή και εδώ της Xiaomi να υπάρχει ξεχωριστή έξοδος ήχου στο πάνω μέρος του τηλέφώνου για το ακουστικό που λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο, του δίνει και μια πολύ καλή ισορροπία στην ένταση του ήχου που δεν θεωρείται πάντα δεδομένη.

Οθόνη.

Παρότι προφανώς οι κάμερες του Xiaomi 13 Ultra είναι αυτές που έχουν το περισσότερο «ενδιαφέρον» σε μια συσκευή σαν και αυτό, θα ήταν κρίμα να το … κρίνει κανείς με βάση μόνο αυτές ακριβώς επειδή είναι και τεχνικά αλλά το κυριότερο πρακτικά κορυφαίο και σε κάθε άλλο τομέα. Η οθόνη των 6.73 ιντσών είναι ένα εντυπωσιακό σε πραγματική απόδοση LTPO AMOLED Panel.

Η ανάλυση στα 3200×1440 pixels είναι προφανώς αυτή που πρέπει και ταιριάζει σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η Xiaomi προσφέρει κανονικά την επιλογή λειτουργίας σε ανάλυση fullHD+ για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, αν την επιλέξει ο ιδιοκτήτης του, προσφέρει όμως και μια επιλογή αυτόματης εναλλαγής της ανάλύσης της οθόνης ανάλογα με τη χρήση προκειμένου να μην «περιορίζει» τον ιδιοκτήτη αυτόν σε μια από τις δύο επιλογές.

Ο ρυθμός ανανέωσης προφανώς και έχει εύρος προσαρμογής έως και 120Hz και μπορεί θεωρητικά και πρακτικά να «κατέβει» μέχρι και το 1 μόλις Hz. Μάλιστα η οθόνη του Xiaomi 13 Ultra είναι πολύ πιο «αποδοτική» ακόμα και σε σύγκριση με άλλες κορυφαίες προτάσεις στο πως το κάνει αυτό στην πράξη. Όταν προβάλλει στατικό περιεχόμενο ο ρυθμός ανανέωσης μειώνεται στα 10hz και μάλιστα αυτό δεν περιορίζεται από την ένταση του φωτισμού όπως δυστυχώς σε πολλές άλλες οθόνες σε συσκευές του ανταγωνισμού του. Επιστρέφει εντυπωσιακά άμεσα στα 120Hz αμέσως μόλις την αγγίξει ο ιδιοκτήτης του, και είναι ιδιαίτερα γρήγορο στις εναλλαγές προκειμένου να διατηρεί μια πιο λογική απόδοση από την μπαταρία του.

Η φωτεινότητα της οθόνης είναι αντίστοιχα εντυπωσιακή και θεωρητικά αλλά και στην πράξη. Η τιμή που αναφέρει η xiaomi σαν μέγιστη θεωρητική είναι τα… 2.600nits και όπως και σε κάθε άλλη συσκευή είναι εφικτή σε ένα μικρό ποσοστό της συνολικής επιφάνειας της οθόνης. Παρόλα αυτά, παραμένει αντίστοιχα εντυπωσιακό το ότι μπορεί να φτάσει τα 1.200nits σε ολόκληρη την επιφάνεια της, κάτω από το φως του ήλιου όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Όπως και κάθε άλλο Smartphone της εταιρείας, έτσι και το Xiaomi 13 Ultra έχει σωστή και ολοκληρωμένη υποστήριξη για την προβολη HDR περιεχομένου. Υποστηρίζει το Dolby Vision HDR πρότυπο εκτός του HDR10+, με το πρώτο να συνεχίζει να είναι πιο διαδεδομένο σε streaming υπηρεσίες όπως το Netflix και το Disney+.

Αν υπάρχει τώρα κάτι το οποίο θα μπορούσε έστω θεωρητικά να είναι «διαφορετικό» στο Xiaomi 13 Ultra και την οθόνη του, είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων που είναι ενσωματωμένος σε αυτή. Είναι ένας ιδιαίτερα γρήγορος και πάντα αξιόπιστος αισθητήρας οπτικής τεχνολογίας, σε αυτή την κατηγορία παρόλα αυτά θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί ένας ultrasonic αισθητήρας για το πλεονέκτημα που αυτός έχει στο να αναγνωρίζει το αποτύπωμα σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Κάμερες

Οι κάμερες στο Xiaomi 13 Ultra είναι ο τομέας όπου η εταιρεία δείχνει περισσότερο τι είναι τεχνικά το κορυφαίο της μοντέλο. Αντίστοιχα λοιπόν, είναι τεχνικά και φυσικά σε πραγματική απόδοση κορυφαίες, με τρόπο που δεν υπάρχει απαραίτητα σε καμία συσκευή του ανταγωνισμού ειδικά σε ότι αφορά την βασική από αυτές.

Ο ΙΜΧ989 αισθητήρας τύπου μιας ίντσας της sony με ανάλυση 50mp παραμένει ο μεγαλύτερος σε φυσικό μέγεθος που υπάρχει σε οποιαδήποτε συσκευή. Το πλεονέκτημα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και όχι μόνο, έρχεται και στο Xiaomi 13 Ultra ακριβώς όπως υπάρχει και στο Xiaomi 13 Pro, όπως και η μηχανική σταθεροποίηση του φακού πάνω από αυτόν. Ο φακός όμως αυτός είναι διαφορετικός, και έχει μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη δυνατότητα. Το διάφραγμα του μπορεί να πάρει δύο διαφορετικές τιμές σε f/1.9 και f/4.0. Η ενάλλαγή μεταξύ τους αλλάζει την φωτογραφία που μπορεί να βγάλει αυτή η βασική κάμερα, με ουσιαστικό τρόπο.

Το f/1.9 έχει προφανές πλεονέκτημα στα επίπεδα φωτισμού που επιτρέπει να φτάσουν στον αισθητήρα, και η επιλογή του είναι προφανής όταν αυτό χρειάζεται. Έχει και το πλεονέκτημα του πιο «ρηχού» βάθους πεδίου, για φωτογραφίες με έντονα θολό φόντο όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε κάτι από μικρή απόσταση. Αν τώρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο, το f/4.0 είναι η επιλογή που κάνει πιο… ευκρινές το σύνολο του πλάνου μιας φωτογραφίας, και σε συνθήκες καλού φωτισμού παράγει και φωτογραφίες με υψηλότερη ευκρίνεια.

Η δυνατότητα εναλλαγής υπάρχει αυτόματα αλλά και χειροκίνητα, ανάλογα με το αν θέλει κανείς να εκμεταλλευτεί αυτά που προσφέρει. Είναι παρόλα αυτά γεγονός ότι αυτοματα το Xiaomi 13 Ultra επιλέγει πιο συχνά την τιμή του f/1.9 ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, και αν η απόσταση από το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε είναι μικρή αλλάζει αυτόματα στην ultra wide camera προκειμένου να εστιάσει σωστά σε αυτό που φωτογραφίζουμε.

Χρωματικά τώρα, και η βασική κάμερα του τηλεφώνου και οι άλλες τρεις η κάθε μια με τον δικό της τρόπο ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική, και οι φωτογραφιες έχουν αντίστοιχα συγκεκριμένο χαρακτήρα. Το xiaomi 13 ultra δεν προσπαθεί να βγάλει πάντα μια όσο το δυνατόν πιο φωτεινή και με πιο έντονα χρώματα φωτογραφία που πολλές φορές είναι πιο … αδιάφορη. Διατηρεί τις έντονες σκιες, προκειμένου η φωτογραφία να έχει «ουσία» και δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με έναν εύκολο τρόπο.

Αντίστοιχα και μάλλον αναμενόμενα, σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού, οι φωτογραφίες έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που περιμένει κανείς από τον συγκεκριμένο αισθητήρα. Τα επίπεδα φωτισμού είναι πάντα σωστά χωρίς να προσπαθεί και πάλι το χiaomi 13 ultra για μια όσο το δυνατόν πιο φωτεινή αλλά όχι ρεαλιστική φωτογραφία. Η λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή, και ο τρόπος που δεν υπάρχει ψηφιακός θόρυβος σε κάθε μια από αυτές χωρίς να χάνεται η λεπτομέρεια, είναι ένα ακόμα προφανές πλεονέκτημα.

Οι άλλες τρεις κάμερες τώρα στο πίσω μέρος του Xiaomi 13 Ultra έχουν έναν ενδιαφέρον κοινό χαρακτηριστικό. Χρησιμοποιούν και οι τρεις ακριβώς τον ίδιο ΙΜΧ858 αισθητήρα της Sony με ανάλυση και εδώ 50mp αλλά προφανώς διαφορετικό μέγεθος σε σύγκριση με την βασική του. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχοντας ακριβώς τον ίδιο αισθητήρα σε κάθε μια από αυτές, το xiaomi 13 Ultra μπορεί να διατηρεί χρωματικά και σε φωτισμό την ίδια απόδοση, με μοναδική διαφορά αυτή που προκαλεί ο διαφορετικός φακός σε κάθε μια από αυτές. Προσφέρει OIS στις δύο από αυτές που έχει νόημα, αλλά και dual pixel auto focus και στις τρεις.

Η κάθε μια τώρα έχει τα δικά της ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και την απόδοση που περιμένει κανείς. Η κάμερα με τον περισκοπικό φακό και το 5X οπτικό zoom έχει ένα διάφραγμα στο f/3.0 που είναι «φωτεινό» για μια κάμερα αυτού του είδους. Με τον συγκεκριμένο αισθητήρα και την απόδοση που έχει, οι φωτογραφίες σε όλες τις συνθήκες είναι όσο καλύτερες θα μπορούσαν από μια κάμερα αυτού του είδους. Αυτό ισχύει σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, και είναι ένα πλεονέκτημα ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κάμερα με το 3.2X οπτικό zoom, έχει έναν ακόμα πιο αποδοτικό από το συνηθισμένο φακό με f/1.8 που επιτρέπει επίπεδα φωτισμού μη συνηθισμένα σε αυτό το είδος. Οι φωτογραφίες είναι χρωματικά όσο κοντά είναι δυνατόν σε αυτές της βασικής κάμερες, και το OIS και εδώ επιτρέπει να είναι πάντα σταθερές παρότι προφανώς φέρνει πιο κοντά αυτό που φωτογραφίζουμε.

Η Ultra wide κάμερα έχει και αυτή το δικό της ενδιαφέρον. Έχει και εδώ έναν φακό με f/1.8 που επίσης είναι σημαντικά πιο φωτεινό από το συνηθισμένο. Αυτό κάνει αντίστοιχα καλύτερη από το συνηθισμένο την απόδοση της σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ η ανάλυση των 50mp ακόμα και με την τεχνική του pixel binning καλύπτει με άνεση τις απαιτήσεις σε λεπτομέρεια που έχει κάθε φωτογραφία με μεγαλύτερο πλάνο σε σύγκριση με την βασική του Xiaomi 13 Ultra.

Οι τεχνικές επιλογές σε κάθε μια από τις κάμερες του smartphone είναι αυτές που δείχνουν ότι η συνεργασία της xiaomi με την leica δεν είναι μόνο εμπορική. Κάθε κάμερα από αυτές είναι σημαντικά διαφορετική από το συνηθισμένο, και σημαντικά πιο σωστά σχεδιασμένη για αυτό που πρέπει να προσφέρει.

Επιδόσεις Hardware

To xiaomi 13 Ultra έχει… προφανώς στο εσωτερικό του τον Snapdragon 8 Gen 2 επεξεργαστή της Qualcomm, ότι ισχυρότερο υπάρχει για Android smartphone. Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι πλέον γνωστά, αφού συνδυάζει κορυφαία απόδοση με λογική κατανάλωση ενέργειας και ιδιαίτερα καλή θερμική συμπεριφορά. Στο xiaomi 13 Ultra συνδυάζεται με 12GB RAM, και το αποτέλεσμα είναι επιδόσεις που τώρα και για τα επόμενα χρόνια θα είναι υψηλότερες από αυτές που χρειάζονται για κάθε είδος χρήση και οποιαδήποτε πιθανή εφαρμογή.

Αυτό περιλαμβάνει και απαιτητικά παιχνίδια, με την Adreno 740 GPU να διατηρεί και εδώ επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες από οτιδήποτε χρειάζεται κάθε παιχνίδι που είναι διαθέσιμο στο Play Store της Google. Μάλιστα, η λογική κατανάλωση ενέργειας για τις επιδόσεις που προσφέρει το Xiaomi 13 Ultra το κάνει ένα «ιδανικό» Smartphone για συνεχόμενη gaming χρήση. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι μπορεί να διατηρήσει την απόδοση του ακόμα και όταν λογικά και αναμενόμενα αυξηθεί η θερμοκρασία μετά από πολύώρη χρήση.

Μπαταρία.

Το Xiaomi 13 Ultra έχει στο εσωτερικό του μια μπαταρία με χωρητικότητα 5.000mAh που πλέον θεωρείται το «δεδομένο» σε αυτή την κατηγορία τιμής και όχι μόνο. Η απόδοση της είναι άκρως εντυπωσιακή, ειδικά αν αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο να περιορίσει τις εφαρμογές που εκτελούνται άσκοπα σε κατάσταση αναμονής.

Η διάρκεια της ξεπερνά τις δύο ημέρες σε σχετικά λογική χρήση, αποτέλεσμα που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν… αδύνατον σε συσκευές με αυτές τις επιδόσεις. Η απόδοση αυτή μειώνεται σε λίγο περισσότερο από μια πρακτικά «εργάσιμη» ημέρα, σε πιο απαιτητικές συνθήκες.

Το σημαντικό είναι ότι ακόμα και η συνεχόμενη προβολή βίντεο, η λήψη φωτογραφιών και η χρήση της οθόνης σε εξωτερικό χώρο και υψηλό φωτισμό δεν δημιουργούν πρόβλημα στην απόδοση της μπαταρίας του Xiaomi 13 Ultra. Στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας θα έχει πάντα ένα 20 με 30% ακόμα διαθέσιμο, που απλά δεν αρκεί για δεύτερη ημέρα παρόμοιας χρήσης.

Η επιλογή της φόρτισης με 90W αντί για 120W σε άλλα smartphones της εταιρείας, δεν μπορεί απαραίτητα να θεωρηθεί «μειονέκτημα». Το xiaomi 13 ultra γεμίζει την μπαταρία του σε λίγο περισσότερο από 40 λεπτά αν είναι πλήρως άδεια, κάτι που ρεαλιστικά δεν συμβαίνει συχνά. Με την φόρτιση να ξεκινά στο πιο λογικό 20 με 30% διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα μέχρι να γεμίσει πλήρως.

Συμπέρασμα.

Το Χiaomi 13 Ultra είναι ένα smartphone με περιορισμένη διαθεσιμότητα στην Ευρώπη και προς το παρόν όχι επίσημα διαθέσιμο στη χώρα μας. Είναι όμως η απόδειξη του τι μπορεί να κατασκευάσει η εταιρεία, και ότι απλά δεν έχει κανέναν… περιορισμό να προσφέρει ένα κορυφαίο από κάθε άποψη smartphone. Οι κάμερες του είναι κάτι «μοναδικό» στην φιλοσοφία και την απόδοση τους, οι επιδόσεις είναι αυτές που περιμένει κανείς στην κατηγορία του, και η οθόνη απλά εντυπωσιακή.

Το σύνολο είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το “Ultra” στην ονομασία του. Ένα smartphone που προσφέρει ότι υπάρχει διαθέσιμο, για όσους δεν θέλουν να κάνουν καμία… παραχώρηση.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights