Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S23 FE Review: Ακριβώς αυτό που πρέπει.

Samsung Galaxy S23 FE Review: Ακριβώς αυτό που πρέπει.

απο Kostas Gliatiotis

Η Samsung Mobile είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής Smartphones παγκοσμίως. Είτε με μικρή είτε με μεγαλύτερη διαφορά ανάλογα με την εποχή, διατηρεί την θέση αυτή για πολλά πραγματικά χρόνια πλέον. Η εταιρεία φροντίζει να έχει διαθέσιμη μια πραγματικά μεγάλη γκάμα από smartphones σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τιμής, ώστε ο καθένας να μπορεί να βρει αυτό που καλύπτει τις απαιτήσεις του αλλά και ανάλογα με τα χρήματα που θέλει να διαθέσει.

Στην μεγάλη αυτή γκάμα, υπάρχει προσωρινά ένα μικρό… κενό από το καλύτερο μοντέλο της σειράς Galaxy A μέχρι το μικρότερο σε μέγεθος και αντίστοιχα πιο «οικονομικό» Galaxy S. Το κενό αυτό κάλυπτε για περισσότερο από ένα χρόνο το Galaxy S21 FE, το οποίο πλέον χρονολογικά είναι παλαιότερο και πλέον αναμενόμενα και πιο οικονομικό εκεί που είναι ακόμα διαθέσιμο.

Το νέο Galaxy S23 FE είναι το smartphone που έρχεται στη θέση του, με βάση την τιμή πώλησης, και αναλαμβάνει ταυτόχρονα να «κλείσει» το κενό που υπάρχει εκτός από το κόστος και στο σύνολο των χαρακτηριστικών ανάμεσα στην σειρά Galaxy A kαι τα κορυφαία μοντέλα της σειράς Galaxy S.

Σχεδιασμός.

Η Samsung κάνει για μια ακόμα φορά… ξεκάθαρο με το Galaxy S23 FE ότι έχει επιλέξει πλέον μια συγκεκριμένη σχεδιαστική «φιλοσοφία» ή ταυτότητα για το σύνολο των smartphones της. Αυτή είναι ίσως μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, για ένα συγκεκριμένο λόγο. Κάθε Smartphone ,είτε είναι μέλος της σειράς Galaxy A είναι κάποιο πιο ακριβό μοντέλο, αναγνωρίζεται άμεσα ότι είναι κατασκευασμένο από την Κορεάτικη εταιρεία.

Το Galaxy S23 FE λοιπόν, δεν ξεχωρίζει με τον σχεδιασμό του, όμως είναι διαφορετικό σε συγκεκριμένους τομείς. Το πίσω μέρος και η οθόνη του προστατεύονται με Gorilla Glass 5 αντί του νεότερου Victus 2, όπως ακριβώς και το Galaxy A54. Σε αντίθεση με αυτό όμως, το πλαϊνό πλαίσιο του Galaxy S23 FE είναι από αλουμίνιο όπως και τα ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας (μέχρι σήμερα τουλάχιστον…).

Η στιβαρότητα που του προσφέρει, η διαφορετική αίσθηση στο χέρι αλλά και η πολυτέλεια, ταιριάζουν στην κατηγορία τιμής που ανήκει. Εργονομικά η Samsung έχει λύσει εδώ και χρόνια κάθε πιθανό «πρόβλημα» και όπως και σχεδόν κάθε Smartphone της εταιρείας, έτσι και το νεότερο μοντέλο είναι εύχρηστο και άνετο στο χέρι.

Φυσικά έρχεται με πιστοποίηση ΙΡ68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, που θεωρείται πλέον «δεδομένη» σε πολλά οικονομικότερα μοντέλα της εταιρείας.

Κάμερες.

Το Galaxy S23 FE είναι και πάλι ένα «ενδιάμεσο» στάδιο φωτογραφικά ανάμεσα στις δύο σειρές συσκευών της εταιρείας. Η βασική του κάμερα πλέον έχει ανάλυση 50mp αντί των 12 στο Galaxy S21 FE. Μάλιστα χρησιμοποιεί ακριβώς τον ίδιο Samsung GN3 αισθητήρα των Galaxy S23, Galaxy S23+ με OIS στον φακό και dual Pixel Auto focus.

Το ενδιαφέρον εδώ, είναι επίσης ότι ο ΙΜΧ766 στο Galaxy A54 έχει το ίδιο φυσικό μέγεθος, OIS στον φακό του και Dual Pixel Auto focus. Το Galaxy S23 FE έχει παρόλα αυτά διαφορετικό hardware στο εσωτερικό του, και το αποτέλεσμα σε κάθε φωτογραφία είναι αυτό που περιμένει κανείς. Καλύτερο σε δύσκολες συνθήκες από το Α54, και κοντά στο επίπεδο των δύο Galaxy S23.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι απόλυτα ικανοποιητικές σε όλες τις συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν κορυφαία επίπεδα λεπτομέρειας, χρωματικό και δυναμικό εύρος όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία και συνολική απόδοση που δεν αφήνει κανένα παράπονο.

Αντίστοιχα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ό λογικός σε μέγεθος αισθητήρας έχει απόδοση καλύτερη από το συνηθισμένο. Οι φωτογραφίες σχεδόν ποτέ δεν έχουν ψηφιακό θόρυβο, η λεπτομέρεια τους είναι πολύ καλή και τα επίπεδα φωτισμού κοντά στο ρεαλιστικό αν και λίγο υψηλότερα προκειμένου να είναι και πάλι όμορφη η φωτογραφία.

Η δεύτερη Ultrawide κάμερα έχει έρθει … όπως είναι από το Galaxy S21 FE αλλά και άλλες συσκευές της εταιρείας. Η ανάλυση στα 12mp είναι ικανοποιητική, παρόλα αυτά συνεχίζει να μην έχει auto focus, μια δυνατότητα που η εταιρεία διατηρεί ενοχλητικά αποκλειστικά μόνο για τα Ultra μοντέλα της. Ο αισθητήρας παρόλα αυτά είναι και πάλι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες και πάλι σε όλες τις συνθήκες να είναι περισσότερο από απλά πολύ καλές για την κατηγορία του.

Η Τρίτη κάμερα είναι και πάλι αυτή που διαχωρίζει το galaxy S23 FE από τις δύο «οικογένειες» που … χωρίζει. Έχει 3Χ οπτικό zoom που δεν υπάρχει ακόμα στη σειρά galaxy A, αλλά έχει ανάλυση 8mp αντί για 10 στα galaxy S23. Το περίεργο εδώ είναι ότι οι φωτογραφίες βγαίνουν και πάλι στα 12mp κάτι που σημαίνει ότι γίνεται ένα upscaling με ότι επιπτώσεις αυτό έχει στη λεπτομέρεια τους.

Τέλος, το Galaxy S23 FE είναι και το πρώτο μοντέλο της σειράς με δυνατότητα εγγραφής 8Κ βίντεο αφού… έρχεται με τον επεξεργαστή που έχει στο εσωτερικό του.

Οθόνη.

Ένας ακόμα τομέας όπου το Galaxy S23 FE είναι καλύτερο από τον προκάτοχο του, είναι τυπικά αυτός της οθόνης του. Μάλιστα αυτή παρότι μοιάζει ιδιαίτερα με την οθόνη του Α54 δεν είναι… ακριβώς η ίδια. Προφανώς είναι ένα Dynamic AMOLED Panel με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Η διαφορά από τον προκάτοχο του είναι ότι η οθόνη μπορεί να αλλάζει ανάμεσα σε 60 και 120Hz ανάλογα με το τι προβάλλει.

Ακόμα και αν δεν έχει το μεγαλύτερο εύρος προσαρμογής των ακριβότερων μοντέλων της εταιρείας, είναι μια δυνατότητα που θεωρητικά μπορεί να προσφέρει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Σε σύγκριση με την οθόνη του Α54 τώρα που έχει ακριβώς το ίδιο εύρος προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης, στο Galaxy S23 FE η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα πιο φωτεινό Panel. Θεωρητικά μπορεί να φτάσει έως και τα 1.450nits και στην πράξη η οθόνη πάντα με την αυτόματη προσαρμογή του φωτισμού και σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να φτάσει κοντά στα 1.000nits φωτεινότητας σε ολόκληρη την επιφάνεια της.

Χρωματικά είναι αυτό που περιμένει κανείς ακριβώς από την εταιρεία. Ζωντανά και έντονα χρώματα που μπορούν να αλλάξουν αν επιλέξει κανείς την «φυσική» λειτουργία από τις ρυθμίσεις.

Αυτό που δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει η Samsung είναι η υποστήριξη για προβολή HDR περιεχομένου. Το Galaxy S23 FE υποστηρίζει κανονικά το HDR10+ πρότυπο και αναγνωρίζεται κανονικά για την υποστήριξη του αυτή από όλες τις δημοφιλείς streaming υπηρεσίες και εφαρμογές.

Το πρόβλημα είναι ότι στο Νetflix και όχι μόνο, ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου αυτού, χρησιμοποιεί το Dolby Vision HDR πρότυπο, κάτι που περιορίζει το πως μπορεί να δει μια ταινία κανείς στην οθόνη του galaxy S23 FE.

Τέλος, η οθόνη του έχει ενσωματωμένο τον αισθητήρα αποτυπωμάτων που δυστυχώς έχει… έρθει από την σειρά Galaxy A. Παρότι η απόδοση του έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, παραμένει ένας όχι γρήγορος αισθητήρας οπτικής τεχνολογίας.

Είναι τοποθετημένος και πιο χαμηλα από το ιδανικό, κάτι που δυστυχώς πλέον ισχύει για πολλά smartphones ανεξαρτήτως εταιρείας.

Επιδόσεις Hardware

Η συζήτηση για το hardware στο εσωτερικό του Galaxy S23 FE είναι διαφορετική από το συνηθισμένο. Η εταιρεία έχει δύο εκδόσεις του διαθέσιμες και αυτή για την Ευρωπαϊκή αγορά έρχεται με τον Exynos 2200 επεξεργαστή που σχεδιάζει η ίδια.

Οι επιδόσεις του είναι γνωστές από την σειρά των Galaxy S22, και παρότι υπάρχει μια… γκρίνια για το πόσο καλές είναι αυτές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Galaxy S23 FE ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία τιμής.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι για την κατηγορία αυτή, οι επιδόσεις είναι όσο … καλές πρέπει να είναι στο σύνολο τους. Είτε τις μετρήσει κανείς μέσω συνηθισμένων benchmarks, είτε απλά χρησιμοποιεί το Galaxy S23 FE και περιμένει από αυτό την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Μάλιστα, ειδικά σε σύγκριση με τον «απλό» πρώτης γενιάς snapdragon 8 Gen 1, o Exynos 2200 έχει σημαντικά πιο λογική κατανάλωση ενέργειας ενώ σε συνεχόμενη χρήση διατηρεί και πιο λογική απόδοση όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λειτουργίας του.

Αυτό είναι μάλλον πιο σημαντικό και για Gaming χρήση, όπου και πάλι η απόδοση της GPU στο εσωτερικό του είναι απόλυτα ικανοποιητική.

Σε συνεχόμενη χρήση, είναι περισσότερο η μικρότερη μπαταρία στο εσωτερικό του Galaxy S23 FE που περιορίζει το πόσο μπορούμε να παίζουμε συνεχόμενα.

Μπαταρία.

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου η Samsung δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς την επιλογή που έχει κάνει, είναι η μπαταρία του Galaxy S23 FE. Με δεδομένο ότι οι διαστάσεις του είναι κοντά σε αυτές του Α54, η μπαταρία με χωρητικότητα 4.500mAh αντί για 5.000mAh είναι μια… περίεργη διαφορά.

Η απόδοση της είναι παρόλα αυτά ικανοποιητική στο να μπορεί κανείς να νιώθει «σίγουρος» ότι ακόμα και με απαιτητική χρήση δεν θα μείνει από μπαταρία μέσα στην ίδια ημέρα. Αυτό δεν καλύπτει τις πιο ακραίες περιπτώσεις όπου σε αντίθεση με άλλες συσκευές που θα φτάσουν στο τέλος της ημέρας με ένα μικρό ποσοστό της μπαταρίας τους, το galaxy S23 FE υπάρχει πιθανότητα να έχει απλά… κλείσει.

Ακόμα και αν αυτό μπορεί να το συνηθίσει εύκολα κανείς, είναι δύσκολο να συνηθίσει και το πως φορτίζει το Galaxy S23 FE αλλά και το ότι πρέπει να αγοράσει τον φορτιστή του. Τα 25W «ταχείας» φόρτισης είναι απλά απαράδεκτος ρυθμός για τα δεδομένα της εποχής. Μπορεί να γεμίσει το 58% της μπαταρίας σε μισή ώρα, κάτι που ακούγεται και φαίνεται καλό, μέχρι να διαπιστώσει κανείς ότι το ποσοστό αυτό δεν αρκεί για μια ημέρα χρήσης.

Σε μια εποχή που στην μισή ώρα αυτή ο ανταγωνισμός μπορεί να γεμίσει το 80% μιας μπαταρίας ή και να την φορτίσει πλήρως, ενώ συνήθως είναι και μεγαλύτερη μπαταρία με καλύτερη απόδοση, το Galaxy S23 FE απλά δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει. Πόσο μάλλον όταν μια πλήρη φόρτιση χρειάζεται 1.5 ώρα.

Συμπέρασμα.

Το Galaxy S23 FE είναι ένα καλύτερο συνολικά Α54 και ένα «διαφορετικό» Galaxy S23 με τρόπο που δεν το κάνει κατώτερο σε πραγματική χρήση. Με αυτό σαν δεδομένο, κοστίζει ακριβώς τα χρήματα που πρέπει για να δικαιολογεί την ύπαρξη του στην αγορά. Είναι μάλλον ιδανική επιλογή για όσους θέλουν περισσότερα από ένα καλό mid range smartphone και δεν χρειάζονται αυτά που προσφέρει ένα κορυφαίο μοντέλο.

Είναι … .ομορφο, είναι ποιοτικό και πολυτελές, είναι ικανό ακριβώς όσο πρέπει και χρειάζεται και έχει κάμερες που δεν αφήνουν κανένα ουσιαστικό παράπονο. Αυτό είναι ένα σύνολο από «απαιτήσεις» που για άλλες εταιρείες δεν θεωρείται δεδομένο σε ακριβότερες συσκευές.

Ακόμα και αν καθυστέρησε να έρθει στην αγορά, αποτελεί με χαρακτηριστική διαφορά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις και για την χρονιά που τελειώνει αλλά και για αυτή που έρχεται.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights