Κάμερα.
Είναι δύσκολο πλέον να μην γνωρίζει κάποιος για την συνεργασία της Huawei με την Leica στην δημιουργία των καμερών για τις High End συσκευές της.
Πριν ένα χρόνο το P9 αλλά και το τότε P9 Plus ξεκίνησαν μια ενδιαφέρουσα συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν μια αν μη τι άλλο μοναδική και ξεχωριστή διπλή κάμερα με πρωτόγνωρες δυνατότητες. Ένα χρόνο αργότερα, το P10 βελτίωσε σημαντικά την Dual Camera διάταξη, προσθέτοντας Optical Image Stabilization στην έγχρωμη κάμερα και αυξάνοντας την ανάλυση της ασπρόμαυρης στα 20 Mpixels.
Το P10 Plus όμως έρχεται με μια ακόμα σημαντική διαφορά, σε σύγκριση με τον «μικρό» του αδερφό, αφού διαθέτει σημαντικά πιο ευαίσθητο στο φως φακό με διάφραγμα f/1.8 αντί του f/2.2. Ο Summilux φακός του P10 Plus είναι λοιπόν η δεύτερη σημαντική διαφορά μαζί με την οθόνη, και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα.
Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, το P10 Plus εκμεταλλεύεται πλήρως τις βελτιώσεις στην απόδοση της έγχρωμης κάμερας του, αλλά και την σημαντικά αυξημένη ανάλυση του ασπρόμαυρου αισθητήρα. Το αποτέλεσμα είναι και εδώ μια φωτογραφία που συνδυάζει τα δεδομένα από τις δύο κάμερες προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα και λεπτομέρεια.
Η συνεργασία με την Leica έχει δώσει και μερικά επιπλέον Modes φωτογράφισης, με πιο ενδιαφέρον αυτό της αλλαγής της «ζωντάνιας» των φωτογραφιών. Οι τρείς διαθέσιμες ρυθμίσεις είναι το κανονικό, το έντονο και το «απαλό», και ανάλογα με το θέμα της φωτογραφίας αλλάζουν από ελάχιστα έως σημαντικά το πόσο εντυπωσιακό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Το Vivid Mode συγκεκριμένα, μπορεί να κάνει ακόμα και φαινομενικά αδιάφορα θέματα φωτογραφίας να δείχνουν περισσότερο εντυπωσιακά και όμορφα. Τα Modes αυτά είναι ίσως και το χαρακτηριστικό της Leica που έχει μεταφερθεί στις συσκευές της Huawei με τον καλύτερο τρόπο, αφού οι τελικές φωτογραφίες ξεχωρίζουν αμέσως σαν κάτι το διαφορετικό από το συνηθισμένο.
Μια σχετικά ευχάριστη «εκπληξη» είναι η δυνατότητα λήψης και στα τρία αυτά Modes και με το HDR ενεργό, κάτι που πριν ένα χρόνο δεν ήταν δυνατόν στα δύο P9. Δυστυχώς όμως, το ίδιο το HDR επιμένει να είναι κρυμμένο στα διαφορετικά Modes φωτογράφισης που προσφέρει η εφαρμογή της κάμερας, και όχι άμεσα προσβάσιμο από τον Viewfinder.
Αυτό που κάνει όμως την κάμερα του P10 Plus ξεχωριστή σε σύγκριση με τον μικρό του αδερφό είναι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το έτσι και αλλιώς δεδομένο πλέον Optical Image Stabilization συνδυάζεται άριστα με τον πιο ευαίσθητο στο φως Summilux φακό, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι και εδώ ιδιαίτερα… όμορφο.
Η λεπτομέρεια των φωτογραφιών είναι κορυφαία, αφού το P10 Plus δεν χρειάζεται να θυσιάσει μεγάλο μέρος της προκειμένου να αφαιρέσει με επεξεργασία τον ψηφιακό θόρυβο που εξ αρχής δεν παράγει η κάμερα του. Η χρήση του ασπρόμαυρου αισθητήρα για την λήψη επιπλέον δεδομένων είναι αντίστοιχα σημαντική και εδώ, αφού η ασπρόμαυρη φύση του επιτρέπει να βλέπει 3 φορές περισσότερο φως που χρησιμοποιείται στην τελική φωτογραφία.
Όπως σε κάθε κορυφαίο Huawei Smartphone έτσι και στο P10 Plus, η δυνατότητα λήψης ασπρόμαυρων φωτογραφιών χρίζει ξεχωριστής αναφοράς. Η χρήση αποκλειστικά της ασπρόμαυρης κάμερας έρχεται με το πρόσθετο πλεονέκτημα της αυξημένης ανάλυσης των 20 Mpixels. Για μια ακόμα φορά, ανάλογα με το θέμα της φωτογραφίας, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι από απλά διαφορετικό από το συνηθισμένο, μέχρι… καλλιτεχνικό.
Στον τομέα του Video, οι συσκευές της Huawei με τον Kirin 960 στο εσωτερικό τους, είναι και οι πρώτες που μπορούν να καταγράψουν βίντεο σε ανάλυση 4K. Η εταιρεία έχει επιλέξει την χρήση του νεότερου και θεωρητικά καλύτερου H265 HEVC για την «συμπίεση» των αρχείων που γράφει η κάμερα του P10 Plus. Το αποτέλεσμα είναι τα ίδια τα αρχεία να έχουν σημαντικά μικρότερο μέγεθος διατηρώντας την ποιότητα στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
Το σημαντικό μειονέκτημα όμως είναι ότι το H265 HEVC δεν υποστηρίζεται ακόμα πλήρως από τις περισσότερες δημοφιλείς Social Media υπηρεσίες και όχι μόνο. Έτσι ο χρήστης του P10 Plus δεν μπορεί να ανεβάσει στο Youtube κάποιο από τα 4K βίντεο που έχει βγάλει με την κάμερα του, ούτε και στο Facebook. Ακόμα και η αναπαραγωγή τους σε υπολογιστή μπορεί να είναι προβληματική αν αυτός δεν έχει είτε τα νεότερα Windows 10 της Microsoft ή/και αρκετά δυνατό Hardware στο εσωτερικό του. Η λύση είναι προφανώς η λήψη σε 1080p όπου και χρησιμοποιείται το πιο διαδεδομένο H264 codec, κάτι που αφαιρεί όμως την «μοναδικότητα» του 4k που πρέπει να έχει ένα κορυφαίο Smartphone.
Τέλος, η εφαρμογή της κάμερας έχει δεχθεί αρκετές αλλαγές προκειμένου να είναι πιο εύκολη στην χρήση της και πιο άμεσα εκμεταλλεύσιμες τουλάχιστον κάποιες από τις δυνατότητες της.
Θα προτιμούσαμε να είναι δυνατή η άμεση ενεργοποίηση του HDR από τον Viewfinder της κάμερας και όχι το Manual Mode, που παρόλα αυτά εντυπωσιάζει με τις διαθέσιμες προς ρύθμιση παραμέτρους της κάμερας. Μάλιστα, το Manual Mode είναι διαθέσιμο και για την ασπρόμαυρη κάμερα, για όσους έχουν το μεράκι και την όρεξη να βγάλουν πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας