Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei P20 Review : Ο κάθε άλλο παρά “μικρός” αδερφός

Huawei P20 Review : Ο κάθε άλλο παρά “μικρός” αδερφός

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Ο τομέας της φωτογραφίας είναι ίσως αυτός που δείχνει καλύτερα πόσο μοναδικό Smartphone είναι το P20 Pro. Το να αναφέρει κάποιος ότι το απλό P20 έχει μια σημαντικά βελτιωμένη έκδοση της κορυφαίας κάμερας του Mate 10 Pro που με τη σειρά της είναι μια καλύτερη έκδοση αυτής των προηγούμενων P10, για κάποιο λόγο δεν αναιρεί τον εντυπωσιασμό και την κορυφαία απόδοση των.. τριών καμερών του μεγαλύτερου Smartphone.

Παρόλα αυτά, το P20 έχει στο πίσω μέρος του «μόνο» δύο κάμερες, με την βασική από αυτές να έχει ανάλυση 12 Mpixels και η δεύτερη να είναι παραδοσιακά ασπρόμαυρη και στα 20 Mpixels όπως και στο παρελθόν. Η βασική κάμερα όσο και αν έχει πιο συνηθισμένη ανάλυση σε σύγκριση με το P20 Pro, έχει σημαντικά βελτιωμένο κάθε άλλο χαρακτηριστικό της. Αρχικά το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα είναι σημαντικά αυξημένο, με κάθε ευαίσθητο στο φως στοιχείο να έχει μέγεθος 1.55 μm. Εκτός της προφανώς καλύτερης απόδοσης που εξασφαλίζει το μεγαλύτερο αυτό μέγεθος, και ο φακός μπροστά από τον αισθητήρα είναι πλέον πιο «φωτεινός» με διάφραγμα f/1.8 ενώ το σύνολο έχει και Optical Image Stabilization, ένα χαρακτηριστικό που για τους δικούς της λόγους η Huawei δεν αναφέρει ιδιαίτερα. Ο ασπρόμαυρος αισθητήρας στην δεύτερη κάμερα έχει μικρότερο φυσικό μέγεθος και μεγαλύτερη ανάλυση 20 Mpixels, και ένα πιο φωτεινό f/1.6 διάφραγμα μπροστά του.

Όπως και σε όλες τις συσκευές που η κάμερα έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Leica έτσι και εδώ, οι δύο κάμερες του P20 λειτουργούν ταυτόχρονα σε σχεδόν κάθε Mode λήψης φωτογραφίας. Τα αυξημένα δεδομένα αντίθεσης και φωτισμού που μπορεί να δει η ασπρόμαυρη κάμερα, συνδυάζονται με αυτά της βασικής έγχρωμης προκειμένου η τελική φωτογραφία να έχει μεγαλύτερο χρωματικό εύρος και πιο «σωστό» φωτισμό. Το P20 έχει και αυτό έναν ξεχωριστό αισθητήρα για την ισορροπία λευκού, που συμβάλει και αυτός στο τελικό αποτέλεσμα.

Η βασική δυνατότητα φωτογράφισης παράγει εντυπωσιακά καλές φωτογραφίες, που είναι πρακτικά το μέγιστο δυνατόν αυτή τη στιγμή με μια κάμερα των 12 Mpixels (και την βοήθεια της δεύτερης έστω…). Η λεπτομέρεια που περιέχουν οι φωτογραφίες είναι κορυφαία ενώ και το χρωματικό τους εύρος είναι αυτό που μας έχει συνηθίσει η συνεργασία με την Leica. Τα δύο ξεχωριστά Vivid και Smooth mode υπάρχουν και εδώ, για πιο ζωντανές φωτογραφίες όμως είναι λιγότερο χρήσιμα με δεδομένη την ύπαρξη του AI Mode. Αντίστοιχα, το HDR είναι σπανίως απαραίτητο χάρη στο έτσι και αλλιώς μεγάλο δυναμικό εύρος του αισθητήρα, όμως όταν το βρει κάποιος (επειδή είναι καλά… κρυμμένο δυστυχώς) οι φωτογραφίες που βγάζει είναι εντυπωσιακές και αυτές με τη σειρά τους.

Αυτό το AI Mode τώρα, όπως ακριβώς και στο P20 Pro αναλαμβάνει να αναγνωρίσει το αντικείμενο της φωτογραφίας, και να προσαρμόσει ανάλογα τις ρυθμίσεις σε χρώμα και αντίθεση προκειμένου να τονίσει περισσότερο αυτό που θέλει να φωτογραφίσει ο χρήστης. Προς τιμήν της Huawei θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δυνατότητα αυτή λειτουργεί όπως ακριβώς και στο P20 Pro, και η εταιρεία δεν έχει κάνει κάποια «παραχώρηση» στο πιο … απλό Smartphone.

Ανάλογα με το θέμα της φωτογραφίας τώρα, και το αν θα αλλάξει τις ρυθμίσεις το P20 αυτόματα, το αποτέλεσμα είναι από εντυπωσιακό έως και λίγο υπερβολικό. Το υπερβολικό όμως σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητα «κακό» αφού περιλαμβάνει τον τρόπο που το P20 τονίζει αυτόματα το χρώμα που έχει για παράδειγμα ο ουρανός όταν ο χρήστης θέλει να βγάλει αυτόν φωτογραφία.

Αντίστοιχα για το πράσινο χρώμα, ο τονισμός του είναι συνήθως επιτυχημένος για δέντρα και γενικότερα φυτά όμως εδώ παράγονται οι λιγότερο «πραγματικές» φωτογραφίες που παρόλα αυτά παραμένουν εντυπωσιακές.

Το Mode που αναγνωρίζει συγκεκριμένα λουλούδια, έχει και αυτό τη χρησιμότητα του για όσους θέλουν να βγάζουν πιο έντονα τα χρώματα από το ίδιο το λουλούδι σε σύγκριση με το φόντο πίσω από αυτό.

Το AI Mode μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως από τις ρυθμίσεις της κάμερας, για τους χρήστες που είτε δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα για κάποιο λόγο.  OΙ φωτογραφίες είναι πάντα διαφορετικές με το AI Mode ενεργό, και πάντα το P20 πετυχαίνει να “τονίσει” σωστά αυτό που αποτελεί το θέμα της φωτογραφίας. Σε κάποιες περιπτώσεις ο χρήστης παρόλα αυτά μπορεί να επιλέξει μια φωτογραφία με αυτό απενεργοποιημένο αν θέλει απλά να “πετύχει” κάτι πιο κοντά σε αυτό που βλέπει.

greenery mode
AI Mode off

Στο Manual Mode της κάμερας όπου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την ταχύτητα του κλείστρου, το ISO και το σημείο φωτομέτρησης, το AI Mode απενεργοποιείται έτσι και αλλιώς, αφού εκεί είναι πρακτικά επιλογή του χρήστη το τελικό αποτέλεσμα στη φωτογραφία.

Για τις νυχτερινές λήψεις τώρα, η κάμερα του P20 εκμεταλλεύεται άριστα το f/1.8 διάφραγμα της αλλά και τα πλεονεκτήματα σε ευαισθησία στο φως που προσφέρει ο μεγαλύτερος σε μέγεθος αισθητήρας. Φυσικά και εδώ τα δεδομένα από την βασική κάμερα συνδυάζονται με αυτά από τον ασπρόμαυρο αισθητήρα που εκτός του ακόμα πιο φωτεινού F/1,6 διαφράγματος έχει έτσι και αλλιώς αυξημένη ευαισθησία λόγω της ασπρόμαυρης φύσης του. Οι φωτογραφίες είναι πάντα κοντά στο επίπεδο φωτισμού που βλέπει και ο χρήστης με τα μάτια του, κάτι που για εμάς είναι πάντα θετικό, αφού το P20 δεν προσπαθεί απλά να βγάλει μια πολύ φωτεινή αλλά μια σωστή φωτογραφία. Η λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή με δεδομένο το χαμηλό φωτισμό, κάτι που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η ποιότητα του αισθητήρα απαιτεί στην συνέχεια λιγότερη επεξεργασία για την αφαίρεση του ψηφιακού θορύβου και μείωση της λεπτομέρειας.

Ο λόγος που η Huawei δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το Optical Image Stabilization της βασικής κάμερας, είναι ο τρόπος που το AIS (Artificial Intelligence Stabilization ) εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του P20 για να προσφέρει το ξεχωριστό και εντυπωσιακό Night mode που διαθέτει το Smartphone. Η λογική λειτουργίας του είναι σχετικά … απλή, με την κάμερα να βγάζει συνεχόμενα διαφορετικές φωτογραφίες με αντίστοιχα διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως. Ο σκοπός είναι στο τέλος αυτές οι φωτογραφίες να συνδυαστούν σε μια τελική, και το P20 να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από όλες αυτές για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ξεχωριστή ικανότητα του Night Mode είναι ότι μπορεί να βγάλει φωτογραφίες για αρκετά δευτερόλεπτα συνεχόμενα, με μερικές από αυτές να έχουν χρόνο έκθεσης πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί κανονικά να πετύχει κάποιος με σταθερό χέρι. Το AIS πετυχαίνει σταθερές λήψεις ακόμα και στα χέρια του χρήστη, χωρίς τρίποδο και με το P20 να βγάζει φωτογραφίες για 4 με 6 δευτερόλεπτα ανάλογα τις συνθήκες. Φυσικά, και εδώ στο τέλος γίνεται χρήση των δεδομένων και από την ασπρόμαυρη κάμερα και την αυξημένη ευαισθησία που έχει στο φως.

Στον τομέα του Video τώρα, προφανώς και η μέγιστη δυνατή ανάλυση εγγραφης είναι το 4k. Όπως και στο P20 Pro όμως, έτσι και εδώ, σε αυτή τη διάσταση δεν υπάρχει κανενός είδους σταθεροποίηση εικόνας με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο είτε πολύ σταθερό χέρι είτε ένα τρίποδο.

Παρόλα αυτά, η σταθεροποίηση που προσφέρει το P20 σε 1080p Video είναι με τη σειρά της εντυπωσιακή όσο και η ποιότητα των αρχείων. Αναμενόμενα, το Smartphone τονίζει επίσης λίγο περισσότερο από το κανονικό το σύνολο των χρωμάτων, προκειμένου να πετύχει μια ζωντανή και ευχάριστη εικόνα.

Η Super Slow Motion δυνατότητα εγγραφής με 960 καρέ το δευτερόλεπτο είναι σχετικά “βασική” σε δυνατότητες και ποιότητα του τελικού αρχείου. Η λογική της Huawei είναι λίγο διαφορετική, και δεν μπορεί ο χρήστης να γράψει ένα κομμάτι σε πολύ αργή κίνηση μέσα σε ένα άλλο βίντεο. Τα αρχεία έχουν πάντα διάρκεια 10 δευτερολέπτων, με τα πρώτα 2 σε κανονική κίνηση, 6 δευτερόλεπτα πολύ αργή κίνηση και μετά άλλα 2 κανονικής.

Για λήψη βίντεο σε αργή κίνηση χωρίς περιορισμό χρόνου, το P20 μπορεί να καταγράψει αρχεία σε 720p με 240 καρέ το δευτερόλεπτο, και αρχεία σε 1080p με 120 καρέ το δευτερόλεπτο.

Όπως σε κάθε είδους εγγραφή σε αργή κίνηση, χρειάζεται σχετικά έντονος φωτισμός προκειμένου το βίντεο να μην είναι “σκοτεινό”, η ποιότητα τους παρόλα αυτά είναι αρκετά ικανοποιητική για τα δεδομένα ενός Smartphone.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

6 σχολια

spiros 07/05/2018 - 14:25

Καλημερα ειμαι μεταξυ χα2 νοκια 6 και mate 10 lite με ενδιαφερει καλη φωτογραφια
Τι θα μου προτεινες?
Ευχαριστω

Reply
Kostas Gliatiotis 07/05/2018 - 21:43

Καλησπέρα !

Ανάμεσα σε αυτές τις συσκευές, το Nokia 6 έχει ίσως την καλύτερη κάμερα, ανπρόκειται για την δεύτερη έκδοση, το Nokia 6 2018. Το Mate 10 Lite έχει συνολικά την ίδια απόδοση στην κάμερα, με σημαντικά λιγότερα χρήματα, τρέχει όμως μέχρι και σήμερα παλαιότερη έκδοση του Android 7.0 Nougat και τουλάχιστον από το Nokia 6 2018 είναι και αισθητά πιο “Αργό” σε επιδόσεις.
Το XA2 μπορείς να δεις και στο Review που έχουμε κάνει εδώ, ότι έχει πολύ άσχημη κάμερα σε απόδοση σε χαμηλό φωτισμό 🙂

https://in2mobile.gr/2018/03/04/sony-xperia-xa2-review/

Reply
Κατερίνα 13/03/2019 - 19:09

Καλησπέρα, είμαι ανάμεσα στο Samsung a7 (2018) και το Huawei p20. Με ενδιαφέρει η ταχύτητα, ο αποθηκευτικός χώρος και οι καλές φωτογραφίες. Ποιο μου προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ.

Reply
Kostas Gliatiotis 13/03/2019 - 19:37

Καλησπέρα ! Παρότι το Galaxy A7 2018 είναι αρκετά νεότερη συσκευή, δεν παύει να είναι σε μια κατηγορία κάτω από το P20 της Huawei. Οι τρεις κάμερες του είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριες σε ποιότητα φωτογραφίας, και δεν έχουν καμία σχέση με την καταπληκτική κάμερα του P20. Το μοναδικό ίσως πλεονέκτημα του A7 2018 έιναι η μεγαλύτερη και καλύτερη οθόνη του. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικά πιο αργό, έχει χειρότερη συνολικά μπαταρία, και το βασικότερο είναι ότι στον τομέα της κάμερας δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκριση, η διαφορά είναι “αστεία” υπέρ του P20.

Μπορείς παρόλα αυτά να δεις και το Review που έχουμε κάνει και για το A7 2018 εδώ

https://in2mobile.gr/2018/10/12/samsung-galaxy-a7-2018-review/

Reply
Κατερίνα 13/03/2019 - 20:21

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Θα διαβάσω αναλυτικά το review για το A7!

Reply
Νικολέτα 07/06/2019 - 17:19

Να ρωτήσω κάτι, χαζό μάλλον, εάν γνωρίζετε… Το p20 που έχει φορεμένο ένα τζαμακι προστατευτικο, από τον κατασκευαστή του, βγαίνει;;

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights