Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XZ2 Compact Review : Μικρό και ισχυρό, όχι απαραίτητα πρακτικό

Sony Xperia XZ2 Compact Review : Μικρό και ισχυρό, όχι απαραίτητα πρακτικό

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα

Η βασική κάμερα του XZ2 Compact διαθέτει φακό με ανάλυση 19 MP, διάφραγμα f/2.0, laser autofocus και ηλεκτρονική σταθεροποίηση (EIS) σε μια προσπάθεια της Sony να αντισταθμίσει την – αδικαιολόγητη για εμάς – έλλειψη OIS η οποία σε αυτή την κατηγορία τιμής θεωρούμε πως πρέπει να είναι αυτονόητη προσθήκη. Παράλληλα, η εμπρόσθια κάμερα ανήκει στην κατηγορία των 5 MP, διαθέτει επίσης EIS και η δυνατότητα καταγραφής βίντεο στα 1080p.

Στην πράξη λοιπόν, κατά την διάρκεια της ημέρας και με ευνοϊκές συνθήκες το XZ2 Compact μπορεί να τραβήξει αρκετά καλές φωτογραφίες, με «ζωντανά» χρώματα και ικανοποιητικό επίπεδο εστίασης και λεπτομέρειας. Βέβαια, λόγω του ευρυγώνιου φακού, για άλλη μια φορά είναι εύκολο να δει κανείς αλλοιώσεις στα σχήματα που βρίσκονται στις γωνίες κάθε φωτογραφίας. Παρόλα αυτά, για τα δεδομένα της Sony και έχοντας υπόψη μας παλαιότερες υλοποιήσεις της, μπορούμε να πούμε ότι η κάμερα στο XZ2 Compact είναι βελτιωμένη, αν και είναι επίσης ένα «κλικ» κάτω από τον ανταγωνισμό.

Εκεί που, δυστυχώς, για ακόμα μια φορά το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας, ήταν κατά την διάρκεια των νυχτερινών… εφορμήσεών μας. Η προαναφερόμενη έλλειψη OIS αποτυπώθηκε με μέτρια επίπεδα λεπτομέρειας και αρκετό «θόρυβο». Και πάλι, εάν συγκρίνει κανείς την κάμερα του XZ2 Compact σε σχέση π.χ. με εκείνη του XZ1 θα διαπιστώσει ότι υπάρχει βελτίωση, όμως εάν η σύγκριση γίνει με τις αντίστοιχες high-end προτάσεις του ανταγωνισμού, η διαπίστωση θα είναι ότι υπάρχει αρκετά… μεγάλη απόσταση.

Η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ανέρχεται στα 2160p με 30fps, και το XZ2 Compact είναι από τις λίγες συσκευές που μπορούν να κάνουν εγγραφή HDR Video.  Η χρησιμότητα είναι μεγαλύτερη σε συνθήκες όπου υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια για παράδειγμα ή ακόμα και όταν ο χρήστης θέλει να βιντεοσκοπήσει μια άλλη οθόνη που προβάλει περιεχόμενο.

https://youtu.be/aJ6BzJ0cQmk

Πρακτικά όμως, ένα HDR Video είναι χρήσιμο μόνο όταν μπορεί να προβληθεί σε οθόνη που υποστηρίζει την τεχνολογία. Σε αντίθεση με επαγγελματικό περιεχόμενο όπως ταινίες και Video σε Netflix και Youtube, τα HDR Video που γράφει το XZ2 Compact δεν έχουν τέτοια επιλογή, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται χρωματικά λάθος σε κάθε συσκευή που θα τα στείλει ο χρήστης του ή αν τα ανεβάσει στο Youtube και προβληθούν μέσω αυτού.

https://youtu.be/75GvkynY0qQ

Το Super Slow Motion Video που η Sony έφερε στα Smartphones και στην συνέχεια προσέθεσαν και οι εταιρείες του ανταγωνισμού της, είναι και εδώ παρόν, με συγκεκριμένες βελτιώσεις. Αρχικά είναι πλέον δυνατή η εγγραφή σε 1080p και όχι μόνο το συνηθισμένο 720p. Μπορεί η Sony να τονίζει την αυξημένη ανάλυση σαν πλεονέκτημα των δύο XZ2 σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, παραλείπει όμως να αναφέρει ότι στην μεγαλύτερη αυτή ανάλυση είναι ακόμα πιο περιορισμένος ο χρόνος εγγραφής.

Από τα περίπου 0.2 δευτερόλεπτα που μπορεί να καταγράψει σε 720p ανάλυση το XZ2 Compact, ο χρόνος μειώνεται πρακτικά σε μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου σε 1080p. Το να πετύχει ο χρήστης αυτό που θέλει να καταγράψει σε αργή κίνηση γίνεται αναμενόμενα πιο δύσκολο πλέον, ενώ και κάθε αρχείο βίντεο έχει μικρότερα κομμάτια που παρουσιάζονται σε αργή κίνηση. Μοναδικό πλεονέκτημα της εγγραφής σε 1080p είναι το μεγαλύτερο “κάδρο” που μπορεί να δει η κάμερα, ένα πρόβλημα με όλες τις συσκευές άλλων εταιρειών με αντίστοιχη δυνατότητα.

Τέλος, η εφαρμογή της κάμερας κινείται στα γνώριμα ικανοποιητικά επίπεδα της Sony, με πληθώρα λειτουργιών και επιλογών για όσους θέλουν να… πειραματιστούν.

Θέλουμε ωστόσο να αναφέρουμε το αρκετά (έως πολύ) ενοχλητικό φαινόμενο κατά το οποίο σε viewfinder mode υπάρχει μεγάλο lag το οποίο δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε που οφείλεται και αν θα διορθωθεί στο μέλλον με αναβαθμίσεις του λογισμικού. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον μιλάμε για μια συσκευή των 600€ η γνώμη μας είναι ότι η Sony όφειλε να το έχει προσέξει περισσότερο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights