Καμερα.
Το Mi 8 αποτελεί ίσως την καλύτερη συσκευή της εταιρείας στον τομέα της φωτογραφίας μέχρι και σήμερα, χάρη στις κάμερες που διαθέτει αλλά και το βελτιωμένο λογισμικό για την λήψη φωτογραφιών.
Στο τεχνικό κομμάτι, οι δύο κάμερες στο πίσω μέρος της συσκευής έχουν την ίδια ονομαστική ανάλυση των 12 Mpixels. Η βασική από αυτές έχει ένα αρκετά αποδοτικό f/1.8 διάφραγμα για τον φακό της, ενώ διαθέτει και Optical Image stabilization. Η δεύτερη έρχεται με τηλεφακό για πιο κοντινές λήψεις , ένα λίγο πιο κλειστό διάφραγμα f/2.4 αλλά χωρίς σταθεροποίηση, μια “ελλειψη” που πάντως είναι δικαιολογημένη από τη στιγμή που μιλάμε για τη δεύτερη κάμερα.
Μαζί με το Mi Mix 2s, το Mi 8 εκμεταλλεύεται την τεχνολογία αναγνώρισης σκηνικού που έχει αναπτύξει η Xiaomi προκειμένου οι φωτογραφίες να έχουν πάντα θεωρητικά την καλύτερη απόδοση χρωματικά και όχι μόνο. Στην πράξη, όπως και σε συσκευές του ανταγωνισμού, αυτό που τονίζεται ουσιαστικά είναι η χρωματική παλέτα, και συνήθως το χρώμα που ταιριάζει καλύτερα στο αντικείμενο που βλέπει η κάμερα. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζοντας ένα φυτό στο πλάνο, η κάμερα του Mi 8 θα τονίσει το πράσινο χρώμα, στον ουρανό το μπλε κλπ.
Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα της υλοποίησης της Xiaomi είναι ότι οι επεμβάσεις που κάνει η αναγνώριση σκηνικού στις φωτογραφίες είναι περιορισμένες, και συνήθως όσο ακριβώς χρειάζεται ώστε να τονιστεί το αντικείμενο που φωτογραφίζεται, χωρίς να φτάνει στο σημείο της υπερβολής.
Μάλιστα, προς έκπληξη μας και σίγουρα προς τιμήν της Xiaomi, είναι δυνατή η ταυτόχρονη ενεργοποίηση της αναγνώρισης σκηνικού αλλά και του αυτόματου HDR, με τις τελικές φωτογραφίες να έχουν εντυπωσιακά μεγάλο χρωματικό εύρος που καταλήγει να είναι και ιδανικά τονισμένο στα σημεία που χρειάζεται.
Προφανώς υπάρχει πάντα η δυνατότητα απενεργοποίησης της αναγνώρισης σκηνικού, για όσους χρήστες επιθυμούν πιο “φυσικες” φωτογραφίες η δεν θέλουν απλά τη διαφορετική εμφάνιση που αυτή παράγει. Αντίστοιχα και εδώ, η λεπτομέρεια αλλά και το χρωματικό εύρος είναι εντυπωσιακά υψηλό, και σε κάθε περίπτωση ανώτερο από κάθε άλλη συσκευή της εταιρείας μέχρι και σήμερα.
Η δεύτερη κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της για την λήψη φωτογραφιών με πιο κοντινό πλάνο, όμως όπως και στις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού έχει συγκεκριμένους περιορισμούς. Ο βασικότερος από αυτούς είναι το σημαντικά πιο “κλειστο” f/2.4 διάφραγμα που επιβάλει ουσιαστικά τη χρήση της σε χώρο με καλό φωτισμό. Σε περίπτωση που αυτός δεν είναι αρκετός, η εφαρμογή αλλάζει αυτόματα στην βασική κάμερα και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο ψηφιακό ζουμ για την τελική φωτογραφία.
Η βασικότερη χρησιμότητα της δεύτερης κάμερας όμως ειναι οι φωτογραφίες με θόλο φόντο και “βαθος πεδίου”, σε συνδυασμό πάντα με την βασική. Ο τηλεφακός χρησιμοποιείται για την εστίαση στο αντικείμενο που θέλει να φωτογραφίσει ο χρήστης, με αποτέλεσμα αυτό να είναι πάντα κοντά του, κάνοντας τη χρήση της δυνατότητας αυτής περισσότερο πρακτικής για τη φωτογράφιση ανθρωπίνων πορτραίτων.
Η σημαντικότερη βελτίωση όμως έχει έρθει στον τρόπο που λειτουργεί η κάμερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και συγκεκριμένα ο συνδυασμός του πολύ καλού αισθητήρα των 12 Mpixels με το μεγάλο φυσικό μέγεθος, του OIS, αλλά και του βελτιωμένου αλγορίθμου επεξεργασίας των δεδομένων από αυτή τη κάμερα. Μάλιστα στον συγκεκριμένο τομέα, η κάμερα του Mi 8 διαφέρει σημαντικά από αυτή του Mi Mix 2s που παρότι βασίζεται στο ίδιο hardware “τρεχει” διαφορετικό λογισμικό με ελάχιστα περιορισμένες δυνατότητες. Η Xiaomi έχει προσθέσει στην κάμερα την δυνατότητα λήψης συνεχόμενων φωτογραφιών, από τις οποίες στην συνέχεια παράγει ένα “μέσο όρο” με την λεπτομέρεια και την ποιότητα να είναι συνδυασμός αυτών προικειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το Mi 8 μπορεί και εδώ να αναγνωρίσει αυτόματα τον χαμηλό φωτισμό, και να προσαρμόσει ανάλογα τις ρυθμίσεις της κάμερας του. Επειδή πάντα το χρωματικό εύρος σε σκοτεινό περιβάλλον είναι περιορισμένο, η σημαντικότερη αλλαγή που κάνει η αυτόματη αναγνώριση σκηνικού είναι η αύξηση του ISO σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, η καλή ποιότητα του ίδιου του αισθητήρα αλλά και ο αλγόριθμος επεξεργασίας που αναφέραμε, έχουν σαν αποτέλεσμα φωτογραφίες σημαντικά καλύτερες από ότι περιμένει κανείς αρχικά με τιμές ISO που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 20.000 (!) .
Φυσικά, και εδώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα απενεργοποίησης της αυτόματης αναγνώρισης σκηνικού, με την κάμερα να περιορίζεται σε πιο “συμβατικες” μεθόδους για την λήψη φωτογραφιών. Ο χρόνος έκθεσης του αισθητήρα αυξάνεται μέχρι περίπου το μισό δευτερόλεπτο , χάρη στην καλή λειτουργία του OIS, και οι φωτογραφίες είναι αρκετά φωτεινές με πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας.
Σε κάθε περίπτωση, η κάμερα του Mi 8 αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με τις φωτογραφίες να είναι ανταγωνιστικές ακόμα και σε σύγκριση με πολύ ακριβότερες συσκευές από αυτό, και ειδικά πολλές που βασίζονται σε κάμερες με την ίδια ονομαστική ανάλυση.
Για την εγγραφή βίντεο τώρα, πιθανότατα να υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης, χωρίς όμως να υπάρχει και πρακτικά κάποιο πρόβλημα. Η μέγιστη ανάλυση εγγραφής φτάνει το 4k, όμως παρότι επιτρέπεται τεχνικά από το hardware το frame rate των 60 καρέ το δευτερόλεπτο, περιορίζεται στα 30 καρέ σαν τη μόνη διαθέσιμη επιλογή. Η σταθεροποίηση εικόνας λειτουργεί ταυτόχρονα μηχανικα και ψηφιακά στο 1080p ενώ σε 4k ειναι διαθέσιμη μόνο η μηχανική σταθεροποίηση του ίδιου του αισθητήρα.
Η ποιότητα των αρχείων παρόλα αυτά, παραμένει κορυφαία, με εντυπωσιακή λεπτομέρεια, αλλά και πολύ καλό χρωματικό εύρος. Το αστεία ισχυρό hardware του Mi 8 επιτρέπει την λήψη χωρίς ίχνος κολλήματος και “χαμενων καρέ” ακόμα και κατά την εγγραφή Γρηγόρης κίνησης με συχνές αλλαγές φωτισμού.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας