Κάμερα.
Για την βασική πίσω κάμερα του Pocophone F1 η Xiaomi έκανε και εδώ πολύ συγκεκριμένες και κατά τη γνώμη μας σωστές αλλαγές. Η ανάλυση της παραμένει στα 12 Mpixels που θεωρούνται απόλυτα ικανοποιητικά ειδικά όταν χρησιμοποιείται σωστά ένας αισθητήρας με μεγάλο φυσικό μέγεθος ( 1.4μm )για καλύτερη συμπεριφορά στο φως. Το διάφραγμα του φακού είναι στο f/1.9 ενώ υπάρχει κανονικά Dual Pixel τεχνολογία εστίασης, όχι όμως και OIS που θα έκανε μεγαλύτερο το κόστος κατασκευής. Υπάρχει και μια δεύτερη μικρότερη κάμερα των 5 Mpixels που δεν λειτουργεί μόνη της και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την λήψη φωτογραφιών με θολό φόντο και τον υπολογισμό του βάθους πεδίου.
Ποιοτικά τώρα, η κάμερα του Pocophone F1 επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται ένα ακριβό Smartphone για να μπορεί κανείς να βγάλει καλές φωτογραφίες, τουλάχιστον σε συνθήκες έντονου φωτισμού ημέρας.
Οι φωτογραφίες έχουν πρακτικά τα ίδια επίπεδα λεπτομέρειας με το Mi Mix 2S της Xiaomi, τουλάχιστον μέχρι αυτό να αναβαθμιστεί στα επίπεδα του καλύτερου Mi 8. Το χρωματικό εύρος είναι αρκετά καλό και σημαντικά πάνω από το μέσο όρο, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Pocophone F1 ανήκει στην κατηγορία των συσκευών έως 400 ευρώ.
Η Xiaomi προσφέρει κανονικά όμως και την λειτουργία «τεχνητής νοημοσύνης» που έχει σχεδιάσει για τα ακριβότερα Smartphones της. Με αυτή ενεργή, το Pocophone F1 αναγνωρίζει το σκηνικό ή το αντικείμενο της φωτογραφίας και προσαρμόζει ανάλογα το χρωματικό προφίλ αλλά και ρυθμίσεις όπως η οξύτητα προκειμένου να βγάλει μια θεωρητικά καλύτερη φωτογραφία.
Όπως ακριβώς και στο Mi 8 και το Mi Mix 2s που έχουν την ίδια δυνατότητα, έτσι και εδώ, οι επεμβάσεις είναι λιγότερο έντονες σε σύγκριση με τις προτάσεις άλλων εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο το Pocophone F1 καταφέρνει να βγάζει πιο «όμορφες» στο μάτι φωτογραφίες, που δεν καταλήγουν να είναι … υπερβολικές.
Εκεί που ίσως φαίνεται η διαφορετική ποιότητα της κάμερα όμως, καθώς και η απουσία του OIS είναι κατά την λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το Pocophone F1 «προσπαθεί» να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα με αυτά που διαθέτει, και στις περισσότερες περιπτώσεις το καταφέρνει … αρκετά καλά.
Η συσκευή πετυχαίνει μια ισορροπία ανάμεσα στην ταχύτητα κλείστρου που θα επιτρέψει να δει η κάμερα αρκετό φως, και μια χαμηλότερη τιμή ISO που θα μείωνε την λεπτομέρεια της φωτογραφίας. Σε αρκετά χαμηλό φωτισμό όμως, η ταχύτητα αυτή του κλείστρου απαιτεί αρκετά σταθερό χέρι προκειμένου οι φωτογραφίες να μην βγούν κουνημένες.
Προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας, η Xiaomi έχει κάνει σωστά αυτή την επιλογή αντί της αύξησης του ISO με χαμηλότερο χρόνο στο κλείστρο. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ίσως πιο «εύκολη» η λήψη μιας φωτογραφίας σε χαμηλό φωτισμό, όμως η λεπτομέρεια τους θα ήταν μειωμένη σημαντικά.
Για την εγγραφή βίντεο τώρα, το Pocophone F1 εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες που του δίνει το Hardware στο εσωτερικό του. Η μέγιστη ανάλυση εγγραφής είναι φυσικά το 4k, ενώ υπάρχει και η επιλογή λήψης με 240 fps σε 1080p για βίντεο σε αργή κίνηση. Η ποιότητα των αρχείων είναι τουλάχιστον ίδια με αυτή του Mi Mix 2s της εταιρείας, και με τις περισσότερες συσκευές στα χρήματα που κοστίζει το Pocophone F1. Σε σύγκριση με τις περισσότερες από αυτές όμως, το Smartphone είναι αρκετά πιο ισχυρό κάτι που φαίνεται εύκολα στο πόσο σωστά αντιδρά στην καταγραφή γρήγορης κίνησης αλλά και την προσαρμογή στις αλλαγές φωτισμού.
Υπάρχει μάλιστα και η δυνατότητα επιλογής του Codec για την αποθήκευση των βίντεο, αφού ο Snapdragon 845 μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να κωδικοποιήσει Video με το H265 / HEVC σε 4k ανάλυση. Η χρήση του Coded αυτού είναι αρκετά πιο διαδεδομένη πλέον, και είναι πιο εύκολο να μοιραστεί κάποιος με άλλες συσκευές τα βίντεο που βγάζει με το Pocophone F1.
Ο τομέας της κάμερας έχει και αυτός τις παραχωρήσεις του, που όμως και εδώ έχουν γίνει με ιδανικό τρόπο ώστε να μην αλλοιώνουν την πολύ καλή συνολικά εμπειρία που προσφέρει το Pocophone F1 στον ιδιοκτήτη του. Η απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μπορεί να μην είναι αντίστοιχη αυτής του Mi 8 της Xiaomi, όμως είναι απόλυτα μέσα στα όρια που περιμένει κάποιος από ένα Smartphone που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ακριβότερη έκδοση του κοστίζει 400 ευρώ επίσημα στη χώρα μας.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας