Κάμερα
Ένας τομέας όπου η xiaomi έχει διαφοροποιήσει αρκετά το Mi A2 Lite από τις υπόλοιπες πρόσφατες συσκευές της είναι αυτός της κάμερας που έχει στο πίσω μέρος του. Τυπικά πρόκειται για δύο κάμερες, όπως καλώς ή κακώς απαιτεί η εποχή πλέον, με την βασική να έχει ανάλυση 12 Mpixels και την δεύτερη να περιορίζεται στα 5 Mpixels και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον υπολογισμό του βάθους σε φωτογραφίες με θολό φόντο.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η βασική κάμερα έχει ένα σημαντικά πιο περιορισμένο f/2.2 διάφραγμα στον φακό της, ενώ με 1.25μm για κάθε φωτοευαίσθητο στοιχείο, και ο ίδιος ο αισθητήρας έχει μικρότερο φυσικό μέγεθος.
Όλα αυτά έχουν λιγότερη σημασία σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, όπου το Mi A2 Lite προσπαθεί, και τελικά καταφέρνει να έχει μια πλήρως αποδεκτή κάμερα για την κατηγορία του. Οι φωτογραφίες έχουν πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας, το χρωματικό εύρος όμως είναι σχετικά περιορισμένο σε σύγκριση με τις ακριβότερες συσκευές της Xiaomi.
Λόγω της Stock μορφής του λειτουργικού του και εδώ, το Mi A2 Lite δεν διαθέτει τις λειτουργίες «τεχνητής νοημοσύνης» που αναγνωρίζουν το σκηνικό της φωτογραφίας και προσαρμόζουν αντίστοιχα τις ρυθμίσεις της κάμερας για την λήψη φωτογραφιών.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, τα διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κάμερας είναι που περιορίζουν σημαντικά την απόδοση της. Το Mi A2 Lite μπορεί να βγάλει φωτογραφίες που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της κατηγορίας του, και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αντίστοιχες με αυτές που προσέφεραν πριν από δύο περίπου χρόνια οι περισσότερες συσκευές της εταιρείας.
Η Xiaomi έχει σωστά επιλέξει να διατηρεί την τιμή του ISO σε χαμηλά επίπεδα ώστε οι φωτογραφίες να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψηφιακού θορύβου, και το πετυχαίνει με σχετική επιτυχία. Προκειμένου να «αντισταθμιστεί» όμως αυτό το χαμηλό ISO και με δεδομένο το f/2.2 διάφραγμα του φακού, το Mi A2 Lite επιλέγει στην ταχύτητα διαφράγματος χρόνους που είναι αισθητά μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο. Ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα σταθερό χέρι προκειμένου οι φωτογραφίες να μην βγούν «κουνημένες».
Μια αντίστοιχη επιλογή έχει κάνει η Xiaomi και στο Pocophone, και φαίνεται ότι η εταιρεία προτιμά γενικά τις λίγο πιο «δύσκολες» λήψεις στις συσκευές της που δεν διαθέτουν OIS στην κάμερα τους. Με δεδομένη την ποιότητα του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή της είναι μάλλον σωστή σε σύγκριση με την εύκολη λύση της αύξησης της τιμής του ISO.
Για την εγγραφή βίντεο, η Xiaomi έχει κάνει μια επιλογή στο Mi A2 Lite που ενώ καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει λόγω της κατηγορίας που ανήκει, θα μπορούσε να την έχει αποφύγει. Παρότι το Hardware στο εσωτερικό του υποστηρίζει κανονικά την εγγραφή σε ανάλυση 4k, η συσκευή προσφέρει το 1080p σαν την μέγιστη διαθέσιμη.
Σε καλές συνθήκες φωτισμού κάθε βίντεο έχει αποδεκτά επίπεδα λεπτομέρειας, ενώ ο ψηφιακός θόρυβος και εδώ διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα ακόμα και στην λήψη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από το Mi A2 Lite απουσιάζει η σταθεροποίηση εικόνας, ακόμα και σε 1080p, μια ακόμα έλλειψη που πιθανότατα η εταιρεία θα μπορούσε να έχει αποφύγει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας