Κάμερα
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, και πιθανότατα ο λόγος ύπαρξης του ίδιου του Galaxy A9 2018 στην αγορά, είναι οι συνολικά τέσσερις κάμερες στο πίσω μέρος του. Ο αριθμός τους βασίζεται στην λογική της Samsung να υπάρχει μια κάμερα διαθέσιμη για σχεδόν κάθε είδος φωτογραφίας που θέλει να βγάλει ο ιδιοκτήτης του Smartphone. Αυτό που είναι άμεσα ξεκάθαρο όμως είναι ότι η βασική αλλά και οι υπόλοιπες κάμερες του galaxy A9 2018 συνεχίζουν να ανήκουν στην μεσαία κατηγορία σε επίπεδο ποιότητας, αφού ο αριθμός τους δεν βελτιώνει αυτόματα και την ποιότητα τους.
Η βασική κάμερα έχει σημαντικά αυξημένη ανάλυση 24 Mpixels, μια επιλογή της Samsung που δείχνει ότι δίνει μεγαλύτερη σημασία στην «εμπορική» απήχηση που έχει η ονομαστικά μεγάλη αυτή ανάλυση. Στην πράξη είναι εδώ και χρόνια γνωστό πλέον ότι μια καλά σχεδιασμένη κάμερα με την μισή ακριβώς ανάλυση μπορεί να έχει σημαντικά καλύτερη απόδοση, και αυτό ισχύει και στο Galaxy A9 2018.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει αυτή η κάμερα των 24 Mpixels είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά αποδεκτές σε ποιότητα, αφού η λεπτομέρεια που περιέχουν δεν είναι απαραίτητα καλύτερη από αυτή των συσκευών του ανταγωνισμού. Το μοναδικό πλεονέκτημα της αυξημένης ανάλυσης είναι οι αντίστοιχα μεγάλες διαστάσεις της ίδιας της φωτογραφίας. Στα θετικά πρέπει να αναφέρουμε το σαφώς καλό χρωματικό εύρος, αλλά και τον τρόπο που η κάμερα ενεργοποιεί αυτόματα το HDR οταν κρίνει ότι είναι απαραίτητη η χρήση του.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όμως, η βασική κάμερα του galaxy a9 2018 δείχνει έντονα ότι δεν είναι κάτι περισσότερο από απλά «καλή» και μάλιστα ο χαρακτηρισμός αυτός είναι και αρκετά ήπιος με δεδομένο και το κόστος του. Με το OIS να απουσιάζει πλήρως, μόνο το σχετικά φωτεινό διάφραγμα F/1.7 συμβάλει όσο είναι δυνατόν στην λήψη καλών επιπέδων φωτισμού στην τελική φωτογραφία.
Προς τιμήν της Samsung, στο χρονικό διάστημα που είχαμε το Galaxy A9 2018 στα χέρια μας, ήρθε μια αναβάθμιση λογισμικού που βελτίωσε δραματικά την απόδοση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η διάθεση του στην αγορά θα γίνει λογικά με αυτή προ-εγκατεστημένη ή θα έρθει σαν διαθέσιμη αναβάθμιση αμέσως μετά, οπότε είναι δεδομένο ότι και οι συσκευές παραγωγής θα έχουν την ίδια βελτιωμένη αποδοση.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο αισθητήρας των 24 Mpixels είναι ενοχλητικά μικρός σε φυσικό μέγεθος, με αποτέλεσμα να έχει αρκετά χειρότερα χαρακτηριστικά απόδοσης σε σχέση με ότι μας έχει συνηθίσει η Samsung μέχρι σήμερα. Ο ψηφιακός θόρυβος αυξάνεται σημαντικά μόλις πέσει ο φωτισμός, και η τεχνητή αφαίρεση του έχει επιπτώσεις στην λεπτομέρεια που τελικά περιέχει κάθε φωτογραφία. Αυτό που ενοχλεί περισσότερο όμως είναι το αισθητά μειωμένο χρωματικό εύρος που κάνει τις φωτογραφίες να δείχνουν «φτωχές» σε σύγκριση με την κανονική λήψη.
Το Galaxy A9 2018 προσφέρει την δυνατότητα «αναγνώρισης σκηνικού» που έστω και με καθυστέρηση σχεδίασε και η Samsung για τις συσκευές της. Με αυτή ενεργή, η κάμερα αναγνωρίζει ένα σύνολο από σκηνικά και αντικείμενα στις φωτογραφίες, και προσαρμόζει χρωματικά τις ρυθμίσεις προκειμένου να βγάλει μια πιο «όμορφη» και ζωντανή φωτογραφία.
Προς τιμήν της Samsung θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αναγνώριση σκηνικού δεν επεμβαίνει ενοχλητικά έντονα στις φωτογραφίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι επεμβάσεις δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές που κάνει το HDR. Το θετικό είναι επίσης ότι λειτουργεί και με τις τρεις διαθέσιμες κάμερες, και το διαφορετικό οπτικό πεδίο που έχει η κάθε μια, ο χρόνος αναγνώρισης όμως διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση.
Η δεύτερη κάμερα από τις συνολικά τέσσερις, είναι πρακτικά η ίδια με αυτή που διαθέτει και το Galaxy A7 2018, και διαθέτει έναν σημαντικά πιο ευρυγώνιο φακό με οπτικό πεδίο 120 μοιρών. Χάρη σε αυτόν, η κάμερα μπορεί θεωρητικά να δει ένα σημαντικά μεγαλύτερο πλάνο, και να «χωρέσει» περισσότερα σε μια φωτογραφία.
Το θέμα όμως είναι ότι η ανάλυση της είναι σημαντικά μειωμένη στα 8 Mpixels, όπως και στο Α7 2018, ενώ και ο φακός έχει ένα σημαντικά πιο περιορισμένο f/2.4 διάφραγμα. Η ποιότητα του αισθητήρα μάλιστα δεν προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο, με αποτέλεσμα η ευρυγώνια αυτή κάμερα να είναι πρακτικά χρήσιμη μόνο σε συνθήκες καλού φωτισμού. Ακόμα και εκεί όμως, υπάρχει μια μικρή διαφορά στο χρωματικό εύρος σε σύγκριση με την βασική κάμερα, κάτι που ανάλογα με το σκηνικό της φωτογραφίας είναι λιγότερο ή περισσότερο αντιληπτό κατά την λήψη τους.
Σε ότι αφορά την φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό, εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσάρεστα, αφού η ευρυγώνια κάμερα δεν έχει τίποτα απολύτως που να μπορεί να την «βοηθήσει». Η χαμηλή ανάλυση του αισθητήρα δεν συνδυάζεται έστω με ένα φωτεινό διάφραγμα, ενώ παρότι η Samsung αποφεύγει να το αναφέρει, η κάμερα έχει και σταθερό Focus που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την απόσταση από το αντικείμενο της φωτογραφίας. Το Galaxy A9 2018 κανει πολύ καλή δουλειά στο να μειώνει τον θόρυβο που παράγει ο αισθητήρας, όμως και εδώ το αποτέλεσμα είναι οι φωτογραφίες να έχουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα λεπτομέρειας.
Η Τρίτη κάμερα του Smartphone, και αυτή που δεν υπάρχει και στο Galaxy A9 2018 είναι αυτή με το 2Χ οπτικό ζούμ χάρη στον διαφορετικό φακό μπροστά της. Η ανάλυση της είναι στα 10 Mpixels, όμως και αυτή βρίσκεται πίσω από ένα περιοριστικό f/2.4 διάφραγμα ενώ και εδώ δεν υπάρχει auto focus. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι σχετικά καλές, με τα επίπεδα λεπτομέρειας να είναι κοντά σε αυτό που περιμένει κανείς σε μια φωτογραφία με ζουμ, όμως όχι αυτά που θα έπρεπε ώστε να δικαιολογούν την ύπαρξη της στο πίσω μέρος του Galaxy A9 2018.
Αυτό όμως που κάνει «περίεργη» την επιλογή για την τοποθέτηση της, είναι οτι όπως και σε σχεδόν κάθε άλλο Smartphone της Samsung, η κάμερα αυτή δεν λειτουργεί καθόλου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σε αυτή την περίπτωση το Smartphone αλλάζει αυτόματα στην βασική του κάμερα και χρησιμοποιεί ψηφιακό ζουμ για να δει ακριβώς το ίδιο πλάνο με την Τρίτη αυτή κάμερα. Το «πρόβλημα» εδώ είναι ότι ο χρήστης του δεν ενημερώνεται για αυτή την αλλαγή, και το Smartphone συνεχίζει απλά να δείχνει ότι φωτογραφίζει με 2Χ ζούμ.
Στην πράξη δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία παρόλα αυτά, αφού το f/2.4 διάφραγμα της κάμερας με το 2Χ οπτικό ζουμ, μαζί με την χαμηλότερη ανάλυση της, δεν θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε χαμηλό φωτισμό από ότι η βασική κάμερα με ψηφιακό ζουμ.
Για την τέταρτη και τελευταία κάμερα του Galaxy A9 2018 δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς, αφού έχει ανάλυση μόλις 5 Mpixels, και χρησιμοποιείται μόνο για την λειτουργία του Live Focus, της λήψης φωτογραφιών με θολό φόντο. Εδώ έχει ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι τον ρόλο της κάμερας αυτής θα μπορούσε με άνεση να καλύψει η κάμερα με το 2Χ οπτικό ζουμ, όπως άλλωστε κάνει και σε όλες τις ακριβότερες συσκευές της Samsung όπως το Note 8, Note 9, και το Galaxy S9+ που χρησιμοποιούν την δεύτερη αυτή κάμερα τους για τη λειτουργία του Live Focus.
Το μοναδικό πλεονέκτημα είναι ότι η μικρή αυτή κάμερα έχει το ίδιο οπτικό πεδίο με την βασική των 24 Mpixels, με αποτέλεσμα να μην μειώνεται το πλάνο που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο χρήστης κατά την λήψη φωτογραφιών με θολό φόντο. Η ποιότητα τους τώρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μέτρια, αφού η μικρή καμερα δεν συμβάλει στην λεπτομέρεια που περιέχουν, και υπάρχει μονο για τον υπολογισμό του βάθους στο πεδίο της φωτογραφίας.
Σε γενικές γραμμές η λογική της Samsung πίσω από την τοποθέτηση των τεσσάρων καμερών στο πίσω μέρος του Galaxy A9 2018 είναι τουλάχιστον εν μέρη σωστή. Η κάθε μια από αυτές προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο φωτογράφισης, και μπορεί να καλύψει διαφορετικές ανάγκες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κανει με σημαντικές παραχωρήσεις, αφού καμία από τις υπόλοιπες δεν έχει την ίδια ποιότητα με την βασική κάμερα των 24 Mpixels.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας