Οθόνη.
Όπως ήδη αναφέραμε, στα χέρια μας έχουμε την έκδοση με την οθόνη των 11 ιντσών, που είναι τυπικά η «μικρότερη» από τις δύο διαθέσιμες. Η οθόνη αυτή έχει ονομαστική ανάλυση 2388x 1688 pixels, ενώ είναι τεχνολογίας LCD. Ακόμα και σε αυτή την εντυπωσιακά υψηλή τιμή πώλησης, μια AMOLED οθόνη είναι κάτι δύσκολο να χρησιμοποιήσει κανείς, εκτός από τη Samsung που τις κατασκευάζει η ίδια (και δεν φαίνεται να «βγάζει» το κόστος τους στα δικά της Tablets…).
Αυτό όμως που κάνει την οθόνη του iPad Pro να ξεχωρίζει είναι ο ρυθμός ανανέωσης των 120 Hz που υποστηρίζει. Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρει κάποιος σε κείμενο το πόσο διαφορετική εμπειρία χρήσης προσφέρει αυτή η οθόνη, ενώ ακόμα και σε βίντεο είναι δύσκολο να αποτυπωθεί για τεχνικούς λόγους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η οθόνη κατά την κύλιση, εμφανίζει μια συνεχόμενη «ροή» περιεχομένου, με μια ομαλότητα που δεν υπάρχει σε κάποιο άλλο είδος οθόνης, ακόμα και στα κορυφαία AMOLED Panels της Samsung.
Σε ότι αφορά την χρωματική απόδοση τώρα, η οθόνη του iPad Pro προσφέρει δύο διαφορετικές «καταστάσεις» λειτουργίας, ανάλογα με το αν είναι ενεργό το True tone display ή όχι. Με αυτό ενεργό, η οθόνη προσαρμόζει όχι μόνο τον φωτισμό, αλλά και την θερμοκρασία και την αντίθεση των χρωμάτων που προβάλει, ώστε να «ταιριάζει» καλύτερα με τον χώρο γύρω της. Σε περιβάλλον με πιο …. κίτρινο φωτισμό, η οθόνη επιλέγει μια πιο θερμή χρωματική παλλέτα, ενώ αντίστοιχα σε συνθήκες με πιο «σκληρό» λευκό φωτισμό, προσαρμόζεται ανάλογα ώστε να ταιριάζει με αυτόν και να είναι λιγότερο κουραστική.
Για τους πιο απαιτητικούς όμως, η οθόνη προσφέρει ένα εντυπωσιακά μεγάλο χρωματικό εύρος, που την κάνει ιδανική ακόμα και για επαγγελματική χρήση. Το true tone display πρέπει να είναι απενεργοποιημένο εδώ, αν και αυτό είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να κάνει εύκολα κάποιος που επιλέγει το iPad Pro συγκεκριμένα για επαγγελματική χρήση. Η Apple έχει φροντίσει ώστε η οθόνη να έχει κορυφαία χρωματική πιστότητα, προκειμένου το περιεχόμενο που προβάλλεται να είναι πάντα «σωστό» και κοντά στο πραγματικό του χρωματικό εύρος.
Παρόλα αυτά, με δεδομένο αυτό το μεγάλο χρωματικό εύρος, αλλά και τον εντυπωσιακά δυνατό φωτισμό, θα θέλαμε από το iPad Pro να έχει επίσημα υποστήριξη για HDR περιεχόμενο, κάτι που απουσιάζει χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Παρότι η προβολή ταινιών σε υπηρεσίες όπως το Netflix είναι μια σαφώς ευχάριστη εμπειρία στην οθόνη του iPad Pro, από την στιγμή που δεν «δηλώνεται» σαν οθόνη που υποστηρίζει HDR περιεχόμενο, οι υπηρεσίες αυτού του είδους αρνούνται να προβάλλουν και την έκδοση των βίντεο με αυτό ενεργό.
Η οθόνη του iPad Pro είναι ένας από τους τομείς όπου η Apple μπορεί εν μέρη έστω να δικαιολογήσει την εντυπωσιακά υψηλή τιμή πώλησης του. Το μεγάλο χρωματικό εύρος, η σωστή «ρυθμιση» της από το εργοστάσιο για επαγγελματική χρήση και όχι μόνο, είναι δύο πολύ σοβαρά επιχειρήματα για όσους αναζητούν ένα μηχάνημα αυτού του είδους. Για όλους τους υπόλοιπους, ο έντονος φωτισμός σε συνδυασμό με τις πολύ καλές γωνίες θέασης (ειδικά για LCD Panel) την κάνουν αντίστοιχα ιδανική για κάθε ειδους καθημερινή χρήση.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας