Επεξεργαστής μνήμη.
Είναι πλέον δεδομένο ότι τα iPhones αλλά ακόμα περισσότερο τα iPads της Apple αποτελούν τα ισχυρότερα με διαφορά μηχανήματα που μπορεί να βρει κάποιος διαθέσιμα στην αγορά, πάντα την εποχή κυκλοφορίας τους.
Το νέο iPad Pro κρύβει στο εσωτερικό του μια ακόμα πιο ισχυρή έκδοση του A12 Bionic που έχει σχεδιάσει η εταιρεία για τα νέα iPhones. Ο A12X Bionic, έχει στο εσωτερικό του συνολικά οχτώ αντί για έξι πυρήνες επεξεργασίας, χωρίσμένους σε δύο «ίσες» όμάδες των τεσσάρων.
Οι πιο ισχυροί από αυτούς έχουν την ονομασία Vortex, αποτελούν όπως πάντα σχέδιο της ίδιας της Apple, και έχουν τα 2.5 GHz σαν μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τους. Σε αντίθεση με τον A12, ο … A12X μπορεί να διατηρήσει αυτή τη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας ακόμα και όταν χρησιμοποιεί και τους τέσσερις Vortex ταυτόχρονα (όχι ότι είναι και ποτέ πρακτικά απαραίτητο αυτό…)
Για τους υπόλοιπους τέσσερις «μικρότερους» πυρήνες επεξεργασίας με την ονομασία Tempest, ο μέγιστος χρονισμός είναι το 1.6 GHz, και στο εσωτερικό του νέου iPad Pro αναλαμβάνουν τις λιγότερο απαιτητικές εργασίες. Σύμφωνα με την Apple, ο A12X Bionic μπορεί να επιλέγει οποιονδήποτε συνδυασμό πυρήνων κρίνει ότι είναι απαραίτητος για την κάθε εργασία που εκτελεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να έχει ενεργό έναν από τους ισχυρούς Vortex και τρεις Tempest, και κάθε άλλου είδους συνδυασμό.
Η λεπτομέρεια αυτή έχει μεγάλη σημασία σε καθημερινή χρήση αλλά και στην κατανάλωση ενέργειας του A12X Bionic. Κατά κανόνα, οι μέχρι τώρα υλοποιήσεις στον χώρο του Android, με εξαίρεση τον Snapdragon 845 και τον Kirin 980 της Huawei, δεν έχουν κάποια αντίστοιχη δυνατότητα. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι μια εργασία δεν χρειάζεται να μεταφερθεί στους ισχυρότερους Vortex πυρήνες και να «ξυπνήσει» και τους τέσσερις ταυτόχρονα από την κατάσταση αναμονής, ενώ αντίστοιχα δεν χρειάζεται να παραμένουν μονίμως ενεργοί και οι τέσσερις μικρότεροι Tempest.
Για την διαθέσιμη μνήμη RAM, τα νέα iPad Pro έχουν κατά κανόνα 4 GB, και λέμε κατά κανόνα επειδή η μεγαλύτερη έκδοση με το… 1ΤΒ αποθηκευτικού χώρου έχει 6 GB. Η διαφορά οφείλεται πιθανότατα στο κόστος κατασκευής της έκδοσης αυτής, αλλά και στο ότι η διαχείριση τόσο μεγάλου αποθηκευτικού χώρου έχει ανάλογα με την εφαρμογή και μεγαλύτερες απαιτήσεις σε μνήμη RAM.
Το iOS φημίζεται για τον τρόπο που διαχείριζεται τους διαθέσιμους πόρους του συστήματος, αλλά και τον αυστηρό έλεγχο που η Apple σωστά εφαρμόζει στις εφαρμογές που σχεδιάζονται για αυτό. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα 3 GB μνήμης RAM ενός iPhone είναι αρκετά για την ταχύτατη λειτουργία του, τα 4 GB του iPad Pro καλύπτουν με άνεση τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει κάποιος όταν θέλει να εργάζεται στην μεγαλύτερη οθόνη του.
Η μετρήσιμη απόδοση του A12X Bionic σε Benchmarks αγγίζει τα όρια του αστείου, αφού σε σχεδόν κάθε περίπτωση ξεφεύγει εντυπωσιακά από τα όρια των Tablets κάθε είδους, αλλά και τις περισσότερες φορητές συσκευές γενικότερα.
Ειδικά το αποτέλεσμα στο Geekbench, ένα από τα λίγα Benchmarks που έχει νόημα η σύγκριση ακόμα και ανάμεσα σε διαφορετικές πλατφόρμες όπως το iOS, το Android και ακόμα και τα Windows 10 της Microsoft, το αποτέλεσμα σε Single Core αλλά ειδικά το Multi core test είναι εκτός πραγματικότητας για φορητή συσκευή. Είναι προφανές ότι ένα Tablet που δεν έχει κάποια «ενεργή» μορφή ψύξης όπως είναι ένας ανεμιστήρας, δεν μπορεί να διατηρήσει την μέγιστη αυτή απόδοση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία λειτουργίας του και να μειωθεί αντίστοιχα.Αυτό όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού το iPad Pro όπως και τα περισσότερα Tablets, δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό τον σκοπό.
Στον τομέα των γραφικών, και πάλι η Apple δείχνει να «απολαμβάνει» την υπεροχή της, ειδικά από την στιγμή που σχεδιάζει η ίδια τις GPU στο εσωτερικό των προϊόντων της. Αυτή του A12X bionic είναι και πάλι μια ισχυρότερη έκδοση αυτής που υπάρχει στο εσωτερικό των iPhone XS και XS Max. Το πόσο ισχυρότερη όμως είναι αυτό που έχει σημασία, αφού ακόμα και σε σύγκριση με αυτά, το iPad Pro είναι απλά … ανώτερο από κάθε άποψη.
Η απόδοση της GPU του Α12X Bionic είναι τόσο υψηλή, που η σύγκριση της με τα παλαιότερα Tablets της εταιρείας σε Benchmarks όπως το GFX παράγει «Αστεία» αποτελέσματα. Προφανώς και η χρήση της δεν είναι μόνο για παιχνίδια, αφού το iPad Pro έχει πλέον αρκετές εφαρμογές που μπορούν να εκμεταλλευτούν την ισχή αυτή για πιο απαιτητικές και πιο χρήσιμες εργασίες όπως για την επεξεργασία φωτογραφιών, αλλά κυρίως βίντεο, ακόμα και σε ανάλυση 4k.
Εδώ η Apple τονίζει ότι η απόδοση της GPU μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι χρήσιμο σε κάθε είδους χρήση, είτε αυτή είναι Gaming είτε κάτι πιο επαγγελματικό.
Όλες οι εκδόσεις του iPad Pro έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να κάνουν και πιο απαιτητικές εργασίες, όπως η επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εδώ οι ικανότητες του Tablet οφείλονται ταυτόχρονα και στο ότι είναι εντυπωσιακά ισχυρό, αλλά και στο ότι η ίδια η Apple αλλά και εταιρείες όπως η Adobe, σχεδιάζουν πολυ καλές εφαρμογές που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες.
Σε ότι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, η Apple φαίνεται όμως ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη «επαφή» με τα δεδομένα της εποχής της. Εναλλακτικά μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, και απλά δεν την… ενδιαφέρει αν κάποιος διαφωνεί με αυτό. Η βασική έκδοση λοιπόν του iPad Pro έρχεται με 64 GB αποθηκευτικού χώρου, ένα μέγεθος που είναι αστεία μικρό για τις δυνατότητες που έχει το Tablet.
Με δεδομένο το ότι μπορεί να μεταφέρει στην δική του μνήμη, και να επεξεργαστεί αρχεία βίντεο και εικόνας σε υψηλή ποιότητα, αυτός ο χώρος κάνει αναγκαστική την διαγραφή τους κάθε φορά ή την μεταφορά τους σε άλλο αποθηκευτικό μέσο. Εδώ δυστυχώς, παρότι η εταιρεία έχει βελτιώσει το πόσο εύκολα μπορεί να μεταφέρει κάποιος αρχεία στο ίδιο το iPad Pro, το να τα πάρει κάποιος από αυτό στην συνέχεια, παραμένει μια ενοχλητικά δύσκολη διαδικασία.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας