Λειτουργικό Σύστημα
Το Meizu M6T ήρθε στα χέρια μας με την έκδοση 7 (Nougat) του Android, κάτι που μας προκάλεσε – τουλάχιστον – έκπληξη, καθώς θα περιμέναμε κάποια πιο πρόσφατη έκδοση του OS της Google. Φυσικά, όπως θα περίμενε κανείς, το UI είναι αυτό που έχει δημιουργήσει η ίδια η Meizu, το οποίο για όσους δεν είχαν ως τώρα κάποια επαφή ονομάζεται «Flyme» και στην περίπτωση του Μ6Τ βρίσκεται στην έκδοση 6.3.4.
Στα πλαίσια αυτά, το UI που έχει δημιουργήσει η Meizu απέχει αρκετά (έως πολύ) από την stock έκδοση του Android και ένα από τα πρώτα πράγματα με τα οποία θα έρθει σε επαφή ο χρήστης, είναι ότι δεν υπάρχει App Drawer, μια πολιτική που ακολουθείται από αρκετούς άλλους κατασκευαστές. Έτσι, οι εφαρμογές μας βρίσκονται όλες στις οθόνες αναμονής μας τις οποίες φυσικά μπορούμε να ομαδοποιήσουμε σε φακέλους κτλ.
Όπως είναι επόμενο, μπορούμε να διαχειριστούμε τις ταπετσαρίες και τα widgets μας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής Θέματος, για όσους θέλουν… ποικιλία.
Ο αριθμός των προεγκατεστημένων εφαρμογών κινείται σε λογικά επίπεδα. Θετική είναι η ύπαρξη ξεχωριστής εφαρμογής για την διαχείριση των φωτογραφιών μας, καθώς επίσης και εκείνων για την μουσική, τα βίντεό μας κτλ. Επίσης, θα επισημάνουμε την ύπαρξη του app «Ασφάλεια» που επιτρέπει την συνολική διαχείριση της συσκευής μας και, παράλληλα, την… ανυπαρξία FM Radio, κάτι που θα θέλαμε να είναι διαθέσιμο.
Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων έχει τροποποιηθεί και αυτός στα πλαίσια του γραφικού περιβάλλοντος της Meizu και επιτρέπει την διαχείριση των συντομεύσεών μας.
Οι Ρυθμίσεις είναι αρκετά εκτεταμένες και προσφέρουν καλά επίπεδα παραμετροποίησης για όσους επιθυμούν να… πειραματίζονται με την συσκευή τους. Κάτι άλλο θετικό σε σχέση με προγενέστερες εκδόσεις του UI της Meizu με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή παλαιότερα, είναι ότι οι μεταφράσεις στα ελληνικά έχουν βελτιωθεί.
Τέλος, οι εφαρμογές για την πραγματοποίηση κλήσεων, την διαχείριση των επαφών μας καθώς και την αποστολή και λήψη SMS έχουν και αυτές τον σχεδιασμό της Meizu ώστε να συμβαδίζουν με την γενικότερη αισθητική του UI της.
Κάνοντας έναν απολογισμό, είναι εμφανές ότι το Flyme αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα Περιβάλλοντος Χρήστη το οποίο σιγά-σιγά δείχνει να εξελίσσεται προς σωστή κατεύθυνση. Μπορεί η αισθητική του να μην έχει φτάσει ακόμη τα επίπεδα άλλων κατασκευαστών, όμως προσφέρει καλά επίπεδα παραμετροποίησης και ο μέσος χρήστης δεν θα συναντήσει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα στην καθημερινότητά του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας