Κάμερα.
Η Xiaomi είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την κάμερα του Mi Mix 3, και την ποιότητα των φωτογραφιών που αυτή μπορεί να βγάλει. Στην συνέχεια θα αναλύσουμε όσο είναι δυνατόν την απόδοση της αυτή στην πράξη, εδώ όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι προς τιμήν της, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να φέρει τις βελτιώσεις αυτές με αναβάθμιση και στα λίγο παλαιότερα Mi 8 και Mi Mix 2s που χρησιμοποιύν ακριβώς το ίδιο Hardware.
Στην πράξη τώρα, το Smartphone έχει δύο κάμερες στο πίσω μέρος του, σε μια συνηθισμένη και περισσότερο «λογική» διάταξη από πολλές προτάσεις του ανταγωνισμού του. Η βασική κάμερα έχει αισθητήρα 12 Mpixels, με ένα αρκετά αποδοτικό f/1.8 διάφραγμα στον φακό μπροστά του, και διαθέτει και OIS για σημαντικά πιο σταθερές λήψεις. Η δεύτερη κάμερα έχει την ίδια ανάλυση των 12 Mpixels, με ένα πιο περιορισμένο f/2.4 διάφραγμα και έναν τηλεφακό με 2Χ οπτικό ζούμ για πιο κοντινές φωτογραφίες.
Οι βελτιώσεις που έχει κάνει η εταιρεία στην κάμερα του Mi Mix 3 σε σύγκριση με το Mi 8 και το Mi Mix 2s που αναφέραμε, είναι σχεδόν στο σύνολο τους σε επίπεδο λογισμικού, και το πως το Smartphone επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνει από αυτή.
Το αποτέλεσμα είναι όμως αυτό που έχει σημασία στην πράξη, και το αποτέλεσμα αυτό είναι όντως το καλύτερο σε Smartphone της Xiaomi, και ένα από τα καλύτερα της αγοράς γενικότερα. Οι φωτογραφίες έχουν εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, πολύ καλό χρωματικό εύρος και σχεδόν πάντα σωστή φωτομέτρηση του χώρου και των αντικειμένων σε αυτόν.
Σε άμεση σύγκριση με το Mi 8, η κάμερα του Mi mix 3 παράγει πιο «φυσικές» φωτογραφίες, κάτι που είναι καλοδεχούμενο, κυρίως επειδή υπάρχει πάντα και το ξεχωριστό AI mode που θα περιγράψουμε αμέσως μετά. Η χρήση του HDR είναι και εδώ αρκετά αποδοτική, και στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνει συνολικά τις φωτογραφίες, εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα στα δύσκολα σημεία με έντονες διαφορές στον φωτισμό.
Το AI Mode τώρα, που η Xiaomi έχει σχεδιάσει για τις συσκευές της, παραμένει και στο Mi mix 3 σωστά «ισορροπημένο» ανάμεσα στο πόσο τονίζει τις φωτογραφίες και το πόσο τις διατηρεί μέσα στα πλαίσια του λογικού σε συνολική εμφάνιση. Η εφαρμογή της κάμερας, με το AI mode ενεργό, μπορεί να αναγνωρίσει το σκηνικό ή/και το αντικείμενο μιας φωτογραφίας, και να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις της ανάλογα προκειμένου να βγάλει την πιο «όμορφη» και ζωντανή φωτογραφία.
Για να το πετύχει αυτό προσαρμόζει την ένταση σε συγκεκριμένα χρώματα που ταιριάζουν με το αντικείμενο της φωτογραφίας, όπως το μπλε χρώμα για τον ουρανό και το πράσινο χρώμα για δέντρα και φυτά. Όπως και στο Mi 8 έτσι και εδώ, οι επεμβάσεις είναι αρκετά ηπιες, και ενώ είναι εμφανείς, δεν κάνουν τη φωτογραφία να μοιάζει ψέυτικη.
Η λεπτομέρεια παραμένει στα ίδια κορυφαία επίπεδα, και σε ελάχιστες περιπτώσεις η κάμερα αυξάνει και την οξύτητα της εικόνας για να παράγει πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες, χωρίς όμως να υπερβάλει και εδώ.
Για την φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η κάμερα του mI mix 3 είναι με διαφορά η καλύτερη που έχει σχεδιάσει η xiaomi σε δική της συσκευή. Η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα του ο αισθητήρας, όπως το μεγάλο φυσικό μέγεθος του, το OIS αλλά και το φωτεινό διάφραγμα. Έχει σχεδιάσει όμως και ένα ξεχωριστό Night mode με το οποίο θα ασχοληθούμε ξεχωριστά.
Για την «απλή» λήψη, το Mi mix 3 έχει μια σημαντικά καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ταχύτητα του κλείστρου και την χρήση υψηλών τιμών ISO σε σύγκριση με το Mi 8, αλλαγές που παντως η Xiaomi μεταφέρει πλεόν και σε εκείνο. Η κάμερα επιλέγει να αυξάνει περισσότερο το Shutter speed και να χρησιμοποιεί χαμηλότερες τιμές ISO, προκειμένου οι φωτογραφίες να έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και αντίστοιχα αυξημένη λεπτομέρεια.
Οι φωτογραφίες είναι ταυτόχρονα πολύ κοντά στα επίπεδα φωτισμού που βλέπει και ο ιδιοκτήτης του Mi mix 3 την ίδια στιγμή, και δεν είναι υπερβολικές προκειμένου να είναι πιο φωτεινές από το φυσιολογικό.
Το Night Mode είναι όμως αυτό που αξίζει πραγματικά ξεχωριστής αναφοράς, κυρίως επειδή η Xiaomi έχει «πετύχει» με την πρώτη της προσπάθεια σε κάτι τέτοιο, ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Στο ξεχωριστό αυτό Mode της κάμερας, το Mi mix 3 βγάζει συνεχόμενα φωτογραφίες για περίπου δύο δευτερόλεπτα, με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φωτισμό για την κάθε μια από αυτές.
Στην συνέχεια τις συνδυάζει σε μια τελική φωτογραφία, που περιέχει την λεπτομέρεια και τις πληροφορίες από όλες αυτές, με αποτέλεσμα να είναι πιο φωτεινή χωρίς να θυσιάζονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της. Το OIS της κάμερας αλλά και ο έξυπνος αλγόριθμος που έχει σχεδιάσει η εταιρεία, καταφέρνουν να κρύψουν καλά τη μικρή κίνηση από το χέρι του ιδιοκτήτη του Mi Mix 3, ενώ οι φωτογραφίες που παρόλα αυτά θα βγουν «κουνημένες» απλά δεν χρησιμοποιούνται στον τελικό συνδυασμό.
Η δεύτερη κάμερα έχει αναμενόμενα ελάχιστα μειωμένη συνολική ποιότητα σε σύγκριση με την βασική, αφού ο αισθητήρας των 12 Mpixels έχει ελάχιστα μικρότερο φυσικό μέγεθος. Η χρησιμότητα του είναι πολύ συγκεκριμένη, για την λήψη φωτογραφιών με το αντικείμενο πιο κοντά, και κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παρόλα αυτά, το Mi mix 3 χρησιμοποιεί το AI Mode και με την δεύτερη κάμερα του αν το επιθυμεί ο χρήστης του, όπως και το HDR, δύο δυνατότητες που δεν θεωρούνται δεδομένες σε όλες τις συσκευές του ανταγωνισμού με δύο ή και περισσότερες κάμερες στο πίσω μέρος τους.
Για την λήψη βίντεο τώρα, το smartphone προσφέρει όλα όσα θεωρεί δεδομένα πλέον κάποιος στην κατηγορία που ανήκει. Η μέγιστην ανάλυση εγγραφής είναι προφανώς το 4k, ενώ υπάρχει και δυνατότητα εγγραφής με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Η κάμερα προσφέρει την δυνατότητα ψηφιακής σταθεροποίησης σε ανάλυση 4k και με 30 καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ στα 60 καρέ είναι προτιμότερο να το έχει ο χρήστης του σε κάποια σταθερή επιφάνεια.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Xiaomi ότι είναι μια από τις λίγες εταιρείες που προσφέρει τη μηχανική σταθεροποίηση της βασικής κάμερας στην εγγραφή βίντεο σε 4k και μάλιστα ακόμα και στο Mode με 60 καρέ το δευτερόλεπτο.
Η επιπλέον ψηφιακή σταθεροποίηση τώρα, είναι λίγο πιο «περίεργη» αφού λειτουργεί κανονικά σε ανάλυση 4k χωρίς να κάνει το πλάνο πιο μικρό, σε 1080p όμως, μειώνει σημαντικά το οπτικό πεδίο κατά την εγγραφή. Με την μηχανική σταθεροποίηση του φακού να είναι πάντα ενεργή όμως, η ψηφιακή είναι λιγότερο απαραίτητη με αποτέλεσμα και αυτό να μην είναι ιδιαίτερο πρόβλημα.
Για την κωδικοποίηση των αρχείων βίντεο, το Smartphone προσφέρει την επιλογή ανάμεσα στο συνηθισμένο H264 codec και το νεότερο και πιο αποδοτικό H265/HEVC. Η χρήση του δεύτερου μειώνει σημαντικά το χώρο που πιάνει κάθε αρχείο βίντεο, με πρακτικά ανύπαρκτες επιτπώσεις σε ποιότητα και λεπτομέρεια. Το Η264 προσφέρει συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές, όμως σε 4k και με 60 καρέ το δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό βίντεο είναι περίπου 400ΜΒ σε μέγεθος.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
2 σχολια
Xiaomi Mi mix 3 – Xiaomi Mi 9 – HUAWEI P20 Pro. Ποιο από τα τρία;
Καλησπέρα και συγνώμη για την υπερβολική καθυστέρηση στην απάντηση ! Το Mi 9 είναι με διαφορά το ισχυρότερο από τα τρία αυτά τηλέφωνα, ενώ είναι και το νεότερο, κάτι που σημαίνει ότι σε επίπεδο λογισμικού θα υποστηρίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, το P20 Pro συνεχίζει να έχει καλύτερη απόδοση από τις τρεις κάμερες στο πίσω μέρος του, απόδοση που το κάνει αρκετά ενδιαφέρον και σήμερα, ένα χρόνο μετα την κυκλοφορία του. Το Mix 3 είναι με διαφορά το πιο “εντυπωσιακό” και ασυνήθιστο από τα τρία τηλέφωνα, και πιθανότατα η καλύτερη επιλογή αν θες να έχεις κάτι διαφορετικό.