Κάμερα
Παρότι το Black Shark έχει σχεδιαστεί με κύριο σκοπό το Gaming, δεν ξεχνά και τον τομέα της φωτογραφίας. Στο πίσω μέρος του υπάρχουν δύο διαφορετικές κάμερες, σε μια λιγότερο συνηθισμένη διάταξη. Η βασική από αυτές έχει ανάλυση 12 Mpixels, ένα αρκετά φωτεινό f/1.8 διάφραγμα στον φακό της, και μεγάλο φυσικό μέγεθος με 1.24μm για κάθε φωτοευαίσθητο στοιχείο της. Ο Gaming χαρακτήρας, ως ένα σημείο δικαιολογεί την απουσία του OIS.
Για την δεύτερη κάμερα τώρα, η εταιρεία έχει επιλέξει έναν αισθητήρα των 20 Mpixels, με το ίδιο «αποδοτικό» f/1.8 διάφραγμα για τον φακό της, ενώ έχει ουσιαστικά και το ίδιο οπτικό πεδίο με τη βασική κάμερα. Η χρήση της είναι «επικουρική» και προσθέτει λεπτομέρεια και δεδομένα σε κάθε φωτογραφία, όταν το Black Shark κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα είναι μικρότερο με 1.0μm για κάθε φωτοευαίσθητο στοιχείο της.
Το Black Shark μπορεί να βγάλει εντυπωσιακά καλές φωτογραφίες, ειδικά για τα δεδομένα της κατηγορίας τιμής στην οποία ανήκει. Το χρωματικό εύρος είναι αντίστοιχα βελτιωμένο όπως και σε όλες τις νεότερες συσκευές της Xiaomi, ενώ και η λεπτομέρεια που περιέχουν είναι αρκετά υψηλή.
Η χρήση του HDR παράγει «ασυνήθιστα» αποτελέσματα, αφού παρότι αυξάνει τα επίπεδα φωτισμού σε δύσκολα σημεία και συνθήκες με κόντρα φωτισμό, έχει μερικές ατέλειες. Η σημαντικότερη από αυτές είναι ότι αυξάνει σημαντικά την οξύτητα (Sharpness) σε κάθε φωτογραφία, σε βαθμό μάλιστα που η λεπτομέρεια μειώνεται σημαντικά.
Υπάρχει φυσικά και το πολύ καλό σε πραγματική απόδοση AI mode που έχει σχεδιάσει η Xiaomi για τα νεότερα της Smartphones. Η λειτουργία του είναι και εδώ αρκετά «ικανοποιητική» στην πράξη, αφού επεμβαίνει περιορισμένα στο χρώμα και την αντίθεση των φωτογραφιών.
Η χρησιμότητα του είναι πολύ συγκεκριμένη, με το AI mode να αναγνωρίζει το σκηνικό ή το αντικείμενο της φωτογραφίας και να προσαρμόζει την κάμερα ανάλογα. Οι επεμβάσεις είναι όπως είπαμε περιορισμένες, ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε να τονίζουν τη φωτογραφία, χωρίς να την κάνουν υπερβολική και να μοιάζει «ψέυτικη».
Παραδοσιακά, αναγνωρίζουμε στις συσκευές της Xiaomi ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το AI mode ταυτόχρονα με το HDR, όμως εδώ, λόγω του τρόπου που λειτουργεί αυτο, είναι πιθανότατα καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο το AI mode.
Η δεύτερη κάμερα τώρα, χρησιμοποιείται «αυτόματα» από το Black Shark όταν χρειάζεται, σε συνδυασμό πάντα με την βασική, για την παροχή επιπλέον δεδομένων για την αποθήκευση κάθε φωτογραφίας. Για να την χρησιμοποιήσει κάποιος μόνη της, θα πρέπει να επιλέξει το Manual Mode της κάμερας, όπου είναι δυνατή η εναλλαγή μεταξύ αυτής και της βασικής των 12 Mpixels. Το μικρότερο φυσικό μέγεθος της περιορίζει την λεπτομέρεια που μπορεί να αποθηκεύσει σε κάθε φωτογραφία, και το φαινόμενο αυτό είναι εμφανές και την ημέρα αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της νυχτερινής λήψης.
Η φωτογράφιση σε χαμηλότερο φωτισμό τώρα, έχει και αυτή αποτελέσματα ανάλογα του Mode που χρησιμοποιείται. Το AI mode αναγνωρίζει σωστά τις συνθήκες και ενεργοποιεί την «νυχτερινή λήψη» του, με τις φωτογραφίες να έχουν πολύ καλά επίπεδα φωτισμού, και χρώματα που παραμένουν αρκετά φυσικά ακόμα και με αρκετά χαμηλό φωτισμό.
Όμως και εδώ υπάρχει μια αύξηση της οξύτητας που μειώνει λίγο την λεπτομέρεια στις φωτογραφίες, κάτι που πιθανόν είναι αποτέλεσμα της τεχνητής μείωσης του ψηφιακού θορύβου. Η κάμερα μπορεί να βγάλει πολύ καλές φωτογραφίες και χωρίς το AI mode, όπου διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα της, και περιορίζει και το φαινόμενο του αυξημένου Sharpness. Οι φωτογραφίες είναι λιγότερο λεπτομερείς, χωρίς όμως να ενοχλούν.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας