Επεξεργαστής Μνήμη.
Ένα Gaming smartphone που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να έχει στο εσωτερικο του έναν αντίστοιχα ισχυρό επεξεργαστή που να καλύπτει τις απαιτήσεις που θα έχουν οι χρήστες από αυτό. Παρότι κυκλοφορεί με μικρή καθυστέρηση στην χώρα μας, το Black Shark ανακοινώθηκε όταν ο Snapdragon 845 ήταν ακόμα ο ισχυρότερος επεξεργαστής της Qualcomm, ενώ πλέον υπάρχει και ο νεότερος Snapdragon 855.
Αυτο βέβεια δεν μειώνει την συνολικά πολύ καλή απόδοση του συγκεκριμένου επεξεργαστή, που ακόμα και ένα χρόνο μετά την δική του ανακοίνωση, παραμένει εντυπωσιακά ισχυρός σε κάθε ειδους χρήση. Στο εσωτερικό του Snapdragon 845 βρίσκονται συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας «χωρισμένοι» σε δύο διαφορετικές ομάδες.
Η μια από αυτές αποτελείται από τους Kryo 385 Gold, οι οποίοι είναι ένα Custom σχέδιο της Qualcomm, βασισμένο στον A-75 της ARM. Η μέγιστη συχνότητα τους φτάνει τα 2.8 GHz, χρονισμό που στο εσωτερικό του Black Shark μπορούν να τον διατηρήσουν για εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι οι Kryo 385 Silver, και παρά την παρόμοια ονομασία τους, βασίζονται στον Α-55 πυρήνα επεξεργασίας της ARM, με μέγιστη συχνότητα το 1.8 GHz.
Το Black Shark έχει 8 GB μνήμης RAM στην έκδοση με τα 128 GB αποθηκευτικού χώρου, μέγεθος που του επιτρέπει να τρέχει στην κυριολεξία τα πάντα με αστεία ευκολία. Ακόμα και με κάποιο παιχνίδι ανοιχτό, πάντα υπάρχει διαθέσιμη RAM και επεξεργαστική ισχύς για κάθε άλλη εφαρμογή.
Το βασικότερο είναι ότι όλες οι Social media εφαρμογές, και όχι μόνο, μπορούν να τρέχουν μονίμως στο Smartphone χωρίς να προκαλούν προβλήματα ή να καθυστερούν την απόκριση του.
Αυτό που έχει περισσότερη σημασία όμως είναι η απόδοση της κάρτας γραφικών του Snapdragon 845, αφού αυτή προσφέρει τις Gaming δυνατότητες στο Black Shark. Η Adreno 630 είναι και αυτή με τη σειρά της «αστεία» ισχυρή ακόμα και μετά από τόσο καιρό, και ειδικά σε μια οθόνη με FullHD ανάλυση σαν και αυτή του Smartphone.
Για κάθε είδους παιχνίδι, ακόμα και για τα πιο απαιτητικά που μπορέι να βρει κανείς, η Adreno 630 παίζει τα πάντα στις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών. Το PUBG για παράδειγμα, έτσι και αλλιώς αναγνωρίζει την GPU και προσαρμόζεται στις καλύτερες ρυθμίσεις του, όμως τις διατηρεί και στην πράξη ακόμα και μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού.
Αυτή η πολύωρη χρήση για Gaming είναι και αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί το Black Shark. Εκτός του ότι ο Snapdragon 845 έχει αρκετά καλή απόδοση σε κατανάλωση ενέργειας αλλά και παραγωγή θερμότητας, η μεταλλική κατασκευή του Smartphone συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση της απόδοσης αυτής για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συγκεκριμένο.
Ουσιαστικά, η απόδοση δεν μειώνεται ποτέ κάτω από το επίπεδο που απαιτειται για παιχνίδια αυτού του είδους, εκτός από ακραίες συνθήκες, όπως το να παίζει κάποιος παιχνίδια στην παραλία το καλοκαίρι…
Για τον αποθηκευτικό χώρο, η βασική έκδοση του Black Shark έρχεται με 64 GB ονομαστικά, ενώ αυτή που είχαμε στα χέρια μας είναι η μεγαλύτερη με τα 128 GB. Από αυτά στον χρήστη είναι πραγματικά διαθέσιμα τα 112 περίπου, ενώ είναι θεωρητικά αρκετά για σχεδόν τα πάντα.
Το «θεωρητικά» αφορά την απουσία υποδοχής για κάρτα μνήμης microSD, μια μάλλον περίεργη επιλογή, με δεδομένο το ότι τα περισσότερα παιχνίδια στον κόσμο του Android ξεπερνουν πλέον το 1GB σε μέγεθος εγκατάστασης. Η λογική της Xiaomi πάντως είναι τυπικά σωστή, αφού η καλή Gaming απόδοση θέλει αντίστοιχα γρήγορο χώρο αποθήκευσης, και υπάρχουν φτηνές κάρτες μνήμης που έχουν μεγάλο μέγεθος μεν, με όχι καλή απόδοση όμως.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας