Κάμερα
48 Mpixels είναι η ανάλυση της βασικής κάμερας του View 20, μεγαλύτερη με μικρή ή μεγάλη διαφορά, από κάθε άλλο Smartphone που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή επίσημα στη χώρα μας. Όμως το Smartphone είναι αρκετά «έξυπνο» για να εκμεταλλεύεται την ανάλυση αυτή με έναν όντως αποδοτικό τρόπο.
Οι φωτογραφίες βγαίνουν σε ανάλυση 12 Mpixels που είναι ακριβώς το ένα τέταρτο της μέγιστης διαθέσιμης. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, αφού η κάμερα χρησιμοποιεί μια τεχνική «pixel binning» που συνδυάζει τα δεδομένα από τέσσερα γειτονικά pixels σε ένα, ώστε κάθε φωτογραφία να έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.
Η θεωρία δεν απέχει και ιδιαίτερα από την πράξη στην περίπτωση της κάμερας του View 20, αφού οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι το λιγότερο εντυπωσιακές, για την κατηγορία του και όχι μόνο. Τα επίπεδα λεπτομέρειας είναι σαφώς ανώτερα από το συνηθισμένο σε μια κάμερα των 12 Mpixels, αφού προφανώς χρησιμοποιούνται σαφώς περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα.
Εντυπωσιακό είναι επίσης και το χρωματικό εύρος, αλλά κυρίως η ισορροπία λευκού, που είναι αυξημένη ιδιαίτερα σε σύγκριση με κάθε άλλη συσκευή που μπορεί να βρει κανείς σε αυτά τα χρήματα και όχι μόνο. Η τεχνική που χρησιμοποιεί η Honor έχει λοιπόν και πραγματικά αποτελέσματα εκτός από θεωρητικά πλεονεκτήματα, και χαρίζει στο View 20 μια ιδιαίτερα καλή συνολική απόδοση.
Το HDR συνεχίζει να είναι καλά κρυμμένο στο μενού «περισσότερα» μια επιλογή που θα θέλαμε κάποια στιγμή να αλλάξει στο μέλλον, και να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο. Με αυτό ενεργό, η κάμερα μπορεί να δει ακόμα μεγαλύτερο χρωματικό εύρος, και σημαντικά περισσότερο φως ακόμα και σε πολύ δύσκολα σημεία με μεγάλη αντίθεση.
Φυσικά όπως κάθε Smartphone που σέβεται τον εαυτό του πλέον, έτσι και το View 20 έχει ξεχωριστό AI mode, που αναλαμβάνει να ξεχωρίζει το σκηνικό και το αντικείμενο κάθε φωτογραφίας ώστε να προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της κάμερας. Το Smartphone διαθέτει ξεχωριστό Hardware στο εσωτερικό του, που κάνει την λειτουργία του AI mode πιο άμεση, και αξιόπιστη στην πράξη.
Σε άμεση σύγκριση με παλαιότερες συσκευές της Honor αλλά και της μητρικής Huawei, οι επεμβάσεις που κάνει το AI mode είναι πιο «ήπιες» προκειμένου οι φωτογραφίες να είναι πιο εντυπωσιακές και όμορφές, χωρίς όμως να μοιάζουν ψεύτικές. Μάλιστα ακριβώς λόγω της εντυπωσιακά υψηλής ανάλυσης της κάμερας, τα επίπεδα λεπτομέρειας δεν επιρρεάζονται καθόλου από τις επεμβάσεις του AI mode.
Ο χρήστης του View 20 μπορεί να επιλέξει να εκμεταλλευτεί την πληρη ανάλυση της κάμερας του, για λήψη φωτογραφιών με υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις. Για αυτή τη χρήση το Smartphone προσφέρει δύο διαφορετικά Modes, με το πιο «αποδοτικό» από αυτά να ονομάζεται AI Ultra Clarity Mode. Σε αυτό το Mode, η κάμερα βγάζει διαδοχικές φωτογραφίες για περίπου 3 δευτερόλεπτα, και στην συνέχεια τις συνδυάζει σε ένα τελικό αρχείο που περιέχει την λεπτομέρεια και τις πληροφορίες από την κάθε μια τους.
Με αυτόν τον τρόπο το AI Ultra Clarity Mode «προσπερνάει» τα μειονεκτήματα που έχει η αυξημένη αυτή ανάλυση σε έναν μικρό σε μέγεθος αισθητήρα, και οι φωτογραφίες έχουν εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα ψηφιακού θορύβου, και ταυτόχρονα «αστεία» υψηλή λεπτομέρεια. Το μοναδικό ίσως «αρνητικό» είναι ότι οι φωτογραφίες είναι ασυνήθιστα μεγάλες σε μέγεθος, ξεπερνώντας με ευκολία τα 10ΜΒ.
Η πιο άμεση και απλή χρήση της κάμερας στην πλήρη ανάλυση της είναι αυτή της απλής λήψης φωτογραφιών των 48 Mpixels. Επειδή ακριβώς ο αισθητήρας έχει σχεδιαστεί όμως με την τεχνική του Pixel Binning, οι φωτογραφίες αυτές είναι ασυνήθιστα θορυβώδεις ενώ και η λεπτομέρεια τους δεν είναι η μέγιστη δυνατή με βάση και την υψηλή ανάλυση της κάμερας. Το Mode αυτό φωτογράφισης είναι περισσότερο χρήσιμο σε συνθήκες με καλό φωτισμό, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φωτογραφίες δεν είναι χρήσιμες λόγω του υψηλού ψηφιακού θορύβου.
Το View 20 έχει και μια δεύτερη μικρή κάμερα που χρησιμοποιείται όπως συνηθίζεται πλέον, για την λήψη φωτογραφιών με θολό φόντο. Η Honor έχει εδώ και χρόνια πλέον εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, όπως και η Huawei με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι σημαντικά καλύτερες από αυτές του ανταγωνισμού. Το αντικείμενο στο κέντρο της φωτογραφίας διαχωρίζεται σχεδόν πάντα σωστά από το φόντο πίσω από αυτό, ακόμα κα σε σχετικά δύσκολες συνθήκες.
Η φωτογράφιση σε χαμηλότερη φωτισμό όμως είναι το Mode που η κάμερα του View 20 δειχνει πραγματικά τις ξεχωριστές της δυνατότητες. Η τεχνική του Pixel Binning έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, που είναι αυτό της αύξησης της τιμής του ISO σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα και την λεπτομέρεια των φωτογραφιών.
Το View 20 Μπορεί να εκμεταλλευτεί ταυτόχρονα το φωτεινό του f/1.8 διάφραγμα, και με το Pixel Binning να βγάλει φωτογραφίες με τιμές ISO που φτάνουν συχνά το 6.400 χωρίς όμως κάποια αισθητή πτώση της λεπτομέρειας και της ποιότητας τους. Μάλιστα η Honor σωστά έχει επιλέξει τα επίπεδα φωτισμού να είναι κοντά σε αυτό που βλέπει και ο χρήστης με τα μάτια του, και το View 20 δεν προσπαθεί απλά να βγάλει ασυνήθιστα φωτεινές φωτογραφίες που δεν είναι όμως ρεαλιστικές.
Υπάρχει όμως και ξεχωριστό Night Mode, που όπως και το AI Ultra Clarity, λειτουργεί με την λογική συνδυασμού πολλών φωτογραφιών σε μια. Εδώ η Honor φαίνεται ότι έχει «μάθει» από την εμπειρία που έχει η μητρική της Huawei σε αυτόν τον τομέα, και παρότι δεν το δηλώνει, το Night Mode είναι αρκετά «έξυπνο» ώστε να αναγνωρίζει ποιες φωτογραφίες μπορεί να χρησιμοποιήσει και ποιες όχι.
Με το Night Mode ενεργό, το View 20 βγάζει συνεχόμενες φωτογραφίες με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης για περίπου 5 δευτερόλεπτα, προκειμένου στην συνέχεια να τις συνδυάσει σε μια τελική φωτογραφία. Ακριβώς επειδή κάθε μια από τις φωτογραφίες έχει δει είτε περισσότερο φως είτε περισσότερη λεπτομέρεια, το τελικό αρχείο περιλαμβάνει και την μέγιστη λεπτομέρεια από όλες αυτές, αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερο φωτισμό.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Night Mode είναι καταπλητικές για τα δεδομένα ενός Smartphone, και δεν απέχουν σημαντικά από αυτές των Mate 20 Pro και P20 Pro που χρησιμοποιούν ανάλογη τεχνική, σχεδιασμένη όμως σε συνεργασία με την leica. Το επίπεδο λεπτομέρειας τους είναι σημαντικά υψηλότερο από το συνηθισμένο για νυχτερινή φωτογράφιση με Smartphone, ενώ συνδυάζεται και με πολύ καλά επίπεδα φωτισμού. ¨Οπως είναι λογικό, η λήψη με το Night mode απαιτεί σψετικά σταθερό χέρι, ενώ τυχόν κινούμενα αντικείμενα μέσα στο πλάνο συνήθως βγαίνουν «θολά».
VIDEO
Οι δυνατότητες της κάμερας του View 20 είναι αντίστοιχα πολλές και εντυπωσιακές και στον τομέα του βίντεο. Η μέγιστη διαθέσιμη ανάλυση εγγραφής έιναι φυσικά το 4k, όμως δεν υπάρχει δυνατότητα εγγραφής με 60 καρέ το δευτερόλεπτο σε αυτή την ανάλυση. Με δεδομένο το ότι στο εσωτερικό του View 20 υπάρχει ο Kirin 980 της Huawei, που χρησιμοποιείται και στο Mate 20 Pro, αναμενόμενα δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει κάτι που σε εκείνο δεν υπάρχει.
Υπάρχουν όμως ξεχωριστά διαθέσιμα Modes λήψης βίντεο, μερικά από τα οποία μπορούν να εφαρμόζουν εφέ στην εικόνα κατά τη διάρκεια της εγγραφής, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του View 20, που προφανώς δείχνει το πόσο ισχυρό είναι σαν Smartphone.
Υπάρχει όμως και η δυνατότητα εγγραφής αρχείων βίντεο με πολύ αργή κίνηση, που ξεκινά από τα 120 καρέ το δευτερόλεπτο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 960 fps, με σημαντικά περιορισμένο χρόνο εγγραφής όμως. Η εγγραφή με 120 καρέ το δευτερολεπτο μπορεί να γίνει σε 1080p ανάλυση, και δεν έχει κανένα περιορισμό στο χρονικό όριο των αρχείων εκτός φυσικά από την περίπτωση που το Smartphone δεν έχει άλλο διαθέσιμο χώρο.
Η εγγραφή με 240 καρέ το δευτερόλεπτο δεν έχει επίσης περιορισμό στην χρονική διάρκεια, όμως η ανάλυση τους είναι περιορισμένη σε 720p, κάτι ασυνήθιστο ίσως, αφού υπάρχουν αρκετά Smartphones που μπορούν να καταγράψουν σε 1080p και αυτή την ταχύτητα.
Το Super Slow Motion video τώρα στα 960 καρέ το δευτερόλεπτο, έχει διάρκεια έγγραφής 0.2 δευτερόλεπτα τα οποία στην συνέχεια επεκτείνονται σε περίπου 6 δευτερόλεπτα αναπαραγωγής σε κανονική ταχύτητα. Για την εγγραφή τους απαιτείται αρκετά έντονος φωτισμός, όμως αυτό είναι κάτι που θεωρειται δεδομένο σε κάθε Smartphone με αντίστοιχη δυνατότητα.
Το View 20 είναι μια από τις πρώτες συσκευές της αγοράς που έρχονται με αισθητήρα της Sony που εκτός από αυξημένη ανάλυση έχει και όλες αυτές τις δυνατότητες εγγραφής βίντεο, αφού μέχρι σήμερα η εταιρέια προσπαθούσε να τις κρατήσει σαν αποκλειστικότητα για τα δικά της Smartphones.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας