Η «ασταμάτητη» πορεία της Huawei προς την κορυφή της αγοράς των Smartphones, στηρίζεται στην μοναδική της ικανότητα να παρουσιάζει μια σημαντικά ανανεωμένη πρόταση στην Premium κατηγορία, περίπου κάθε 6 μήνες.
Το P20 Pro και το πιο «καθημερινό» P20, πριν ένα χρόνο μας έδωσαν την καλύτερη μέχρι τότε κάμερα που μπορούσε να βρει κανείς σε ένα Smartphone, μια κάμερα που σε συγκεκριμένους τομείς παραμένει κορυφαία μέχρι και σήμερα. Το Mate 20 Pro πριν μερικούς μήνες, μας έδωσε μια ακόμα καλύτερη έκδοση αυτής της βασικής κάμερας, με επιπλέον δυνατότητες από τις υπόλοιπες δύο που διαθέτει, και φυσικά έφερε στην αγορά το νεότερο και ισχυρότερο επεξεργαστή που έχει κατασκευάσει πότε η Huawei.
Με το P30 και ακόμα περισσότερο με το P30 Pro, η εταιρεία θέλει να δείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο «πιέζει» τα όρια του τι μπορεί να κάνει ένα Smartphone. Όλες οι μοναδικές ικανότητες των προηγούμενων συσκευών της εταιρείας, συνδυαζονται ακόμα καλύτερα σε ένα νέο σύνολο, που σε ότι αφορά την απόδοση της κάμερας του, έχει να μας δείξει και πάλι κάτι που κανείς δεν θεωρούσε δυνατόν σε ένα Smartphone μέχρι και σήμερα.
Επιστρέψαμε από το Παρίσι, και την παρουσίαση των P30 και P30 Pro από την Huawei, με τη συσκευή στα χέρια μας, και είχαμε την … τύχη να δοκιμάσουμε τις μοναδικές φωτογραφικές δυνατότητες της ακριβότερης και καλύτερης Pro έκδοσης, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Αυτό που έχει σημασία όμως, με δεδομένο το κόστος του P30 Pro, είναι το κατά πόσο εκτός από μια μοναδική φωτογραφική μηχανή, είναι και ένα αντίστοιχα κορυφαίο Smartphone. Στο Review που ακολουθεί, θα ανακαλύψουμε ακριβώς αυτό.
Σχεδιασμός.
Η Huawei επέλεξε την «ασφαλή» οδό, στον σχεδιασμό του P30 Pro, βελτιώνοντας στα σημεία, μια πολύ καλή «βάση» που η ίδια έθεσε με το Mate 20 Pro πριν μερικούς μήνες. Το νέο της Smartphone είναι ένας άριστα συναρμολογημένος συνδυασμός από γυαλί και μέταλλο, με την προσοχή στην λεπτομέρεια που περιμένει κανείς από ένα τόσο ακριβό Smartphone.
Ξεκινώντας… ανάποδα, από το πίσω μέρος του P30 Pro, μπορούμε να δούμε ότι η εταιρεία εξέλιξε την ίδια βασική ιδέα με το αμέσως προηγούμενο P20 Pro. Οι τρεις από τις τέσσερις κάμερες του Smartphone, βρίσκονται και εδώ σε μια κάθετη διάταξη, μέσα σε ένα εννιαίο πλαίσιο. Αυτή τη φορα προεξέχουν λιγότερο από την υπόλοιπη συσκευή, αν και αυτό θα μπορούσε κανείς να πει ότι οφείλεται στο ότι το P30 Pro είναι ελάχιστα πιο «παχύ» από τον προκάτοχο του.
Αυτό που έχει αλλάξει σε αυτή την πίσω επιφάνεια, είναι ότι πλεον είναι κυρτή στις άκρες της, μια επιλογή που είναι σαφώς πιο ευχάριστη, αφού το Smartphone κάθεται καλύτερα στο χέρι του χρήστη του. Προφανώς και το πίσω μέρος είναι κατασκευασμένο από Gorilla Glass, χωρίς όμως η εταιρεία να αναφέρει ακριβώς την «έκδοση» που έχει χρησιμοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, το P30 Pro έρχεται με μια απλή σχετικά, θήκη σιλικόνης στη συσκευασία του, που είναι αρκετή σαν πρώτη λύση για την προστασία του.
Η Huawei επέλεξε για μια ακόμα φορά, να προσφέρει την κορυφαία της πρόταση σε μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς, μια επιλογή που πριν ένα χρόνο ουσιαστικά αυτή ξεκίνησε με το P20 Pro στο Twilight χρώμα του, και ο ανταγωνισμός πρακτικά …. αντέγραψε. Η συσκευή που έχουμε στα χέρια μας έρχεται στο εντυπωσιακό χρώμα με την ονομασία Breathing Crystal, και αποτελεί ουσιαστικά την εξέλιξη του Twilight για το P30 Pro.
Αφήνοντας το πίσω μέρος του Smartphone, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που η εταιρεία επέλεξε να το «ενώσει» με την οθόνη, χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο πλέον μεταλλικό πλαίσιο στο πλαϊνό μέρος. Το πλαίσιο αυτό είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, και πάντα έρχεται με μια απόχρωση που ταιριάζει με το χρώμα της πίσω όψης. Στο πάνω και το κάτω μέρος του P30 Pro, το πλαίσιο αυτό είναι επίπεδο και όχι κυρτό όπως στο Mate 20 Pro της εταιρείας.
Εδώ η Huawei έχει κάνει μια ακόμα σημαντική αλλαγή, αφού το ηχείο στο κάτω μέρος του P30 Pro βρίσκεται στην δική του ξεχωριστή «γρίλια» και όχι μέσα στην USB Type-C υποδοχή. Η σημαντική αυτή αλλαγή έχει θετικές επιπτώσεις στην μέγιστη ένταση του, που πλέον είναι αρκετά υψηλότερη, ειδικά με δεδομένο το ότι αποτελεί και το μοναδικό ηχείο του Smartphone. Αντίστοιχα, στο πάνω μέρος του πλαισίου, η εταιρεία έχει εκτός από το απαραίτητο δεύτερο μικρόφωνο, και μια θύρα υπερύθρων, που συνεχίζει να θεωρεί ότι είναι χρήσιμη για όσους θέλουν να ελέγχουν συσκευές μέσα στο σπί τους με το P30 Pro.
Φτάνοντας τώρα και στην μπροστά όψη του P30 pro, αυτό που προφανώς ξεχωρίζει και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, είναι η μεγάλη οθόνη του με διαγώνιο 6.47 ιντσών. Η εταιρεία προσπάθησε ιδιαίτερα ώστε να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό το πλαίσιο γύρω από αυτή την οθόνη, μια πρόσπάθεια που περιλαμβάνει την χρήση ενός πολύ μικρού Notch στο πάνω μέρος, που φιλοξενεί αποκλειστικά και μόνο την μπροστινή κάμερα.
Για να πετύχει αυτό το πολύ μικρό πλαίσιο, η Huawei χρησιμοποίησε στο P30 Pro μια ακόμα νέα τενχολογία, που δεν θεωρείται δεδομένη στην αγορά των Smartphones, αν και έχει κάνει την εμφάνιση της και στο παρελθόν. Αντί για ακουστικό στο πάνω μέρος, το P30 Pro χρησιμοποιεί μια πολύ έξυπνη τεχνολογία, που παράγει ήχο μέσω… δονήσεων στο πάνω μέρος της οθόνης του. Με αυτόν τον τρόπο, ο ήχος μεταφέρεται μέσα από την ίδια την οθόνη. Η λύση της εταιρείας μπορεί αρχικά να φαίνεται… περίεργη, όμως για τους πιο επιφυλακτικούς έχουμε να σημειώσουμε ότι λειτουργεί σαφώς καλύτερα από αντίστοιχες λύσεις σε παλαιότερες συσκευές από άλλες εταιρείες.
Μάλιστα, ακριβώς επειδή το τμήμα της οθόνης που δονείται είναι μεγαλύτερο από ένα απλό ακουστικό, η επιφάνεια στην οποία μπορεί να «ακουμπήσει» το αυτί του ο ιδιοκτήτης του P30 Pro είναι μεγαλύτερη.
Στο κάτω μέρος της οθόνης τώρα, υπάρχει ένας αισθητήρας αποτυπωμάτων ενσωματωμένος σε αυτή, που αποτελεί την φυσική εξέλιξη αυτού που η εταιρεία παρουσίασε με το Mate 20 Pro. Πρόκειται για έναν οπτικό αισθητήρα, που για να «διαβάσει» το αποτύπωμα του ιδιοκτήτη, ανάβει ουσιαστικά το συγκεκριμένο σημείο της οθόνης, και φωτίζει με μπλε φως το δάχτυλο του. Η Huawei δηλώνει επίσημα ότι ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι 30% πιο γρήγορος στην ανάγνωση του αποτυπώματος σε σύγκριση με το Mate 20 Pro, και αυτό που έχουμε εμείς να πούμε είναι ότι το ποσοστό που αναφέρει η εταιρεία μπορεί να είναι και μικρότερο από το πραγματικό.
Το να ξεκλειδώσει κάποιος το P30 Pro με το αποτύπωμα του, είναι κάτι που λίγες συσκευές μπορούν να κάνουν τόσο εύκολα και γρήγορα, και το κυρίότερο από όλα με την ίδι αξιοπιστία. Ο αισθητήρας που βρισκεται κάτω από την οθόνη, δεν είναι μόνο πολύ γρήγορος, αλλά και αντίστοιχα αξιόπιστος στο να αναγνωρίζει μονίμως σωστά το αποτύπωμα, χωρίς να χρειάζεται δεύτερη και Τρίτη προσπάθεια από τον ιδιοκτήτη του Smartphone.
Ένα από τα προφανή πλεονεκτήματα του οπτικού αισθητήρα που έχει επιλέξει η Huawei, είναι ότι λειτουργεί σωστά με σχεδόν κάθε είδους προστατευτική «ζελατίνα» ή τζάμι που μπορεί να τοποθετήσει στην οθόνη του P30 Pro ο ιδιοκτής του. Αυτό δεν θεωρείται δεδομένο στους Ultrasonic αισθητήρες των συσκευών του ανταγωνισμού.
Συνολικά, αυτό που μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να πει κανείς για την εξωτερική εμφάνιση, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του P30 Pro, είναι ότι ξεπερνά με άνεση τις προσδοκίες που προφανώς έχει κάποιος σε μια τόσο ακριβή συσκευή. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά πως να συνδυάζει κορυφαία υλικά, με αντιστοιχα εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά φυσικά και να συναρμολογεί το P30 Pro με τον τρόπο που προσφέρει αυτή την ιδιαίτερα έντονη αίσθηση στιβαρότητας που αφήνει στο χέρι του ιδιοκτήτη του.
Μάλιστα το Smartphone έρχεται και με πιστοποίηση IP68 κάτι που το κάνει ανθετικό στο νερό και τη σκόνη, μια προστασία που πλέον καλώς θεωρείται δεδομένη σε αυτή την κατηγορία τιμής. Αυτό που θα θέλαμε από την Huawei, είναι να μην αφαιρέσει την 3.5 mm υποδοχή για τα ακουστικά, που περιέργως υπάρχει στο «απλό» P30.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας