Κάμερα.
Το Galaxy S10+ διαθέτει πλέον τρεις διαφορετικές κάμερες στο πίσω μέρος του, και μια σημαντικά τροποποιημένη σε εμφάνιση, αλλά και απόδοση, εφαρμογή για τη χρήση τους και την λήψη φωτογραφιών. Ο Exynos 9820 επεξεργαστής στο εσωτερικό του, είναι ο πρώτος της εταιρείας με μονάδα «τεχνητής νοημοσύνης», κάτι που επιτρέπει στο Galaxy S10+ να αναγνωρίζει το σκηνικό ή και το αντικείμενο σε κάθε φωτογραφία, και να προσαρμόζει την κάμερα του αναλόγως.
Η λειτουργία της «αναγνώρισης σκηνικού» είναι εντυπωσιακά γρήγορη, και παρότι περιλαμβάνει σημαντικά λιγότερες επιλογές στο τι μπορεί να αναγνωρίσει, σε σύγκριση με τις συσκευές του ανταγωνισμού, είναι με χαρακτηριστική διαφορά πιο γρήγορη από αυτές.
Όταν τωρα αναγνωρίσει κάτι στο πλάνο της φωτογραφίας το Galaxy S10+, αλλάζει ελαφρώς το χρωματικό προφίλ, προκειμένου να «τονίσει» το αντικείμενο που έχει αναγνωρίσει ή το σκηνικό, όπως τον γαλάζιο ουρανό ή ένα λουλούδι. Προς τιμήν της, η Samsung έχει κάνει ιδιαίτερα ήπια την λειτουργία της «αναγνώρισης σκηνικού» με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι πιο… εντυπωσιακές, χωρίς όμως να είναι υπερβολικές, και να φαίνονται ψεύτικες.
Ακόμα και χωρίς την αναγνώριση σκηνικού ενεργή, οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Galaxy S10+, είναι μερικές από τις καλύτερες που μπορεί να βγάλει οποιαδήποτε συσκευή στην αγορά. Το επίπεδο λεπτομέρειας τους είναι κορυφαίο, τουλάχιστον για την ονομαστική ανάλυση των 12ΜΡ, ενώ και το χρωματικό τους εύρος είναι εντυπωσιακά ευρύ.
Το HDR ενεργοποιείται αυτόματα, και όπως και η αναγνώριση σκηνικού, είναι ιδιαίτερα άμεσο στο να αναγνωρίσει πότε είναι πραγματικά απαραίτητο. Θα θέλαμε οι φωτογραφίες εδώ να είναι λιγότερο «φωτεινές» αφού το HDR υπερβάλει λίγο περισσότερο από το ιδανικό στην αύξηση του φωτισμού.
Η κάμερα που αποτελεί κάτι νέο για το Galaxy S10+ είναι αυτή με τον υπερ ερυγώνιο φακό και την αυξημένη ανάλυση των 16ΜΡ. Εδώ δυστυχώς η Samsung για λόγους που δεν πρόκειται φυσικά να παραδεχθεί ποτέ δημοσίως, επέλεξε να κάνει μια σημαντική παράλλειψη στον σχεδιασμό της. Η κάμερα αυτή δεν διαθέτει Auto focus, κάτι που είναι ενοχλητικό για ένα Smartphone με αυτό το υψηλό κόστος.
Το σταθερό πεδίο εστίασης, περιορίζει τη χρήση της κάμερας αυτής μόνο σε μακρινά σκηνικά, που άλλωστε είναι και ο βασικός τρόπος που θα την χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του Galaxy S10+. Η λεπτομέρεια που περιέχουν οι φωτογραφίες τώρα, είναι ελάχιστα πιο χαμηλή από αυτό που θα περίμενε κανείς.
Η αυξημένη ανάλυση του αισθητήρα έχει να «καλύψει» μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, κάτι που κάνει αισθητά πιο δύσκολο το έργο του. Μάλιστα υπάρχει και εμφανής διαφορά στο χρωματικό εύρος που μπορεί να δει η κάμερα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές από την βασική κάμερα.
Για την Τρίτη κάμερα τώρα, το Galaxy S10+ προσφέρει ότι και ο προκάτοχος του, δηλαδή έναν τηλεφακό με 2Χ οπτικό ζουμ, και την ίδια ονομαστική ανάλυση των 12ΜΡ όπως και η βασική κάμερα. Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε στην εταιρεία ότι προσφέρει OIS και σε αυτή την καμερα, που υπό συνθήκες είναι πιο χρήσιμο σε σχέση με την βασική, αφού επειδή φέρνει το αντικείμενο της φωτογραφίας πιο κοντά, θέλει αντίστοιχα και πιο σταθερό χέρι. Οι φωτογραφίες είναι και εδώ ελάχιστα διαφορετικές από αυτές της βασικής κάμερας, όχι όμως σημαντικά, ενώ η ανάλυση των 12ΜΡ είναι υπερ αρκετή για το έτσι και αλλιώς περιορισμένο οπτικό πεδίο της.
Η απόδοση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο Galaxy S10+, ακόμα και σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο Galaxy note 9 της εταιρείας. Με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει κάποια τεχνική διαφορά ειδικά για την βασική κάμερα, η διαφορά αυτή οφείλεται αποκλειστικά στον βελτιωμένο αλγόριθμο επεξεργασίας των δεδομένων από αυτή, που χρησιμοποιεί το Smartphone.
Προφανώς και το OIS, αλλά και το μεταβλητό διάφραγμα που «κατεβαίνει» στο f/1.5 σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, συμβάλουν και αυτά στο αρκετά καλό αυτό αποτέλεσμα. Η κάμερα του Galaxy S10+ μπορεί να επιλέξει ένα αρκετά υψηλό Shutter speed, εκμεταλλευόμενη την πολύ καλή λειτουργία του OIS, κάτι που αντίστοιχα επιτρέπει την χρήση μιας χαμηλότερης τιμής ISO.
Οι φωτογραφίες έχουν με αυτόν τον τρόπο πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας, που είναι κοντά στο μέγιστο που μπορεί να πετυχει μια κάμερα αυτού του είδους. Η λεπτομέρεια που περιέχουν είναι επίσης η μέγιστη δυνατή, με δεδομένο το ότι η ανάλυση των 12ΜΡ έχει συγκεκριμένους περιορισμούς.
Αυτό που θα θέλαμε από την Samsung, είναι να έχει διαθέσιμο στον ιδιοκτήτη το Bright Night mode, που ενεργοποιείται μόνο αυτόματα σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Με αυτό το Mode ενεργό, η κάμερα βγάζει συνεχόμενες φωτογραφίες, που στην συνέχεια τις συνδυάζει σε μια, προκειμένου αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο «φωτεινή» αλλά και σχετικά ποιοτική.
Στις ελάχιστες περιπτωσεις που θα ενεργοποιηθεί το bright night mode, οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Galaxy S10+ είναι αρκετά πιο φωτεινες, όμως αυτό είναι και το μοναδικό τους πλεονέκτημα. Η ποιότητα τους είναι σημαντικά κατώτερη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, παρότι το Smartphone προσπαθεί να κρατήσει μόνό όσες λήψεις δεν είναι «κουνημένες», δεν το καταφέρνει με επιτυχία.
Βίντεο
Για όσα αρνήτικά μπορεί να βρει κανείς στην απόδοση του Galaxy S10+ στον τομέα της φωτογραφίας, τόσο αδύνατον είναι να μην αναγνωρίσει τις εντυπωσιακά πολλές επιλογές που προσφέρει στην εγγραφή βίντεο.
Το Smartphone είναι το μοναδικό της αγοράς που μπορεί να γράψει 4k βίντεο σε HDR10+, έστω και αν η δυνατότητα αυτή έχει συγκεκριμένους περιορισμούς. Τα βίντεο αυτά υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να μην παίζουν σωστά σε άλλες συσκευές, για αυτό και η εφαρμογή της «Συλλογής» προσφέρει την δυνατότητα μετατροπής τους σε απλά 4k βίντεο.
Χωρίς το HDR10+ ενεργό, το Galaxy S10+ μπορει να γράψει βίντεο σε 4k με έως και 60 καρέ το δευτερόλεπτο, αρκεί οι συνθήκες φωτισμού να είναι αρκετά καλές. Αυτό αποτελεί γενικότερη «προϋπόθεση» για βίντεο με 60fps σε όλες τις συσκευές, και δεν είναι περιορισμός συγκεκριμένα του Galaxy S10+.
Κάθε βίντεο μπορεί να αποθηκευθεί με τη χρήση του πιο αποδοτικού HEVC, που δημιουργεί μικρότερα αρχεία για κάθε λεπτό εγγραφής, χωρίς να υπάρχει κάποια αισθητή μείωση στην ποιότητα της εικόνας.
Η Samsung είναι από τις λίγες εταιρείες που προσφέρουν την μηχανική σταθεροποίηση της βασικής κάμερας ακόμα και στην εγγραφή σε 4k, το Galaxy S10+ επιτρέπει όμως και την εναλλαγή ανάμεσα στις τρεις κάμερες του ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγγραφής. Εδώ για να μην αλλάζει το βίντεο από σταθερό σε αρκετά… κουνημένο, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του να ενεργοποιήσει και την ηλεκτρονική σταθεροποίηση από τις ρυθμίσεις, που όπως σε όλες τις συσκευές, περιορίζει λίγο το πλάνο που βλέπει η κάμερα.
Τέλος, το Galaxy S10+ έχει ένα ξεχωριστό Super Steady mode, που εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα και την βασική κάμερα, αλλά και αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό ώστε να σταθεροποιήσει το πλάνο κατά την εγγραφή. Σε αυτό το Mode, το πλάνο που βλέπει η κάμερα είναι μεγαλύτερο από αυτό με την ηλεκτρονική σταθεροποίηση ενεργή, όμως το Super Steady mode επιτρέπει εγγραφή μόνο σε 1080p και δεν επιτρέπει και την εναλλαγή ανάμεσα στις τρεις κάμερες.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας