Επεξεργαστής Μνήμη.
Στο εσωτερικό του Nokia 4.2 βρίσκεται ένας σχετικά «αγνωστος» επεξεργαστής, και συγκεκριμένα o Snapdragon 439 της Qualcomm. Όπως δηλώνει και η ονομασία του, αποτελεί μια ελάχιστα βελτιωμένη έκδοση του Snapdragon 435 που ήδη έχει περισσότερο από ένα χρόνο στην αγορά.
Οι βασικές βελτιώσεις του SD439 δεν αφορούν τις επιδόσεις του, αλλά την επικοινωνία με 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικές αλλαγές που τον κάνουν έστω και λίγο καλύτερο από τους προκατόχους του.
Αναλυτικότερα, υπάρχουν 8 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του, που είναι στο σύνολο τους αρχιτεκτονικής Α-53 από την ARM. Πρακτικά λοιπόν, το Nokia 4.2 είναι από τα λίγα Smartphones πλέον, ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής, που δεν προσφέρουν κάτι ισχυρότερο σε επιδόσεις. Από τους 8 αυτούς πυρήνες επεξεργασίας, οι 4 είναι χρονισμένοι σχετικά υψηλά στα 2.0 GHz με τους υπόλοιπους 4 να περιορίζονται αρκετά πιο χαμηλά στο 1.45 GHz.
Με αυτόν τον τρόπο, η Qualcomm έχει βελτιώσει την απόδοση του Snapdragon 439 όσο χρειάζεται πρακτικά, προκειμένου να είναι καλύτερος από τον αμέσως προηγούμενο SD435. Αυτό είναι άμεσα εμφανές και στο Nokia 4.2 και τον τρόπο που αυτό λειτουργεί. Το Smartphone είναι αρκετά γρήγορο για απλή καθημερινή χρήση, όμως πρακτικά κάπου εκεί είναι και το όριο του.
Τα 3 GB μνήμης RAM είναι πρακτικά το ελάχιστο που πρέπει να έχει πλέον ένα Smartphone για να μπορεί να καλύψει με σχετική άνεση τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη του. Το Nokia 4.2 μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, ακόμα και όταν κάποιες εφαρμογές «τρέχουν» μονίμως, όπως το viber και ο facebook messenger.
Στον τομέα των γραφικών η κατάσταση δεν είναι διαφορετική, με τον Snapdragon 439 να έχει την Adreno 505 GPU στο εσωτερικό του. Η βασικότερη αλλαγή που προσφέρει η Adreno 505 είναι ότι αποτελεί μια νεότερη αρχιτεκτονική, που υποστηρίζει αντίστοιχα νεότερες εκδόσεις για πρότυπα όπως το OpenGL ES 3.1 αλλά και το Vulkan API που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλά παιχνίδια.
Προφανώς η απόδοση της όμως δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, και πρακτικά περιορίζεται στο να προσφέρει «τα βασικά» που μπορεί να περιμένει κανείς από ένα Smartphone σε αυτή την κατηγορία. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Exynos 7884 της Samsung στο εσωτερικό του Galaxy A20e που κοστίζει τα ίδια χρηματα, έχει καλύτερη απόδοση στον τομέα των γραφικών, αλλά και σε συνολικές επιδόσεις.
Για τον αποθηκευτικό χώρο, το Nokia 4.2 θα λέγαμε ότι απογοητεύει σημαντικά, αφού στα 199 ευρώ που κοστίζει, προσφέρει μόλις 32 GB από τα οποία ο χρήστης του έχει πραγματικά διαθέσιμα περίπου 22 GB μετά την πρώτη ενεργοποίηση του. Σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν πλέον αρκετές συσκευές του ανταγωνισμού, που προσφέρουν τον διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο στα 64GB.
Φυσικά, το Smartphone έχει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD που μάλιστα είναι ξεχωριστή από αυτές για τις δύο κάρτες SIM κάτι που επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση και των τριών.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας