Επεξεργαστής Μνήμη.
Όλες οι δυνατότητες που προσφέρει το Xperia 1 δεν θα ήταν δυνατόν να υπαρχουν χωρίς τον καλύτερο δυνατό επεξεργαστή στο εσωτερικό του. Έτσι λοιπόν το Smartphone κρύβει τον Snapdragon 855 της Qualcomm κάτω από το γυαλί στο πίσω μέρος του, και τον συνδυάζει με 6GB μνήμης RAM. Εδώ θα θέλαμε ίσως και μια έκδοση με επιπλέον διαθέσιμη μνήμη, που δυστυχώς δεν υπάρχει.
Ο Snapdragon 855 είναι με άνεση ο συνολικά ισχυρότερος επεξεργαστής για Smartphones, και αυτό δεν αφορά μόνο την επεξεργαστική του ισχυ, αλλά το σύνολο των δυνατοτήτων του. Τεχνικά, εχει 8 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του. Οι τέσσερις από αυτούς που η εταιρεία ονομάζει Kryo 485 Silver, είναι ουσιαστικά Α-55 της ARM με μικρές αλλαγες στον σχεδιασμό τους. Οι υπόλοιπο τέσσερις είναι Kryo 485 Gold και είναι πρακτικά και αυτοί μια ελάχιστα τροποποιημένη έκδοση του Α-76 πυρήνα επεξεργασίας της ARM και πάλι. Εδώ οι τρεις έχουν μέγιστη συχνότητα τα 2.4 Ghz και ο… τελευταίος είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί πιο ψηλά στα 2.84 Ghz όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Αυτό είναι περισσότερο εμπορικό «τρικ» της Qualcomm, αφού μετά από μερικά δευτερόλεπτα λειτουργίας, ο τέταρτος αυτός πυρήνας επιστρέφει στα 2.4 GHz όπως και οι άλλοι τρεις, όταν η θερμοκρασία λειτουργίας του ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο.
Σημασία έχει όμως η απόδοση που έχει ο SD855 στο Xperia 1. Με την Sony mobile να έχει πλέον μια σχεδόν Stock έκδοση του Android στις συσκευές της, η απόδοση αυτή είναι… αστεία κορυφαία. Το Smartphone μπορει να κάνει τα πάντα με «ενοχλητική» άνεση, που δειχνει ότι η εταιρεία δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τον ανταγωνισμό της.
Τα 6GΒ μνήμης RAM δεν περιορίζουν με κάποιο τρόπο την λειτουργία της συσκευής, και πρακτικά ο επιπλέον χώρος είναι περισσότερο «ψυχολογικό» θέμα ασφάλειας και λιγότερο πρακτική ανάγκη. Ακόμα και με μερικές εφαρμογές ανοιχτές, ο χρήστης του Xperia 1 μπορεί να ανοίξει και ένα απαιτητικό παιχνίδι όπως το PUBG για να παίξει, χωρίς το σύστημα να χρειαστεί να τερματίσει αυτόματα κάποια από τις προηγούμενες.
Στον τομέα των γραφικών, η Adreno 640 είναι με διαφορά ότι πιο ισχυρό υπάρχει στο εσωτερικό οποιουδήποτε Smartphone. Το Xperia 1 έχει οθόνη ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης, όμως αυτό έχει συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας.
Το γραφικό περιβάλλον παράγεται σε 2520×1080 pixels όταν οι εφαρμογές δεν υποστηρίζουν την πλήρη 4k ανάλυση της οθόνης του. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές, οι απαιτήσεις από την Adreno 640 είναι μειωμένες, με αποτέλεσμα η απόδοση της να είναι ακόμα καλύτερη.
Παρόλα αυτά, και στην πλήρη ανάλυση της οθόνης, η κάρτα γραφικών δεν έχει κανένα πρόβλημα να παράγει τα πάντα με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς ποτέ να παρουσιαστεί το παραμικρό «κολλήμα» ή καθυστέρηση. Η διαφορετική αναλογία πλευρών της οθόνης δεν είναι συμβατή με όλα τα διαθέσιμα παιχνίδια, ακόμα όμως και έτσι, το OLED panel με την υψηλή ανάλυση του,κάνει την Gaming εμπειρία με το Xperia 1 πραγματικά μοναδική.
Ο Snapdragon 855 έχει τυπικά και μια μονάδα «τεχνητής νοημοσύνης» στο εσωτερικό του, που αναλαμβάνει την εκτέλεση συγκεκριμένων μοντέλων αναγνώρισης και επεξεργασίας δεδομένων. Το Xperia 1 δεν φαίνεται να εκμεταλλεύεται την ύπαρξη της με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, εκτός από την σχετικά άμεση αναγνώριση των συνθηκών λήψης μιας φωτογραφίας από την εφαρμογή της κάμερας του.
Υπάρχει επίσης ξεχωριστό hardware για την εγγραφή και κωδικοποίηση αρχείων βίντεο σε ανάλυση 4k με τη χρήση του H265 Codec, ακόμα και με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Μάλιστα το dedicated hardware του SD855 είναι μέχρι στιγμής το πιο αποδοτικό και σε κατανάλωση ενέργειας για τέτοιου είδους εργασίες.
Για τον αποθηκευτικό χώρο τέλος, το Xperia 1 προσφέρει 128GΒ στην μια και μοναδική διαθέσιμη έκδοση του. Ο χωρος αυτος μπορεί να επεκταθεί με μια MicroSD κάρτα μνήμης, που θεωρητικά μπορεί να έχει χωρητικότητα έως και 1TB.
Θα θέλαμε όμως από τη Sony Mobile να προσφέρει κάτι παραπάνω στο συγκεκριμένο τομέα, ειδικά με δεδομένη και την τιμή πώλησης του Xperia 1. Σε αυτά τα χρήματα, δεν είναι λίγες οι συσκευές που προσφέρουν 256GB διαθέσιμου χώρου, και κάνουν λίγο πιο «ελκυστικό» το υψηλό αυτό κόστος.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας