Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia 1 Review : Καταπληκτικό και ισχυρό
xperia 1

Sony Xperia 1 Review : Καταπληκτικό και ισχυρό

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα

Μετά από αρκετά χρόνια, και μια σχεδόν ανεξήγητη επιμονή σε κάμερες που διέφεραν από τον ανταγωνισμό, χωρίς απαραίτητα να είναι καλύτερες, το Xperia 1 είναι το Smartphone που φέρνει για την Sony mobile την επιστροφή στην…. λογική.

Στο πίσω μέρος του υπάρχουν τρεις διαφορετικές κάμερες, η κάθε μια προσεκτικά σχεδιασμένη για να προσφέρει τις καλύτερες φωτογραφίες στο είδος της. Η ανάλυση είναι στα 12ΜΡ για κάθε μια από αυτές, μια διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με κάθε άλλο κατασκευαστή.

Η βασική από αυτές, έχει μεγάλο φυσικό μέγεθος στον αισθητήρα των 12ΜΡ για όσο το δυνατόν καλύτερη συμπεριφορά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Έχει επίσης ένα ιδιαίτερα αποδοτικό f/1.6 διάφραγμα στον φακό της, και για πρώτη φορά σε Smartphone της εταιρείας, έχει και OIS αλλά και τεχνολογία Dual Pixel για σχεδόν στιγμιαία εστίαση.

Για την δεύτερη και την Τρίτη κάμερα, η εταιρεία ακολουθεί τις απαιτήσεις της αγοράς, και προσφέρει τηλεφακό με 2Χ οπτικό zoom στη μια, και διάφραγμα f/2.4 και υπερ ευρυγώνιο φακό και την ίδια τιμή διαφράγματος για την άλλη. Μάλιστα αυτή με το 2Χ οπτικό zoom έχει επίσης OIS, μια ακόμα «πρωτιά» για την Sony Mobile στο Xperia 1.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει τώρα το Xperia 1 είναι με χαρακτηριστική άνεση μέσα στις καλύτερες που μπορεί να πετύχει κάποιος με οποιοδήποτε Smartphone αυτής της κατηγορίας τιμής. Αυτό από μόνο του, είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για μια εταιρεία που επί χρόνια δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό στον συγκεκριμένο τομέα.

Η λεπτομέρεια που περιέχει κάθε φωτογραφία είναι εντυπωσιακή, και πρακτικά το μέγιστο που μπορεί να δει ο αισθητήρας των 12ΜΡ. Το δυναμικό εύρος είναι κορυφαίο, όπως και η χρωματική αποτύπωση. Μάλιστα το Xperia 1 είναι ένα από τα ελάχιστα Smartphones που καταφέρνουν να διατηρούν την ίδια ζωντάνια και ένταση στα χρώματα και με τις τρεις κάμερες του.

Για την κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, θα θέλαμε ένα λίγο πιο περιορισμένο οπτικό πεδίο, ώστε η αλλοίωση στα άκρα της φωτογραφίας να είναι λιγότερο έντονη. Αυτό διορθώνεται σε επίπεδο λογισμικού από την εφαρμογή της κάμερας, με μια μικρή μείωση της λεπτομέρειας σε κάθε φωτογραφία.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, το Xperia 1 αποβάλλει πλήρως την συμπεριφορά που είχαν οι προηγούμενες συσκευές της εταιρείας. Το f/1.6 διάφραγμα της βασικής του κάμερας επιτρέπει στον αισθητήρα να δει πολύ καλά επίπεδα φωτισμού, ενώ το OIS χρησιμοποιείται πολύ αποδοτικά όταν το Smartphone ανιχνεύει ότι είναι απαραίτητη η χρήση του.

Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται ένας μικρός «κύκλος» στην οθόνη, που δείχνει την πρόοδο στην λήψη της φωτογραφίας. Αυτό δεν είναι κάποιου είδους Night mode με συνεχόμενες λήψεις, αφού το Xperia 1 δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Ενημερώνει απλά τον χρήστη να κρατήσει σταθερή τη συσκευή, προκειμένου να αυξήσει τον χρόνο του Shutter Speed και να «δει» περισσότερο φως ο αισθητήρας.

Αυτό που έχει και εδώ σημασία, είναι το αποτέλεσμα, και οι φωτογραφίες είναι με άνεση οι καλύτερες που μπορεί να βρει κανείς σε Smartphone που δεν χρησιμοποιεί ξεχωριστό Night Mode για την λήψη τους. Ακόμα όμως και σε σύγκριση με αυτά, το Xperia 1 καταφέρνει να αποτυπώσει φωτογραφίες με επίπεδα φωτισμού που είναι πιο κοντά σε αυτό που βλέπει εκείνη τη στιγμή και ο ιδιοκτήτης του.

Η δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, έχει προφανώς λίγο διαφορετική απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως άλλωστε και κάθε άλλη παρόμοια λύση. Εδώ κάποιες άλλες συσκευές προσφέρουν Night Mode με την δική τους αντίστοιχη κάμερα, που συμβάλει σαφώς στο τελικό αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά την λήψη βίντεο τώρα, το Xperia 1 είναι μια… ολόκληρη ιστορία. Αρχικά προφανώς και υποστηρίζει την εγγραφή σε ανάλυση 4k με κάθε μια από τις τρεις κάμερες του. Αυτό είναι κάτι που όπως έχει αποδείξει με άσχημο τρόπο η OnePlus, δεν θεωρειται δυστυχώς δεδομένο ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Δυστυχώς, δεν είναι δυνατή η εναλλαγή ανάμεσα στις τρεις κάμερες κατά τη διάρκεια της εγγραφής, κάτι που ελπίζουμε η Sony mobile να διορθώσει στο μέλλον με κάποια ενημέρωση λογισμικού.

Ξεχωριστής αναφοράς χρίζει όμως η εφαρμογή CinemaPro που έχει σχεδιαστεί από την CineAlta, το τμήμα του ομίλου της Sony που κατασκευαζει επαγγελματικές κάμερες για στούντιο. Η εφαρμογή αυτή δίνει στις τρεις κάμερες του Xperia 1 δυνατότητες που κανένα άλλο Smartphone μέχρι σήμερα δεν έχει καν πλησιάσει.

Από την επιλογή της ταχύτητας του κλείστρου, και μάλιστα και με τις τρεις κάμερες, μέχρι την αλλαγή της τιμής του ISO και τα διαφορετικά χρωματικά προφίλ, η εφαρμογή είναι πραγματικά σχεδιασμένη για όσους θέλουν να βγάλουν βίντεο με το Xperia 1 που δύσκολα θα πιστέψει κάποιος ότι έχουν γυριστεί με ένα Smartphone.

Μάλιστα, ακριβώς επειδή έχει όλες αυτές τις δυνατότητες η εφαρμογή αυτή, είναι δυνατόν να πετύχει κανείς ακριβώς τα ίδια επίπεδα φωτισμού και χρώματος και με τις τρεις κάμερες, παρά τα διαφορετικά τους χαρακτηριστικά.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights