Κάμερα.
Στο πίσω μέρος του Xperia 5 βρίσκονται συνολικά τρεις κάμερες, που είναι πρακτικά ίδιες με αυτές του Xperia 1. Αυτό σημαίνει ότι έχουν και οι τρεις την ίδια ονομαστική ανάλυση στα 12ΜΡ με διαφορά στο οπτικό πεδίο που έχει η κάθε μια από αυτές.
Η βασική έχει και τα πιο «ενδιαφέροντα» τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού συνδυάζει τον αισθητήρα των 12ΜΡ με ένα ιδιαίτερα αποδοτικό f/1.6 διάφραγμα αλλά και OIS, κάτι που για χρόνια η εταιρεία δεν ήθελε να προσθέσει στις συσκευές της.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει η βασική κάμερα του Xperia 5 είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές, και σε κάποιες περιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές των βασικότερων ανταγωνιστών του. Χωρίς να ξεχωρίζουν σε ποιότητα και λεπτομέρεια, δεν υστερούν ταυτόχρονα, και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων που μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης του.
Αυτό αφορά κυρίως την φωτογράφιση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού δυστυχώς σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού η εταιρεία έχει ακόμα «δρόμο» μέχρι να φτάσει τον ανταγωνισμό της. Το f/1.6 διάφραγμα του φακού σαφώς και βοηθάει το τελικό αποτέλεσμα, ενώ το OΙS φαίνεται ότι είναι κάτι που ακόμα η Sony mobile δεν έχει… μάθει να το εκμεταλλεύεται σωστά.
Το Xperia 5 αναγνωρίζει αυτόματα τις συνθήκες φωτισμού και ενεργοποιεί ένα περίπου Night mode που αυξάνει τον χρόνο λήψης της φωτογραφίας προκειμένου αυτή να είναι πιο φωτεινή. Ο χρόνος όμως αυτός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από κάθε άλλη συσκευή με αντίστοιχο Mode ενώ και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το ιδανικό σε λεπτομέρεια και επίπεδα φωτισμού.
Η δεύτερη κάμερα τώρα, είναι αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, που μπορεί να δει ένα σημαντικά μεγαλύτερο πλάνο σε σχέση με την βασική κάμερα. Η ανάλυση των 12ΜΡ είναι οριακά αποδεκτή εδώ, αφού πρέπει να αποτυπώσει τη λεπτομέρεια αυτού του μεγαλύτερου πλάνου. Επίσης το διάφραγμα της είναι περιορισμένο στο f/2.2 ενώ δεν υπάρχει και Auto focus. Παρά αυτά τα μειονεκτήματα, η κάμερα καταφέρνει να βγάζει έστω αποδεκτές φωτογραφίες.
Χρωματικά είναι πρακτικά ίδιες με αυτές από τη βασική κάμερα, κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε στην εταιρεία, αφού δεν είναι απαραίτητα εύκολο να το πετύχει κανείς. Η λεπτομέρεια τους είναι μειωμένη λόγω του μεγαλύτερου πλάνου, ενώ η απουσία του Auto focus περιορίζει τις δυνατότητες που έχει σε μερικές περιπτώσεις ανάλογα με το πόσο κοντά είναι αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε.
Εδώ αυτό που ενοχλεί όμως είναι η φωτογράφιση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως και με την βασικη κάμερα, η Sony mobile δεν έχει καταφέρει και εδώ να φτάσει την εμπειρία των ανταγωνιστών της, όμως η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό έχει ακόμα περισσότερους περιορισμούς που δεν «βοηθούν» στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι φωτογραφίες είναι σκοτεινές λόγω του f/2.2 διαφράγματος, ενώ έχουν και σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λεπτομέρειας. Επειδή δεν υπάρχει OIS σε αυτή την κάμερα, η λειτουργία του Night mode δεν είναι τόσο αποτελεσματική αφού δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον χρόνο λήψης μιας φωτογραφίας.
Η Τρίτη κάμερα είναι και η λιγότερο χρησιμη, αφού κατά κανόνα το 2Χ οπτικό zoom που προσφέρει, είναι λιγότερο συχνά πρακτικό για λήψη φωτογραφιών. Η ανάλυση είναι και εδώ στα 12ΜΡ ενώ ο φακός της έχει ένα διάφραγμα f/2.4 που την κάνει ακόμα λιγότερο χρήσιμη κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εκεί όμως που η Sony Mobile δεν ήθελε να «ξέρει» τι είναι το OIS, τουλάχιστον πλέον το χρησιμοποιεί όπου είναι απαραίτητο, και η κάμερα με τον τηλεφακό το έχει σαν απαραίτητη δυνατότητα.
Βίντεο.
Μπορεί στον τομέα της φωτογραφίας το Xperia 5 να μην προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον τομέα του βίντεο. Η συσκευή έχει μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή της Sony, με ένα σύνολο από ρυθμίσεις που δεν μπορεί να βρει κανείς εύκολα σε καμία συσκευή του ανταγωνισμού.
Από την επιλογή της τιμής του ISO και αυτής του κλείστρου του φακού, μέχρι και το χρωματικό προφίλ αλλά και την ισορροπία λευκού, η εφαρμογή Cinema Pro επιτρέπει στον χρήστη να προσαρμόζει πλήρως το βίντεο που θέλει να βγάλει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας