Επεξεργαστής Μνήμη.
Το Mi 10 Pro (και το Mi 10) είναι τα πρώτα Smartphones που έρχονται επίσημα στην Ελληνική αγορά, με τον εντυπωσιακό σε απόδοση και όχι μόνο, Snapdragon 865 επεξεργαστή στο εσωτερικό τους.
Η Qualcomm αυτή τη φορά έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει πυρήνες επεξεργασίας της ARΜ χωρίς καμία «επέμβαση» από την ίδια στον σχεδιασμό τους. Το SoC έχει συνολικά 8 πυρήνες χωρισμένους σε μια ασυνήθιστη διάταξη. Οι τέσσερις από αυτούς είναι Α-77, η νεότερη και με διαφορά ισχυρότερη έκδοση που έχει διαθέσιμη η ARM. Ο ένας όμως από αυτούς χαρακτηρίζεται «Prime» και έχει υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας στα 2.84GHz. Οι άλλοι τρείς είναι πιο… αργοί στα 2.4GHz, με το Mi 10 Pro να επιλέγει ανάμεσα τους ανάλογα με το πόσο απαιτητική είναι μια εργασία. Στην πράξη, ο Prime Α-77 ενεργοποιείται για μικρο χρονικό διάστημα, όταν και αν είναι αυτό απαραίτητο, με τις περισσότερες εφαρμογές να μην έχουν την … ανάγκη του.
Μαζί με αυτούς, υπάρχουν τέσσερις ακόμα Α-55 που συνεχίζουν να είναι σχεδιασμένοι για πιο απλές καθημερινές εργασίες με χαμηλότερη απόδοση αλλά και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Ο χρονισμός τους είναι επίσης χαμηλότερος στο 1.8GHz.
Ο Snapdragon 865 έχει όμως και την «μοναδική» ικανότητα να μπορεί να διατηρήσει και τους 8 πυρήνες επεξεργασίας τους στην μέγιστη συχνότητα τους για εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα, που ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορεί να χρειαστεί οποιαδήποτε εφαρμογή. Ακόμα και σε τόσο απαιτητική χρήση όμως, μεγαλύτερη σημασία έχει ότι μπορεί να το πετύχει αυτό με λογικά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε καθημερινή απλή χρήση, αφού ακόμα και σε εργασίες που ο Exynos 990 της Samsung μπορεί να προσφέρει αντίστοιχη απόδοση, ο Snapdragon 865 πετυχαίνει την ίδια δουλειά με αισθητά λιγότερη ενέργεια και αντίστοιχα καλύτερες επιδόσεις για την μπαταρία του Mi 10 pro.
Το Smartphone έρχεται με 8 GB μνήμης RAM, με την Xiaomi να έχει σωστά επιλέξει να μην προσφέρει μεγαλύτερη διαθέσιμη μνήμη απλά για λόγους εντυπωσιασμού. Είναι γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, κανενός είδους εφαρμογή ακόμα και πολλές ταυτόχρονα, δεν χρειάζονται περισσότερα από 6GB για να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Τα 8GB αυτά είναι αρκετά ώστε το Mi 10 pro να μπορεί να έχει ταυτόχρονα ενεργά δύο απαιτητικά παιχνίδια όπως το Call Of Duty Mobile και το PUBG και αρκετή διαθέσιμη μνήμη (και ισχύ προφανώς…) για να εκτελεί ταυτόχρονα και Social Media εφαρμογές και όχι μόνο
Μάλιστα ο Snapdragon 865 έρχεται και με υποστήριξη για LPDDR5 μνήμη RAM, με δραματικά υψηλότερη απόδοση και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.
Όμως ο επεξεργαστής της Qualcomm είναι αντίστοιχα κορυφαίος και με την ίδια ενεργειακή απόδοση και στον τομέα της παραγωγής γραφικών. Η Adreno 650 GPU αποτελεί απλά μια βελτιωμένη έκδοση της 640 στο εσωτερικό του SD855 οι βελτιώσεις αυτές όμως είναι ορατές στην πράξη.
Σύμφωνα με την Qualcomm μπορεί να έχει είτε 30% καλύτερη απόδοση είτε την ίδια απόδοση με 20% χαμηλότερη κατανάλωση. Στην πράξη, και με δεδομένο ότι μέχρι και σήμερα κανένα παιχνίδι για Android Smartphone δεν έχει καταφέρει να φτάσει την απόδοση της προηγούμενης Adreno 640 στα όρια της, το Mi 10 Pro με τον Snapdragon 865 έχει την ίδια απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Το «περιθώριο» για υψηλότερη απόδοση είναι χρήσιμο μελλοντικά, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι για τα επόμενα τρία χρόνια το λιγότερο, κανένα παιχνίδι δεν θα καταφέρει να φτάσει την Adreno 650 στο όριο της απόδοσης της.
Η xiaomi επέλεξε δυστυχώς για μια ακόμα φορά να μην προσφέρει στο Mi 10 pro δυνατότητα επέκτασης μνήμης μέσω καρτών MicroSD, αν και είναι δεδομένο ότι καμία σχεδόν κάρτα μνήμης αυτού του είδους δεν είναι το ίδιο γρήγορη με τον ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης του. Ο χώρος αυτός είναι στα 256 GB και είναι UFS 3.0 που μέχρι στιγμής αποτελεί το πιο γρήγορο είδος αποθήκευσης για Android Smartphones.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας