Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi Mi 10 Pro Review: Δικαίως στην κορυφή

Xiaomi Mi 10 Pro Review: Δικαίως στην κορυφή

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερες.

Το Mi 10 pro είναι η δεύτερη συσκευή (μαζί με το απλό Mi 10)  που έρχεται να αποδείξει ότι η xiaomi δεν έχει απολύτως τίποτα να… ζηλέψει στον τομέα της φωτογραφίας. Δεν θα πρέπει εδώ να ξεχνάμε ότι η εταιρέια ήταν η πρώτη που έφερε στην αγορά ένα Smartphone με κάμερα των 108ΜΡ που μάλιστα έφερνε μαζί της τέσσερις ακόμα ιδιαίτερα ικανές κάμερες.

Στο Mi 10 pro,  η κάμερα των 108ΜΡ έρχεται με βελτιώσεις στην πραγματική της απόδοση, που οφείλονται στον ισχυρότερο επεξεργαστή στο εσωτερικό του αλλά και όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θεωρεί κανείς δεδομένα πλέον ακόμα και σε μια κάμερα με τόσο υψηλή ανάλυση. Το διάφραγμα του φακού της είναι ιδιαίτερα «φωτεινό» στο f/1.69 ( αναφέρεται τυπικά σαν f/1.7 στην εφαρμογή της κάμερας) ενώ υπάρχει κανονικά και OIS που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ειδικά στην εγγραφή βίντεο.

Μάλιστα εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η κάμερα του Mi 10 pro έχει το ιδιο φυσικό μέγεθος με αυτή του Galaxy S20 Ultra της Samsung, και ένα έστω και λίγο πιο φωτεινό διάφραγμα στον φακό της, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με την εστίαση που μέχρι και σήμερα ταλαιπωρούν τη συσκευή της Samsung. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδώ η Xiaomi εκμεταλλεύεται την εμπειρία που απέκτησε με το Mi note 10, όμως ακόμα και αυτό δεν είχε παρόμοια προβλήματα.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι η πραγματική απόδοση αυτής της κάμερας. Εδώ η Xiaomi χρησιμοποιεί την τεχνική του pixel Binning για μια ακόμα φορά, αφού η συγκεκριμένη αλλά και κάθε κάμερα με τόσο υψηλή ανάλυση είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Οι φωτογραφίες έχουν λοιπόν ανάλυση το ¼ της ονομαστικής του αισθητήρα, και αποθηκεύονται στα 27ΜΡ.

Η λεπτομέρεια τους είναι άκρως εντυπωσιακή, ακριβώς επειδή στα 27ΜΡ υπάρχει ιδιαίτερο περιθώριο για την αποθήκευση τους, έστω και με το «μειονέκτημα» ότι είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού. Αυτό είναι και η καλύτερη ένδειξη ότι η Xiaomi έχει περιορίσει την συμπίεση που εφαρμόζει το Mi 10 pro σε κάθε φωτογραφία προκειμένου να διατηρήσει την ποιότητα και την λεπτομέρεια που πρέπει να έχουν.

Με την τεχνική του Pixel Binning, οι φωτογραφίες έχουν και ένα ιδιαίτερα καλό δυναμικό εύρος, που είναι σαφώς ανώτερο από τον μέσο όρο, χωρίς όμως ποτέ η έκθεση σε κάθε φωτογραφία να είναι υψηλότερη από το ρεαλιστικό.

Η Xiaomi θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης του Mi 10 pro πρέπει να έχει την επιλογή να βγάλει φωτογραφίες και στην μέγιστη ανάλυση των 108ΜΡ ακόμα και αν η κάμερα δεν είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ετσι η επιλογή για τη λήψη σε αυτή την ανάλυση είναι άμεσα διαθέσιμη στην εφαρμογή της κάμερας, και χρήσιμη περισσότερο σε συνθήκες καλού φωτισμού ημέρας.

Σε αυτή την περίπτωση και μόνο σε ιδανικές συνθήκες, οι φωτογραφίες θα έχουν εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας και ένα πολύ καλό χρωματικό προφίλ. Το δυναμικό εύρος είναι ελάχιστα περιορισμένο, κυρίως επειδή η κάμερα δεν είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Η βασική κάμερα του Mi 10 pro είναι και η μοναδική που μπορεί να εκμεταλλευτεί το Night mode που έχει σχεδιάσει η εταιρεία, κάτι που θα θέλαμε να αλλάξει κάποια στιγμή στο μέλλον και να γίνει διαθέσιμο και για τις άλλες τρεις κάμερες στο πίσω μέρος του.

Το φωτεινό διάφραγμα του φακού αλλά και το OIS λειτουργούν ιδανικά με το Night mode και τη συνεχόμενη λήψη φωτογραφιών, προκειμένου αυτές να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα επίπεδα φωτισμού είναι πάντα αυξημένα ακριβώς όσο πρέπει ωστε οι φωτογραφίες να είναι φωτεινές αλλά και ρεαλιστικές, με το Mi 10 pro να μην προσπαθεί να… εντυπωσιάσει βγάζοντας μια όσο το δυνατόν απλά πιο φωτεινή φωτογραφία.

Η λεπτομέρεια είναι σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, ειδικά με δεδομένη την επεξεργασία που πρέπει να κάνει το Mi 10 pro  σε σύντομο χρονικό διάστημα από συνεχόμενες λήψεις με μια κάμερα τόσο υψηλής ανάλυσης.

Οι δύο επόμενες κάμερες στο πίσω μέρος του Mi 10 pro, είναι «παρόμοιες» στη χρησιμότητα τους, όμως και αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους.  Υπάρχουν για να προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα μεγέθυνσης σε 2Χ και 5Χ προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να επιλέγει πάντα αυτό που ταιριάζει στη φωτογραφία που θέλει να βγάλει. Με αυτόν τον τρόπο, έχει την επιλογή για δύο επίπεδα οπτικού και όχι ψηφιακού ζουμ, σε πλήρη αντίθεση με σχεδόν κάθε άλλη πρόταση του ανταγωνισμού τού.

Η κάμερα με το 2Χ οπτικό zoom είναι και αυτή με την υψηλότερη ανάλυση από τις δύο, στα 12ΜΡ ενώ έχει και ένα ιδιαίτερα αποδοτικό διάφραγμα με f/2.0 στο φακό της. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές σε λεπτομέρεια, κυρίως επειδή το Hardware στο εσωτερικό του Smartphone έχει την άνεση να επεξεργαστεί ενοχλητικά γρήγορα τα δεδομένα από αυτή.

Χρωματικά, για κάποιο λόγο οι φωτογραφίες από την κάμερα με το 2Χ οπτικό ζουμ είναι λίγο πιο έντονες από αυτές με την βασική κάμερα του Mi 10 Pro. Η επιλογή αυτή είναι χρήσιμη όταν θέλει κάποιος να τονίσει το αντικείμενο που φωτογραφίζει, αλλά σε προσωπικό επίπεδο θα θέλαμε να απουσιάζει.

Η δεύτερη κάμερα τώρα, με το 5Χ ζουμ είναι ίσως πιο εντυπωσιακή σε χαρακτηριστικά. Εδώ η εταιρεία έχει πετύχει να διατηρήσει το OIS που είναι χρήσιμο σε αυτά τα επίπεδα μεγέθυνσης αλλά και ένα διάφραγμα με f/2.0 που είναι ασυνήθιστο σε μια κάμερα αυτού του είδους.

Η ανάλυση της είναι μειωμένη στα 8ΜΡ όμως η λεπτομέρεια και η ποιότητα σε κάθε φωτογραφία παραμένουν σε εντυπωσιακά καλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται για μια ακόμα φορά στο πόσο εντυπωσιακά ισχυρό είναι το Hardware στο εσωτερικό του Mi 10 Pro και συγκεκριμένα το ISP στον Snapdragon 865 επεξεργαστή του.

Το Mi 10 pro όμως προσφέρει μια ακόμα κάμερα, που αντί για πιο κοντινό και «μικρό» πλάνο, έχει υπερ ευρυγώνιο φακό ώστε να μπορεί να… χωρέσει περισσότερα σε κάθε φωτογραφία. Μάλιστα πρόκειται για μια από τις καλύτερες τεχνικά και όχι μόνο κάμερες αυτού του είδους που υπάρχουν ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Η ονομαστική της ανάλυση στα 20ΜΡ είναι υψηλότερη από όλες τις συσκευές της Samsung αλλά και αυτές της Apple, και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό από τη στιγμή που το μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία απαιτεί και περισσότερη λεπτομέρεια για την αποτύπωση του. Το διάφραγμα της στο f/2.2 είναι «συνηθισμένο» για κάμερα με υπερ ευρυγώνιο φακό, αν και εδώ θα θέλαμε να λειτουργεί το Night mode με αυτή όπως αναφέραμε και νωρίτερα.

Οι φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν εντυπωσιακά επίπεδα λεπτομέρειας ακριβώς λόγω της υψηλής αυτής ανάλυσης, ενώ ταυτόχρονα έχουν και επίπεδα δυναμικού εύρους πολύ κοντά στην βασική κάμερα. Η εταιρεία εδώ έχει πετύχει ένα χρωματικό προφίλ κοντά σε αυτό της βασικής κάμερας.

Όμως η κάμερα αυτή έχει και Auto focus, κατι που επίσης δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο στις αντίστοιχες κάμερες σε τόσο ακριβές συσκευές της Apple αλλά και της Samsung. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την ελευθερία να μπορεί να πλησιάσιε κανείς κοντά στο αντικείμενο που φωτογραφίζει ή βγάζει βίντεο, μπορεί να βγάλει και Macro φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση.

Η δυνατότητα αυτή είναι ξεχωριστή στο μενού των επιλογών της κάμερας, και σε άμεση σύγκριση με άλλες συσκευές που έχουν κάμερα αποκλειστικά για αυτό το είδος φωτογραφίας, έχει δύο πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Το ένα είναι προφανώς η ανάλυση των 20ΜΡ αντί για 5 ή ακόμα και μόλις 2ΜΡ σε πιο οικονομικές συσκευές, και το δεύτερο είναι η επιλογή της απόστασης από το θέμα της φωτογραφίας, που επιτρέπει η δυνατότητα αυτοματης εστίασης.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights