Το P40 Lite της Huawei αποτελεί μια από τις καλύτερες συσκευές στην κατηγορία αυτή, που παρά την απουσία των Google services, είναι αρκετά ελκυστικό ώστε να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς. Αυτό δεν έγινε… τυχαία, αφού το Smartphone έρχεται με όλα όσα περιμένει κανείς και ακόμα περισσότερα σε επιδόσεις, φωτογραφικές ικανότητες και όχι μόνο. Το Galaxy A41 από την πλευρά του, όπως έχουμε ήδη δει «δυσκολεύεται» να δικαιολογήσει το κόστος του, ακόμα και αν του δώσει κάποιος το … ελαφρυντικό του καλού (?) ονομάτος της εταιρείας που το κατασκευάζει.
Αυτό που έχει κάνει πλέον ξεκάθαρο το αγοραστικό κοινό όμως, είναι ότι το όνομα μιας εταιρείας δεν αρκεί για να εγγυηθεί την επιτυχημένη πορεία μιας συσκευής που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό της με βάση αυτά που προσφέρει.
Στο συγκεκριμένο αναλυτικό βίντεο, συγκρίνουμε το νέο Galaxy A41 της Samsung με το P40 Lite της Huawei. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι εντυπωσιακές και σημαντικές, σε βαθμό που και η AMOLED οθόνη στο Smartphone της Samsung δεν μπορεί να τις δικαιολογήσει.
ΟΘόνη
Σε ότι αφορά την οθόνη αυτή, η Samsung επιμένει να διαχωρίζει τις συσκευές της μέ βάση το μέγεθος της εκτός από τις υπόλοιπες δυνατότητες, μια επιλογή που «αναγκάζει» όσους θέλουν μια οικονομικότερη πρόταση, να συμβιβαστούν και με την μικρότερη αυτή οθόνη.
Το P40 Lite από την πλευρά του, έρχεται με μια LCD οθόνη μεν, με μεγαλύτερο όμως μέγεθος το οποίο είναι σαφώς πιο βολικό σε καθημερινή χρήση. Επειδή η οθόνη του Galaxy A41 είναι τεχνολογίας AMOLED, η εταιρεία έχει επιλέξει να ενσωματώσει σε αυτή τον αισθητήρα αποτυπωμάτων. Δυστυχώς όμως για μια ακόμα φορά, ο αισθητήρας αυτός δεν έχει την ταχύτητα και αξιοπιστία που θα εξασφαλίζουν την ευχρηστία του στην καθημερινότητα του ιδιοκτήτη του. Όπως έχουμε δει και στα Galaxy A50, A70, A51 και A71, ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι και ιδιαίτερα αργός στο να αναγνωρίσει το αποτύπωμα του ιδιοκτήτη του Galaxy A41, αυτό που ενοχλεί περισσότερο όμως είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν καταφέρνει να το αναγνωρίσει με την πρώτη προσπάθεια.
Η Huawei έχει επιλέξει την πιο απλή και πρακτική λύση του αισθητήρα στο πλαϊνό μέρος του P40 Lite και πάνω στο πλήκτρο ενεργοποίησης. Η ευκολία στην χρήση του, και η αξιοπιστία του είναι σαφώς ανώτερη όπως άλλωστε βλέπουμε και στο βίντεο μας.
Κάμερες
Ο τομέας της φωτογραφίας είναι δεδομένο ότι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στην επιλογή ενός Smartphone, και εδώ οι επιλογές της Samsung ενοχλούν ιδιαίτερα, ειδικά αυτόν που θα επιλέξει το Galaxy A41 και στην συνέχεια θα διαπιστώσει ότι απλά η ονομαστική ανάλυση των 48ΜΡ δεν αρκεί για μια πραγματικά καλή φωτογραφία.
Αρχικά η κάμερα έχει ένα ιδιαίτερα περιορισμένο διάφραγμα με f/2.0 που της επιτρέπει να βλέπει σημαντικά λιγότερο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο IMX582 αισθητήρας που έχει επιλέξει η Samsung είναι σίγουρα ποιοτικός για την κατηγορία του, όμως η επιλογή του IMX586 για το P40 Lite δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την επιπλέον σημασία που δίνει η Huawei στην πραγματική ποιότητα των φωτογραφιών.
Περισσότερο από όλα όμως ενοχλεί η σκόπιμη απουσία του Night mode από το Galaxy A41, μια δυνατότητα που υλοποιείται σε επίπεδο λογισμικού σε όλες τις συσκευές και εδώ είναι επιλογή της Samsung να το αφαιρέσει προκειμένου να το διαχωρίσει από τα ακριβότερα μοντέλα της σειράς. Η απουσία του κάνει τις φωτογραφίες το βράδυ να μην … ταιριάζουν ακόμα και σε Smartphones που κοστίζουν σημαντικά λιγότερα χρήματα και πόσο μάλλον σε ένα με κόστος έστω και λίγο πάνω από τα 300 ευρώ.
Η δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό είναι μια… ισοπαλία στην ουσία αφου και οι δύο συσκευές έρχονται με αισθητήρα των 8ΜΡ και παρόμοια ποιότητα στην τελική φωτογραφία.
Το P40 lite έχει όμως και μια κάμερα με Macro φακό για φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση. Η χρησιμότητα της είναι πολύ συγκεκριμένη, είναι όμως σαφώς πιο χρήσιμη από την Τρίτη κάμερα του Galaxy A41 που δεν μπορεί να βγάλει φωτογραφίες και υπάρχει μόνο για τον υπολογισμό του βάθος σε φωτογραφίες με θολό φόντο.
Επιδόσεις
Η μεγαλύτερη και πιο ενοχλητική διαφορά όμως ανάμεσα στα δύο Smartphones αφορά τον τομέα των επιδόσεων. Η Samsung έχει επιλέξει τον Helio P65 επεξεργαστή της Mediatek για το Galaxy A41, έναν επεξεργαστή απλά πιο… αργό από αυτόν του αμέσως ακριβότερου Galaxy A51 για πρακτικούς λόγους.
Η απόδοση του όμως είναι περίπου 40% χαμηλότερη από αυτή του P40 lite, μια διαφορά που εκτός από αδικαιολόγητη, είναι και άμεσα ορατή σε καθημερινή χρήση. Όπως έχουμε δει και στο αναλυτικό μας βίντεο για το Galaxy A41, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το Smartphone εμφανίζει μικρά κολλήματα στην απόκριση του, κολλήματα που και πάλι δεν ταιριάζουν με την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει.
Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και η διαθέσιμη μνήμη RAM που επίσης έχει διαφορά ανάμεσα στα δύο Smartphones. Το Galaxy A41 έρχεται με 4GB RAM τα οποία είναι οριακά αποδεκτά για τα μέσα του 2020, ειδικά σε μια εποχή που σχεδόν κάθε σοβαρός ανταγωνιστής του προσφέρει 6 ή ακόμα και 8GB RAM. Το P40 lite λοιπόν υπερέχει σημαντικά και εδώ, με τα 6GB της δικής του διαθέσιμης μνήμης να είναι σημαντικά πιο χρήσιμα σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο επεξεργαστή του.
Όμως η διαφορά στον τομεά των γραφικών πλησιάζει τα όρια του… αστείου, παρότι τυπικά στα χαρτιά τα δύο Smartphones έχουν GPU ίδιας αρχιτεκτονικής. Η Mali G52 στο εσωτερικό του Kirin 810 επεξεργαστή του P40 Lite είναι περισσότερο από 100% (ναι, 100…) πιο ισχυρή από την αντίστοιχη του Helio P65 στο Galaxy A41. Αυτό κάνει το Smartphone της Huawei ικανό να παίξει ακόμα και σχετικά απαιτητικά παιχνίδια, και το Galaxy A41 προσφέρει την ίδια απόδοση στο Gaming με συσκευές του ανταγωνισμού του που πλέον κοστίζουν τα μισά χρήματα από αυτό.
Μπαταρία
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει και η διαφορά στον τομέα της μπαταρίας. Η επιλογή της Samsung στο μέγεθος της οθόνης του Galaxy A41 αλλά και των συνολικών του διαστάσεων, περιορίζει σημαντικά και την χωρητικότητα της μπαταρίας στο εσωτερικό του. Στα 3.500 mAh είναι σημαντικα μικρότερη από αυτή του P40 Lite στα 4.200 mAh.
Με την διαφορά σε κατανάλωση και του επεξεργαστή κάθε συσκευής, η διαφορά σε πραγματική απόδοση είναι μεγαλύτερη από αυτή που δηλώνει η χωρητικότητα της κάθε μιας. Εκεί που το P40 Lite μπορεί να βγάλει ακόμα και δύο ημέρες αρκετά καλής χρήσης, το Galaxy A41 αρκείται στην μια μόλις ημέρα και αυτό για όσους είναι και λίγο… προσεκτικοί.
Μάλιστα, και η διαδικασία της φόρτισης είναι διαφορετική, με το Galaxy A41 να περιορίζεται στα 15W ταχείας φόρτισης, την στιγμή που το P40 Lite φτάνει τα 40W ξεπερνώντας κάθε άλλη συσκευή στην μεσαία κατηγορία τιμής.
Είναι εμφανές σε κάθε τομέα, ότι η Samsung για μια ακόμα φορά προσπαθεί να πουλήσει περισσότερο το καλό της όνομα, και λιγότερο ένα Smartphone που να ειναι πραγματικά καλύτερο ή έστω αντάξιο του ανταγωνισμού του. Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά δεν είναι αυτή που είχε… συνηθίσει η Κορεάτικη εταιρεία, και πλέον ο κόσμος εκτιμά το τι του προσφέρει κάθε νέο Smartphone πολύ περισσότερο από το όνομα της εταιρείας που το κατασκευάζει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας