Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei Mate XS Long term review: Τα Smartphones δεν είναι βαρετά

Huawei Mate XS Long term review: Τα Smartphones δεν είναι βαρετά

απο Kostas Gliatiotis

Υπάρχει μια «τάση» στον τομέα της τεχνολογίας, που κάνει ολόκληρη την αγορά να… επαναπαύεται όταν βρει ένα μοντέλο που λειτουργεί και αποδίδει είτε πρακτικά είτε και οικονομικά. Στον χώρο των Smartphones το μοντέλο αυτό είναι ένα σύνολο από παρόμοια σε σχεδιασμό «μονοκόμματα» σύνολα που αποτελούν μεν τεχνολογικά θαύματα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από το συνηθισμένο.

mate xs

Ο μικρός και ακριβός ακόμα, κόσμος των Foldable Smartphones όμως δεν λειτουργεί με αυτή τη λογική. Η ίδια η «φύση» μιας εύκαμπτης οθόνης, δίνει την ελευθερία στον σχεδιασμό που θα ήθελε να έχει μια εταιρεία, ώστε να δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά Projects. Ακόμα και αν κάποιο από αυτά δεν έχει την επιτυχία που θα έπρεπε ή θα μπορούσε, παραμένει κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο.

mate xs

Η Huawei, είχε εξ αρχής μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πως μπορεί να εκμεταλλευτεί μια οθόνη αυτού του είδους, ιδέα που  διέφερε και συνεχίζει να διαφέρει σημαντικά από τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού της. Η ιδέα αυτή έγινε πράξη στο Mate X, ένα πρωτοποριακό Smartphone που δυστυχώς δεν έτυχε ευρείας κυκλοφορίας, για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με το κατά πόσο ήταν … έτοιμο και ολοκληρωμένο / αξιόπιστο. Ευτυχώς όμως η εταιρεία δεν «σήκωσε ψηλά τα χέρια» αλλά ούτε δοκίμασε να αλλάξει την άποψη της για την χρησιμότητα που έχουν οι εύκαμπτες οθόνες, προκειμένου να μειώσει το ρίσκο από τον σχεδιασμό ενός Smartphone αυτού του είδους.

Έτσι λοιπόν, πριν από μερικούς μήνες πλέον, η Huawei παρουσίασε στον κόσμο το Mate XS, το δεύτερο αναδιπλούμενο της Smartphone. Ακόμα και αν με την πρώτη ματιά δείχνει να είναι όμοιο με το πρώτο Mate X, η πρώτη αυτή ματιά δεν καταφέρνει να δει τις λεπτομέρειες που το κάνουν πραγματικά διαφορετικό. Η εταιρεία πήρε μια ιδέα και την εξέλιξε παρά το υψηλό της κόστος, σε ένα εμπορικά διαθέσιμο προϊόν, ακόμα και αν τελικά φαίνεται ότι η κατασκευή του της κοστίζει περισσότερο από όσο το… πουλάει. Ακόμα αόμως και με αυτή την υψηλή τιμή πώλησης του, που το κάνει μια σχεδόν «παράλογη» αγορά, η καθημερινότητα μαζί του είναι διαφορετική από ότι περιμένει κανείς, και σίγουρα μια εμπειρία που δεν μπορεί να προσφέρει κανένα άλλο Smartphone.

mate xs

Πριν από μερικά χρόνια, με την συνεχόμενη ανάπτυξη των καμερών σε Smartphones,  υπήρχε μια «λογική σκέψης» που έλεγε ότι γιατί να έχεις κάμερα στο τηλέφωνο σου όταν μπορείς να έχεις μαζί σου μια φωτογραφική μηχανή όταν τη χρειάζεσαι. Η απάντηση σε αυτό είναι πλέον γνωστή ότι «η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί σου», αφού ακόμα και αν μέχρι και σήμερα μια καλη φωτογραφική μηχανή μπορεί να βγάλει σημαντικά καλύτερες φωτογραφίες από ένα Smartphone, σχεδόν κανείς δεν κουβαλάει καθημερινά μαζί του μια φωτογραφική μηχανή.

mate xs

Είναι πολλές οι φορές λοιπόν που ένα καλό Smartphone θα βγάλει μια κορυφαία φωτογραφία, όχι μόνο επειδή είναι η μοναδική συσκευή που έχει κάποιος μαζί του, αλλά πλέον και επειδή μια κορυφαία κάμερα που θα μπορούσε να την βγάλει καλύτερα, έχει ακόμα υψηλότερο κόστος, σημαντικά μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στην χρήση της και απαιτεί και ένα … υπόβαθρο γνώσεων.

Με την ίδια ακριβώς λογική, το να κουβαλάει κανείς μαζί του ένα Foldable smartphone που μπορεί να γίνει ένα μικρό Tablet, είναι «παράλογο» από τη στιγμή που με τα χρήματα που κοστίζει μπορεί να αγοράσει ένα κορυφαίο … κανονικό Smartphone και ένα κανονικό Tablet. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σχεδόν κανένας δεν έχει μονίμως μαζί του ένα Tablet  και ένα Smartphone όπου και αν είναι , ακόμα και εκτός εργασίας. Έτσι λοιπόν και εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι το καλύτερο Tablet είναι αυτό που έχει κανείς πάντα μαζί του, αν φυσικά μπορεί να το μεταφέρει με την ευκολία που μπορεί να μεταφέρει το Mate XS.

mate xs

Eίναι βέβαιο ότι για πολύ κόσμο, η εύκολη απάντηση είναι ότι μπορεί να κάνει τα πάντα με το Smartphone του πλέον, και δεν είναι απαραίτητο να έχει ένα ξεχωριστό Tablet. Εϊναι όμως εντελώς διαφορετικό να μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτό το Smartphone και να μπορείς να το μετατρέψεις σε ένα μικρό Tablet όταν το θέλεις και το χρειάζεσαι.

Αυτό που είναι δύσκολο να μεταφέρει κανείς σε κείμενο αλλά και σε εικόνα, είναι η απερίγραπτη ευκολία του να θες να κάνεις μια δουλειά με το Smartphone σου, και να έχεις την δυνατότητα να … ανοίξεις την οθόνη του, με το μέγεθος της να αυξάνει σημαντικά την ευχρηστία. Από το να συντάξει κανείς ένα email σε ένα πληκτρολόγιο με σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος, μέχρι το να διαβάσει μια σελίδα στο φυσικό της μέγεθος και με την σωστή αναλογία πλευρών, η διαφορά είναι σημαντική.

mate xs

Η διαφορά αυτή, μετά από μερικές ημέρες χρήσης του Mate XS είναι τόσο σημαντική, που αν κάποιος επιστρέψει σε ένα φυσιολογικό Smartphone, θα διαπιστώσει ότι κάτι είναι… περίεργο.

Η αίσθηση του να κρατάει κανείς στα χέρια του μια οθόνη 8 ιντσών που μόλις έβγαλε από την τσέπη του και την… ξεδίπλωσε, σε μια συσκευή με τόσο μικρό πάχος είναι κάτι που επίσης είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς. Παρόλα αυτά, είναι τόσο ασυνήθιστη με ευχάριστο τρόπο, που για μερικά δευτερόλεπτα έστω, βρίσκεσαι να θεωρείς ότι το υψηλό κόστος αγοράς του Mate XS «αξίζει» για αυτή την ασυνήθιστη εμπειρία.

mate xs

Όταν διαβάσει κανείς στα χαρτιά το βάρος του Foldable Smartphone της Huawei, είναι εύκολο να θεωρήσει ότι είναι πιο βαρύ από το συνηθισμένο. Αυτό είναι πραγματικότητα, και είναι αισθητό όταν η αναδιπλούμενη οθόνη είναι κλειστή. Όταν όμως ανοίξει, το ίδιο αυτό βάρος «μοιράζεται» σε μια σημαντικά μεγαλύτερη επιφάνεια, και ξαφνικά η αίσθηση στο χέρι είναι… μαγικά σημαντικά πιο ευχάριστη.

mate xs

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα είχε σημασία, αν η ίδια η οθόνη δεν ήταν κορυφαία όσο θα περίμενε κανείς και λόγο κόστους αλλά και λόγο του… χαρακτήρα του Mate XS. Οι διαφορές εδώ σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του στην αγορά των Foldables είναι πολλές, η βασικότερη όμως από αυτές είναι ότι το μεγάλο της μέγεθος συνοδεύεται και από αντίστοιχα υψηλή ανάλυση.

mate xs

Στα 2.200×2.480 pixels, η λεπτομέρεια απεικόνισης είναι αυτή που «πρέπει», ενώ προφανώς το Panel είναι τεχνολογίας AMOLED, αφού μόνο οι οθόνες αυτού του είδους μπορούν να διπλώσουν.

Η σημαντικότερη ίσως διαφορά του Mate XS όμως σε σύγκριση με τον ένα ουσιαστικά «ανταγωνιστή» του μέχρι τώρα, είναι ότι δεν σου ζητάει να χρησιμοποιήσεις μια ενοχλητικά μικρότερη οθόνη όταν το έχεις κλειστό. Η επιλογή της Huawei να διπλώνει προς τα έξω η οθόνη του, κάνει το «κλειστό» κομμάτι αυτής να παραμένει μεγάλο σε μέγεθος στις 6.6 ίντσες. Εδώ είναι δεδομένο παρόλα αυτά ότι επειδή η μια πλευρά είναι οθόνη και η άλλη το ίδιο το Smartphone, χρειάζεται λίγη συνήθεια προκειμένου η αίσθηση που αφήνει στο χέρι να μην είναι… περίεργη.

mate xs

Αυτό είναι μέχρι ένα σημείο και απαραίτητο, αφού είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το Mate XS θα το βγάλει με την οθόνη του κλειστή και εδώ έχει την μεγαλύτερη σημασία η διαφορά στην φιλοσοφία στον σχεδιασμό του.

Κάθε Foldable Smartphone αυτού του είδους, είναι πρακτικά αδύνατον να το χρησιμοποιήσει κανείς με το ένα χέρι. Ακόμα και να δοκιμάσει να το ανοίξει χωρίς να χρησιμοποιήσει και τα δύο του χέρια, είναι ένα… ρίσκο που δεν υπάρχει λόγος να πάρει.

Εκεί λοιπόν, για την καθημερινή απλή χρήση, η μεγάλη «κλειστή» οθόνη του Mate XS είναι αυτή που  το κάνει να… μοιάζει όσο είναι δυνατόν με ένα κανονικό Smartphone. Ποτέ ο ιδιοκτήτης του δεν θα θεωρήσει ότι κάνει κάποια παραχώρηση σε άνεση και ευχρηστία όταν έχει την οθόνη του κλειστή, και ποτέ δεν θα νιώσει ότι χρησιμοποιεί μια οθόνη που δεν ταιριάζει σε αυτό το υψηλό κόστος.

mate xs

Ένα από τα πρώτα «παράπονα» που είχαν πολλοί στην θεωρία, για τον τρόπο που η οθόνη του Mate X και του Mate XS διπλώνει προς τα έξω, ήταν ότι δεν προστατεύεται με κάποιο τρόπο. Εδώ η εταιρεία… απάντησε με μια μεμβράνη προστασίας πάνω στην ίδια την οθόνη, μεμβράνη που μέχρι τώρα  ο ανταγωνισμός επιμένει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε μια εύκαμπτη οθόνη.

mate xs

Μια ακόμα λεπτομέρεια που έχει σημασία, είναι ότι η «θήκη» που έρχεται μαζί με το Mate XS στην συσκευασία του, είναι σχεδιασμένη να το καλύπτει περιμετρικά, στα σημεία που κινδυνεύουν να χτυπήσουν αν αυτό πέσει κάτω. Επειδή όμως προεξέχει από την υπόλοιπη συσκευή έστω και λίγο, προστατεύει και την ίδια την οθόνη με πολύ καλό τρόπο όταν κάποιος ακουμπήσει το Mate XS κλειστό σε κάποια επιφάνεια.

mate xs

Φυσικά, ένα Smartphone όσο ξεχωριστό και ευχάριστο / εντυπωσιακό και αν είναι, πρέπει να καλύπτει και τους βασικούς τομείς που κάνουν άνετη την καθημερινή του χρήση. Εδώ το Mate XS ίσως ξεπερνά τις προσδοκίες που θα μπορούσε να έχει κανείς από αυτό, και μάλιστα με περισσότερους από έναν τρόπους.

Αρχικά, οι δύο διαφορετικές μπαταρίες στο εσωτερικό του, έχουν συνολική χωρητικότητα 4.500 mAh που θα περίμενε κανείς ότι δεν θα είναι αρκετή για ένα Smartphone με τόσο μεγάλη οθόνη. Παρότι είναι προφανές ότι η οθόνη καταναλώνει περισσότερο ρεύμα ανοιχτή από ότι κλειστή, η εταιρεία έχει κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου η διαφορά αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή.

mate xs

Επειδή όμως η Huawei έχει μια πολύ καλή παράδοση στο να προσφέρουν οι συσκευές της χρόνους αναμονής και λειτουργίας σημαντικά καλύτερους από ότι περιμένει κανείς με βάση τη χωρητικότητα της μπαταρίας τους, δεν θα μπορούσε να μην συμβαίνει το ίδιο και με το Mate XS.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι ακόμα και με συνεχόμενη χρήση με ανοιχτή την οθόνη, το Mate XS μπορεί να βγάλει μια ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο χρόνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν επιλέξει κανείς να κάνει τις πιο απλές εργασίες με την οθόνη του κλειστή, κάτι που μέχρι ένα σημείο είνα  και το πιο λογικό.

Υπάρχει όμως ακόμα κάτι ασυνήθιστο στο Mate XS που αφορά την διαδικασία φόρτισης της μπαταρίας του. Υποστηρίζει φόρτιση με 55W που μέχρι στιγμής αποτελεί και την πιο γρήγορη σε οποιοδήποτε Smartphone της εταιρείας.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι τομείς που ακόμα και ένα Foldable δεν κάνει και δεν πρέπει να κάνει παραχωρήσεις σε σύγκριση με ένα «απλό» Smartphone και αυτός της φωτογραφίας είναι από τους πιο σημαντικούς. Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εταιρεία δεν προσφέρει στο Mate XS ότι νεότερο και καλύτερο έχει σε τεχνολογία καμερών, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς οτι και πριν την παρουσίαση των P40, P40 Pro, είχε ήδη διαθέσιμο το Mate 30 Pro με μια ανώτερη τεχνικά βασική κάμερα.

mate xs

Είναι ομως γεγονός ότι αν αναλογιστεί κανείς τους περιορισμούς σε χώρο που είχε η εταιρεία στο εσωτερικό του, αφού μόνο στο κομμάτι που μοιάζει με … λαβή θα μπορούσε να χωρέσει μια κάμερα, αποτελεί κατόρθωμα το ότι έχει τελικά τρεις διαφορετικές.

Η βασική από αυτές, διατηρεί την ανάλυση των 40ΜΡ αλλά και τον RYYB αισθητήρα που πριν ένα χρόνο πλέον στα P30 και P30 Pro έδειξε τι μπορεί να πετύχει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και όχι μόνο. Ακόμα και με την απουσία του OIS για χωροταξικούς λόγους, η συγκεκριμένη κάμερα συνεχίζει να βγάζει εντυπωσιακές φωτογραφιες, με την Huawei να επιβεβαιώνει την πρωτοπορεία της στον συγκεκριμένο τομέα.

Αν μετά από όλα αυτά, θα έπρεπε να βρούμε και μερικά αρνητικά στο κορυφαίο Foldable Smartphone της Huawei αυτά είναι λιγότερα από ότι περιμένει κανείς αρχικά. Το βασικότερο από αυτά είναι ότι φαίνεται να ακολουθεί τον δικό του «κύκλο εξέλιξης» κάτι που σημαίνει ότι μέχρι και σήμερα, δεν έχει αναβαθμιστεί στο νεότερο EMUI 10.1 γραφικό περιβάλλον της εταιρείας. Ακόμα και αν οι διαφορές με την έκδοση 10 είναι μικρές και συγκεκριμένες, δείχνει ότι το Mate XS είναι ένα διαφορετικό προϊόν που και η ίδια η Huawei θεωρεί ότι θα έχει περιορισμένη απήχηση.

mate xs

Ένα ακόμα είναι ότι η εύκαμπτη οθόνη του έχει ένα σημείο στο κέντρο της εκεί που διπλώνει, το οποίο δεν είναι τελείως επίπεδο όταν είναι ανοιχτή. Αυτό τεχνικά δεν είναι δυνατόν να εξαλιφθεί πλήρως, όμως η επιλογή της εταιρείας να κλείνει προς τα έξω η οθόνη, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι λιγότερο έντονο. Επειδή όμως δεν είναι και το σημείο όπου «τσακίζει» η οθόνη, δεν είναι και ενοχλητικό στην αφή. Πρακτικά θα πρέπει κανείς να το… αναζητήσει οπτικά με την οθόνη του Mate XS «ξεδιπλωμένη» και χωρίς φωτισμό αλλά και υπό συγκεκριμένη γωνία.

mate xs

Τελικά, ένα Foldable Smartphone που μπορεί να γίνει ένα μικρό Tablet είναι ίσως το μέλλον για όσους θέλουν να κάνουν ακόμα περισσότερα εν κινήσει και χωρίς να είναι μπροστά σε έναν υπολογιστή. Ακόμα και όσοι έχουν επιλέξει να έχουν μονίμως μαζί τους ένα Tablet ή και έναν φορητό υπολογιστή, θα διαπιστώσουν ότι η ευκολία του να το βγάζεις από την τσέπη σου και με μια απλή κίνηση να γίνεται από Smartphone, Tablet είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να υπολογίσει κανείς τι αξίζει σε χρήματα.

Αυτό που  έχει σημασία όμως, είναι ότι το Mate XS χρειάζεται μόλις μερικές ημέρες χρήσης ώστε να πείσει τον ιδιοκτήτη του ότι δεν αποτελεί ένα «πείραμα». Είναι στην πραγματικότητα ένα καλά σχεδιασμένο προϊόν μελέτης και .. σκέψης, σχεδιασμένο να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε όλοι μας το Smartphone που έχουμε πάντα μαζί μας.

Ακόμα και αν η υψηλή τιμή πώλησης του το κάνει ένα προϊόν για λίγους, είναι βέβαιο ότι προετοιμάζει το έδαφος για τις επόμενες «γενιές» των αναδιπλούμενων Smartphones. Όσοι το επιλέξουν όμως θα μπορούν να πουν ότι … έζησαν την αλλαγή αυτή πρώτοι, και φυσικά εκμεταλλευθηκαν τα πλεονεκτήματα της.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights